Proconsul
"Bun şi simplu"
Aşa se numeşte cel mai nou spectacol pe care trupa Proconsul îl va susţine la Sala Palatului din Capitală, pe 7 octombrie. Mai exact, muzică bună şi simplu de ajuns la sufletul omului. Foştii câştigători ai ediţiei din 2001 a Cerbului de Aur vin înarmaţi cu cele mai tari piese ale lor: "Cerul", "De la ruşi", "Pentru tine", "Lângă mine", "Altceva", "Nu mi-e bine fără tine", "Mi-ai luat inima" sau "Un om mai bun", dar şi cu cel mai nou single lansat chiar vara aceasta, "A mea şi-a ta", un cântec cu dor de soare şi de iubire. ?n cei 17 ani de existenţă, Proconsul au lansat zece discuri, ce cuprind numeroase şlagăre, şi au cucerit o mulţime de premii importante, printre care şi Cerbul de Aur.
Trupa a prins contur în 1994, în Suedia, şi s-a numit o perioadă "Take Five", nume sub care a şi concertat, timp de patru ani, în largul lumii. ?n 1999, după întoarcerea în ţară, şi-au schimbat şi numele şi destinul, zicându-şi Proconsul. Au cucerit destul de repede piaţa muzicală românească cu melodii plăcute, uşor de reţinut şi de fredonat, ceea ce le-a adus popularitate. Cel mai mare succes al lor a fost "Cerul", o melodie pe care Dragoş Dincă, chitaristul trupei, a trimis-o fără ştirea colegilor săi la preselecţia Festivalului de la Mamaia, dar şi la cea pentru Cerbul de Aur. Ea a fost inclusă în al treilea album al trupei, "Mi-ai luat inima" onorat cu un Disc de Aur şi câteva premii Radio România, pentru "Cea mai bună trupă pop rock" sau "Cea mai bună melodie".
De la înfiinţare şi până azi, în componenţa formaţiei au mai intervenit mici schimbări, dar în mare parte Proconsul este alcătuită încă din aceiaşi muzicieni care au pornit la drum împreună, acum mai bine de 20 de ani: Dragoş Dincă (chitară), Bogdan Marin - "Bodo" (solist), Robert Anghelescu (clape), Valentin Petricenco (tobe), Robert Ursache (basistul trupei din 2012 încoace) şi ultimul venit Gheorghe Emanuel (clape, un instrumentist ce cântă alături de formaţie din primăvara lui 2015).
Chiar dacă în ultimii ani formaţia a dat semne de nesiguranţă, anul acesta băieţii de la Proconsul par hotărâţi să revină în fruntea plutonului muzical. Un pas în această direcţie este şi acest concert-eveniment pe care l-au pregătit, "Bun şi simplu". "Calitatea nu se demodează niciodată. Vino să cântăm împreună piesele pe care le iubeşti!", scriau membrii trupei pe pagina lor de Facebook, invitându-şi astfel fanii la acest concert important pentru ei.
(Bilete pentru concertul Proconsul găsiţi în reţeaua "iabilet". Au preţuri cuprinse între 50 şi 160 lei. La acest spectacol, organizatorul pune la dispoziţie şi 20 de bilete pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru a intra în posesia lor, puteţi să trimiteţi un e-mail la adresa proconsul@sublime.ro.)
MIRABELA DAUER
"Te-aştept să vii..."
...s-ar putea intitula concertul Mirabelei Dauer, de sâmbătă, 8 octombrie, de la Berăria H din Bucureşti, unde cântăreaţa noastră cea dragă, cu o voce mai mare decât ea, îşi pofteşte admiratorii.
Pentru Mirabela Dauer, 69 de ani este o simplă cifră. Ce contează vârsta din buletin, când vocea îţi străluceşte şi debordează de energie? În plus, Mirabela vine la întâlnire cu zeci de hituri ce au marcat scena muzicală românească - "Ce dor mi-a fost de ochii tăi", "Grădina lui Ion", "Dormeau pe-o frunză două stele" sau "Te-aştept să vii" - sperând că şi fanii ei (care-o urmează peste tot pe unde are spectacole) aşteaptă să danseze şi să cânte împreună cu ea, într-o noapte frumoasă, de început de octombrie.
De peste 40 de ani, Mirabela Dauer (alintată de fani şi prieteni Mira) ţine fruntea muzicii româneşti cu vocea ei extraordinară şi are, după cum ştiţi, un CV cu adevărat impresionant. De la debutul ei, din 1970, în cadrul emisiunii TV "Tele Top", şi până astăzi, a lansat nu mai puţin de 28 de albume şi a câştigat zeci de premii naţionale şi internaţionale. ?n lunga şi împlinita ei carieră a interpretat creaţiile celor mai mari compozitori de muzică uşoară, contribuind la consacrarea lor: Marcel Dragomir, Marius Ţeicu, Vasile Vasilache, Marian Nistor, Ionel Tudor, Anton Şuteu, Temistocle Popa, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Vasile Şirli, Mircea Drăgan şi alţi norocoşi ale căror melodii le-a transformat în şlagăre nemuritoare.