"Cadou" de Centenar pentru Chișinău

Ciprian Rus
A trecut serbarea Centenarului.

S-au rostit discursuri lungi și ipocrite, s-a defilat cu armata și cu guvernul pe la Alba Iulia, s-au cântat cântece patriotice și, ici-colo, câte un primar mai destoinic a descoperit, dacă nu vreo statuie de înaintaș, atunci cu siguranță măcar o oală cu sarmale, că alegerile îndată vin. A fost multă pompă și la Bucu­rești, și la Alba Iulia, și la Cluj, și la Iași, nu­mai Cernăuțiul și Chișinăul au fost ui­tate de autorități. Că oamenii care simt ro­mânește s-au strâns și pe acolo să ser­beze Unirea cea Mare, care e și a lor, dar din par­tea autorităților române, nici un gând de în­curajare n-a străbătut dincolo de gra­ni­țele trasate, parșiv, după Al Doilea Război Mondial.
Că Bucureștiul joacă o carte falimen­tară în relația cu Chișinăul, o știm - nu de ieri, de azi, ci cam de când s-a retras de la Cotroceni fostul președinte, Traian Bă­sescu. Dacă altceva nu e în stare să facă, măcar să susțină, cât de cât, Mol­dova, în drumul ei spre democratizare. De unde așa ceva?! În loc de asta, Guvernul Dăn­cilă, care duce el însuși România pe dru­muri paralele cu principiile Uniunii Eu­ropene, devine, pe zi ce trece, aliatul tot mai fidel al oligarhiei conduse de con­tro­versatul Vlad Plahotniuc. Nu mai de­parte de zilele trecute, guvernul PSD-ALDE de la București s-a dat peste cap să blocheze un raport negativ, pregătit de Uniunea Europeană la adresa pionului Rusiei de la Chișinău:
"După girul oferit de PSD-ALDE car­telului politic PD-PSRM în urma schim­bării sistemului electoral în avantajul par­­tidei pro-ruse din Moldova, după su­portul moral oferit de Dragnea lui Pla­hot­niuc o dată cu invalidarea alegerilor din Chișinău, câștigate de forțele pro-eu­ropene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Pla­hot­niuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău", se plâng Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (Platforma DA), liderii partidelor pro-europene de la Chișinău. "Ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fără­de­le­gile și hoțiile din Republica Moldova, oli­garhul Plahotniuc poate conta pe spriji­nul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Vic­tor Orban. Guvernul de la București, flan­cat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să re­cunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oli­gar­hului uzurpator în detrimentul cetă­țe­nilor. O încununare tristă a anului cen­te­nar", arată cei doi într-o declarație comună.
Documentul pregătit de miniștrii de externe ai UE critica invalidarea alege­rilor pentru Primăria Chișinăului, cerea ca alegerile parlamentare din 2019 să se desfășoare conform standardelor inter­na­ționale și își exprima îngrijorarea cu pri­vire la tot mai desele presiuni și intimidări la adresa opoziției, a presei libere și a so­cietății civile. Avem o mare nedumerire: care dintre prevederile de mai sus, în opi­nia domnului Theodor Meleșcanu, mi­nis­trul de externe al României, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetă­țenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene?