Înconjurul pământului într-un borcan
42 de zile, 230 de bătăi de aripi pe secundă, 800 de kilometri zburaţi. Toate pentru doar câteva picături de miere, mai exact, 10 grame. Asta este viaţa unei albine, una dintre cele mai harnice, fascinante şi folositoare insecte de pe pământ. V-aţi uns o felie de pâine cu miere? Tocmai aţi înghiţit viaţa a zeci de albine. Aţi cumpărat un kilogram de miere? Ei bine, aflaţi că pentru asta, albinele au zburat atât de mult, încât ar fi putut face ocolul pământului (40.000 de kilometri) şi au vizitat cam 2,5 milioane de flori. Un efort colosal, i-aş zice sisific, care nouă, pământenilor, ne aduce cu mult mai mult decât hrană. Practic, fără aceşti minusculi prieteni, viaţa noastră ar fi de neînchipuit, pentru că albinele asigură polenizarea a 30% dintre legumele şi fructele pe care le consumăm. Fără ele, creşterea lor ar fi de neconceput. Cu toate astea, vestea este destul de proastă, dacă nu chiar dramatică: albinele dispar.
Cărarea pierdută
Încet, dar sigur, populaţia albinelor s-a redus constant după cel de-al doilea război mondial, dar mai vertiginos începând cu anul 2007. Statele Unite ale Americii, care au una dintre cele mai precise statistici la nivel mondial, au constatat că, în fiecare an, 30% dintre familiile de albine dispar, pur şi simplu. Crescători care aveau mii de stupi acum nu mai au decât câteva zeci de familii. În fiecare an, se petrece aceeaşi dramă: harnicele zburătoare se fac nevăzute. În stup, totul pare să fie în regulă - fagurii au miere suficientă, în micile celule sunt larve destule, populaţia creşte, regina-mamă şi albinele doici sunt vii, sănătoase, toţi parametrii par să fie normali, cu excepţia unuia: lipsa completă a albinelor lucrătoare, ce par să-şi fi luat vacanţă pentru totdeauna. De ce? Rămâne un mister! Deocamdată, cercetătorii au aflat că albinele pleacă definitiv din stupi pentru că se rătăcesc. Pur şi simplu, la un moment dat, nu-şi mai găsesc drumul de întoarcere către casă şi mor pe unde le apucă oboseala. Ciudăţenia aceasta a primit şi un nume - Colony Collapse Disorder, pe româneşte - Sindromul Dispariţiei Coloniilor de Albine. Înspăimântătoare în acest sindrom nu este noutatea, ci amploarea lui. Dacă în trecut el era izolat, iar cauzele puteau fi, până la un punct, remediate, acum s-a transformat într-o adevărată epidemie, care se întâmplă pretutindeni în lume şi la un nivel de extindere ameninţător. De pe pajiştile alpine şi până în întinsele câmpii ale Europei şi Americii, albinele pleacă dimineaţa la treabă, pentru a nu se mai întoarce niciodată înapoi. Cauza acestei stranietăţi e atât de disputată în lume, încât unii au ajuns să dea vina pe OZN-uri sau pe încălzirea globală. Totuşi, deşi cercetătorii nu au încă un răspuns sigur, ei au identificat mai mulţi factori care explică exodul sau, poate, moartea albinelor care dispar.
Pesticidele
După cel de-al doilea război mondial, agricultura s-a transformat. În scenă au intrat pesticidele şi îngrăşămintele chimice, capabile să stoarcă dintr-un hectar de pământ toată vlaga, pentru ca producţia să crească. Producţia a crescut, dar odată cu ea, şi marile probleme legate de mediul natural chimizat. Reacţia n-a întârziat. La începutul anilor '90, au intrat în scenă noi pesticide, menite să le înlocuiască pe cele vechi, pentru a produce mai puţine daune mediului: neonicotinoidele. Ele sunt absorbite în plante şi le fac otrăvitoare pentru insecte, prin urmare şi pentru albine care, chiar dacă nu sunt ucise, suportă tulburări grave de comportament. Practic, deşi neletale, dozele de pesticide se acumulează treptat în ceară şi în stup, ducând, în cele din urmă, la probleme insurmontabile pentru familia de albine. Începând cu anul 2011, Uniunea Internaţională Pentru Conservarea Naturii a început un studiu asupra acestui tip de pesticide. Concluzia a fost că ele nu dăunează doar albinelor, ci au un impact negativ asupra mediului în general, afectând viermii, fluturii şi nevertebratele din apă, influenţând grav tot lanţul trofic, până la peştii şi păsările care se hrănesc cu aceste organisme. Comisia Europeană a propus încă din 2013 interzicerea lor, dar, deocamdată, îndemnul a fost urmat doar de Franţa, Germania şi Slovenia, care au restricţionat utilizarea neonicotinoidelor. Vă întrebaţi de ce nu sunt interzise complet aceste otrăvuri? Ei bine, pentru că există cercetători (bine remuneraţi) care neagă influenţa negativă a acestor pesticide asupra mediului. Argumentul lor? Faptul că vârful populaţiilor de albine din SUA a fost atins în perioada 1945-1954, care coincide cu introducerea masivă a pesticidelor. Aşadar, ele nu sunt principala cauză a Sindromului Dispariţiei Coloniilor de Albine, ci doar un factor perturbator, care acţionează împreună cu alţii...
Păduchele-vampir
Varroa destructor este un fel de păduche-vampir, care se ataşează de albine şi le suge sângele, transmiţându-le tot felul de viruşi, care le slăbesc imunitatea. Cel mai mult are de suferit regina, care trăieşte mult şi, în felul acesta, ajunge să fie infestată cu tot soiul de boli. Varroa nu este o noutate. A fost descris în Indonezia încă din 1904, şi apare în stupi în mod regulat, dar apicultorii reuşesc să îl ţină sub control, folosind - ce altceva decât pesticide - care, încet, îl elimină. Cum era de aşteptat, în stup se acumulează otrăvuri. Cu excepţia unor specii foarte puternice, majoritatea albinelor melifere nu au imunitate împotriva păduchelui. Interesant este că această imunitate nu ţine de organismul insectei, ci de comportament. Albinele depistează celulele din fagure care sunt infestate cu varroa, le distrug, şi păduchele este eliminat. Din păcate, prin selecţii repetitive, oamenii au eliminat această specie de albine-războinice din familiile de albine de azi. În zilele noastre, spre deosebire de mileniile în care înaintaşii noştri îşi creşteau albinele liber, atotputernica inginerie apicolă face tot ce poate ca ele să producă cât mai multă miere într-un timp cât mai scurt. Aşa au apărut "crescătoriile industriale de regine", care selectează soiurile cele mai productive şi le-au răspândit în întreaga lume. În aproximativ 40 de ani, varietatea soiurilor de albine s-a redus, pierzându-şi, însă, caracteristicile iniţiale. Albinele "dresate" produc mult, dar sunt teribil de plăpânde, iar felul în care se face, astăzi, agricultură, le slăbeşte şi mai mult.
Câmpiile fără flori
La începutul secolului XX, în toate ţările lumii existau suprafeţe mari de teren necultivate, iar zonele cultivate erau împărţite în suprafeţe mici, despărţite prin perdele de vegetaţie sălbatică. Mii de flori, de toate speciile şi culorile, despărţeau culturile controlate. Apoi a venit agricultura mecanizată şi au luat naştere marile ferme. Ca să nu îşi mai întoarcă utilajele la capăt de rând, pierzând timp şi combustibil, fermierii moderni au unit suprafeţele, creând loturi uriaşe, prin defrişarea zonelor de vegetaţie sălbatică. Nu şi-au dat seama că tocmai distruseseră ultimul refugiu al albinelor. Nu numai că le desfiinţaseră câmpiile înflorite, dar le araseră şi puţinele zone în care diversitatea naturală mai supravieţuia. Mai mult decât atât, au plantat pe milioane de hectare plante modificate genetic, pe care albinele nu le recunosc. Aşa au ajuns micuţele insecte să nu mai aibă de unde să îşi strângă mierea. La începutul secolului XX, fiecare familie de la ţară avea cinci-şase stupi în gospodărie. Pe lângă faptul că asta presupunea şi o mare varietate de soiuri, care se selectau natural, fiind foarte rezistente la boli, stupii sedentari furnizau albine liniştite şi odihnite, care, în fiecare an, aveau de făcut zboruri în preajma casei, pentru a se hrăni fără niciun stres. Astăzi, pentru că zonele de câmpii înflorite au dispărut, apicultorii îşi mută albinele de colo-colo, într-o mini-transhumanţă motorizată, cu stupii puşi în containere. În răstimpul călătoriilor, albinele trec printr-un stres continuu. Când ajung la destinaţie, în loc de un paradis populat cu flori, ele găsesc culturi nesfârşite de cereale infestate cu pesticide. Adăugaţi la asta radiaţiile cauzate de stâlpii de telefonie mobilă şi veţi avea imaginea unei populaţii planetare de albine condamnate la dispariţie.
O picătură de moarte
Sunteţi o albinuţă tânără, de-abia ieşită din celula mică în care v-aţi dezvoltat. Colonia ştie că sunteţi în primele zile de viaţă, aşa că tovarăşele mai în vârstă nu vă trimit la muncă. Deocamdată, staţi prin stup şi faceţi treburi uşoare. Din păcate, nu vă simţiţi prea bine. Stupul în care trăiţi a avut de parcurs o distanţă lungă, transportat în maşină până în locul unde se află acum, răstimp în care albinele lucrătoare au stat închise şi nu au putut ieşi să culeagă nimic, având de furcă şi cu păduchele varroa, care le seca de ultimele puteri. Stupul e departe de forţa de altădată, iar dvs. sunteţi nedezvoltată şi firavă din cale afară. Cu toate astea, aveţi de dat marele examen al ieşirii în lume, de la care nu puteţi absenta: zboruri lungi şi istovitoare, în care trebuie să ieşiţi afară, pe câmp, ca să strângeţi nectar şi polen şi să vă întoarceţi cu ele acasă. Dar clipa magică a ieşirii din stup, clipa supremă a vieţii unei albine este, de fapt, începutul sfârşitului: în locul unei pajişti scânteietoare, cu flori, în faţa dvs. se întinde un câmp cu un singur soi de flori, semănate în culturi. Sunteţi dezorientată şi ameţită. V-aţi aşeza pe o floare şi aţi dormi săptămâni întregi, atât cât ţine, de fapt, scurta dumneavoastră viaţă. Ceasul biologic vi s-a dat peste cap şi aţi ieşit din stup prea devreme. Aţi ajuns pe câmp prea mică, prea slabă şi prea fragilă, iar acum, deşi sunteţi încărcată de polen şi nectar, vă daţi, pur şi simplu, bătută, vă lăsaţi jos în iarbă, vedeţi cum cerul se învârte deasupra, simţiţi cum picioarele vi se mai zbat de două-trei ori, şi, încet, încet, viaţa vi se scurge din trupul mic, în pământ. Aţi murit departe de stupul la care, oricum, nu mai ştiaţi sau nu mai puteaţi să vă întoarceţi. Sunteţi una dintre miliardele de albine care dispar, în felul acesta, de pe pământ.
Povestea de mai sus nu este o ficţiune, ci concluzia unui studiu publicat de oamenii de ştiinţă americani, care explică în felul acesta Sindromul Dispariţiei Coloniilor de Albine. Iar dacă micile şi minunatele zburătoare dispar, s-ar putea să ne ia şi pe noi cu ele!
Ce este de făcut? Imposibilul! Să refacem raiul distrus cu bună ştiinţă: pajiştile naturale de flori, culturile de cereale neotrăvite cu pesticide şi nemodificate genetic, legumele, fructele negrăbite chimic să crească cât sunt încă în stadiul de flori, în grădini sau în sere. Dar e greu să se întâmple o atare minune, câtă vreme o albină nu face două parale, în comparaţie cu aurul care zornăie în puşculiţa marilor latifundiari, inventatorii agriculturii industriale, ucigaşii rostului biologic aşezat în lume de Dumnezeu.
(Despre soarta albinelor româneşti, într-un număr viitor al revistei.)