Pink Martini
Pink Martini este o trupă formată în 1994, de pianistul Thomas Lauderdale, iar anul acesta, aniversează 20 de ani de la lansarea primului album, "Sympathique" (1997). Concepută ca o orchestră de modă veche, Pink Martini a reuşit să-şi impună formaţia pe plan mondial, cu un sound ce aduce aminte de melodiile cântate în celebrul local cubanez Buena Vista Social Club, sau peste Ocean, la Paris şi în Londra. Cu timpul, această "mică orchestră" alcătuită uneori din 12 alteori din 16 muzicieni a cucerit lumea, insinuându-se în sufletele ascultătorilor cu melodii extrem de armonioase şi pline de farmec.
Pink Martini şi-a impresionat mereu ascultătorii, mai ales că în timpul turneelor prin lume, a preluat deseori melodii locale, adaptându-le şi cântându-le în limba lor de origine. Aşa a câştigat mulţi, mulţi fani. A făcut lucrul acesta şi la noi (şi nu oricum) în 2012, când, după mai multe vizite consecutive, a surprins publicul bucureştean cu o interpretare specială, plină de patos, a melodiei inegalabilei Maria Tănase, "Până când nu te iubeam". Solista trupei, Storm Large, a declarat: "Cânt în 14 limbi, dar româna este una dintre cele mai frumoase din câte am auzit", şi a fost răsplătită pentru interpretarea originală cu lungi ropote de aplauze. Melodia a şi fost inclusă pe albumul cu numărul şapte, "Get Happy" (2013), şi a pornit să fie ascultată în lumea largă.
Noul album Pink Martini, "Je Dis Oui", lansat pe 18 noiembrie 2016, este cel de-al nouălea disc de studio din istoria formaţiei şi include piese în limba franceză, persană, armeană, portugheză, arabă, turcă, xhosa (o limbă vorbită în Africa de sud şi Zimbabwe) şi engleză - multe dintre ele originale.
Pe acest disc veţi putea asculta vocile ambelor soliste ale trupei, China Forbes şi Storm Large, dar pentru concertele din România, la Bucureşti va veni doar Storm.
Thomas Lauderdale
Thomas Mack Lauderdale este părintele trupei Pink Martini. S-a născut pe 14 iulie 1970, în Oakland, California, şi a fost adoptat după naştere de Kerby şi Linda Lauderdale. Tatăl lui adoptiv a fost pastor, iar Thomas a învăţat să cânte la pian în strana bisericii, repetând imnurile pentru predicile părintelui său. A fost un elev eminent şi a încercat să nu îşi dezamăgească niciodată părinţii adoptivi, nici măcar după ce aceştia au divorţat, în 1982.
A studiat la Harvard şi este licenţiat în Istorie şi Literatură, dar nu a renunţat niciodată la muzică. Cum în timpul studiilor şi-a făcut practica în primăria oraşului, ca funcţionar, la un moment dat i-a venit ideea de-a intra în politică şi chiar de-a candida la funcţia de primar în Portland. Totuşi, dragostea pentru muzică a fost mai puternică, aşa că, în 1994, înfiinţează trupa Pink Martini. La Harvard o întâlnise şi pe China Forbes, pe care a convins-o să devină solistă a trupei.
Thomas a mai cântat ca pianist şi alături de Orchestra Simfonică din Oregon, cea din Seattle şi Filarmonica din Portland.
Storm Large
A devenit membru al trupei Pink Martini în 2010, atunci când solista formaţiei - China Forbes (46 ani) a suferit o operaţie la corzile vocale. Chiar dacă China şi-a revenit cu bine şi s-a întors pe scenă, Storm a rămas şi ea alături de formaţie. Nu este nici pe departe "rezervă", chiar dacă a pornit la drum din această postură, fiind azi la fel de indispensabilă pentru Pink Martini precum China Forbes.
Storm nu a renunţat nici azi la formaţia ei proprie, "The Balls", sau la ideea de-a avea şi o carieră solo, aşa că în 2014 a lansat discul "Le Bonheur".
(Bilete pentru cele două concerte bucureştene, care vor avea loc pe 20 şi 21 aprilie la Sala Palatului, găsiţi în reţeaua Eventim. Au preţuri cuprinse între 120 lei şi 280 lei - VIP).