CALENDAR ZODIACAL - RACUL (22 iunie - 22 iulie)

Tana Rosca
Prezentare generală

Seara, când ridicăm ochii la cer, vedem Luna (cu condiția ca cerul să fie senin, desigur). A doua seară, când ne uităm în sus, o vedem din nou. E aceeași Lună, dar de fiecare dată e ușor diferită. Și fiecare schimbare a chipului ei determină câte o schimbare pe pământ. Luna e în strânsă legătură cu natura, cu ritmul de creștere al plantelor și chiar al părului, cu fluxul și refluxul, cu misterioasele procese care se petrec în corp. Din vremuri imemoriale, oamenii au observat aceste legi tăcute, legi lunare, și au început să țină cont de ele, căci și-au dat seama că de res­pec­tarea lor depinde nu doar starea lor fizică, dar și bogăția și calitatea recoltei. De ce și azi, în medicina tradițională chineză, hindusă și tibetană, se păstrează informații despre când trebuie culese ierburile de leac, pentru ca să aibă efectul maxim? Luna știe. Luna știe la fel cum o mamă știe ce e bine pentru copiii ei, fie aceș­tia plan­te, animale sau oameni. Așa cum mama știe ce reme­diu e potrivit pentru copilul ei, fie unul dulce, fie unul amar, așa și Lunarianul știe instinctiv ce e bine să facă pentru a-i tămădui pe cei dragi. De multe ori, îi ajunge o privire ca să-și dea seama că Prâslea are febră, și nu trebuie să ajungă la doctor, ca să știe ce are de făcut.
Luna e stăpâna casei și a familiei, care se strânge acasă în prag de seară, când ea apare pe cer. Acestea sunt clipele când familia se reunește în jurul Luna­ria­nului, pentru a povesti eveni­men­tele de peste zi și pentru ca membrii săi să-și poată reînnoi legăturile afective. Luna nouă, cea care apare ca o seceră pe cer, ne îndeamnă să por­nim lucruri noi, Luna plină ne ajută să le împlinim, 14 zile mai târziu, în timp ce Luna descrescătoare ne propune să conso­lidăm ceea ce am fructificat. Luna știe și-și împăr­tășește cunoș­tin­țe­le celor guvernați de energia ei, care percep, cu o acu­ratețe surprinzătoare, când este vre­mea de a în­ce­pe, de a atinge un obiectiv și apoi de a-l con­solida. Tot Luna este cea care deter­mină în cea mai mare măsură ritmurile vieții coti­diene și lunare (doar de aceea luna calendaristică a fost numită după ea). Reprezentații Lunii printre noi sunt Racii, care intră în fiecare zi în rezonanță cu schim­barea de poziție a Doamnei Nopții. Mo­tivul pentru care stările lor de spirit sunt schim­bă­toare se da­torează faptului că ei trăiesc ritmuri de nedetectat pentru majoritatea oame­nilor. La fel cum Luna știe, așa știe și Lunarianul. E trist înainte de Luna Nouă, simțind că ceva se sfâr­șește, activ și cons­tructiv pe Lu­nă crescătoare, devine profund emoțional sub razele Lunii pline, preocupat și din ce în ce mai retras, în perioada Luna în descreș­tere.
Așa cum Luna exercită o putere deosebită asupra lumii materiale, așa se întâmplă și cu Racul. Pentru a înțelege acest adevăr, ajunge să ne gândim la mamă și la casă. Prin tradiție, tatăl este cel ce pleacă în lume să se afirme și să se întoarcă cu banii, simbol al succe­su­lui, dar mama este, de regulă, cea care-i adminis­trează, transformându-i în hrană, îmbrăcăminte și alte cele trebuincioase pentru ca totul să meargă ca uns în gospodărie. Până și în vremurile mo­der­ne, soția este cea care se ocupă de cumpărături, gătit și creșterea co­piilor, și doar prin excepție, băr­batul. Iar aces­te excepții sund adesea năs­cute sub sem­nul Lunii.
Pentru că Racul simbolizează rădăcinile ființei, punctul de plecare, familia de origine, el se simte profund legat de tot ceea ce-i dă sen­zația de apartenență prin naștere. Mama e, fără îndoială, pe primul loc, apoi familia, cele­lalte rude, localitatea, zona, provincia și, nu în ultimul rând, țara. Racul nu e patriot din vreo convingere mentală, ci din simțire. Pentru el, legătura cu țara e ca un cordon ombilical, care nu se rupe niciodată.
Când trec prin încercări grele, Racii se refugiază în trecut, își găsesc alinare în amintirile frumoase, de preferință cele adunate în copilăria mică. Acestea sunt rezervorul de forță pentru Rac, de aceea merge el "doi pași înapoi", pentru a-și reînnoi puterea. Dar apoi negreșit face trei pași înainte, căci unui Rac conectat la resursele oferite de trecutul său e greu să-i stea ceva împotrivă.
Luna trezește fiecăruia dintre noi o reacție emo­țio­nală distinctă. Alte planete, de exemplu Jupiter sau Ura­nus, ne pot lăsa indiferenți, dar Luna nu. Așa e și cu Racul. Fiecare Rac emană o magie aparte, care ne poate cuceri sau îndepărta, dar este exclus să ne lase indiferenți.

Femeia Rac

Nevoia de a deveni mamă este caracteristica em­ble­matică a oricărei lunariene. Dar nu e vorba doar de ne­voia de a naște un copil - lunariana se simte in­trinsec legată de tot ce este mic, neajutorat și are ne­voie de hrană, adă­post și protecție. În același timp, însă, simte nevoia de a primi afecțiune, în primul rând din partea familiei. Fe­meia Rac care a crescut într-o fa­mi­lie disfuncțională, cu părinți divor­țați, va suferi probabil toată viața în urma lipsei iubirii părintelui care a dezertat. Mai ales dacă acesta e ma­ma. Dar cu toate aceste ci­catrici, ni­meni nu devine mai ușor femeie, în ade­văratul sens al cuvân­tului, decât Ra­cul. Acordată la fazele Lunii, fe­meia Rac își trăiește emo­țiile ca fiind apanajul firesc al fe­mi­nității. De aceea este ferită de fițele și ifosele pe care alte femei le folo­sesc pentru a părea mai atră­gătoare în ochii bărba­ți­lor. Lunariana își tră­iește statutul feminin cu naturalețe și invită astfel în viața ei băr­bați care în­țeleg cum trebuie să se poarte cu ea, ca lu­crurile să meargă bine. Lunariana este cea care știe să creeze un cămin și nu are nevoie, pentru asta, decât de intuiția ei. Se poate dispensa cu ușurință de de­signeri de interior, reviste de specialitate sau sfa­turile soacrei. Știe să în­tindă un șal banal pe o canapea anostă și, dintr-o dată, colțișorul va părea intim și confortabil și toată lumea se va înghesui să șadă acolo. Iar când apare și mân­ca­rea, gătită, evident, de gazdă, toată lumea se va linge pe degete. Nu trebuie să fie o mâncare sofisticată, dar ingredientul pe care îl vor simți toți cei care consumă bucatele pregătite de femeia Rac este dragostea. Se poate ca pornind de la această zodie anume să fi apă­rut proverbul potrivit căruia "Dragostea trece prin stomac".
Femeia Rac nu excelează la capitolul obiectivitate, dar știe să fie subiectivă cu farmec. E greu să reziști perspectivei pe care ți-o propune, chiar dacă aceasta este colorată de o percepție mai degrabă emoțională. Deși femeia Rac este întotdeauna o mamă pe dinăun­tru, trece inevitabil și prin perioada de adolescentă și fată tânără. Când o interesează un bărbat, nu se gân­dește cum ar fi o poveste de dragoste cu el, ci care ar fi atributele care l-ar recomanda pentru rolul de soț și de tată. Indiferent de atracția fizică dintre cei doi, da­că el nu se califică la cele două domenii mai sus men­ționate, nu va trezi tinerei Răcoaice decât un interes pasager. Spre deosebire de bărbatul Rac, care își câș­tigă încrederea în sine odată cu vârsta și cu ex­pe­rien­ța, la femeia Rac coexistă o timiditate grațioasă cu o siguranță de sine pe care înfățișarea ei foarte fe­mi­nină nu o lasă de bănuit. Virtuțile ei de mamă nu lasă cu nimic de dorit dar, poate tocmai de aceea, des­părțirea de copii poate deveni la un moment dat deo­sebit de du­reroasă pentru ambele părți. Lunarienele sunt ase­menea vinului bun, devin mai alese odată cu trecerea timpului.

Bărbatul Rac

Zodiile se împart în masculine și feminine, pe rând. Semnul Berbecului e masculin, Taurul feminin, Gemenii masculin și tot așa. Urmând o gândire simplă: e mai ușor să te naști femeie, într-un semn fe­mi­nin, decât într-unul mas­culin. Și invers. Iar din mo­ment ce Racul întruchipează însăși esența maternității, nu putem spune că e ușor să te naști într-un trup de băr­bat cu un suflet de mamă. E o provocare con­siderabilă, o "misiune imposibilă", cum ar spune Tom Cruise, un Rac supus acestei provocări. Ce-l ajută pe nativul Rac să facă față acestor dificultăți este faptul că, stăpâna sa, Luna, l-a înzestrat cu o carapace re­zistentă, în care să-și poată ascunde miezul cel moale. După ce ajunge să se aco­modeze cu carapacea (care, între noi fie vorba, este de multe ori incomodă pentru el), bărbatul Rac desco­peră că este înzestrat cu clești. Cu care poate ciupi. Și fiind un maestru al defensivei, învață rapid și cu finețe când și cum să pozeze în Gică Du­rul, administrând pișcătu­rile de rigoare, celor care pre­zintă o amenin­țare. Strașni­ca-i intuiție îi spune exact când și pe cine trebuie să "composteze". Pe când Tom Cruise este ti­pul de Rac care a reușit să depășească provocarea de a fi Rac și bărbat în același timp, identificându-se cu ca­ra­pacea sa, dar păstrându-și totodată dulceața luna­riană, un alt Tom a găsit o soluție încă și mai bună. Este vorba des­pre Tom Hanks. În loc să se ascundă în dosul unei durități exterioare, acest Rac a ales să-și asume vul­ne­rabilitatea, să lucreze cu sentimentele sale și, astfel, a câștigat un alt tip de putere și de maturitate.
Prima soluție (modelul Tom Cruise) este cea mai la îndemână pentru bărbatul Rac, întrucât manierismele masculine sunt ușor de imitat. Acest tip de Rac pune carapacea când iese din casă și de abia așteaptă s-o lase la ușă când se întâlnește cu cei dragi. Față de soție și copii are un comportament cald, chiar dacă poate fi uneori capricios, dar este deopotrivă protector și alin­tat. Soluția numărul doi (modelul Tom Hanks) se dis­pen­sează de carapace, încasează lovituri care-l dor, su­feră, trece peste și merge mai departe. În felul aces­ta, câștigă mult timp, căci nu mai trebuie să-și tot pună și scoată carapacea. Și acest tip de Rac este protector, doar că știe să-i ferească pe cei dragi de schimbările bruște ale stărilor de spirit induse de Lună.
Cel mai greu este pentru bărbatul Rac care nu și-a întemeiat încă o familie. O prea mare apropiere de mamă îl poate determina să rămână în esență băiatul mamei, fie că se căsătorește sau nu. Or, mai ales dacă relația cu mama a fost una problematică, își poate căuta o parteneră căreia să-i devină un fel de mamă. Cel mai bine se observă sensibilitatea și timiditatea tânărului Rac atunci când este îndrăgostit. Se spune că poate sta o mică veșnicie paralizat de emoție la picioarele fetei pe care vrea s-o ceară de nevastă, fără să poată rosti cuvintele: "Vrei să fii soția mea?". Racul matur se simte în schimb cât se poate de de­gajat în sânul familiei. Cunoaște (și simte) dina­mica tuturor relațiilor dintre diferiții membri ai clanului său și, fiind un fin (și binevoitor) manipulator, reușește să creeze în jurul său o asemenea unitate, încât familia sa să fie aproape de ideal.

Copilul Rac

Pe fața rotunjoară a micuților Raci se perindă, uneori în mare viteză, fel și fel de expresii, ca urmare a stărilor emoționale prin care trec. Acest lucru îi diferențiază de cei mai mulți bebeluși, a căror mimică e de obicei redusă la câteva expresii de bază. Răcu­șorii reacționează nuanțat la stimulii înconjurători, la lumină, temperatură, sunete și mirosuri, care li se impreg­nea­ză în memorie cu o claritate neobișnuită. De obicei mănân­că bine și nu fac mofturi, le place să exploreze gusturi noi, iar dacă au o mamă caldă și calmă, sunt copii foarte ușor de crescut. Dar dacă mama e agi­tată și nervoasă, acești micuți îi vor prelua imediat starea și, de obicei, asta se va re­­flecta în plan fizic, fie în pier­­derea poftei de mâncare sau mâncatul excesiv, pentru a aco­peri nevoia de afec­țiune, fie în deranjamente stomaca­le. Imagi­nația bogată a co­pii­lor Rac îi face să iubească po­veștile, pe ca­­re le trăiesc de parcă ar fi în ele, și muzica, de obicei nu cea ritmată, ci muzica de atmosferă. Bas­mele și mu­zica pot fi folosite cu suc­ces pentru a alunga îngrijo­rările sau spaimele, care-i pot chinui, uneori, pe micuții lunarieni, pe care adulții nu le pot înțelege. În cazul Ra­cilor, ar fi bine ca părinții să se străduiască să le îndepărteze, altfel aceste temeri se pot ancora în sufletul lor. Ochii co­piilor Raci se umplu cel mai ușor de la­crimi (guver­nate și ele de Lu­nă și Rac), dar acestea pot fi pro­vocate nu doar de tristețe, ci și de uimire sau bucurie - semn a puter­nicei lor laturi afective. Anii formativi (0-7) sunt de­cisivi pentru Raci, pentru că acum se constituie acel tezaur de amintiri, care, dacă sunt pline de afecțiune și de tan­drețe, le pot da tăria de-a înfrunta greutățile vieții.

Profesii și vocații

Racii nu trebuie să studieze finanțe și marketing pentru a deveni oameni de afaceri. Lunarieni fiind, ei înțeleg natura lumii materiale și dispun de magia lunară, cea care îi face să simtă instinctiv ce și când va crește în valoare. De aceea există mulți Raci colecționari - intuiesc faptul că anumite obiecte își vor spori în mod semnificativ valoarea în timp. Dar până când să devină colecționari, Racii învață, de cele mai multe ori, de foarte mici, cum să gestioneze banii. Banii de buzunar rămân adesea neatinși, ba chiar sporesc, pentru că Racul, deși timid, e un semn cardinal și nu se sfiește să ia inițiativa. Poate să-l întrebe pe vecinul cu probleme de coloană dacă nu vrea să-i dea deoparte zăpada din fața casei și se va bucura de o eventuală recompensă. Odată câștigați banii, nu sunt risipiți, ci investiți, și iată cum apar - nu unul, ci doi Rockefelleri: J.D Rockefeller și Nel­son Rockefeller, ambii născuți sub semnul Lunii.
Mulți Raci își transmit mai ușor bogata lume in­terioară prin cuvântul scris, decât prin viu grai, cum au făcut, de exemplu, Ernest Hemingway și Marcel Proust.
Alții, mai puțin introvertiți, simt că le vine mai ușor să-și manifeste emoțiile pe scenă sau pe ecran - i-am menționat deja pe cei doi Tom, Cruise și Hanks. Și în muzică, Racul poate veni cu o notă distinctivă uni­că - cum a făcut-o inconfundabilul Louis Armstrong.
Trecutul de care Racii nu se desprind niciodată îi poate inspira să studieze istorie sau să devină ar­heologi. Femeile zodiei se pot simți împlinite în pro­fesii legate de educație. Industria hotelieră și restau­rantele sunt alte domenii unde Racul, cu calitățile sale de gazdă și cu price­pe­rea sa în gas­tro­nomie își poate do­ve­­di calitățile. În fine, pentru că Lu­na reprezintă gru­­purile mari de oa­meni, Racii se pot implica în po­litică, unde magne­tismul personal și un simț apar­te al umorului îi poate ajuta să câștige rapid simpatia publicului.

Șeful Rac

Racul nu se prezintă în fața an­ga­jaților sau subordonaților săi fără ca­rapace, chiar dacă în adâncul su­fletului îi consideră un fel de familie extinsă. Nu lasă să se vadă lesne această slăbiciune, cum tinde s-o considere, dar în momentele în care unul dintre aceștia trece prin mo­mente critice, șeful Rac nu va ezita să-i ofere aju­to­rul, care poate fi substanțial. Măsura în care se va im­plica va reflecta, desigur, prețuirea pe care o acordă respectivului colaborator.
Racul este un șef exigent, care nu se cruță și nu poate fi păcălit să se mulțumească cu puțin. Are răb­dare să explice în amănunt ce așteaptă de la aju­toa­rele sale, dar dacă nu vede progrese, nu va ezita să se dispenseze de cele neproductive. Poate părea une­ori ursuz sau inabordabil, ceea ce se întâmplă pentru că în dosul carapacei își face o mulțime de griji și pu­ne totul la suflet, ceea ce angajații ce lucrează în subor­dinea sa de regulă nici nu bănuiesc. Pentru că, oriunde și în orice poziție ar lucra, Racul simte nevoia de familie, va putea dezvolta în timp legături strânse cu cei care lucrează, pe care-i va considera adesea membri ai familiei sale extinse.

Angajatul Rac

Racul nu consideră că dacă merge la serviciu trebuie să facă doar act de prezență și să păstreze aparențele. Acest angajat modest și liniștit a venit să muncească, să dobândească experiență și să ajungă să exceleze în domeniul în care activează. Dar pen­tru că își cunoaște valoarea, nu va rămâne multă vreme într-un loc în care meritele nu îi sunt recu­nos­cute sau nu sunt recompensate în mod corespunzător. Iar Racului nu-i place să-și schimbe locul de muncă. Are nevoie de continuitate și de senzația de siguranță a unui loc de muncă. Când se decide să-l părăsească, deși este mulțumit de condiții, înseamnă că se simte suficient de sigur pe sine pentru a trece la următorul nivel - cel de a fi pe cont propriu.