?n timp ce Aerosmith se pregăteşte pentru turneul de adio şi pentru muzici mai potrivite cu vârsta lor, cea mai îndrăgită şi cunoscută trupă de rock germană, Scorpions, este în plin turneu de promovare a noului ei album, "Return to Forever", (2015), lansat cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a formaţiei. Cu această ocazie, iubita trupă din Hanovra ajunge şi la Bucureşti, pe 16 iulie, pentru încă un concert incendiar la Romexpo.
Adio, dar rămân cu tine
În urmă cu cinci-şase ani, şi trupa Scorpions era gata să abandoneze scenele muzicale, anunţând, chiar, un turneu de "adio". ?nsă publicul întâlnit în această călătorie de despărţire i-a făcut să se răzgândească. "?n 2010, când ne-am hotărât să spunem adio scenei, eram convinşi că e momentul să ne retragem. Aveam un ultim disc bine primit de fani şi de critică, «Sting In The Nail» (2010), iar eu şi Rudolf Schenker sărisem bine de 60 de ani. Cum să mai ţii pasul? Cum să mai fii plin de energie pe scenă, seară de seară? Şi cum să mai cânţi live, în 100 de concerte, prin 20-30 de ţări? Asta era marea noastră dilemă. În timpul turneului, am realizat însă că nu e aşa uşor să îţi iei rămas bun de la fanii tăi. A fost extrem de emoţionant pentru noi să descoperim chiar în faţa scenei nişte generaţii noi de admiratori. Acum, la vârsta asta, avem o audienţă nouă. Am cântat în faţa a trei generaţii de fani şi a fost fantastic", se confesa solistul trupei, Klaus Meine, într-o conferinţă de presă recentă de la Paris.
Solistul Klaus Meine (68 ani) şi chitaristul Rudolf Schenker (67 ani) sunt, de fapt, singurii membri de cursă lungă ai formaţiei. Rudolf a înfiinţat trupa în 1965, iar Klaus i s-a alăturat în 1969, chiar înainte de lansarea primului lor disc - "Lonesome Crow" (1972). "Am crescut cu muzică pop. ?n anii '50 -'60, stilul ăsta era la mare modă în Germania. Toată lumea asculta şlagăre liniştite, inclusiv părinţii mei. Când am auzit pentru prima dată Elvis Presley şi Little Richard, a fost o revelaţie. Nu înţelegeam versurile, dar mesajul muzicii lor era clar, plin de energie şi pasiune. Ei ne-au entuziasmat. Apoi au apărut The Beatles, Rolling Stones, The Who şi toate celelalte mari trupe englezeşti, de la începutul anilor '60... Muzica lor a fost o inspiraţie pentru noi, germanii. Toţi puştii din cartierul meu au început să-şi facă o trupă, inclusiv Rudolf Schenker, care a creat Scorpions. ?n atmosfera asta entuziastă, am început să cântăm şi noi", îşi reamintea cu nostalgie Klaus într-un interviu recent.
Apoi, în 1978, alături de ei a venit, tot pe termen nelimitat, şi chitaristul Matthias Jabs (60 de ani acum), care l-a înlocuit pe Uli Jon Roth. El a cunoscut anii de glorie maximă a trupei, cu nemuritoarele single-uri: "Rock You Like a Hurricane" (1984), "Still Loving You" (1984), "Wind of Change" (1991) etc. Cei mai "proaspeţi" componenţi ai formaţiei sunt bateristul James Kottak (53 ani), care cântă în trupă din 1996, şi "mezinul" Pawet Maciwoda (49 ani), care este membru Scorpions de doar... 11 ani.
?n cei 50 de ani de existenţă, trupa Scorpions a lansat 18 discuri de studio, a susţinut peste 5000 de concerte prin 80 de ţări ale lumii şi a acumulat zeci de premii naţionale şi internaţionale. Iar succesul lor nu trebuie neglijat, căci şi-au făcut loc pe o piaţă dominată de trupele de muzică rock americane şi englezeşti, cu promovare mult mai bună decât a lor.
Muzica bună de altădată
Dar Scorpions a trecut şi prin clipe grele, cum ar fi perioada anilor '80, când Klaus Meine şi-a pierdut vocea, sau finele anilor '90, când rock-ul alternativ şi grunge a fost la mare modă, iar trupele hard rock au fost date mai deoparte. Nu şi-au pierdut însă nicio clipă speranţa şi nici nu au renunţat la muzica pe care iubesc s-o compună şi să o cânte. Apoi au revenit pe un val de simpatie, în perioada de nostalgie de pe la începutul anilor 2000, când toată lumea tânjea deja după "muzica bună de altădată". Şi după o serie lungă de concerte, au vrut să iasă din scenă, cât erau încă în plină glorie. Au fost la un pas de-a face această mişcare, dar o invitaţie a postului de televiziune MTV, pentru "o ultimă emisiune" Unplugged, după turneul de adio din 2012, i-a convins să se răzgândească şi să mai rămână o vreme pe scenă. "Pentru emisiunea aia TV, ne-am gândit să scoatem de la naftalină nişte melodii mai vechi, înregistrate prin anii '80, începute şi neterminate atunci, şi să le prezentăm. Un fel de cadou de despărţire pentru fanii noştri... Apoi ne-am gândit că ar fi frumos să luăm melodiile alea şi să creăm un album bonus sau ceva de genul acesta. A fost ca şi când am fi deschis gurile unui baraj. Un potop de inspiraţie ne-a lovit pe toţi. Fiecare dintre noi s-a trezit că are «o idee şi mai bună». Aşa că pe lângă melodiile alea vechi, care aşteptau de ani de zile să fie salvate, ne-am trezit şi cu unele noi. Cu albumul ăsta gata conturat, ne-am amintit că e un moment aniversar şi poate ar fi bine să facem şi un turneu", povestea Klaus într-un interviu acordat revistei americane "Glide".
Iar albumul "Return to Forever", lansat în februarie 2015, s-a bucurat de un succes enorm. Ba chiar le-a deschis noi uşi rockerilor nemţi, care au ajuns anul acesta, în luna mai, să cânte în premieră chiar în China. "După 50 de ani de cântat, se dovedeşte că mai sunt locuri pe glob prin care nu am ajuns. E grozav. De exemplu, China... Suntem la fel de emoţionaţi şi entuziasmaţi ca în anii '70, când ajungeam pentru prima dată în Japonia", spune acelaşi Klaus, în interviul acordat revistei "Glide". Azi, nici nu mai vrea să audă de retragere. "Nu vrem să vorbim despre un nou turneu de adio. Nu mai vrem să facem nicio previziune", spunea în conferinţa de presă din primăvară, de la Paris.
Acest nou disc Scorpions nu este singura surpriză pe care rockerii germani le-au pregătit-o fanilor, la aniversarea a 50 de ani de existenţă. Anul trecut, pe 14 octombrie, a fost lansat şi filmul documentar TV, "Big City Nights - Der Scorpions Film", iar în noiembrie, cele mai bine vândute discuri ale trupei: "Taken By Force" (1977), "Tokyo Tapes" (1978), "Lovedrive" (1979), "Blackout" (1982), "Love At First Sting" (1984), "World Wide Live" (1985) şi "Savage Amusement" (1988) au apărut în ediţii de lux.
(Concertul de la noi este, deci, unul aniversar. Trupa din Hanovra serbează 50 de ani de muzică făcută cu pasiune şi realizarea unui nou album de succes. Bilete pentru spectacol mai puteţi găsi în reţeaua Eventim. Au preţuri cuprinse între 173 şi 270 de lei.)