Mărțișor franțuzesc: RICHARD CLAYDERMAN - "Cred că mi-au zâmbit zeii"

Dana Ene
- Desemnat de Cartea Recordurilor drept "Pianistul cu cel mai mare succes din toate timpurile", muzicianul francez RICHARD CLAYDERMAN vine pentru a patra oară în România, ca să le ofere numeroaselor lui admiratoare, un Mărțișor muzical -

La finele anilor '70, Clayderman a adus un suflu nou pe scena pianistică internațio­nală, cochetând deopotrivă cu muzica new age și cea clasică, reușind să readucă popu­laritatea de altădată acestui instrument atât de iubit. De mai bine de 40 de ani, pianistul francez îi bucu­ră pe melomanii din lumea întreagă cu interpre­tările sale. A înregistrat sute de discuri, a vândut pes­te 150 de milioane de albume și a câștigat 267 de discuri de aur și 70 de platină.
Philippe Pagès (cunoscut sub numele de scenă Richard Clayderman) s-a născut la Paris, pe 28 de­cembrie 1953, și este fiul unui muzician. Tatăl lui a fost un acordeonist puțin cunoscut, nevoit să pre­dea lecții de pian ca să-și întrețină familia, aces­tea fiind mult mai căutate decât cele de acordeon. De la el a învățat și Philippe, de la o vâr­stă fragedă, să cânte la pian. La 12 ani, micuțul era acceptat la Conservatorul din Paris, spre marea bucurie a tatălui său. "Toată copilăria mea l-am ascultat pe tata cân­tând la pian, atunci când dădea lecții. Interpreta bine și avea tehnică, dar abia atunci când lua acordeonul în brațe îl ascultam, pur și sim­plu vrăjit, căci punea parcă și mai multă pasiune. El a fost inspirația mea", mărturisea Richard într-un interviu.
Chopin, Bach, Schumann, Beetho­ven și toți marii com­po­zitori i-au fost buni prieteni până pe la vârsta adolescenței. "Aveam 15-16 ani atunci când i-am auzit prima dată la radio pe cei de la The Beatles și The Rolling Stones. M-am trezit peste noapte că mă preocupă mai degrabă muzica lor decât cea clasică pe care o studiam", se confesa el.
Totuși, din dorința de-ași face tatăl fericit, a con­tinuat să studieze cu ardoare clasicii, în ideea că va ajunge, într-o zi, să acompanieze în concert mari muzicieni. Din păcate, tatăl lui n-a apucat să-l vadă cântând alături de Johnny Hallyday, Thierry Le Luron, sau Michel Sardou, și nici atunci când a ajuns să fie chiar el un star, căci s-a stins brusc, la doar 40 de ani, în urma unei boli necruțătoare.
Philippe avea 23 de ani când producătorul fran­cez Olivier Toussaint i-a oferit șansa de a înre­gistra în premieră o baladă compusă de muzicianul Paul de Senneville pentru fetița lui, Adeline - "Ballade pour Adeline" (1976). La preselecție s-au prezentat 20 de pianiști, dar Toussaint l-a ales pe el. "Era un muzician intere­sant, cu o abordare blândă și tehni­că bună. Și mai avea un atu - arăta bine", declara, la un moment dat, într-un interviu Toussaint. Atât melodia, cât și pianistul, aveau să devină curând legendă. Este și momentul în care Philippe Pagès își alege numele de scenă Richard Clayderman, folosind numele de fată al străbunicii lui, cu origini scandinave. A făcut această schimbare considerând că noul nume va fi mai ușor reținut și pronunțat de către fanii lui de peste hotare.
?n 1977, a lan­sat primul lui disc, care includea și "Ballade pour A­de­­line", pe care a transformat-o în ti­tlu. Succesul a fost nebun. Chiar și azi, cea mai cu­nos­cu­tă piesă a lui a ră­mas "Ballade pour Adeline", o melodie ce a apă­rut și pe coloana sonoră a multor filme de dragoste. "În anii debutului meu, ideea că cineva se poate lansa într-o carieră pianistică internațională de succes era de domeniul fantasticului. Consider că a fost un adevărat miracol ce mi s-a întâmplat mie. Cred că zeii mi-au zâmbit. Altă ex­plicație nu am pentru succesul nesperat", se confesa el.
A cucerit mai întâi Franța natală și apoi întregul mapamond. Producătorul care-l descoperise avuse­se dreptate: muzica lui, combinată cu aspectul fizic plăcut, l-au făcut la fel de celebru ca un star rock. "Am primit zeci de mii de scrisori de amor de la fete. Nu mă plâng, însă nu mă așteptam la așa ceva. Nancy Reagan m-a poreclit Prințul Romanțelor, după ce m-a ascultat într-un concert. Și cu porecla asta am rămas", spunea el. Dar, deși a avut mii de admiratoare, pianistul a trăit doar trei povești înfo­cate de amor, două dintre ele termi­nându-se în divorț. Azi, Richard este că­să­­­torit cu Typhaine, o violo­nistă ce a cântat în orchestra care-l acompaniază și care i-a de­venit soție în 2010.
În cele patru decenii petre­cute în fața clapelor pianului, muzicianul francez a lansat nu mai puțin de 225 de discuri, cel mai recent fiind un dublu album, "The Best Of..." lansat în 2016.
Anul trecut, Clayderman a pornit prin lume ca să ani­verseze 40 de ani petrecuți pe sce­nă. Cele șase concerte progra­mate în luna Martie, la noi, fac și ele parte din turneul lui mondial. Richard Clayderman va cânta pe 6 martie la Brașov (la Sala Sporturilor "Dumitru Po­pes­cu Colibași"); pe 7, la Cluj-Napoca (la Opera Na­țio­nală Română); pe 8, la Bucu­rești (la Sala Pala­tu­lui); pe 9, la Constanța (la Casa de Cultu­ră a Sindi­catelor); pe 10, la Ba­cău (la Teatrul de vară "Radu Beligan") și pe 11 mar­tie, la Pitești (la Casa de Cul­tură a Sindicatelor).
Concertul din Capitală al pianistului are și o la­tură caritabilă. Cumpărând un bilet la acest specta­col, puteți aduce o rază de speranță unei mame aflate într-un moment de cumpănă și puteți ajuta la con­struirea unei școli pentru copiii cu dizabilități. (Bilete pentru spectacolul de la București au pre­țuri cuprinse între 99 și 357 lei (VIP) și pot fi achi­ziționate în rețeaua Eventim. ?n aceeași rețea găsiți bilete și pentru concertele de la Brașov, Ba­cău și Pitești, iar pentru concertele de la Constanța și Cluj-Napoca mai găsiți bilete pe myticket.ro.)