PINK MARTINI la pătrat

Dana Ene
- Pornit într-o lungă călătorie în jurul lumii pentru a-și promova noul album, "Je Dis Oui" ("Eu spun da"), Pink Martini ("Mica orchestră" din Oregon, SUA) revine la București în luna aprilie, pentru un dublu concert. Spuneți și dvs. "da" invitației muzicienilor americani, pe de o parte, fiindcă au cântece pentru toți, de la jazz la latino, iar pe de-altă parte, fiindcă sunt îndrăgostiți de muzica Mariei Tănase, pe care o cântă, în semn de omagiu, chiar românește -

Pink Martini

Pink Martini este o trupă formată în 1994, de pianistul Thomas Lauderdale, iar anul acesta, ani­ver­sează 20 de ani de la lansarea primului album, "Sympathique" (1997). Concepută ca o orchestră de modă veche, Pink Martini a reușit să-și impună formația pe plan mondial, cu un sound ce aduce aminte de melodiile cântate în celebrul local cu­banez Buena Vista Social Club, sau peste Ocean, la Paris și în Londra. Cu timpul, această "mică or­ches­­tră" alcătuită uneori din 12 alteori din 16 mu­zi­cieni a cucerit lumea, insi­nuân­du-se în sufle­tele ascultătorilor cu melodii extrem de armonioase și pline de farmec.
Pink Martini și-a impresionat me­reu ascultă­torii, mai ales că în tim­pul turneelor prin lume, a preluat deseori melodii locale, adaptându-le și cântându-le în limba lor de origine. Așa a câștigat mulți, mulți fani. A făcut lucrul acesta și la noi (și nu ori­cum) în 2012, când, după mai multe vizite consecutive, a surprins publi­cul bucureștean cu o interpretare spe­cială, plină de patos, a melodiei inega­labilei Maria Tănase, "Până când nu te iu­beam". Solista trupei, Storm Large, a declarat: "Cânt în 14 limbi, dar româna este una dintre cele mai frumoase din câte am au­zit", și a fost răsplătită pentru inter­pretarea originală cu lungi ropote de aplauze. Melodia a și fost inclusă pe albumul cu numărul șapte, "Get Happy" (2013), și a pornit să fie ascultată în lumea largă.
Noul album Pink Martini, "Je Dis Oui", lansat pe 18 noiembrie 2016, este cel de-al nouălea disc de studio din istoria formației și include piese în limba franceză, per­sană, ar­mea­nă, portugheză, arabă, turcă, xhosa (o limbă vorbită în A­frica de sud și Zimbabwe) și en­gle­ză - multe din­tre ele originale.
Pe acest disc veți putea as­cul­ta vocile am­be­lor soliste ale tru­­pei, China Forbes și Storm Large, dar pen­tru concertele din România, la Bu­curești va veni doar Storm.

Thomas Lauderdale

Thomas Mack Lau­der­dale este părintele trupei Pink Mar­tini. S-a născut pe 14 iulie 1970, în Oakland, California, și a fost adoptat după naș­tere de Kerby și Linda Lauderdale. Ta­tăl lui adoptiv a fost pastor, iar Thomas a învă­țat să cânte la pian în strana bisericii, repetând imnurile pentru predicile părintelui său. A fost un elev eminent și a încercat să nu își deza­măgească niciodată pă­rin­ții adoptivi, nici mă­car după ce aceștia au divor­țat, în 1982.
A studiat la Harvard și este licențiat în Isto­rie și Literatură, dar nu a renunțat niciodată la muzică. Cum în tim­pul studiilor și-a făcut practica în primăria orașului, ca funcționar, la un moment dat i-a venit ideea de-a intra în politică și chiar de-a candida la funcția de primar în Portland. Totuși, dragostea pentru muzică a fost mai puternică, așa că, în 1994, înființează trupa Pink Martini. La Harvard o întâlnise și pe China Forbes, pe care a con­vins-o să devină solistă a trupei.
Thomas a mai cântat ca pianist și alături de Orchestra Simfonică din Oregon, cea din Seattle și Filarmonica din Portland.

Storm Large

Susan Storm Large este cea de-a doua solistă a trupei Pink Martini. Cântăreață, compozi­toa­re și actriță, Susan s-a născut pe 25 iunie 1969, într-un mic orășel din Massachusetts. Muzica a fost pentru ea un fel de terapie, căci a crescut alături de o mamă cu gra­ve probleme psi­hice, pe care le-a și moștenit și ea într-o mică mă­sură. A studiat la Academia de arte dra­matice din New York și a lansat primul ei disc solo - "Big Daddy Large" în 1995, sub pseudonimul FlowerSF. Discul a fost urmat de alte două albume, dar succesul o tot ocolea... ?n 2002, înființează trupa The Balls și mai lansează încă două albume, care au avut răsunet doar în San Francisco. Storm a devenit cunoscută în lumea muzicală de peste Ocean abia în 2006, după ce a parti­cipat la un show TV al postului CBS- Rock Star: Supernova.
A devenit membru al trupei Pink Martini în 2010, atunci când solista formației - China Forbes (46 ani) a suferit o operație la corzile vocale. Chiar dacă China și-a revenit cu bine și s-a întors pe scenă, Storm a rămas și ea alături de formație. Nu este nici pe departe "rezervă", chiar dacă a pornit la drum din această postură, fiind azi la fel de indispensabilă pentru Pink Martini precum China Forbes.
Storm nu a renunțat nici azi la formația ei pro­prie, "The Balls", sau la ideea de-a avea și o carieră solo, așa că în 2014 a lansat discul "Le Bonheur".
(Bilete pentru cele două concerte bucureștene, care vor avea loc pe 20 și 21 aprilie la Sala Palatului, găsiți în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 120 lei și 280 lei - VIP).