Nu este o simplă ademenire! Evenimentul chiar se va întâmpla! Se numeşte "The Fresh in The Garden" şi va aduna pe o pajişte înconjurată de copaci seculari, artişti cărora le place să cânte pe iarbă verde: Akua Naru, DeliricxSilent Strike feat. Muse Quartet, Robin and the Backstabbers, Laurel Live, Boca 45 şi Dimitris Bats. Ceva mai exotic, nici că se putea! Cap de afiş al evenimentului este Akua Naru - o tânără şi aventuroasă artistă americană, comparată adesea cu Queen Latifah sau Lauryn Hill.
Din corul bisericii, pe scena muzicii rap
Akua Naru s-a născut pe 2 august 1978, în New Haven, Connecticut (SUA), şi a fost crescută în sânul bisericii penticostale, pe care o frecventa cu rigurozitate alături de bunica ei. Aici a început să cânte muzică gospel şi să recite din Biblie. Şi tot la biserică, prin intermediul bunicii, a cunoscut o serie de femei afro-americane, care au impresionat-o prin dăruirea, încăpăţânarea şi puterea lor de a înfrunta orice fel de obstacol.
Cel care i-a deschis ochii asupra muzicii hip-hop a fost un unchi de-al ei, cu doar trei ani mai mare. Un adevărat rebel, acesta s-a răsculat împotriva regulilor familiei, care interziceau cu desăvârşire muzica laică, şi a atras-o şi pe micuţa Akua de partea lui, făcând-o să se îndrăgostească de muzica rap. Akua iubea literatura şi poezia şi începuse chiar să compună propriile-i versuri, aşa că a fost vrăjită pe loc de noul gen muzical, care îi permitea să se exprime în rime sacadate. Zis şi făcut: o fetiţă de 9 ani (Akua) şi unchiul ei, în vârstă de 12, şi-au întemeiat propria trupă. "Să citesc, să recit şi mai apoi să compun versuri, toate acestea fac parte din marile plăceri ale vieţii mele. Apoi am ascultat hip-hop, şi m-a cucerit cadenţa lui", spunea ea. Unchiul era "producătorul" şi mixa muzica, iar Akua ţinea microfonul şi cânta. Au crescut în New Haven, un orăşel divizat rasial şi economic, unde sărăcia, şomajul şi violenţa stăteau cot la cot cu luxul. Akua a văzut cu propriii ei ochi cum o femeie a fost aproape omorâtă în bătaie, în plină stradă, de un soţ violent, scenă care a marcat-o profund. Acest incident şi multe altele asemănătoare i-au deschis ochii către o altă lume, mai puţin sigură decât cea pe care o cunoscuse la ea acasă. Avidă de cunoaştere, a început să înveţe cât mai mult în ideea de a ajuta comunitatea săracă din oraş, sau măcar de a atrage atenţia asupra acesteia. De la o vârstă fragedă, a devenit apărătoare a femeii de culoare, iar activismul ei i-a modelat atât muzica, cât şi poezia.
Copil fiind, primele concerte le-a susţinut prin curţile vecinilor. În adolescenţă, Akua a prins curaj şi a început să-şi ducă versurile şi muzica şi pe scena sălilor de dezbateri, în care se implicase. Descoperă două pasiuni noi pe lângă cele pentru literatură şi muzică - se îndrăgosteşte de istorie şi de politică. Dragostea ei pentru artă şi cea pentru politică au mers mână în mână chiar şi la Universitate. A studiat la Colegiul Rutgers şi mai apoi la Universitatea din Pennsylvania.
Muzică şi poezie
După ce a terminat colegiul, unchiul artistei a renunţat la visul de-a deveni producător muzical, transformându-se în afacerist, iar "trupa" s-a destrămat. Dar Akua avea deja propriul ei drum, aşa că şi-a deschis larg aripile către lume. A călătorit prin Africa, a locuit doi ani în China, pentru ca mai apoi să se stabilească pe bătrânul continent, la Köln. Aici şi-a alcătuit şi propria trupă - "The Digflo Band" - şi s-a apucat serios de hip hop. Iar dacă pentru unii cântăreţi, rapul reprezintă o serie de cuvinte vulgare, înşiruite fără noimă, prin care îşi descriu experienţele de viaţă (trăită adeseori la marginea societăţii), pentru Akua, el este o adevărată artă, o îmbinare de soul, blues şi jazz, cu ritmuri sacadate de hip hop, iar versurile ei sunt poezii cu înţelesuri adânci.
?n 2011, artista şi-a lansat primul album, "The Journey Aflame", care a surprins iubitorii de muzică, prin melodiile ei pline de pasiune şi de substanţă, în care trecutul se îmbină cu prezentul. "Accesul femeilor este limitat pe scena hip-hop. Eu am încercat să umplu vidul", spunea ea. Dar nu prezenţa unei femei pe scena muzicii rap reprezintă marea surpriză, ci mesajul transmis de solistă. Întregul album al afro-americancei spune povestea femeii de culoare, care, afectată de stigmatul sclaviei, este şi mai marginalizată, ignorată şi exploatată decât alte femei. "Primul meu disc este un omagiu adus vocilor mamelor, ale mamelor noastre, care de fapt nu au fost niciodată auzite", spune Akua. Discul s-a bucurat de succes atât în Europa, cât şi în SUA, şi a fost urmat de un turneu mondial. Akua a continuat să compună pe aceeaşi linie, iar în 2012, a lansat albumul "The Live & Aflame Sessions" care s-a bucurat la rândul lui de cronici favorabile.
Cel mai recent disc al artistei se numeşte - "The Miner's Canary", a fost lansat în 2015, şi a fost aşteptat cu sufletul la gură. Iar fanii şi criticii artistei nu au fost dezamăgiţi, căci albumul este o bijuterie muzicală plină de metafore şi culoare. "Am lucrat la discul ăsta doi ani de zile. Fiecare cântec are practic propria lui poveste, începând cu aceea a minerului ce îşi ia cu el în mină un canar, ca să-l avertizeze pe unde sunt scurgerile de gaze toxice...", povestea solista.
Deşi prin exotismul ei, Akua pare o persoană greu accesibilă, ea a fost invitată să cânte şi în România. A ajuns în concerte la Cluj, la Timişoara şi la Bucureşti, unde are deja fani. Dacă vă număraţi printre ei, sau sunteţi curioşi să ascultaţi o altă variantă interesantă de hip-hop, cântat în "aer proaspăt", puteţi să vă procuraţi bilete pentru evenimentul "The Fresh in The Garden", din reţeaua Iabilet. Concertele încep sâmbătă, 8 iulie, de la ora 14, iar un bilet costă 79 de lei.