Sos "rapid" din plante spontane
Vine primăvara și vreți să vă puneți "în mișcare" digestia și metabolismul? Sosul de plante de mai jos este ușor de preparat și are un gust delicios, combinat cu spaghete, sparanghel sau morcovi.
Ingrediente (pentru 2-4 porții): 3-4 pumni de plante sălbatice proaspăt culese, amestec compus din frunze și mlădițe de urzică, leurdă, piciorul-caprei (Aegopodium podograria), răcovină, drăgaică de câmp, usturoiță, plus cantități mici de peliniță, coada-șoricelului și iederă, 250 ml smântână pentru gătit (frișcă lichidă), coaja rasă a unei lămâi mici, 1 vârf de cuțit sare.
Mod de preparare:
* Se spală plantele și se taie sau se rup bucățele.
* Se pun pe foc împreună cu smântâna și după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă circa 10 minute și se mărunțesc în blender.
Supă de primăvară cu plante spontane
Plantele din flora spontană conțin o mulțime de vitamine și de substanțe minerale și stimulează metabolismul obosit după zile lungi de iarnă. Alungați iarna cu puterea verde a plantelor, care, cu gustul lor plăcut vă asigură, în plus, o digestie optimă.
Ingrediente (pentru o porție): 1 pumn de frunze tinere de: talpa-ursului, leurdă, urzică, piciorul-caprei, usturoiță, măcriș, pătlagină, drăgaică de câmp, troscot și rocoină (Stellaria media), 1 cartof mic, puțin unt, circa 200 ml apă, 1 lingură smântână pentru gătit (frișcă lichidă), sare și piper, părăluțe pentru ornat.
Mod de preparare:
* Se taie mărunt plantele și cartoful curățat de coajă.
* Se călesc puțin plantele în untul încins, se adaugă bucățile de cartof și se sting cu apă. Se lasă să fiarbă încet, la foc mic, 15-20 de minute.
* Se adaugă smântâna și se mixează în blender.
* Se condimentează cu sare și piper și se ornează cu florile de părăluță.
Vin de rădăcini pentru stomac
Mâncăm, uneori, prea mult și prea gras și urmările nu întârzie să se facă simțite: crampe și dureri de stomac. Preveniți-le cu ajutorul acestui vin preparat în casă. Un singur păhărel vă scapă de suferință.
Ingrediente (pentru 1 litru): 2 rădăcini proaspete de angelică, 2 rădăcini proaspete de păpădie, 1 lingură frunze proaspete de pelin, 1 baton de scorțișoară, 1 l de vin roșu curat.
Mod de preparare:
* Se curăță bine rădăcinile de angelică și păpădie, se taie bucățele și se pun într-un borcan (de 1 l, cu capac).
* Se adaugă frunzele de pelin tăiate mărunt și batonul de scorțișoară rupt în bucăți și se toarnă peste ele vinul roșu.
* Se lasă să se pătrundă două săptămâni, agitând borcanul din timp în timp, după care se strecoară vinul printr-o sită deasă.
* Se bea câte un păhărel - mai ales persoanele cu probleme digestive - înainte sau după o masă copioasă.
Bine de știut: Cei ce apelează la vinul de rădăcini ar fi bine să renunțe la expunerea prelungită la soare și raze ultraviolete. Furanocumarinele existente în angelică accentuează transparența pielii, expunând-o unui risc sporit de alergii. De aceea, chiar și recoltarea rădăcinilor de angelică se face numai cu mănuși.
Ceai pentru calmarea durerilor de stomac
Combinând utilizarea internă cu cea externă a mușețelului, durerile de stomac dispar cât ai bate din palme.
Ingrediente (pentru 90 g de amestec de ceai): 30 g flori de mușețel, 30 g frunze de coada-racului, 30 g frunze de roiniță.
Mod de preparare:
* Pentru o ceașcă de ceai, se opărește 1 lingură de plante (amestecate) cu apă clocotită, se acoperă, se lasă să se infuzeze 7 minute și se strecoară.
* Se beau 3 cești de ceai pe zi.
Bitter suedez, formulă economică
Rețetele de bitter suedez sunt multe și variate. Acest remediu atât de apreciat în zilele noastre a fost conceput, pare-se, de un medic suedez, pentru menținerea sănătății detașamentului său, în timpul Războiului de 30 de ani.
În vremurile de demult, amestecul de plante era numit "Theriak", un fel de "atoatevindecător" sau "elixir de viață lungă". Efectul lui benefic se bazează pe substanțele amare pe care le conține.
Bitterul suedez revigorează, întărește, încălzește din interior, sprijină sistemul imunitar și stimulează tractul digestiv.
Ingrediente (pentru 1,5 litri): 20 g rădăcină de angelică, 18 g obligeană, 10 g flori de gălbenele, 10 g rădăcină de gențiană, 5 g nucșoară, 5 g cardamom, 5 g scorțișoară (baton), 2 g sclipeți, 1 1/4 l vodcă (de 40 de grade).
Mod de preparare:
* Se mărunțesc - în mojar - toate ingredientele.
* Se pun într-un borcan de 2 l împreună cu vodca și se lasă să stea 14 zile, agitând zilnic borcanul.
* Se filtrează, apoi, printr-un tifon și se toarnă în sticluțe cu dop picurător (care se etichetează).
* Se folosește intern de 2 ori pe zi, în cure de 3-6 săptămâni. Doza: 10-30 de picături, amestecate în apă sau ceai. Bitterul suedez stimulează întărirea generală a organismului.
Comprese împotriva durerilor de burtă
Mușețelul se dovedește a fi un veritabil remediu universal, mai ales în cazul durerilor de burtă.
Ingrediente: 2 linguri de flori de mușețel.
Mod de preparare și aplicare:
* Se opăresc florile de mușețel cu 250 ml apă clocotită și se strecoară infuzia după 10 minute.
* Se împăturește un prosop, în așa fel încât să acopere tot abdomenul, se pune într-un lighean mic și se toarnă peste el ceaiul de mușețel.
* Se stoarce, până ce nu mai picură, se testează temperatura vreme de 1 minut pe propriul antebraț și se aplică direct pe abdomen. Se acoperă cu un prosop uscat și pe urmă cu un fular de lână și se lasă să acționeze 20-30 de minute. Pentru menținerea căldurii, se poate pune peste fularul de lână și o buiotă cu apă fierbinte.
Cum acționează compresa: Căldura umedă provoacă o puternică irigare sanguină și o încălzire a straturilor superioare ale pielii. Acest stimul local intens duce și la o mai bună irigare cu sânge în straturile mai profunde ale țesuturilor, ceea ce are un efect relaxant și antispastic asupra musculaturii. La care se mai adaugă efectul calmant, specific tratamentului cu comprese.
Ceai gustos pentru digestie
Cele patru ingrediente sunt, fiecare în parte, extrem de eficiente, dar împreună formează o "echipă" de neînvins în prevenirea și tratarea problemelor digestive.
Ingrediente (pentru un amestec de ceai de 100 g): 30 g coji uscate de portocală, 30 g semințe de fenicul, 20 g frunze de mentă, 20 g frunze de roiniță.
Mod de preparare:
* Pentru o ceașcă de ceai se mărunțește, în mojar, o lingură de plante. Se opăresc, apoi, cu 250 ml apă clocotită, se acoperă, se lasă să se infuzeze 10 minute și se strecoară.
* Se beau 3 cești de ceai pe zi, sau atunci când este nevoie.
Recomandare: Beți ceaiul mai ales înainte sau după mici "păcate" alimentare.