Respect pentru moştenirea strămoşilor
- Sarmizegetusa este punctul zero al istoriei acestui popor. Nu vreau să folosesc vorbe mari, dar aici se află un nod important pentru destinul românilor, dincolo de faptul că cetăţile Sarmizegetusa, Blidaru, Costeşti, Feţele Albe sau Piatra Roşie sunt declarate monumente UNESCO. Eu aici m-am născut, aici am crescut, cu poveşti despre daci şi romani, cu tradiţii care s-au păstrat de peste două mii de ani. Am simţit nevoia să organizez o întâlnire a celor ce iubesc ceea ce este autentic românesc, a celor ce iubesc tradiţiile străvechi şi respectă moştenirea strămoşilor. Târguri şi festivaluri există în toată ţara, chiar şi aici mai există încă două astfel de evenimente, însă eu am vrut o întâlnire curată, românească, în care să ne bucurăm de specificul şi identitatea locului, fără poluarea mărfurilor de import sau a consumului de masă. Dacă vreţi, ideea acestui festival a fost de a avea un moment de reîntoarcere la noi înşine, de a ne regăsi pe noi înşine într-o perioadă în care suntem invadaţi de modele şi valori occidentale, de cele mai multe ori superficiale. Aceasta a fost prima motivaţie, ca să zic aşa. Iar cea de-a doua, le fel de puternică, a fost de a aduce copiii şi tinerii în prim-plan, de a le pune lor în mâini această moştenire extraordinară, de tradiţie şi istorie, pe care şi noi am primit-o de la părinţi şi bunici. Cumva, întregul festival a fost croit ca să atragă copiii, să le trezească interesul şi curiozitatea. Tinerii sunt o forţă extraordinară, de ei depinde continuitatea, până la urmă.
- Cum aţi reuşit să daţi această notă de autentic, să ţineţi festivalul departe de kitsch?
- Din fericire, mai sunt oameni pentru care nu se reduce totul la profit. Festivalul a fost realizat într-o bună măsură cu sponsorizări ale unor oameni care cred în valorile şi tradiţiile româneşti. Au fost donaţii din toate colţurile ţării, din Tulcea şi Timişoara, din Galaţi, Buzău sau Bucureşti. Totul a fost făcut cu mult suflet, doar din dorinţa de a avea un eveniment special. Aşa am putut să aducem la Costeşti numai invitaţi deosebiţi. Au fost prezenţi cei de la "Terra Dacica Aeterna" (TDA), care au prezentat portul, armele şi traiul zilnic al dacilor. Fiind o echipă de specialişti în istorie şi arheologie, ei au avut autoritatea de a arăta publicului cum se îmbrăcau dacii, cum îşi confecţionau armele şi uneltele sau cum făceau o înmormântare. O parte din echipă i-a prezentat şi pe romani, inclusiv luptele de gladiatori, aşa cum se desfăşurau în arene. Totul a fost reprodus în detaliu, cum se întâmpla în urmă cu mai bine de două mii de ani. Pe lângă această echipă, la festival au fost prezenţi şi mici producători români: apicultori, cu miere şi produse apicole din zonă, bijuterii făcute manual pe modelul celor dacice, ţesături tradiţionale, ateliere de meşteşuguri locale. Chiar şi la mâncare am ţinut să fie numai produse româneşti, şi cine a venit la noi, a avut ocazia să se bucure de un balmoş făcut ca la stână, de plăcinte coapte pe vatră sau de prăjituri a căror reţetă s-a păstrat din bătrâni. Din Geoagiu de Sus, am adus, demonstrativ, o familie de ţărani, cu întreaga instalaţie de ţesut - războiul, meliţa şi fuioarele - încât oamenii au avut ocazia să vadă pe loc cum cânepa devine fir şi apoi pânză!
Sau au putut vedea cel mai bătrân olar din Hunedoara, care transformă un boţ de lut, în formidabile vase ţărăneşti, şi cine a vrut a trecut la roată şi a învăţat cum se face. Am fost încântat să văd copiii foarte fericiţi. Am adus şase grupe de copii din şase sate diferite şi ei s-au bucurat de toate aceste lucruri. Pentru ei am organizat şi competiţii de tras cu arcul sau aruncat suliţa şi, la sfârşit, i-am premiat. Deşi nu am avut nici baloane cu Mickey Mouse şi nici jucăriile kitsch din orice bâlci, am văzut copii emoţionaţi şi curioşi. Dacă astfel de lecţii de istorie, pe viu, sunt o sămânţă ce va rodi cândva în sufletul lor, scopul festivalului a fost atins.
- În cele două zile ale festivalului, aţi avut şi muzică, aleasă pe acelaşi criteriu de autenticitate. Prezenţa lui Nicu Covaci şi a trupei Phoenix a fost un eveniment în sine, aşteptat de toată lumea. Cum l-aţi convins să vină la Costeşti?
- Nu a fost foarte greu. Pentru Nicu Covaci, zona cetăţilor dacice este unul dintre locurile sale de suflet. De foarte mult timp nu mai fusese aici şi invitaţia noastră l-a bucurat. A acceptat imediat, şi aşa am avut şansa de a reasculta Phoenix, pe scena Costeştiului, după mulţi ani. A fost un concert de excepţie, cu un public extrem de călduros. A doua zi, l-am întrebat pe domnul Covaci cum s-a simţit la noi şi mi-a zis "Ca acasă!". Dacă în prima zi a festivalului, am avut muzică rock (alături de Phoenix, au fost pe scenă formaţiile Focul Viu şi Ashaena, ultima zi a fost dedicată muzicii populare. Pe scenă a urcat Taraful Leliţă de la Căstau, care cântă cea mai veche muzică din zonă, hore şi jocuri adunate din bătrâni, şi alături de ei am adus din tot judeţul Hunedoara, cele mai tinere voci de muzică populară. Ideea a fost să îi promovăm cât mai mult pe tinerii care au înţeles să ducă mai departe cântecele şi doinele din bătrâni.
Nu au fost artişti-vedetă, au fost artişti care ar trebui apreciaţi pentru curajul lor de a păstra linia tradiţional-românească a folclorului, în contextul manelizării muzicii populare.
- Prima ediţie a Festivalului "Frăţia Lupilor" a fost un succes. Credeţi că şi anul viitor veţi putea oferi acelaşi standard înalt, pe linia autenticităţii?
- Noi deja lucrăm la următoarea ediţie a festivalului. Am descoperit anul acesta că în ciuda invaziei de chinezării şi de kitsch occidental, există o mare aşteptare pe această zonă de tradiţii româneşti. Este un public foarte mare care vrea să se regăsească în ceea ce vede, în obiceiuri, experienţe culinare şi lecţii de istorie, care să le vorbească despre ceea ce sunt ei cu adevărat. Pentru aceşti oameni suntem obligaţi să ne păstrăm standardele înalte. În plus, nevoia lor de identitate naţională, ca formă elevată de patriotism, este o motivaţie extraordinară. Şi, nu în ultimul rând, ne vom strădui pentru localnicii satelor din Munţii Orăştiei, ca să nu uite că ei transmit mai departe moştenirea strămoşilor noştri, cândva, locuitorii acestor cetăţi istorice.