E o tehnică atât de veche, că a devenit clişeu în filmele de acţiune: arunci o fumigenă într-o parte şi, cât timp lumea se agită acolo, tu o iei, liniştit, în altă parte. E greu de crezut că lansarea - fie ea atât de precipitată şi de stângace - a proiectelor privind amnistia şi graţierea s-a dorit a fi, din partea PSD, o perdea de fum. Însă "atenţia" cu care a fost receptat atacul nocturn la justiţie n-a avut doar efectul unei fumigene, ci al unui veritabil incendiu. Căci, raportat la enormităţile legislative pritocite în laboratoarele partidului de guvernământ, orice altă calamitate riscă să treacă drept simplă prostioară. Întrebarea care se pune, în mod absolut legitim, e ce se întâmplă în culise, câtă vreme lumea se agită în stradă, ca să stingă incendiul aţâţat de oamenii lui Liviu Dragnea.
Primul semnal de alarmă vine din lectura bugetului de stat. Un buget contestat de specialişti şi de Comisia Europeană, care consideră hazardate prognozele de creştere economică pe care se fundamentează cheltuielile ţării pentru anul care abia a început. Că bugetul va trebui rectificat în jos cu prima ocazie e, însă, doar una dintre probleme. Căci protestele faţă de guvern vin şi din felul în care a decis să împartă feliile tortului bugetar. Când regiunea de dezvoltare Bucureşti - Ilfov (condusă de cuplul Firea - Pandele) ia 60% din investiţiile de la Ministerul Transporturilor, adică de zece ori mai mult decât puternica regiune de Nord-Vest, care include Clujul, e deja un semn de dezechilibru flagrant. Dar nu e singurul: tot Clujul, judeţ mare, cu o treime dintre drumurile aflate în zona montană, primeşte mai puţini bani decât judeţele mici, de câmpie. Apoi, investiţii mari, precum continuarea Autostrăzii Transilvania înspre Oradea sau Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, care ar permite Moldovei să se conecteze, în fine, la Ardeal şi, prin el, la Occident, au fost trecute pe linie moartă, fără nicio explicaţie, în ciuda protestelor parlamentarilor din opoziţie.
Judeţele "patronate" de Sevil Shaidehh şi Liviu Dragnea, Constanţa şi Teleorman, primesc peste 300 de milioane de lei, în timp ce Iaşiul primeşte jumătate din bani, iar Clujul e umilit cu doar 16 milioane de lei! Sunt doar câteva exemple despre felul în care politica de gaşcă se perpetuează la nivelul cel mai de sus în România. Cu un an înainte de centenarul Marii Uniri, micile combinaţii locale continuă să ţină locul marilor proiecte naţionale. Niciodată în istoria sa post-decembristă Transilvania nu a votat atât de mult cu PSD-ul, iar asta e răsplata pe care o primeşte acum de la Guvernul Grindeanu! Dincolo, peste munţi, Moldova votează de o viaţă cu "roşul", dar a rămas la fel, o palmă săracă de ţară, numai bună de amăgit în campaniile electorale cu 5 lei la pensie, firimituri rămase după mesele bogaţilor ce s-au pus în fruntea bucatelor din... sud.