S-au rostit discursuri lungi şi ipocrite, s-a defilat cu armata şi cu guvernul pe la Alba Iulia, s-au cântat cântece patriotice şi, ici-colo, câte un primar mai destoinic a descoperit, dacă nu vreo statuie de înaintaş, atunci cu siguranţă măcar o oală cu sarmale, că alegerile îndată vin. A fost multă pompă şi la Bucureşti, şi la Alba Iulia, şi la Cluj, şi la Iaşi, numai Cernăuţiul şi Chişinăul au fost uitate de autorităţi. Că oamenii care simt româneşte s-au strâns şi pe acolo să serbeze Unirea cea Mare, care e şi a lor, dar din partea autorităţilor române, nici un gând de încurajare n-a străbătut dincolo de graniţele trasate, parşiv, după Al Doilea Război Mondial.
Că Bucureştiul joacă o carte falimentară în relaţia cu Chişinăul, o ştim - nu de ieri, de azi, ci cam de când s-a retras de la Cotroceni fostul preşedinte, Traian Băsescu. Dacă altceva nu e în stare să facă, măcar să susţină, cât de cât, Moldova, în drumul ei spre democratizare. De unde aşa ceva?! În loc de asta, Guvernul Dăncilă, care duce el însuşi România pe drumuri paralele cu principiile Uniunii Europene, devine, pe zi ce trece, aliatul tot mai fidel al oligarhiei conduse de controversatul Vlad Plahotniuc. Nu mai departe de zilele trecute, guvernul PSD-ALDE de la Bucureşti s-a dat peste cap să blocheze un raport negativ, pregătit de Uniunea Europeană la adresa pionului Rusiei de la Chişinău:
"După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc o dată cu invalidarea alegerilor din Chişinău, câştigate de forţele pro-europene şi pro-româneşti, iată că guvernul de la Bucureşti a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniştrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunţa încălcarea practicilor democratice de către autorităţile de la Chişinău", se plâng Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (Platforma DA), liderii partidelor pro-europene de la Chişinău. "Ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internaţională pentru fărădelegile şi hoţiile din Republica Moldova, oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiţionat al lui Liviu Dragnea şi Victor Orban. Guvernul de la Bucureşti, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chişinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetăţenilor. O încununare tristă a anului centenar", arată cei doi într-o declaraţie comună.
Documentul pregătit de miniştrii de externe ai UE critica invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului, cerea ca alegerile parlamentare din 2019 să se desfăşoare conform standardelor internaţionale şi îşi exprima îngrijorarea cu privire la tot mai desele presiuni şi intimidări la adresa opoziţiei, a presei libere şi a societăţii civile. Avem o mare nedumerire: care dintre prevederile de mai sus, în opinia domnului Theodor Meleşcanu, ministrul de externe al României, nu ar întruni condiţiile pentru adoptarea unui raport, aşa cum au convenit, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, toate celelalte ţări europene?