O imagine devenită publică şi care a făcut înconjurul mass-media.
Codruţa Kovesi pleacă din funcţie şi, aşa cum promisese în discursul din faţa treptelor instituţiei, publică imediat bilanţul celor 5 ani de mandat la conducerea DNA. 68 de demnitari au fost trimişi în judecată în acest timp, dintre care 37 au fost condamnaţi definitiv. În paralel, au fost puse sechestre de peste 2 miliarde de lei! Venită în funcţie pe vremea lui Traian Băsescu, în locul foarte apreciatului, la acea dată, Daniel Morar, Codruţa Kovesi a depăşit aşteptările multora. Şi pe ale celor care credeau în lupta anti-corupţie, şi pe ale celor puşi pe prăduit din banul public.
Într-un moment în care România nu excelează pe plan mondial, în prea multe domenii, Codruţa Kovesi a devenit un model al luptei împotriva flagelului generalizat al corupţiei. Admirată şi premiată peste tot, din Suedia şi Olanda până în Bulgaria sau Statele Unite, şefa DNA şi-a făcut mulţi duşmani în România. Era şi firesc, având în vedere numele grele care au trecut pragul Direcţiei, în ultimii ani, ca să dea cu subsemnatul. Atacul dezlănţuit la care a fost supusă din toate părţile, inclusiv din partea celor care, precum Băsescu, au susţinut-o la un moment dat, vorbeşte de la sine despre cât de incomodă devenise şefa DNA.
Codruţei Kovesi i se reproşează că nu şi-a făcut bine treaba. Pe criteriul acesta, al competenţei, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cel care a scris "rechizitoriul", în numele duşmanilor ei, şi toţi colegii lui din cabinetul Dăncilă ar fi trebuit să plece de mult din funcţii, laolaltă cu mii şi mii de şefi şi şefuleţi de sinecuri! Mandatul Codruţei Kovesi nu e perfect. Idolatrizarea ei e doar un semn al crizei pe care o traversează statul de drept din România, la 30 de ani de la Revoluţie. Dar rezultatele sale sunt palpabile, iar rata de achitări în dosarele propuse spre judecare - marja de eroare, dacă vreţi - este de 10%, sub media europeană în domeniu. De altfel, instituţia pe care a condus-o a fost considerată de Uniunea Europeană între cele cinci exemple de bune practici în UE. Ce altă instituţie publică din România - şi nu dintr-un domeniu atât de sensibil precum lupta cu marii infractori - se mai poate lăuda cu aşa ceva?! Strâns cu uşa de adversarii politici, preşedintele Klaus Iohannis s-a văzut nevoit să semneze demiterea ei. Şi fanii Codruţei Kovesi, şi fanii preşedintelui, au sărit ca arşi. E de discutat dacă Iohannis putea face mai mult decât să semneze demiterea şefei DNA. Dar măcar un "Mulţumesc!" tot merita din partea şefului statului...