MORAVURI: Hei, coșar, coșar...

Andrei Cheran
- Superstițiile cuceresc mapamondul. Mai mult de jumătate dintre europeni cred în puterea magică a potcoavei, a coșarului și a altor ființe și lucruri care aduc noroc. Mileniul trei are nostalgia Evului Mediu, a astrologilor și prezicătorilor -

În vreme ce românii își testează simpatiile și antipatiile politice (deși zona de alegere e egală cu zero), occidentalii sunt frământați de... mis­tere și superstiții. În urma unor sondaje realizate anul trecut de prestigiosul Forsa Institut (o celebră agenție internațională de investigație socială), s-a ajuns la concluzia că peste 52% din populația Italiei, Ger­maniei și Irlandei (țările investigate) crede în supranatural. La loc de frunte se află spor­tivii, care într-o zdrobitoare majoritate (67%), se "înarmează" în timpul competițiilor la care participă cu obiecte care să le aducă noroc. Tenis­mena americană Serena Williams poartă de ani de zile același trening, fot­balistul german Bastian Schwein­steiger nu se desparte de o amuletă primită în dar de la mama sa, iar celebra alergătoare Marion Jones purta per­petuu asupra ei un... solz de pește. În apă, pe pista de alergare, dar și în viața de pe asfalt, oamenii simt ne­voia unor obiecte care să îi ferească de ghinion. La loc de frunte se află trifoiul cu patru foi, în ale cărui puteri po­zitive cred 42% dintre cei anchetați (în vreme ce în anii '60 cota lui de popularitate nu depășea 15%).

Istoria norocului

Trofeele
"Viața a fost și este periculoasă. Din cauza asta, obiec­tele care aduc noroc fac parte dintre relicvele ce­lebre din istoria omenirii", se spune în Noul Lexi­con al su­perstițiilor. Mai ales în timpurile de demult, oa­me­nii se împodobeau cu trofeele câștigate în luptă, care sim­bolizau întotdeauna victoria: pene sau colți ai unor ani­male vânate sau bucățele corporale scalpate de la duș­manii omorâți.

Amulete și talismane
Egiptenii au fost primii locuitori ai pămân­tului care au ridicat la rang de simboluri semnele cerești, animalele și oamenii, reprezentându-i în piatră și în metal, cu convingerea că au însușiri ma­gice. De atunci, se face deosebirea între amulete - care te apă­ră de rău (incizate cu semnul ochiului, de exemplu), și ta­lismane - menite să atragă binele (de pildă, scarabeul).

Substanțe magice
În secolul al XIII-lea, talismanele au ajuns, prin mauri, în Spania și apoi în Europa, unde vră­­jitorii și preoții le preluau puterile prin diverse ri­tualuri de ini­țiere. Mai târziu, în perioada de creș­tinare a Europei, Bise­rica a integrat practicile pă­gâne, pentru a le as­cunde originea. Așa s-a ajuns la sfințirea cu busuioc și cu aghiazmă, care au fost transformate în simboluri ale martiriului lui Hristos.

Mascotele
În lumea occidentală, simbolurile religioase sunt înlocuite astăzi de mascote aducătoare de noroc. La mare modă sunt cristalele (cuarțuri și ametiste), ru­nele scandinave, simbolurile zeităților egiptene, măr­ge­lele și brățările budiste.

Superstiții legate de Anul Nou

* Japonezii cred că înghițitul găluștelor de orez le aduce noroc. Urmarea: cel puțin 25 de per­soa­ne mor sufocate în fiecare an.
* Spaniolii își bagă la miezul nopții câte o boabă de strugure în gură, la fiecare bătaie de ceas.
* Scoțienii nu îi lasă să le intre în casă de Anul Nou decât pe oamenii cu părul de culoare închisă. Blonzii intră la urmă, fiindcă aduc ghinion.
* Grecii mănâncă la miezul nopții un cozonac, în care e ascunsă o monedă. Cine mușcă din ea se spune că are noroc.
* Italienii le dăruiesc soțiilor lor, cu prilejul Reve­lio­nului, desuuri roșii...


Topul purtătorilor de noroc

* Porcul trece drept purtător de no­roc încă din secolul al XVI-lea. Efigia lui re­prezintă bogăția.
* Mămăruța (bu­­­buruza) e con­si­de­rată încă din Evul Me­diu un sim­bol al Fe­­cioarei Ma­ria. Ca so­l al Ma­mei Ce­rești, ea îi apă­ră pe co­pii și pe bol­navi. Uci­derea ei re­pre­zin­tă un mare pă­cat.
* Pălăria șarpelui - deși otrăvitoare, cariera norocoasă a acestei ciuperci se datorează - se crede - faptului că îi ajuta pe re­gii din Evul Mediu să nu poată fi otrăviți. (Cumplita otravă a ciu­percii le era inoculată ho­meopatic, făcân­du-i imuni la drog.)
* Potcoava - se spune că păzește casa și curtea, cu condiția să nu fie cum­părată, ci găsită pe stradă. Se scuipă, se aruncă pes­te cap sau se bate în cuie, pe prag. Con­form credințelor vechi, fie­rul are forță tămă­dui­toare.
* Crapii sunt consi­de­rați adu­­că­tori de bani. Cine poar­tă un solz de pește în port­moneu nu va ră­mâ­ne nicio­dată în pană finan­ciară.
* Trifoiul cu pa­tru foi se gă­seș­te rar în natură și de aceea e con­­si­derat noro­cos. El te aju­tă - se spu­­ne - să cu­noști firea omului și dă­ru­ieș­te pur­tătorului ener­gie.
* Coșarul este, și el, adu­­cător de noroc. Cre­dința da­tează din secolul al XVII-lea, când desfun­da­rea hornurilor îi scă­pa pe oa­meni, adesea, de la incendii.

Magia animalelor
Câinele: Dacă un câine fără stă­pân se ia după dvs. până aca­­să e semn că vă aș­teap­tă vre­muri bune. Răs­plă­tiți-l cu un os!
Păsările: dacă în jurul ca­sei în care stați zboară un porumbel alb e semn de nun­­tă apro­pi­a­­tă. Da­că au­ziți noaptea mă­căind o ra­ță, veți ajunge bo­gați. Dacă auziți cum cron­căne un corb e aver­tisment de boa­lă apropiată. Papa­ga­lul din colivie stă cu capul în jos? Casa dvs. e pân­dită de ha­os. Își ciugu­lește picioa­rele? Vă așteaptă o călătorie.
Reptilele: Apariția unei șo­pârle într-un loc neaș­teptat anunță boală. Vă ie­se în cale pe neaș­tep­ta­te un șarpe? Fiți atenți la in­vidie și trădare. Omorâți un rac? Vă aș­teaptă mari neca­zuri în casă. Dar o ade­vă­rată nenorocire vă paște da­că ucideți o broască țestoasă, un animal considerat ca adu­cător de noroc și protecție.

Ghicitul viitorului

Conform unei tradiții chinezești, toate părțile cor­pu­lui omenesc pot prezice viitorul. Forma capului, de exem­plu, indică statutul și cariera, fesele - direcția pe care un om va evolua, picioarele - relațiile profesionale.

Laba piciorului
* Laba lată: indică succesul prin muncă asiduuă. Cine va fi capabil să o depună va ajunge un om renumit.
* Laba îngustă: le este specifică indivizilor care se bizuie prea mult pe ceilalți, lipsindu-le inițiativa și un orizont cultural.
* Laba groasă: cei în cauză vor fi fericiți, atâta vreme cât vor specula la maximum talentele și însușirile lor ome­nești. Nimic în viață nu le va fi dăruit pe degeaba.
* Piciorul mic: arată un exces de reținere și de pre­ve­dere care poate deveni o povară în viață.
* Piciorul lung: denotă lipsa de concentrare în si­tua­țiile limită.
* Degetele groase: arată succesul în carierele legate de afaceri și bani.
* Degetele subțiri: arată înclinațiile spirituale și difi­cultatea de a se descurca în problemele materiale.
Interpretată de prezicători, fizionomia labei picio­ru­lui ducea în China Antică la un veritabil program de viață.

Când pe orientali îi mănâncă ceva...
* Pielea capului: mult noroc la locul de muncă.
* Ure­chea stângă: vești bune.
* Urechea dreaptă: com­pă­ti­mire și bârfe.
* Ochiul stâng: dezamăgire.
* Ochiul drept: întâl­ni­rea cu o persoană însemnată.
* Buzele: persoana în cau­ză va afla un secret important.
* Ceafa: semn de boa­lă.
* Spinarea: probleme în dragoste.
* U­mărul stâng: ne­fe­ricire.
* Umărul drept: bani.
* Cotul stâng: vești proas­te.
* Cotul drept: vești bune.
* Palma stângă: pier­dere de bani.
* Palma dreaptă: câștig de bani.
* Ge­nunchiul stâng: scandal.
* Genunchiul drept: bucurie mare.
* Pi­cio­rul stâng: feriți-vă să călătoriți.
* Piciorul drept: se anunță o călătorie superbă.