SCORPIONS - "Nu vrem să vorbim despre un nou turneu de adio. Nu mai vrem să facem nicio previziune"

Dana Ene
50 de ani de muzică

?n timp ce Aerosmith se pregătește pentru tur­neul de adio și pentru muzici mai potrivite cu vârsta lor, cea mai îndrăgită și cunoscută trupă de rock germană, Scorpions, este în plin turneu de promovare a noului ei album, "Return to Forever", (2015), lansat cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a formației. Cu această ocazie, iubita trupă din Hanovra ajunge și la București, pe 16 iulie, pentru încă un concert incendiar la Romexpo.

Adio, dar rămân cu tine

În urmă cu cinci-șase ani, și trupa Scorpions era gata să abandoneze scenele muzicale, anunțând, chiar, un turneu de "adio". ?nsă publicul întâlnit în această călătorie de despărțire i-a făcut să se răzgândească. "?n 2010, când ne-am hotărât să spunem adio scenei, eram convinși că e momentul să ne retragem. Aveam un ultim disc bine primit de fani și de critică, «Sting In The Nail» (2010), iar eu și Rudolf Schenker sărisem bine de 60 de ani. Cum să mai ții pasul? Cum să mai fii plin de energie pe scenă, seară de seară? Și cum să mai cânți live, în 100 de concerte, prin 20-30 de țări? Asta era marea noastră dilemă. În timpul turneului, am realizat însă că nu e așa ușor să îți iei rămas bun de la fanii tăi. A fost extrem de emoțio­nant pentru noi să descoperim chiar în fața scenei niște generații noi de admi­ratori. Acum, la vârsta asta, avem o audiență nouă. Am cântat în fața a trei generații de fani și a fost fantastic", se confesa solistul trupei, Klaus Meine, într-o conferință de presă recentă de la Paris.
Solistul Klaus Meine (68 ani) și chitaristul Rudolf Schenker (67 ani) sunt, de fapt, singurii membri de cursă lungă ai formației. Rudolf a înființat trupa în 1965, iar Klaus i s-a alăturat în 1969, chiar înainte de lansarea primului lor disc - "Lonesome Crow" (1972). "Am crescut cu muzică pop. ?n anii '50 -'60, stilul ăsta era la mare modă în Germania. Toată lu­mea asculta șlagăre liniștite, inclusiv părinții mei. Când am auzit pentru prima dată Elvis Presley și Little Richard, a fost o revelație. Nu înțelegeam versu­rile, dar mesajul muzicii lor era clar, plin de energie și pasiune. Ei ne-au entuziasmat. Apoi au apărut The Beatles, Rolling Stones, The Who și toate celelalte mari trupe englezești, de la începutul anilor '60... Muzica lor a fost o inspirație pentru noi, germanii. Toți puștii din cartierul meu au început să-și facă o trupă, inclusiv Rudolf Schenker, care a creat Scorpions. ?n at­mosfera asta en­tuziastă, am în­ceput să cântăm și noi", își re­amin­tea cu nos­talgie Klaus în­tr-un interviu recent.
Apoi, în 1978, alături de ei a venit, tot pe termen nelimitat, și chitaristul Mat­thias Jabs (60 de ani acum), care l-a înlocuit pe Uli Jon Roth. El a cunoscut anii de glorie maximă a trupei, cu nemuritoarele single-uri: "Rock You Like a Hurricane" (1984), "Still Lo­ving You" (1984), "Wind of Change" (1991) etc. Cei mai "proaspeți" componenți ai formației sunt bateristul James Kottak (53 ani), care cântă în trupă din 1996, și "mezinul" Pawet Maciwoda (49 ani), care este membru Scorpions de doar... 11 ani.
?n cei 50 de ani de existență, trupa Scorpions a lansat 18 discuri de studio, a susținut peste 5000 de concerte prin 80 de țări ale lumii și a acumulat zeci de premii naționale și internaționale. Iar succesul lor nu trebuie neglijat, căci și-au făcut loc pe o piață do­mi­nată de trupele de muzică rock americane și en­glezești, cu promovare mult mai bună decât a lor.

Muzica bună de altădată

Dar Scorpions a trecut și prin clipe grele, cum ar fi perioada anilor '80, când Klaus Meine și-a pierdut vocea, sau finele anilor '90, când rock-ul alternativ și grunge a fost la ma­re modă, iar trupele hard rock au fost date mai deoparte. Nu și-au pierdut însă nicio clipă spe­ranța și nici nu au renunțat la muzica pe care iubesc s-o compună și să o cânte. Apoi au re­venit pe un val de sim­patie, în peri­oa­da de nostalgie de pe la începutul ani­lor 2000, când toată lumea tânjea deja după "muzica bună de altădată". Și după o serie lungă de concerte, au vrut să iasă din scenă, cât erau încă în plină glorie. Au fost la un pas de-a face aceas­tă mișcare, dar o invitație a postului de televiziune MTV, pentru "o ultimă e­mi­siune" Un­plugged, după turneul de adio din 2012, i-a con­vins să se răzgân­dească și să mai rămână o vreme pe scenă. "Pentru emi­siunea aia TV, ne-am gândit să scoa­tem de la naftalină niște melodii mai vechi, înre­gistrate prin anii '80, începute și neterminate atunci, și să le prezentăm. Un fel de cadou de despărțire pentru fanii noștri... Apoi ne-am gândit că ar fi frumos să luăm melodiile alea și să creăm un album bonus sau ceva de genul acesta. A fost ca și când am fi deschis gurile unui baraj. Un potop de inspirație ne-a lovit pe toți. Fiecare dintre noi s-a trezit că are «o idee și mai bună». Așa că pe lângă melodiile alea vechi, care așteptau de ani de zile să fie salvate, ne-am trezit și cu unele noi. Cu albumul ăsta gata conturat, ne-am amintit că e un moment aniversar și poate ar fi bine să facem și un turneu", povestea Klaus într-un interviu acordat revistei americane "Glide".
Iar albumul "Return to Forever", lansat în februa­rie 2015, s-a bucurat de un succes enorm. Ba chiar le-a deschis noi uși rocke­rilor nemți, care au ajuns anul acesta, în luna mai, să cânte în premieră chiar în China. "După 50 de ani de cântat, se do­ve­dește că mai sunt locuri pe glob prin care nu am ajuns. E grozav. De exemplu, China... Sun­tem la fel de emoționați și entuziasmați ca în anii '70, când ajungeam pen­tru prima dată în Ja­po­nia", spune același Klaus, în interviul acor­dat revistei "Glide". Azi, nici nu mai vrea să audă de retragere. "Nu vrem să vorbim despre un nou turneu de adio. Nu mai vrem să facem nicio previziune", spu­nea în conferința de presă din primăvară, de la Paris.
Acest nou disc Scor­pions nu este singura surpriză pe care rockerii germani le-au pregătit-o fanilor, la aniversarea a 50 de ani de existență. Anul trecut, pe 14 oc­tombrie, a fost lansat și filmul documentar TV, "Big City Nights - Der Scorpions Film", iar în noiembrie, cele mai bine vândute discuri ale trupei: "Taken By Force" (1977), "Tokyo Tapes" (1978), "Love­drive" (1979), "Black­out" (1982), "Love At First Sting" (1984), "World Wide Live" (1985) și "Sa­vage Amusement" (1988) au apărut în ediții de lux.
(Concertul de la noi este, deci, unul aniversar. Tru­pa din Hanovra serbează 50 de ani de muzică făcută cu pasiune și realizarea unui nou album de succes. Bilete pentru spectacol mai puteți găsi în rețeaua Eventim. Au prețuri cuprinse între 173 și 270 de lei.)