La finele anilor '70, Clayderman a adus un suflu nou pe scena pianistică internaţională, cochetând deopotrivă cu muzica new age şi cea clasică, reuşind să readucă popularitatea de altădată acestui instrument atât de iubit. De mai bine de 40 de ani, pianistul francez îi bucură pe melomanii din lumea întreagă cu interpretările sale. A înregistrat sute de discuri, a vândut peste 150 de milioane de albume şi a câştigat 267 de discuri de aur şi 70 de platină.
Philippe Pagès (cunoscut sub numele de scenă Richard Clayderman) s-a născut la Paris, pe 28 decembrie 1953, şi este fiul unui muzician. Tatăl lui a fost un acordeonist puţin cunoscut, nevoit să predea lecţii de pian ca să-şi întreţină familia, acestea fiind mult mai căutate decât cele de acordeon. De la el a învăţat şi Philippe, de la o vârstă fragedă, să cânte la pian. La 12 ani, micuţul era acceptat la Conservatorul din Paris, spre marea bucurie a tatălui său. "Toată copilăria mea l-am ascultat pe tata cântând la pian, atunci când dădea lecţii. Interpreta bine şi avea tehnică, dar abia atunci când lua acordeonul în braţe îl ascultam, pur şi simplu vrăjit, căci punea parcă şi mai multă pasiune. El a fost inspiraţia mea", mărturisea Richard într-un interviu.
Chopin, Bach, Schumann, Beethoven şi toţi marii compozitori i-au fost buni prieteni până pe la vârsta adolescenţei. "Aveam 15-16 ani atunci când i-am auzit prima dată la radio pe cei de la The Beatles şi The Rolling Stones. M-am trezit peste noapte că mă preocupă mai degrabă muzica lor decât cea clasică pe care o studiam", se confesa el.
Totuşi, din dorinţa de-aşi face tatăl fericit, a continuat să studieze cu ardoare clasicii, în ideea că va ajunge, într-o zi, să acompanieze în concert mari muzicieni. Din păcate, tatăl lui n-a apucat să-l vadă cântând alături de Johnny Hallyday, Thierry Le Luron, sau Michel Sardou, şi nici atunci când a ajuns să fie chiar el un star, căci s-a stins brusc, la doar 40 de ani, în urma unei boli necruţătoare.
Philippe avea 23 de ani când producătorul francez Olivier Toussaint i-a oferit şansa de a înregistra în premieră o baladă compusă de muzicianul Paul de Senneville pentru fetiţa lui, Adeline - "Ballade pour Adeline" (1976). La preselecţie s-au prezentat 20 de pianişti, dar Toussaint l-a ales pe el. "Era un muzician interesant, cu o abordare blândă şi tehnică bună. Şi mai avea un atu - arăta bine", declara, la un moment dat, într-un interviu Toussaint. Atât melodia, cât şi pianistul, aveau să devină curând legendă. Este şi momentul în care Philippe Pagès îşi alege numele de scenă Richard Clayderman, folosind numele de fată al străbunicii lui, cu origini scandinave. A făcut această schimbare considerând că noul nume va fi mai uşor reţinut şi pronunţat de către fanii lui de peste hotare.
?n 1977, a lansat primul lui disc, care includea şi "Ballade pour Adeline", pe care a transformat-o în titlu. Succesul a fost nebun. Chiar şi azi, cea mai cunoscută piesă a lui a rămas "Ballade pour Adeline", o melodie ce a apărut şi pe coloana sonoră a multor filme de dragoste. "În anii debutului meu, ideea că cineva se poate lansa într-o carieră pianistică internaţională de succes era de domeniul fantasticului. Consider că a fost un adevărat miracol ce mi s-a întâmplat mie. Cred că zeii mi-au zâmbit. Altă explicaţie nu am pentru succesul nesperat", se confesa el.
A cucerit mai întâi Franţa natală şi apoi întregul mapamond. Producătorul care-l descoperise avusese dreptate: muzica lui, combinată cu aspectul fizic plăcut, l-au făcut la fel de celebru ca un star rock. "Am primit zeci de mii de scrisori de amor de la fete. Nu mă plâng, însă nu mă aşteptam la aşa ceva. Nancy Reagan m-a poreclit Prinţul Romanţelor, după ce m-a ascultat într-un concert. Şi cu porecla asta am rămas", spunea el. Dar, deşi a avut mii de admiratoare, pianistul a trăit doar trei poveşti înfocate de amor, două dintre ele terminându-se în divorţ. Azi, Richard este căsătorit cu Typhaine, o violonistă ce a cântat în orchestra care-l acompaniază şi care i-a devenit soţie în 2010.
În cele patru decenii petrecute în faţa clapelor pianului, muzicianul francez a lansat nu mai puţin de 225 de discuri, cel mai recent fiind un dublu album, "The Best Of..." lansat în 2016.
Anul trecut, Clayderman a pornit prin lume ca să aniverseze 40 de ani petrecuţi pe scenă. Cele şase concerte programate în luna Martie, la noi, fac şi ele parte din turneul lui mondial. Richard Clayderman va cânta pe 6 martie la Braşov (la Sala Sporturilor "Dumitru Popescu Colibaşi"); pe 7, la Cluj-Napoca (la Opera Naţională Română); pe 8, la Bucureşti (la Sala Palatului); pe 9, la Constanţa (la Casa de Cultură a Sindicatelor); pe 10, la Bacău (la Teatrul de vară "Radu Beligan") şi pe 11 martie, la Piteşti (la Casa de Cultură a Sindicatelor).
Concertul din Capitală al pianistului are şi o latură caritabilă. Cumpărând un bilet la acest spectacol, puteţi aduce o rază de speranţă unei mame aflate într-un moment de cumpănă şi puteţi ajuta la construirea unei şcoli pentru copiii cu dizabilităţi. (Bilete pentru spectacolul de la Bucureşti au preţuri cuprinse între 99 şi 357 lei (VIP) şi pot fi achiziţionate în reţeaua Eventim. ?n aceeaşi reţea găsiţi bilete şi pentru concertele de la Braşov, Bacău şi Piteşti, iar pentru concertele de la Constanţa şi Cluj-Napoca mai găsiţi bilete pe myticket.ro.)