Înainte să devină Mare, România a fost, pentru o vreme, în timpul Primului Război Mondial, mai mică decât a fost vreodată: îngrămădită în Moldova, atacată din toate părţile de duşmani, cu guvernul şi cu Casa Regală părăsind în grabă Capitala, pentru a se retrage într-un lung şi dureros refugiu la Iaşi, în pregătirea unei contraofensive la care, la drept vorbind, puţini mai sperau. Dar dacă mai era cineva care, în acele momente de cumplită panică, spera cu adevărat că destinul potrivnic poate fi schimbat, aceea era tânăra Regină Maria. Lovită şi ea, ca şi ţara, din toate părţile - agasată de veşnicele probleme pe care i le făcea Carol, fiul cel mare, copleşită de chinul soldaţilor răniţi pe front, de care se îngrijea personal, prin spitale, iar, mai apoi, sfâşiată de suferinţa micuţului Principe Mircea, care avea să i se stingă în braţe, la nici 4 ani, cu doar câteva zile înainte de fuga spre Iaşi - Maria găseşte totuşi puterea de a pune datoria de regină înaintea suferinţei de mamă şi de a strânge în jurul ei, toate resursele de energie şi optimism necesare ultimei sforţări, pentru întoarcerea situaţiei de pe front.
Martor fidel al vieţii ei, "Jurnalul de război" al Reginei Maria urmăreşte, zi după zi, marea dramă a României, de dinaintea Marii Uniri.
Regina răniţilor
Veştile proaste se răspândesc prin depeşele care vin de pe front. Situaţia e disperată, doar o minune mai poate face ca Bucureştiul să nu fie ocupat, în două-trei zile. Reginei Maria i se pune în vedere să pornească, chiar a doua zi, spre Moldova. Nici nu mai are vreme să aranjeze plecarea, lasă bagajele în seama oamenilor ei de încredere şi fuge, într-un suflet, la spitalul de război, improvizat în Palatul Regal, de care se îngrijea de câteva luni de zile.
România intrase în război împotriva Austro-Ungariei, în august 1916. În câteva zile, Germania, Turcia şi Bulgaria se întorc împotriva noastră şi, după câteva acţiuni de forţă în Transilvania, România se vede confruntată cu o dură ofensivă dinspre sud, pe flancul Dunării. Incapacitatea unor generali, erorile tactice şi dotarea precară a armatei noastre duc la eşecul catastrofal de la Turtucaia şi apoi la imposibilitatea apărării Bucureştiului.
În faţa iminentei plecări de la Bucureşti, Maria vrea să îşi mai vadă măcar o dată răniţii, de care se ataşase ca de propriii copii. Cine poate şti dacă îi va mai vedea? La spital, scene chinuitoare. Peste tot, feţe îngrijorate, ochi roşii şi zâmbete care purtau în ele întrebări dureroase. "În rândul ofiţerilor au fost scene de o tristeţe disperată. Stăteam pe scăunel, între paturile a doi dintre cei mai bolnavi, ţinându-i de mână, şi plângeam cu toţii, de parcă am fi fost cei mai vechi prieteni", notează Maria, în jurnal. "Groaza de greutăţile drumului şi de teama de a fi luaţi prizonieri înlătura toate barierele, fiecare îşi lăsa să se vadă sentimentele. Iar eu stăteam printre ei şi nu găseam nici o vorbă de consolare sinceră, fiindcă, dintre toţi, poate eu eram cea mai crâncen lovită. În cele din urmă, mi-am ascuns capul în palme şi am plâns. Atunci au devenit cu toţii bărbaţi din nou, simţind că trebuie să o aline pe femeia aceasta nefericită - pe regina lor...".
Micul Prinţ
Pentru prima oară de la începutul războiului, Regina Maria îşi vărsa lacrimile în public. Ea, "adevăratul bărbat care conducea România", cum ne-o descriu unii diplomaţi străini, care au cunoscut-o în anii Marelui Război, fusese tot timpul cea care consola şi îmbărbăta lumea din jur. Petrecea zile întregi în spitalul de la Palatul Regal, unde servea ca soră de caritate. Ajunsese să îşi neglijeze familia, atât de mult se ataşase de amărâţii de soldaţi care se întorceau de pe front cu trupurile sfârtecate de obuze. Le vorbea, îi mângâia, le citea cu orele, iar zâmbetul ei le umplea inimile de speranţă tinerilor ostaşi. Dar nu trece mult timp, când şi celălalt palat, Palatul Cotroceni, se transformă în spital. Fiul cel mic al Reginei Maria, Principele Mircea, care abia ce împlinise 3 ani, are febră mare, iar febra nu mai trece cu zilele. Regina se agită, cheamă cei mai buni medici, face nopţi de nesomn pentru a sta alături de băieţelul din care mai rămăsese o umbră. "Nu pot îngădui temerilor să-mi stea în calea îndatoririlor", se încurajează singură Maria, căci Ferdinand e absent, absorbit până peste cap cu războiul, iar lumea din jurul ei este depăşită de situaţie. De la o vreme, toate zilele Mariei sunt la fel. Se împarte între suferinzii de la ambulatoriul militar şi pruncul bolnav de acasă, e măcinată de veştile tot mai proaste de pe front, dar nu se dă bătută. Continuă să lupte şi să spere. "Mircea pare să se simtă ceva mai bine în dimineaţa asta, dar bietul sufleţel încă are febră mare. Dea Domnul să nu fie nimic grav! Într-atâta ni s-a obişnuit inima cu durerile în ultima vreme, încât orice temere nouă pare să se potrivească firesc în rânduiala zilelor. Veştile de pe front sunt foarte îngrijorătoare, dar scumpii noştri soldaţi rezistă cu curaj împotriva duşmanului, care încearcă să pătrundă în ţară din toate părţile". Dar după trei luni de luptă cu febra tifoidă, după o lungă agonie, micul prinţ îşi dă ultima suflare, într-o dimineaţă de noiembrie, în timp ce Maria îl ţinea în braţe. Dar suferinţa mamei abia începe! Situaţia de pe front e atât de instabilă, încât se ia decizia înmormântării micului principe chiar a doua zi! Nici o clipă de doliu, de răgaz sufletesc. Bătrânul grădinar german al Casei Regale, care îl iubea nespus pe neastâmpăratul Mircea, pavează cu flori, peste noapte, drumul scurt al sicriului din palat până la capela Cotrocenilor. Înmormântarea e sfâşietoare. E o tăcere mormântală în jurul sicriului, îmbrăcat în brocart vechi, roşu cu auriu. Până şi nemţii hotărăsc să oprească bombadamentele asupra Cotroceniului, pe durata înmormântării... "Poate, cum cred oamenii simpli, Mircea e acum la Dumnezeu, ca să se roage pentru ţara lui...", se încurajează Maria, într-o scrisoare către mama sa, Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei.
Flori proaspete pe mormânt
La plecare, regina i-a pus majordomului în mână o scrisoare scurtă, în germană, zicându-i: "Dă-o cui va veni aici, în locul meu".
- Maiestatea Voastră nu se mai întoarce?, a întrebat speriat bătrânul.
- Se prea poate să nu mă mai întorc!, i-a răspuns Regina, apoi a sărit în automobil şi a plecat spre gară. Seara târziu, când bătrânul Steinbach a întredeschis plicul ca să afle mesajul secret al Reginei sale, l-au podidit lacrimile: "Nu ştiu cine va ocupa casa aceasta, casa pe care am iubit-o - rog doar să nu se ia florile de pe micul mormânt".
Pentru Maria începe necunoscutul. Nu ştie unde merge, nu ştie pentru câtă vreme.Toată lumea în jurul ei e cumplit de tristă şi speriată, viitoarea regină habar nu are unde va locui, căci, pe grabă, nu se hotărâse absolut nimic. "Niciodată în viaţă nu am mai plecat, ca azi, în necunoscut", notează Regina, în timp ce trece din Muntenia în Moldova. Maria doarme două săptămâni într-un vagon de tren, în condiţii precare, până i se găseşte o casă la Iaşi, pe care o poate tocmi pentru un minim confort. Vestea căderii definitive a Bucureştiul o găseşte, încă, în vagonul de tren, iar lumea face coadă pe peronul improvizat - de la boieroaice până la generali şi de la mari diplomaţi străini până la politicieni - pentru a vorbi cu Maria, de fapt, pentru a primi încurajări de la ea.
"Fiindcă sunt puternică, toţi cred că-mi pot spune lucrurile care mă dor cel mai mult - «Ei i se poate spune adevărul» - vai! da, mie mi se poate spune adevărul, dar numai fiindcă sunt în stare să îl ascult nu înseamnă că nu sufăr!".
Afară ninge, totul e alb împrejur, doar gândurile Reginei sunt negre. "Totul e durere, gândurile despre viitor, gândurile despre trecut - din trecut n-a mai rămas nimic! Iar mormântul lui Mircea e în mâinile duşmanului... Cine trăieşte în casa mea, în camerele mele? Iubita mea cămăruţă cafenie, dormitorul meu mare şi celelalte încăperi pe care le aranjasem cu atâta grijă şi iubire? Mă voi mai întoarce vreodată, va putea inima omenească să-şi înceapă viaţa din nou? Nu a trecut mult de când mergeam cu automobilul la Sinaia, Câmpina, Câmpulung, Piteşti, ca să vizitez spitalele! Încă era ţara mea! Şi acum? Vai, ce chin! Şi când mă gândesc că am fi fericiţi, fie şi dacă am putea să păstrăm Moldova şi să nu plecăm din Iaşi".
Buchetul de vâsc cu panglică albastră
La Iaşi, departe de Cartierul General de la Buzău şi de Regele Ferdinand, Regina Maria acceptă greu faptul că nu poate fi chiar în mijlocul evenimentelor, însă toată lumea care crede că poate ajuta cu un sfat sau cu vorbă bună vine în audienţă la Regina Maria. Sunt oameni importanţi, care văd ce nu merge bine şi ce ar trebui schimbat pentru ca războiul să poată fi câştigat, şi care îşi pun într-atât de mult speranţele în Regină încât complotează la ideea ca ea să îşi ia inima în dinţi şi să meargă în Rusia, în vizită la vărul ei, Ţarul Nicolae, pentru a-l convinge să sprijine mai energic cauza României. Maria e entuziasmată de idee, ar face orice, şi-ar pune în joc chiar şi mândria ei de regină, doar ca să mişte cumva lucrurile! "Vai, de ce nu sunt eu rege? Aş vrea să fiu eu rege - poate aş fi un rege rău, i-aş obliga pe toţi să-şi facă datoria de dimineaţa până seara, cu cuvinte aspre şi cu fapte şi mai aspre dacă ar fi nevoie. Nu e vremea să ezităm sau să încercăm experienţe, e vremea pentru acţiune, acţiune fără ocolişuri, clară, hotărâtă! Orice ezitare şi lipsă de vlagă pun în primejdie ţara!", scrie, disperată, Regina. Obsesia acţiunii e prezentă în tot ce face, iar de la o vreme, acţiunile Mariei încep să dea rezultate. Susţinut de Nicolae Iorga, Ferdinand, suveranul, îşi apleacă tot mai mult urechea la sfaturile soţiei sale, într-atât de mult, încât asta provoacă confruntări ascuţite, cu armele la vedere, între Regină şi premierul Brătianu, care înţelege că în spatele numirii bravului general Constantin Prezan în fruntea Statului Major General nu poate sta decât încăpăţânarea Mariei.
Dar victoriile reginei sunt doar mici victorii de etapă. Situaţia pe front e la fel de grea, România pierde Constanţa, e cât pe ce să piardă Brăila şi Galaţiul, suferinţele şi lipsurile, atât în rândul armatei, cât şi în rândul populaţiei, se văd la tot pasul. Şi nu e imagine mai răvăşitoare a declinului, decât însăşi imaginea regimentului de roşiori care poartă numele Reginei Maria: jumătate dintre bravii soldaţi muriseră în luptă, în timpul trecut de la ultima lor întâlnire! "A trecut atâta timp! Mircea al meu s-a dus, dintre ei au murit jumătate, au murit degeaba, ne-au fost smulse trei sferturi din ţară! Am plâns, da, mărturisesc de-a dreptul, am plâns! Şi cei mai mulţi dintre ofiţerii meu aveau, şi ei, lacrimi în ochi. S-au aliniat pe caii lor care tremurau, slabi şi obosiţi, iar eu am trecut prin faţa rândurilor, vai, cât de scurte!, şi am primit ovaţii însufleţite. Mi-au adus chiar şi un buchet, un mănunchi uriaş de vâsc, în jurul căruia reuşiseră să lege o panglică decolorată, albastră, culoarea regimentului lor!".
Steaua Crăciunului
Se apropie Crăciunul lui 1916, primul Crăciun în pribegie al Casei Regale, iar Maria şi toţi cei din jurul său, în frunte cu entuziastul principe Nicolae, lucrează de zor la pachete de cadouri pentru sărmani şi pentru soldaţii de pe front. Sunt pachete de o sărăcie dezolantă, câteva ţigări, câteva dulciuri, poate un cuţit pentru deschiderea scrisorilor de acasă, cu însemnele Reginei Maria... Viaţa familiei regale e la fel de sărăcăcioasă. La 8 ani, Principesa Ileana primeşte şi ea daruri "ridicol de modeste, adunate de pe unde s-a putut". Iaşiul e sufocat de lume, lipsesc toate cele trebuincioase, nu se găseşte nici măcar o floare în tot oraşul! Regina şi copiii hotărăsc să nu mai împodobească brad de Crăciun. "N-am fi fost în stare să ne uităm la el fără Mircea! Fără casa noastră! Fără jumătate din ţară!". Veştile proaste nu întârzie să apară nici măcar în zi de sărbătoare. Ruşii se retrag şi zădărnicesc toate combinaţiile militare ale armatei române. La masa de seară a Crăciunului, Regele Ferdinand şi Regina Maria sunt, amândoi, în pragul disperării. Munciseră enorm la noile planuri, iar acum totul părea în van, România risca să piardă totul...
La miez de noapte, Maria şi Ferdinand ies în pragul reşedinţei improvizate de la Iaşi. Viaţa i-a despărţit mult în ultima vreme, dar idealurile le-au rămas aceleaşi ca în prima zi, când au jurat credinţă României, în faţa lui Dumnezeu. "După o oră de deznădejde, am hotărât că ar fi o laşitate să ne lăsăm doborâţi şi că, atâta timp cât ne-a mai rămas o palmă de Românie de salvat, TREBUIE s-o salvăm sau să încercăm, măcar, s-o salvăm, cu orice preţ". Sus, în înaltul cerului cenuşiu de decembrie, o stea străluceşte ca un giuvaier. "De acolo, de sus, din cer, micul Mircea se roagă pentru ţara lui...", îşi şopteşte în gând Maria. "Va fi bine, România va fi mai mare şi mai frumoasă decât am visat noi vreodată", o încuviinţează, cu glas tare, Regele Ferdinand.