Ajuns la ediţia a XII-a, se numără printre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România şi chiar din Sud-Estul Europei. Drept dovadă, începând din anul 2015, festivalul bucureştean a devenit membru al prestigioasei Reţele Europene de Muzică Veche (REMA). O carte de vizită care recomandă şi obligă. Şi chiar dacă nu vă place muzica interpretată la clavecin, e important să ştiţi că sărbătoarea ce va fi celebrată la Bucureşti aduce muzicieni de excepţie şi un public select. O toamnă muzicală de catifea.
Iată, pe scurt, ce-aţi putea asculta în cadrul ediţiei din toamna acestui an.
Joi, 16 noiembrie, Biserica Anglicană -
"Toccami l'anima"
Marco Mencoboni este un muzician italian care s-a născut în 1961, în Macerata. Este un virtuoz al clavecinului şi un organist ce şi-a dedicat o mare parte din carieră redescoperirii şi interpretării repertoriului din perioada Barocă şi din Renaştere. Pasiunea lui neobosită a dus la redescoperirea multor "bijuterii" muzicale uitate. Este solist şi lider al ansamblului Cantar Lontano, şi pentru că excelează în domeniul clavecinului, este solicitat să cânte la cele mai importante festivaluri de muzică veche.
Din 1999, Marco este directorul artistic al Festivalului Cantar Lontano, titlu pe care îl merită cu prisosinţă, căci el a redescoperit şi repus în practică maniera de interpretare vocală "Cantar Lontano", specifică perioadei secolului al VII-lea. Din anul 2015, Marco Mencoboni este şi vicepreşedinte al REMA.
Recitalul lui de la Bucureşti este dedicat creaţiei italiene pentru clavecin solo, având ca punct de plecare stilul componistic al lui Marco Antonio Cavazzoni şi ajungând până la compoziţiile de început ale lui Johann Sebastian Bach.
Luni, 20 noiembrie, Biserica Anglicană -
"Bach and the French"
Ketil Haugsand se numără şi el printre cei mai importanţi clavecinişti ai momentului şi este o personalitate marcantă a muzicii vechi din Europa. S-a născut în 1947, în Norvegia, la Oslo, dar şi-a definitivat studiile la Conservatorul din Amsterdam (1975), unde a primit distincţia "Prix d'Excellence". A fost laureat al concursurilor de interpretare de la Paris şi Bruges.
Ketil Haugsand a fost profesor de clavecin la "Hochschule für Musik" din Köln şi la "Conservatorul Regal" din Copenhaga. Este profesor invitat la cursuri de perfecţionare în domeniul muzicii vechi, în ţări precum Norvegia, Portugalia şi Italia, şi membru în juriile celor mai importante concursuri de clavecin sau muzică de cameră din Europa.
Sâmbătă, 25 noiembrie, Muzeul Naţional de Artă al României (Sufrageria Regală) -
"Sones de Palacio"
Xavier Diaz Latorre şi Pedro Estevan vin din însorita Spanie, ca să vă ofere o evadare din lumea eleganţei clavecinului, în cea plină de inspiraţie a muzicii spaniole. Xavier Díaz Latorre este un maestru al coardelor. S-a născut la Barcelona, în anul 1968. Stăpâneşte vihuela (o chitară spaniolă specifică secolelor XV-XVI în Spania, Portugalia şi Italia) ca nimeni altul. A cântat pe scena celor mai importante săli de concerte ale lumii şi a înregistrat peste 40 de albume audio. Este profesor de instrumente cu coarde ciupite, muzică de cameră şi basso continuo la ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) şi la Conservatorul Regal din Bruxelles şi profesor invitat la universităţi de muzică sau cursuri de specializare din SUA, Coreea, Japonia şi Europa.
?n concertul de la Bucureşti, vihuela magică a lui Xavier va ieşi şi mai bine în relief, căci va fi însoţită de sunetul grav şi bine timbrat al percuţiilor folosite de Pedro Estevan.
Pedro Estevan este şi el un muzician cunoscut. S-a născut în anul 1951, în Sax (Alicante). A studiat percuţia la Conservatorul Superior de Muzică din Madrid, specializându-se în muzică contemporană, şi a făcut parte din numeroase grupuri de jazz. Este membru fondator al ansamblurilor "Hesperion XXI" şi "Le Concert des Nations". De ani buni, el combină cu succes activitatea interpretativă, cu cea didactică, fiind profesor la ESMUC.
Marţi, 28 noiembrie, Muzeul Naţional de Artă al României (Sala "Auditorium") -
BACH 2.1
Festivalul de Muzică Veche Bucureşti se va încheia tot cu o "incursiune" la clavecin, un concert de muzică de Bach, în interpretarea unor muzicieni tineri şi talentaţi, precum: Steffen Schlandt/ Raluca Enea - clavecin; Mircea Ionescu/ Melinda Béres - vioară; Adorján Csaba - violă; Lázár Zsombor - violoncel şi Szögyör Arpad - contrabas.
(Biletele pentru concerte sunt disponibile în reţelele Eventim. Au preţuri cuprinse între 60 şi 80 de lei.)