Pădurile din copaci artificiali ar putea împiedica deşertificarea multor zone de pe pământ. Ele nu ar permite ca temperatura globală să crească cu mai mult de două grade faţă de media normală. Făcuţi din răşini plastice, copacii ar fi prevăzuţi cu nişte dispozitive ce seamănă cu frunzele, ar reţine carbonul din aer şi l-ar depozita la baza trunchiului. Pasul următor ar fi ca aceşti copaci artificiali, care "ar mânca" dioxidul de carbon din atmosferă şi l-ar transforma în oxigen, să fie dotaţi cu panouri solare, ce ar asigura şi iluminarea pe timp de noapte a oraşelor. Există deocamdată un singur impediment pentru ca asemenea teorii să fie puse în practică: preţul uriaş al unui asemenea copac artificial. Nu e oare mai simplu să avem grijă de pădurile care încă mai trăiesc? Nu e mai uşor de plantat copaci naturali pe toate dealurile lăsate pustii de exploatarea necontrolată a lemnului?
Ploşniţa şi curăţenia
Ploşniţa verde a tomatelor (Nezara viridula), originară tocmai din Africa, a ajuns, începând cu anul 2010, şi în România. A fost mai întâi observată în partea de vest a ţării (în Arad), dar începând cu anul 2016, prezenţa ei a fost semnalată şi în Bucureşti şi în judeţele limitrofe Capitalei, iar datorită încălzirii generale a climei sunt şanse mari să se răspândească şi în alte zone. Este un dăunător care se combate foarte greu pe cale chimică şi atacă mai ales roşiile, vinetele, ardeii, dar şi pomii fructiferi, făcând pagube foarte mari. Rezistenţa acestei insecte la tratamentele chimice se datorează faptului că îşi păstrează cu mare atenţie curăţenia corpului. Pe lângă faptul că în organismul ei există nişte enzime care anihilează insecticidele, picioarele îi sunt prevăzute cu nişte perişori cu care îşi curăţă foarte, foarte bine, de substanţele toxice, aripile şi, mai ales, antenele.
Balenele şi poluarea fonică
Delfinii şi balenele sunt stresaţi de zgomotele bărcilor cu motor şi ale sonarelor folosite de submarine, nave de pescuit sau nave militare. Semnalele emise de ele sperie şi dezorientează animalele marine care ies mult prea rapid la suprafaţa apei ca să respire şi suferă de fenomenul de decompresie bruscă (când se trece prea rapid de la presiunea mare din adâncul mării, la presiunea de la suprafaţa apei). Se pare că aceasta ar fi explicaţia "sinuciderii în masă", a eşuării de zeci de balene şi delfini pe nisipurile plajelor: neputinţa lor de a se adapta la stresul provocat de zgomote. Poluarea sonoră este o mare ameninţare pentru viaţa multor specii de animale, pentru că le aduce modificări de comportament care pot ajunge chiar la moarte, prin incapacitatea de a se hrăni sau de a se apăra de prădători.
Liliecii şi liniştea
Ca să trăiască, şi liliecii au nevoie de linişte. Singurele mamifere zburătoare sunt expuse la pericolul de a nu-şi mai putea găsi hrana atunci când în mediul în care trăiesc apar zgomote intense şi repetate. Gălăgia exterioară, precum cea făcută de maşini, fabrici, avioane, sirene etc. le poate afecta funcţiile vitale. Prin anumite sunete, animalele îşi anunţă unele altora zone cu hrană abundentă, eventuale pericole sau interesul pentru împerechere. Mai mult decât atât, liliecii pot localiza insectele cu care se hrănesc şi pe care le găsesc pe întuneric datorită auzului lor fin. Mamele-lilieci fac câte un singur pui pe an pe care îl localizează cu uşurinţă, tocmai datorită sunetelor pe care acesta le scoate. Liniştea este, deci, vitală pentru aceste animale nocturne, care pe cât sunt de dizgraţioase, pe-atât sunt de folositoare, prin eliminarea unor insecte supărătoare, dar şi prin faptul că excrementele lor, numite guano, sunt printre cele mai eficiente şi mai scumpe îngrăşăminte naturale ale solului.