Seara, când ridicăm ochii la cer, vedem Luna (cu condiţia ca cerul să fie senin, desigur). A doua seară, când ne uităm în sus, o vedem din nou. E aceeaşi Lună, dar de fiecare dată e uşor diferită. Şi fiecare schimbare a chipului ei determină câte o schimbare pe pământ. Luna e în strânsă legătură cu natura, cu ritmul de creştere al plantelor şi chiar al părului, cu fluxul şi refluxul, cu misterioasele procese care se petrec în corp. Din vremuri imemoriale, oamenii au observat aceste legi tăcute, legi lunare, şi au început să ţină cont de ele, căci şi-au dat seama că de respectarea lor depinde nu doar starea lor fizică, dar şi bogăţia şi calitatea recoltei. De ce şi azi, în medicina tradiţională chineză, hindusă şi tibetană, se păstrează informaţii despre când trebuie culese ierburile de leac, pentru ca să aibă efectul maxim? Luna ştie. Luna ştie la fel cum o mamă ştie ce e bine pentru copiii ei, fie aceştia plante, animale sau oameni. Aşa cum mama ştie ce remediu e potrivit pentru copilul ei, fie unul dulce, fie unul amar, aşa şi Lunarianul ştie instinctiv ce e bine să facă pentru a-i tămădui pe cei dragi. De multe ori, îi ajunge o privire ca să-şi dea seama că Prâslea are febră, şi nu trebuie să ajungă la doctor, ca să ştie ce are de făcut.
Luna e stăpâna casei şi a familiei, care se strânge acasă în prag de seară, când ea apare pe cer. Acestea sunt clipele când familia se reuneşte în jurul Lunarianului, pentru a povesti evenimentele de peste zi şi pentru ca membrii săi să-şi poată reînnoi legăturile afective. Luna nouă, cea care apare ca o seceră pe cer, ne îndeamnă să pornim lucruri noi, Luna plină ne ajută să le împlinim, 14 zile mai târziu, în timp ce Luna descrescătoare ne propune să consolidăm ceea ce am fructificat. Luna ştie şi-şi împărtăşeşte cunoştinţele celor guvernaţi de energia ei, care percep, cu o acurateţe surprinzătoare, când este vremea de a începe, de a atinge un obiectiv şi apoi de a-l consolida. Tot Luna este cea care determină în cea mai mare măsură ritmurile vieţii cotidiene şi lunare (doar de aceea luna calendaristică a fost numită după ea). Reprezentaţii Lunii printre noi sunt Racii, care intră în fiecare zi în rezonanţă cu schimbarea de poziţie a Doamnei Nopţii. Motivul pentru care stările lor de spirit sunt schimbătoare se datorează faptului că ei trăiesc ritmuri de nedetectat pentru majoritatea oamenilor. La fel cum Luna ştie, aşa ştie şi Lunarianul. E trist înainte de Luna Nouă, simţind că ceva se sfârşeşte, activ şi constructiv pe Lună crescătoare, devine profund emoţional sub razele Lunii pline, preocupat şi din ce în ce mai retras, în perioada Luna în descreştere.
Aşa cum Luna exercită o putere deosebită asupra lumii materiale, aşa se întâmplă şi cu Racul. Pentru a înţelege acest adevăr, ajunge să ne gândim la mamă şi la casă. Prin tradiţie, tatăl este cel ce pleacă în lume să se afirme şi să se întoarcă cu banii, simbol al succesului, dar mama este, de regulă, cea care-i administrează, transformându-i în hrană, îmbrăcăminte şi alte cele trebuincioase pentru ca totul să meargă ca uns în gospodărie. Până şi în vremurile moderne, soţia este cea care se ocupă de cumpărături, gătit şi creşterea copiilor, şi doar prin excepţie, bărbatul. Iar aceste excepţii sund adesea născute sub semnul Lunii.
Pentru că Racul simbolizează rădăcinile fiinţei, punctul de plecare, familia de origine, el se simte profund legat de tot ceea ce-i dă senzaţia de apartenenţă prin naştere. Mama e, fără îndoială, pe primul loc, apoi familia, celelalte rude, localitatea, zona, provincia şi, nu în ultimul rând, ţara. Racul nu e patriot din vreo convingere mentală, ci din simţire. Pentru el, legătura cu ţara e ca un cordon ombilical, care nu se rupe niciodată.
Când trec prin încercări grele, Racii se refugiază în trecut, îşi găsesc alinare în amintirile frumoase, de preferinţă cele adunate în copilăria mică. Acestea sunt rezervorul de forţă pentru Rac, de aceea merge el "doi paşi înapoi", pentru a-şi reînnoi puterea. Dar apoi negreşit face trei paşi înainte, căci unui Rac conectat la resursele oferite de trecutul său e greu să-i stea ceva împotrivă.
Luna trezeşte fiecăruia dintre noi o reacţie emoţională distinctă. Alte planete, de exemplu Jupiter sau Uranus, ne pot lăsa indiferenţi, dar Luna nu. Aşa e şi cu Racul. Fiecare Rac emană o magie aparte, care ne poate cuceri sau îndepărta, dar este exclus să ne lase indiferenţi.
Femeia Rac
Nevoia de a deveni mamă este caracteristica emblematică a oricărei lunariene. Dar nu e vorba doar de nevoia de a naşte un copil - lunariana se simte intrinsec legată de tot ce este mic, neajutorat şi are nevoie de hrană, adăpost şi protecţie. În acelaşi timp, însă, simte nevoia de a primi afecţiune, în primul rând din partea familiei. Femeia Rac care a crescut într-o familie disfuncţională, cu părinţi divorţaţi, va suferi probabil toată viaţa în urma lipsei iubirii părintelui care a dezertat. Mai ales dacă acesta e mama. Dar cu toate aceste cicatrici, nimeni nu devine mai uşor femeie, în adevăratul sens al cuvântului, decât Racul. Acordată la fazele Lunii, femeia Rac îşi trăieşte emoţiile ca fiind apanajul firesc al feminităţii. De aceea este ferită de fiţele şi ifosele pe care alte femei le folosesc pentru a părea mai atrăgătoare în ochii bărbaţilor. Lunariana îşi trăieşte statutul feminin cu naturaleţe şi invită astfel în viaţa ei bărbaţi care înţeleg cum trebuie să se poarte cu ea, ca lucrurile să meargă bine. Lunariana este cea care ştie să creeze un cămin şi nu are nevoie, pentru asta, decât de intuiţia ei. Se poate dispensa cu uşurinţă de designeri de interior, reviste de specialitate sau sfaturile soacrei. Ştie să întindă un şal banal pe o canapea anostă şi, dintr-o dată, colţişorul va părea intim şi confortabil şi toată lumea se va înghesui să şadă acolo. Iar când apare şi mâncarea, gătită, evident, de gazdă, toată lumea se va linge pe degete. Nu trebuie să fie o mâncare sofisticată, dar ingredientul pe care îl vor simţi toţi cei care consumă bucatele pregătite de femeia Rac este dragostea. Se poate ca pornind de la această zodie anume să fi apărut proverbul potrivit căruia "Dragostea trece prin stomac".
Femeia Rac nu excelează la capitolul obiectivitate, dar ştie să fie subiectivă cu farmec. E greu să rezişti perspectivei pe care ţi-o propune, chiar dacă aceasta este colorată de o percepţie mai degrabă emoţională. Deşi femeia Rac este întotdeauna o mamă pe dinăuntru, trece inevitabil şi prin perioada de adolescentă şi fată tânără. Când o interesează un bărbat, nu se gândeşte cum ar fi o poveste de dragoste cu el, ci care ar fi atributele care l-ar recomanda pentru rolul de soţ şi de tată. Indiferent de atracţia fizică dintre cei doi, dacă el nu se califică la cele două domenii mai sus menţionate, nu va trezi tinerei Răcoaice decât un interes pasager. Spre deosebire de bărbatul Rac, care îşi câştigă încrederea în sine odată cu vârsta şi cu experienţa, la femeia Rac coexistă o timiditate graţioasă cu o siguranţă de sine pe care înfăţişarea ei foarte feminină nu o lasă de bănuit. Virtuţile ei de mamă nu lasă cu nimic de dorit dar, poate tocmai de aceea, despărţirea de copii poate deveni la un moment dat deosebit de dureroasă pentru ambele părţi. Lunarienele sunt asemenea vinului bun, devin mai alese odată cu trecerea timpului.
Bărbatul Rac
Zodiile se împart în masculine şi feminine, pe rând. Semnul Berbecului e masculin, Taurul feminin, Gemenii masculin şi tot aşa. Urmând o gândire simplă: e mai uşor să te naşti femeie, într-un semn feminin, decât într-unul masculin. Şi invers. Iar din moment ce Racul întruchipează însăşi esenţa maternităţii, nu putem spune că e uşor să te naşti într-un trup de bărbat cu un suflet de mamă. E o provocare considerabilă, o "misiune imposibilă", cum ar spune Tom Cruise, un Rac supus acestei provocări. Ce-l ajută pe nativul Rac să facă faţă acestor dificultăţi este faptul că, stăpâna sa, Luna, l-a înzestrat cu o carapace rezistentă, în care să-şi poată ascunde miezul cel moale. După ce ajunge să se acomodeze cu carapacea (care, între noi fie vorba, este de multe ori incomodă pentru el), bărbatul Rac descoperă că este înzestrat cu cleşti. Cu care poate ciupi. Şi fiind un maestru al defensivei, învaţă rapid şi cu fineţe când şi cum să pozeze în Gică Durul, administrând pişcăturile de rigoare, celor care prezintă o ameninţare. Straşnica-i intuiţie îi spune exact când şi pe cine trebuie să "composteze". Pe când Tom Cruise este tipul de Rac care a reuşit să depăşească provocarea de a fi Rac şi bărbat în acelaşi timp, identificându-se cu carapacea sa, dar păstrându-şi totodată dulceaţa lunariană, un alt Tom a găsit o soluţie încă şi mai bună. Este vorba despre Tom Hanks. În loc să se ascundă în dosul unei durităţi exterioare, acest Rac a ales să-şi asume vulnerabilitatea, să lucreze cu sentimentele sale şi, astfel, a câştigat un alt tip de putere şi de maturitate.
Cel mai greu este pentru bărbatul Rac care nu şi-a întemeiat încă o familie. O prea mare apropiere de mamă îl poate determina să rămână în esenţă băiatul mamei, fie că se căsătoreşte sau nu. Or, mai ales dacă relaţia cu mama a fost una problematică, îşi poate căuta o parteneră căreia să-i devină un fel de mamă. Cel mai bine se observă sensibilitatea şi timiditatea tânărului Rac atunci când este îndrăgostit. Se spune că poate sta o mică veşnicie paralizat de emoţie la picioarele fetei pe care vrea s-o ceară de nevastă, fără să poată rosti cuvintele: "Vrei să fii soţia mea?". Racul matur se simte în schimb cât se poate de degajat în sânul familiei. Cunoaşte (şi simte) dinamica tuturor relaţiilor dintre diferiţii membri ai clanului său şi, fiind un fin (şi binevoitor) manipulator, reuşeşte să creeze în jurul său o asemenea unitate, încât familia sa să fie aproape de ideal.
Copilul Rac
Pe faţa rotunjoară a micuţilor Raci se perindă, uneori în mare viteză, fel şi fel de expresii, ca urmare a stărilor emoţionale prin care trec. Acest lucru îi diferenţiază de cei mai mulţi bebeluşi, a căror mimică e de obicei redusă la câteva expresii de bază. Răcuşorii reacţionează nuanţat la stimulii înconjurători, la lumină, temperatură, sunete şi mirosuri, care li se impregnează în memorie cu o claritate neobişnuită. De obicei mănâncă bine şi nu fac mofturi, le place să exploreze gusturi noi, iar dacă au o mamă caldă şi calmă, sunt copii foarte uşor de crescut. Dar dacă mama e agitată şi nervoasă, aceşti micuţi îi vor prelua imediat starea şi, de obicei, asta se va reflecta în plan fizic, fie în pierderea poftei de mâncare sau mâncatul excesiv, pentru a acoperi nevoia de afecţiune, fie în deranjamente stomacale. Imaginaţia bogată a copiilor Rac îi face să iubească poveştile, pe care le trăiesc de parcă ar fi în ele, şi muzica, de obicei nu cea ritmată, ci muzica de atmosferă. Basmele şi muzica pot fi folosite cu succes pentru a alunga îngrijorările sau spaimele, care-i pot chinui, uneori, pe micuţii lunarieni, pe care adulţii nu le pot înţelege. În cazul Racilor, ar fi bine ca părinţii să se străduiască să le îndepărteze, altfel aceste temeri se pot ancora în sufletul lor. Ochii copiilor Raci se umplu cel mai uşor de lacrimi (guvernate şi ele de Lună şi Rac), dar acestea pot fi provocate nu doar de tristeţe, ci şi de uimire sau bucurie - semn a puternicei lor laturi afective. Anii formativi (0-7) sunt decisivi pentru Raci, pentru că acum se constituie acel tezaur de amintiri, care, dacă sunt pline de afecţiune şi de tandreţe, le pot da tăria de-a înfrunta greutăţile vieţii.
Profesii şi vocaţii
Racii nu trebuie să studieze finanţe şi marketing pentru a deveni oameni de afaceri. Lunarieni fiind, ei înţeleg natura lumii materiale şi dispun de magia lunară, cea care îi face să simtă instinctiv ce şi când va creşte în valoare. De aceea există mulţi Raci colecţionari - intuiesc faptul că anumite obiecte îşi vor spori în mod semnificativ valoarea în timp. Dar până când să devină colecţionari, Racii învaţă, de cele mai multe ori, de foarte mici, cum să gestioneze banii. Banii de buzunar rămân adesea neatinşi, ba chiar sporesc, pentru că Racul, deşi timid, e un semn cardinal şi nu se sfieşte să ia iniţiativa. Poate să-l întrebe pe vecinul cu probleme de coloană dacă nu vrea să-i dea deoparte zăpada din faţa casei şi se va bucura de o eventuală recompensă. Odată câştigaţi banii, nu sunt risipiţi, ci investiţi, şi iată cum apar - nu unul, ci doi Rockefelleri: J.D Rockefeller şi Nelson Rockefeller, ambii născuţi sub semnul Lunii.
Mulţi Raci îşi transmit mai uşor bogata lume interioară prin cuvântul scris, decât prin viu grai, cum au făcut, de exemplu, Ernest Hemingway şi Marcel Proust.
Alţii, mai puţin introvertiţi, simt că le vine mai uşor să-şi manifeste emoţiile pe scenă sau pe ecran - i-am menţionat deja pe cei doi Tom, Cruise şi Hanks. Şi în muzică, Racul poate veni cu o notă distinctivă unică - cum a făcut-o inconfundabilul Louis Armstrong.
Trecutul de care Racii nu se desprind niciodată îi poate inspira să studieze istorie sau să devină arheologi. Femeile zodiei se pot simţi împlinite în profesii legate de educaţie. Industria hotelieră şi restaurantele sunt alte domenii unde Racul, cu calităţile sale de gazdă şi cu priceperea sa în gastronomie îşi poate dovedi calităţile. În fine, pentru că Luna reprezintă grupurile mari de oameni, Racii se pot implica în politică, unde magnetismul personal şi un simţ aparte al umorului îi poate ajuta să câştige rapid simpatia publicului.
Şeful Rac
Racul nu se prezintă în faţa angajaţilor sau subordonaţilor săi fără carapace, chiar dacă în adâncul sufletului îi consideră un fel de familie extinsă. Nu lasă să se vadă lesne această slăbiciune, cum tinde s-o considere, dar în momentele în care unul dintre aceştia trece prin momente critice, şeful Rac nu va ezita să-i ofere ajutorul, care poate fi substanţial. Măsura în care se va implica va reflecta, desigur, preţuirea pe care o acordă respectivului colaborator.
Racul este un şef exigent, care nu se cruţă şi nu poate fi păcălit să se mulţumească cu puţin. Are răbdare să explice în amănunt ce aşteaptă de la ajutoarele sale, dar dacă nu vede progrese, nu va ezita să se dispenseze de cele neproductive. Poate părea uneori ursuz sau inabordabil, ceea ce se întâmplă pentru că în dosul carapacei îşi face o mulţime de griji şi pune totul la suflet, ceea ce angajaţii ce lucrează în subordinea sa de regulă nici nu bănuiesc. Pentru că, oriunde şi în orice poziţie ar lucra, Racul simte nevoia de familie, va putea dezvolta în timp legături strânse cu cei care lucrează, pe care-i va considera adesea membri ai familiei sale extinse.
Angajatul Rac
Racul nu consideră că dacă merge la serviciu trebuie să facă doar act de prezenţă şi să păstreze aparenţele. Acest angajat modest şi liniştit a venit să muncească, să dobândească experienţă şi să ajungă să exceleze în domeniul în care activează. Dar pentru că îşi cunoaşte valoarea, nu va rămâne multă vreme într-un loc în care meritele nu îi sunt recunoscute sau nu sunt recompensate în mod corespunzător. Iar Racului nu-i place să-şi schimbe locul de muncă. Are nevoie de continuitate şi de senzaţia de siguranţă a unui loc de muncă. Când se decide să-l părăsească, deşi este mulţumit de condiţii, înseamnă că se simte suficient de sigur pe sine pentru a trece la următorul nivel - cel de a fi pe cont propriu.