Iarna nu se dă bătută, iar vremea schimbătoare ne pune la grele încercări. Toată lumea tuşeşte şi strănută, gripa face ravagii în România, spitalele sunt de câteva săptămâni în carantină... Cum ne ferim de îmbolnăviri? Pentru a completa "dosarul" nostru cu "sfaturi de trecut iarna", am ajuns şi la cabinetul d-lui dr. LI LUOXI, specialist în medicină tradiţională chineză.
Creşterea imunităţii
- Domnule doctor, nici chinezii nu sunt ocoliţi de viroze sau alte boli care se manifestă cu precădere iarna... Ce soluţii de tratament are medicina chineză pentru neplăcerile cauzate de sezonul rece?
- În medicina chineză există multe tehnici terapeutice şi remedii împotriva afecţiunilor din sezonul rece. Iarna e un anotimp de repaus pentru natură şi mii de vieţuitoare, dar şi anotimpul în care mor cei mai mulţi oameni în vârstă, pentru că în această perioadă se constată o scădere dramatică a energiei Yang sau, în unele cazuri, chiar lipsa ei. Sensibilitatea oamenilor la îmbolnăviri este efectul scăderii energiei Yang, care ne "hrăneşte" organismul, inclusiv sistemul imunitar. Pentru a compensa pierderea acestei energii putem face câteva şedinţe de acupunctură, preventiv. La fel de eficientă este şi aplicarea de ventuze - de o parte şi de alta a coloanei, la trei-patru degete distanţă de aceasta, din dreptul omoplaţilor până deasupra rinichilor. E de ajuns o aplicare pe săptămână pentru echilibrarea meridianelor energetice ale spatelui şi pentru creşterea imunităţii.
Reumatism
- Reumatismul este o altă afecţiune care chinuie mulţi oameni iarna... Ce tratamente le recomandaţi bolnavilor?
- Bolnavii de reumatism cronic, care de regulă sunt mai sensibili la frig, ar trebui să-şi aplice zilnic, cu ajutorul foenului, aer cald pe articulaţiile afectate (umăr, genunchi, şold, cot etc.) - două şedinţe de 15 minute, mai ales după ce ies din casă în frig şi au dureri articulare. Căldura stimulează circulaţia sanguină din zonă şi ajută la calmarea durerilor. (Atenţie, procedura cu aer cald e interzisă în cazul reumatismului infecţios!) Moxa şi acupunctura sunt alte terapii eficiente în reumatism, însă trebuie făcute de un specialist. În majoritatea cazurilor, după o serie completă, bolnavii nu mai au simptome timp de 5 ani! Foarte bune pentru problemele articulare sunt şi combinaţiile de plante uscate chinezeşti, introduse în articole vestimentare (tricouri, brâuri, cotiere etc.), care acţionează exact pe locurile cu probleme şi diminuează simptomele neplăcute ale bolii reumatice.
Pentru problemele reumatice există şi un ulei special de masaj, extras din şofran tibetan, care este foarte eficient în tratament, însă un ulei bun e foarte scump - echivalează cu preţul aurului!
Răceli
- Cum se feresc chinezii de răcelile sezoniere?
- Preventiv, pentru evitarea răcelilor de sezon, în China se foloseşte ceaiul de curmale uscate (nu cele cu zahăr, care se găsesc în magazinele de aici!). Se fierbe 10 minute un pumn de curmale uscate, se adaugă o linguriţă de zahăr negru, se mai dă într-un clocot şi se bea cald. O cană de ceai pe zi te ţine departe de orice guturai! Dacă deja au apărut simptomele de început de răceală, la acest ceai se adaugă şi 4-5 felii de ghimbir.
Ca regulă generală, în sezonul rece, nu se consumă nimic rece! (Românii beau tot felul de băuturi reci, iarna, ceea ce nu e bine deloc!) Chiar şi apa trebuie băută călduţă, pentru că astfel organismul nu mai consumă energie ca s-o aducă la temperatura corpului, şi se absoarbe mult mai uşor, până la nivel celular!
Aerul cald este foarte bun pentru cei care pleacă de acasă îmbrăcaţi mai subţire, când vremea e schimbătoare, şi care prezintă simptome de început de răceală (dureri de cap, strănut, tuse). E de ajuns să-şi aplice aer cald pe spate, de-a lungul coloanei, timp de 15-20 de minute, iar simptomele dispar! Pentru tuse, se pot face aplicaţii de aer cald şi pe piept, timp de 10-15 minute.
Cistite
- Iarna se dezlănţuie cistitele... Ce soluţii le propuneţi cititoarelor noastre?
- Pentru această problemă a femeilor, mai ales în cazurile recidivante, recomand centurile speciale cu plante, care ajută la creşterea energiei din zona genitală şi combat cistita, durerile menstruale şi infecţiile urinare. La cistite recomand şi băile fierbinţi de picioare - seara, înainte de culcare, timp de 20 de minute, o lună consecutiv! Este bine ca bolnava să se îmbrace cu ceva călduros, să transpire în timpul procedurii! În China, avem un ceai special pentru astfel de probleme: Niao Gan Ning - o combinaţie de şase plante foarte eficiente, care tratează cistitele şi infecţiile urinare, chiar şi pe cele cronice, în doar câteva zile! Spuneţi-le oamenilor să nu mai ia antibiotice când au infecţii urinare, pentru că nu-i ajută aproape cu nimic, microbii devin rezistenţi la tratament! Această formulă de ceai este bună şi pentru eliminarea nisipului şi a calculilor mici din rinichi şi vezica urinară, dar şi pentru prostată, când bărbatul are foarte des senzaţie de urinare.
- Alimentaţia este un factor-cheie în orice tratament. Chinezii au vreo dietă specială, adaptată sezonului rece?
- În România se spune că supa de găină de curte vindecă orice răceală. În China, iarna, noi mâncăm preventiv o supă de oaie foarte condimentată, cu mult piper verde şi chimen, care creşte energia Yang şi alungă boala! Iarna mâncăm doar alimente calde, gătite în casă, şi bem multe ceaiuri călduţe (chiar şi apa o bem tot caldă, la temperatura corpului!).
Presopunctură
- Ce alte măsuri de prevenţie le recomandaţi cititorilor noştri?
- În caz de răceală, pentru diminuarea simptomelor neplăcute, recomand presopunctura. În medicina chineză, există multe puncte ce pot fi stimulate prin simpla presiune cu degetele şi care dau efecte bune şi rapide. Şi pentru că în chineză e mai complicat, voi folosi denumirea lor internaţională şi vă voi spune cum se face tratamentul.
"Drilling Bamboo" sunt locuri situate deasupra colţurilor ochilor, în locul unde sprâncenele întâlnesc nasul, iar stimularea lor ajută în caz de răceli sau de gripă. Se aplică presiune pe ambele părţi, timp de câteva minute, pentru combaterea febrei, congestia sinusurilor şi a durerilor de cap.
Dacă aveţi nasul înfundat, stimulaţi punctele "Facial Beauty", situate în partea inferioară a pomeţilor, în linie cu baza nasului şi paralel cu pupilele. Apăsaţi-le cu forţă medie, cu vârful degetelor, pentru diminuarea congestiei nazale şi a durerilor de cap.
"Lower Intestine 4" e situat pe dosul mâinii, între degetul mare şi degetul arătător. Unul dintre marile avantaje aduse de stimularea acestui punct este că întăreşte imunitatea.
"Lower Intestine 11" este situat în apropierea cotului, pe partea exterioară a încheieturii. Stimularea se face cu degetul mare şi are eficienţă în tratarea simptomelor de răceală. Ori de câte ori vă simţiţi rău, aplicaţi presiune pe acest loc. Repetaţi de mai multe ori pe zi pentru rezultate optime. Stimularea lui este benefică şi pentru sistemul imunitar, deci e bine să-l activaţi şi dacă nu sunteţi bolnavi, ca măsură preventivă.
Presaţi punctul "Lower Intestine 20" pentru ameliorarea congestiei nazale. Ajută la desfundarea pasajelor nazale şi a sinusurilor, dar îmbunătăţeşte şi capacitatea funcţională a plămânului.
Un alt punct care ajută la tratarea simptomelor de răceală şi gripă este "Bearing Support". E situat în jumătatea superioară a spatelui, între umeri şi coloana vertebrală, deci este nevoie de ajutorul altei persoane pentru a-l activa (puteţi să vă întindeţi pe podea pe două mingi de tenis şi să le folosiţi pentru a masa zona). Se aplică presiune zilnic, pentru stimularea sistemului imunitar şi întărirea capacităţii de rezistenţă la schimbările de vreme.
În caz de probleme respiratorii se stimulează punctele "Elegant Mansion", situate în golurile dintre clavicule. Se aplică o presiune uşoară pe ambele părţi, simultan, pentru combaterea tusei, a durerilor în gât şi a senzaţiei de presiune în piept.
"Third Eye" (Al treilea ochi) este situat pe frunte, chiar între sprâncene, şi e un punct frecvent folosit în acupunctura chineză. Se aplică presiune medie cu degetul mare pentru reducerea febrei, desfundarea nasului şi diminuarea durerilor de cap.
D-l dr. LI LUOXI poate fi contactat la Cabinetul "Foc de Vară" din str. Vasile Lascăr nr. 169, sector 2, Bucureşti, tel. 021.210.41.64, 0766.564.669