Măcar un "Mulțumesc!"

Ciprian Rus
Într-un sistem public precum cel din România, în care subalternii ți-ar căra singuri bagajele până la gară, numai să scape de tine, Codruța Kovesi pleacă din șefia DNA condusă și aplaudată de colegii ei procurori.

O imagine devenită publică și care a făcut înconjurul mass-media.
Codruța Kovesi pleacă din funcție și, așa cum pro­mi­sese în discursul din fața treptelor instituției, publică imediat bilanțul celor 5 ani de mandat la conducerea DNA. 68 de demnitari au fost trimiși în judecată în acest timp, dintre care 37 au fost condamnați definitiv. În pa­ralel, au fost puse sechestre de peste 2 miliarde de lei! Venită în funcție pe vremea lui Traian Băsescu, în locul foarte apreciatului, la acea dată, Daniel Morar, Codruța Kovesi a depășit așteptările multora. Și pe ale celor care credeau în lupta anti-corupție, și pe ale celor puși pe prăduit din banul public.
Într-un moment în care România nu excelează pe plan mondial, în prea multe domenii, Codruța Kovesi a de­venit un model al luptei împotriva flagelului gene­ra­lizat al corupției. Admirată și premiată peste tot, din Su­edia și Olanda până în Bulgaria sau Statele Unite, șefa DNA și-a făcut mulți dușmani în România. Era și firesc, având în vedere numele grele care au trecut pragul Direcției, în ultimii ani, ca să dea cu subsemnatul. Atacul dezlănțuit la care a fost supusă din toate părțile, inclusiv din partea celor care, precum Băsescu, au susținut-o la un moment dat, vorbește de la sine despre cât de inco­modă devenise șefa DNA.
Codruței Kovesi i se reproșează că nu și-a făcut bine treaba. Pe criteriul acesta, al competenței, ministrul Jus­tiției, Tudorel Toader, cel care a scris "rechizitoriul", în numele dușmanilor ei, și toți colegii lui din cabinetul Dăncilă ar fi trebuit să plece de mult din funcții, laolaltă cu mii și mii de șefi și șefuleți de sinecuri! Mandatul Codruței Kovesi nu e perfect. Idolatrizarea ei e doar un semn al crizei pe care o traversează statul de drept din Ro­mânia, la 30 de ani de la Revoluție. Dar rezultatele sale sunt palpabile, iar rata de achitări în dosarele pro­puse spre judecare - marja de eroare, dacă vreți - este de 10%, sub media europeană în domeniu. De altfel, insti­tuția pe care a condus-o a fost considerată de Uniunea Eu­ro­pea­nă între cele cinci exemple de bune practici în UE. Ce altă instituție publică din România - și nu din­tr-un do­meniu atât de sensibil precum lupta cu marii in­frac­tori - se mai poate lăuda cu așa ceva?! Strâns cu ușa de ad­versarii politici, președintele Klaus Iohannis s-a văzut nevoit să semneze demiterea ei. Și fanii Codruței Ko­vesi, și fanii președintelui, au sărit ca arși. E de dis­cutat dacă Iohannis putea face mai mult decât să semneze demiterea șefei DNA. Dar măcar un "Mulțumesc!" tot merita din partea șefului statului...