Stăpânul timpului
Însuşi numele zodiei ne duce cu gândul la capra neagră, care urcă până în vârful muntelui, pe cărări de multe ori greu accesibile, depăşind prăpăstii periculoase, fără a ezita şi fără a se prăbuşi. Cum de reuşeşte această performanţă? Prin voinţă puternică, ţintită asupra unui singur scop, şi prin disponibilitatea de a face toate eforturile necesare pentru a reuşi. De multe ori, Capricornul a fost descris ca fiind egoist şi ambiţios, dar dacă păstrăm în continuare imaginea caprei negre, vom înţelege mai bine psihologia zodiei. Să spunem că cineva îi cere sfatul sau ajutorul caprei negre. Ea se va opri din ascensiunea ei, ba este posibil să se şi întoarcă din drum, pentru a acorda ajutorul cerut, implicându-se total în problema ivită şi încercând să găsească cele mai bune modalităţi de rezolvare a ei. În caz de nevoie, Capricornul îi va pune la dispoziţie celui aflat în restrişte chiar şi anumite mijloace pentru rezolvarea problemei. Ce nu oferă este compătimirea. Fire pragmatică, el doreşte în primul rând să rezolve situaţia, nu să-şi manifeste simpatia. De altfel, dacă persoana în cauză nu-i urmează sfaturile întocmai şi nu foloseşte mijloacele puse la dispoziţie, la o nouă încercare, ajutorul îi va fi refuzat. Capricornului nu-i place să piardă vremea. Această atitudine i-a atras etichetele de "egoist" şi "ambiţios". Dar timpul este cel mai important reper din viaţa lui. Un timp care, în cazul său, pare să curgă... invers. În copilărie, micuţul Capricorn tinde să ia viaţa excesiv de în serios, este retras şi autoritar, dar pe măsură ce înaintează în vârstă şi se lămureşte că este înzestrat cu calităţile necesare pentru a face faţă provocărilor vieţii materiale, începe să se relaxeze, devine jovial şi demonstrează din ce în ce mai des că are un simţ al umorului de tip englezesc: sec. Acest proces psihologic de inversare a timpului are, uneori, şi o reflexie fizică, în sensul că mulţi Capricorni par să întinerească în jurul vârstei de 40 de ani.
Planeta guvernatoare a Capricornului, "marele malefic" Saturn, este Chronos la greci, de unde s-au păstrat în limbajul curent, cuvintele "cronologic", "cronometru" etc. - cuvinte care descriu trecerea timpului. Nimic pe lumea asta nu poate exista în afara timpului. Nu putem înfăptui nimic în lumea materială, dacă nu dispunem de această materie primă extrem de preţioasă. În calitatea sa de stăpân al timpului, Capricornul îl foloseşte cu o eficienţă ieşită din comun. Şi tocmai pentru că procedează aşa, formele pe care le elaborează sunt aşezate pe o structură menită să reziste. Când îşi propune un obiectiv, Capricornul vrea ca rezultatul să dăinuie în timp, să fie eficient şi să fie aşezat pe o structură impecabilă. Asta îşi propun toţi Capricornii dar, desigur, gradul de reuşită diferă de la caz la caz.
Timpul este, totodată, mediul prin care se propagă tradiţiile, iar Capricornul consideră că este de datoria lui să preia ştafeta tradiţiei şi să o transmită din generaţie în generaţie. Evident, trezesc adeseori opoziţie din partea celor care cred că tradiţiile nu sunt altceva decât obstacole în calea progresului. În astfel de situaţii, Capricornul îşi poate folosi răbdarea, puterea exemplului şi a experienţei, pentru a-şi îndeplini misiunea de păstrător al valorilor consacrate.
Simbolul esoteric al zodiei este unul surprinzător: magul. Pentru cei care vor să îi studieze simbolismul, acesta se regăseşte în arcana majoră a tarotului de Marsilia. Aici vedem Magul, cu reprezentarea infinitului deasupra capului, reprezentare care nu este altceva decât numărul opt al lui Saturn, răsturnat. Timpul, care nu mai este stăpânul destinului omului, ci care devine un material prin care el, omul-mag, să-şi înfăptuiască lucrarea pe pământ.
Bărbatul Capricorn
Una dintre principalele caracteristici ale Capricornului bărbat este faptul că emană o forţă liniştită. Ne putem gândi la actorii Sir Anthony Hopkins sau Kevin Costner, la Benjamin Franklin, unul dintre fondatorii naţiunii americane, om de ştiinţă şi mag în timpul liber, sau la Sir Isaac Newton, cel care a descoperit nu numai legile fizicii mecanice (legea gravitaţiei fiind cea mai cunoscută dintre ele), dar a scris mai mult pe teme metafizice decât fizice, lucru care s-a aflat relativ recent. Bărbatul Capricorn preferă de multe ori să acţioneze din umbră, pentru că detestă ostentaţia. Este poate cel mai responsabil bărbat din întregul cerc zodiacal, şi atunci când este interesat de o femeie din punct de vedere romantic, nu va proceda deloc romantic, ci foarte responsabil, pentru a-i atrage atenţia. De exemplu, în loc să-i trimită flori la birou, pe o zi ploioasă, preferă să-i trimită o limuzină la ora de plecare. Sau, dacă mijloacele nu-i permit, măcar o umbrelă. Dacă iubita i se plânge că s-a certat cu prietena ei cea mai bună, nu o va lua neapărat în braţe să o consoleze, ci va încerca, probabil cu discreţie, să le împace pe cele două. Aţi înţeles despre ce e vorba.
În ceea ce priveşte înfăţişarea şi ţinuta, cuvântul care-l caracterizează pe bărbatul Capricorn este discreţia. Este opusul cocalarului. Ţine să aibă o ţinută impecabilă, dar nu ţine să iasă în evidenţă prin ea, ci prin felul în care se poartă. În ciuda acestei aparenţe sobre, cu iz britanic, bărbatul Capricorn este un iubit tandru şi senzual, iar cu partenera potrivită poate alege chiar să-şi dezvăluie marea slăbiciune: sentimentalismul.
După cele descrise mai sus, iubitul Capricorn sună ca şi cum ar fi o specie de bărbat pe cale de dispariţie, pentru că te poţi baza pe el, i se pare normal să se poarte curtenitor şi-şi respectă angajamentele. Atenţie însă la un lucru: dacă are o parteneră care nu ştie să îşi arate aprecierea pentru aceste calităţi, Capricornul bărbat va continua să îşi îndeplinească responsabilităţile asumate, dar se va simţi liber să îşi îndrepte afecţiunea în altă parte. În mod surprinzător, aceste reorientări emoţionale pot rămâne platonice, dar când Capricornul îşi retrage sentimentele dintr-o relaţie, lasă în urmă un gol imens.
Femeia Capricorn
O descriere emblematică a femeii Capricorn a dat-o celebra autoare Linda Goodman, când a scris că femeia din această zodie preferă să investească în lenjerie intimă scumpă şi parfum bun, decât în haine. În privinţa acestora din urmă, va pune mai degrabă accentul pe calitatea materialului şi a croiului, decât pe etichetă. Şi va arăta în consecinţă: alură clasică, feminitate implicită, atenţie la detalii.
Dragostea la prima vedere nu i se prea întâmplă femeii Capricorn. În ea există un mecanism al selecţiei naturale, care nu-i permite să se îndrăgostească de cineva pe care nu poate să-l respecte. Nu există un singur criteriu după care se orientează - se poate să fie impresionată de competenţa profesională (este criteriul cel mai frecvent), de forţa de caracter, de modul în care-şi exercită autoritatea. În schimb, nu se va lăsa impresionată de pectoralii spectaculoşi ai niciunui pierde-vară sau de zâmbetul orbitor al unui seducător de profesie. Aşa ceva nu-i trezeşte respectul, iar fără acest ingredient nu poate ajunge să simtă acea dragoste profundă pe care este capabilă să o dăruiască unui bărbat, cu condiţia să poată să-l perceapă ca pe un partener în adevăratul sens al cuvântului.
Putem spune despre femeia Capricorn (atunci când nu este ea însăşi femeie de carieră), că este femeia din spatele bărbatului. Se pricepe să-şi pună partenerul în valoare, să-l cizeleze, fără să-l facă să se simtă un necioplit, şi să îl ajute să se ghideze în carieră.
Principala dificultate în traiul cu o femeie Capricorn este memoria de elefant pe care aceasta o are în privinţa greşelilor comise faţă de ea. Sigur că da, va face eforturi să ierte, dar asta nu înseamnă să şi uite. Latura pozitivă a acestui defect este, însă, că această memorie se extinde şi asupra faptelor bune.
Copilul Capricorn
Aşa ceva nu există! De îndată ce începe să umble şi să vorbească, el este deja matur. Această maturitate se regăseşte în precizia controlată a mişcărilor, în alegerea cuvintelor şi în felul hotărât în care îşi exprimă opiniile. Problema cu copiii, în general, este că spun "vreau", şi de multe ori îl uită pe "te rog". Cu micul Capricorn e şi mai greu, pentru că el vine la mama sau la tata şi le comunică o decizie pe care a luat-o. Această specie neobişnuită de copil se poate dispensa de cele mai multe ori de deciziile pe care le iau adulţii pentru el. Pentru că pare să se descurce foarte bine de unul singur, adulţii din jurul său pot crede că nu are nevoie de prea multe dovezi de afecţiune, dar nu e aşa. Pe lângă această nevoie de afecţiune pe care micul Capricorn nu prea se pricepe să o ceară, mai există o latură ascunsă unei priviri superficiale, şi anume, timiditatea. Această timiditate îl face să se ţină, de multe ori, deoparte de jocurile celorlalţi copii. Dar, într-o bună zi, li se va alătura, şi nu de puţine ori va câştiga jocul. Momentul în care şi-a depăşit timiditatea este cel în care a înţeles în profunzime regulile jocului şi este sigur că nu se va expune ridicolului, dacă se va alătura celorlalţi. Faptul că se impune de îndată ce se hotărăşte să se implice nu îi atrage neapărat simpatia, şi asta îl doare mai mult decât vrea să recunoască, pentru că el nu face efortul de a învăţa cum se joacă cel mai eficient volei, de exemplu, ca să le ia faţa celorlalţi, ci ca să nu îi încurce.
Parcursul şcolar al copilului Capricorn este rareori unul spectaculos. Progresul se vede în timp, pentru că aceşti copii pot fi de o conştiinciozitate dusă la extrem. Pe de altă parte, şi aici timiditatea îşi poate pune amprenta asupra performanţei lor şcolare, împiedicându-i să-şi prezinte cunoştinţele cu destulă siguranţă de sine.
Profesii şi vocaţii
Saturn, planeta guvernatorare a Capricornului, exprimă forma şi structura, deci nu e de mirare că una dintre meseriile care i se potrivesc Capricornului este cea de arhitect sau inginer constructor, unul care se pricepe bine la ceea ce înseamnă rezistenţa materialelor şi eficientizarea spaţiului. Dar la fel de bine se pricepe să construiască orice presupune timp şi răbdare. Putem să-l descriem pe Capricorn ca fiind strategul zodiacului. Ca orice semn cardinal, el simte nevoia să ia iniţativa, ceea ce în sine presupune un risc, dar este vorba despre un risc calculat. Bine calculat. De aceea găsim destui Capricorni de succes printre oamenii de afaceri.
În corpul omenesc, Capricornului îi corespunde sistemul osos (structura pe care se aşează restul anatomiei noastre), dar în special genunchii şi dentiţia, motiv pentru care, în profesiile medicale, vom găsi destui Capricorni lucrând ca osteopaţi sau dentişti.
Pornind din nou de la imaginea caprei negre, care nu se simte bine decât în vârful muntelui, putem înţelege de ce Capricornul, conştiincios şi responsabil cum este, ajunge, adesea, în funcţii de răspundere. De obicei, aceste funcţii i se acordă după ce a strâns multă experienţă, ducând adesea în cârcă persoane mai puţin capabile. Acesta este şi motivul pentru care, de multe ori, Capricornul obţine ceea ce şi-a dorit un pic prea târziu, când nu mai este în stare să se bucure, cum ar trebui, de reuşită.
Industria mineritului este alt domeniu în care Capricornul poate să-şi dezvolte potenţialul profesional, având o înţelegere bună a structurii pământului şi a rocilor. Pentru că Saturn este o planetă asociată cu matematica şi fizica şi descrie genul de disciplină mentală necesară unui om de ştiinţă, putem găsi şi în aceste direcţii nu doar profesori de specialitate, ci şi nume de răsunet, cum ar fi Stephen Hawking.
Autocontrolul şi capacitatea de-a privi obiectiv o situaţie obiectiv, chiar şi atunci când îl atinge pe plan personal, face din Capricorn un bun diplomat, capabil să dezamorseze situaţii complexe şi delicate, după cum au demonstrat Benjamin Franklin şi Konrad Adenauer.
Să nu uităm însă nici de Capricornul-mag. Acesta este Capricornul care şi-a asumat sentimentalismul şi a ales să-şi exprime profunzimea într-o formă artistică. E interesant că, deşi vocaţia de regizor este cumva naturală pentru Capricorn, cum o ilustrează, de exemplu, marele Francis Ford Coppola, mulţi se aventurează direct în faţa publicului ca actori, cum ar fi Denzel Washington sau Zooey Deschanel, în timp ce alţii combină cele două atribute, ca în cazul lui Kevin Costner sau Mel Gibson.
Şeful Capricorn
Este destul de greu de înţeles pentru subordonaţii săi, pentru că preferă, dacă se poate, să nu interacţioneze direct cu ei, în sensul de a-şi expune viziunea sau de a-şi explica stilul de leadership. Preferă să conducă prin exemplu, în sensul că de multe ori, e primul care vine la muncă şi ultimul care pleacă. În rarele ocazii în care alege să intervină direct în activităţile celor pe care-i conduce, este - fie pentru a anunţa o promovare, fie o demitere. Este însă accesibil celor care vin să se consulte cu el când întâmpină probleme profesionale, şi nu ezită să le împărtăşească din experienţa sa, dar îi place să vadă şi că persoana respectivă a încercat, măcar, să găsească singură o soluţie. Atenţie, e un şef exigent, care nu confundă agitaţia şi tam-tam-ul cu eficienţa. Are foarte puţină răbdare cu cei indisciplinaţi sau cu cei care pierd timpul, îi vede şi îi răsplăteşte pe cei care îşi văd conştiincios de treabă. Pare distant (şi chiar este, într-o oarecare măsură, dar de obicei ştie când cei care lucrează pentru el întâmpină probleme personale sau familiale şi le oferă, de multe ori, ajutorul, în obişnuita sa manieră discretă. Le trezeşte angajaţilor săi respect şi un sentiment de loialitate, dar şi un anumit grad de teamă, din pricina severităţii sale.
Angajatul Capricorn
Este aproape invizibil. Dar nu pentru că ar trage chiulul. Dimpotrivă. Cine munceşte tot timpul nu prea are timp să atragă atenţia asupra sa, prin glumiţe cu colegii sau prin periatul şefilor. Pe angajatul Capricorn nu-l interesează aceste artificii, dar asta nu înseamnă că nu îl interesează să promoveze. Primul lucru pe care îl face e că îi urmăreşte pe cei mai cu experienţă în domeniu şi învaţă tot ce poate de la ei. Al doilea e că se face indispensabil. După timpul petrecut în studierea tuturor dedesubturilor meseriei, se va implica în fiecare problemă care apare, dar pentru că o va face fără ostentaţie, nu va trezi invidia colegilor, dimpotrivă, va începe să fie apreciat de ei. Uneori, acest comportament poate lucra împotriva angajatului Capricorn, căci unii se pot obişnui să-i pună în braţe o sumedenie de probleme, ştiind că vor fi rezolvate (şi, în 90% dintre cazuri, aşa se şi întâmplă). De regulă, la începutul carierei sale, angajatul Capricorn nu se va alege decât cu responsabilităţi în plus, nu cu vreo promovare sau vreo mărire spectaculoasă de salariu. Alţi colegi îi trec înainte. Însă aceste încercări îl fac să câştige repede o experienţă pe care alţii o câştigă într-un timp mult mai lung şi îl învaţă temeinic lecţia răbdării şi a modestiei. Dar să nu uităm: în esenţă, orice anagajat Capricorn este o capră neagră, care nu se simte bine decât pe un tăpşan înalt. Rari sunt Capricornii care să se folosească de scurtături care să-i ducă în vârf. Ceva le spune că, odată ajuns sus, poţi ameţi. Or, una dintre principalele lor caracteristici este luciditatea. Semnul că angajatul Capricorn a început să se simtă în largul său este momentul în care începe să facă glume, glume seci, care îi pot lua prin surprindere pe colegii care nu şi-l puteau imagina până atunci decât serios şi, poate, puţin cam nesărat. Din momentul acela, angajatul Capricorn şi-a început ascensiunea. El nu va vâna neapărat o funcţie (poate să o şi refuze, dacă se simte nepregătit), ci va dori să fie recunoscut, în primul rând, pentru profesionalismul său.