Boala Addison este cel mai adesea rezultatul unei afecţiuni autoimune (situaţie în care propriul sistem imun atacă organismul), deşi se cunosc şi alte numeroase cauze, cum sunt tratamentele îndelungate cu corticosteroizi, deficitul enzimatic care împiedică sinteza cortizolului, procesele infecţioase (ex. tuberculoza), amiloidoza, hemocromatoza (boală datorată excesului de fier din organism), patologiile tumorale primare şi secundare (metastaze) etc. Practic, afecţiunea apare atunci când porţiunea exterioară (corticală) a glandei suprarenale nu mai reuşeşte să producă suficienţi hormoni steroidieni, în speţă cortizolul - un hormon din grupul corticosteroizilor - şi, uneori, aldosteronul - un hormon din grupul mineral-corticoizilor. Trebuie subliniat că hormonii secretaţi de corticosuprarenală sunt indispensabili bunei funcţionări a tuturor organelor şi ţesuturilor organismului şi, de aceea, insuficienţa suprarenală lentă (boala Addison) reprezintă un proces patologic potenţial grav, care poate pune în primejdie viaţa bolnavului în cazul în care medicaţia de substituţie hormonală este întreruptă. Mai mult decât atât, în cazurile de insuficienţă suprarenală acută, care pot fi provocate de stresul fizic, infecţii, leziuni, diaree, vomă, deshidratare, şoc etc., internarea în spital este esenţială şi reprezintă o urgenţă medicală, care constă în administrarea de soluţii saline sau glucoză şi hormoni steroizi, cu scopul de a contracara hipotensiunea arterială, hipoglicemia şi hiperkaliemia (creştere a volumului de potasiu din sânge).
În concluzie, tratamentul bolii Addison nu este o opţiune ocazională, deficitul de hormoni corticosteroizi trebuie compensat zilnic, prin administrarea de medicamente care să suplinească ceea ce organismul dvs. nu mai poate produce în mod normal.
În mod obişnuit, tratamentul de substituţie presupune administrarea zilnică de hidrocortizon sau prednison, care să înlocuiască cortizolul.
Deficitul de aldosteron (hormon care controlează nevoile organismului în sodiu şi potasiu, menţine tensiunea arterială în limite normale) se realizează prin administrarea de fludocortizon. Aceşti hormoni sunt administraţi pe cale orală în doze zilnice care corespund cantităţii produse de organism în mod normal, reducând astfel riscul reacţiilor adverse.
Se înţelege, deci, că medicii nu au exgerat cu nimic atunci când l-au avertizat pe prietenul dvs. asupra faptului că nu are voie să întrerupă tratamentul de substituţie, nici măcar două zile, orice abatere de la conduita terapeutică fiind de natură a-i pune viaţa în pericol.
De asemenea, este foarte important ca prietenul dvs. să poarte permanent o cartelă medicală de avertizare sau o brăţară, în cazul în care face tratament cu hormoni corticosteroizi pentru boala Addison.
Totodată, este necesar ca pe parcursul unor deplasări să dispună de un set de urgenţă, care să cuprindă un ac, o seringă şi o formă injectabilă de medicament corticosteroid. În plus, trebuie ştiut că o dietă săracă în sare poate declanşa simptomele unei insuficienţe corticorenale acute şi, de aceea, este necesar să consume zilnic cantităţi adecvate de sodiu.
Deşi tratamentul naturist nu poate suplini în totalitate medicaţia alopată, acesta poate fi administrat în formă complementară, cu scopul de a atenua impactul negativ pe care corticosteroizii de sinteză îl au asupra organismului. Un astfel de tratament presupune administrarea de remedii cum sunt Schizandra, Cordyceps, Reishi, extractele cu Lemn-dulce şi cele obtinuţe din Coacăz-negru.
Să auzim numai de bine!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Sufăr de foliculită"
(Răspuns pentru CERASELA F. - Caracal, F. AS nr. 1134)
Foliculita este o afecţiune a foliculilor piloşi produsă de stafilococul auriu, care colonizează în mod normal pielea la indivizii sănătoşi, sau de fungi, în cazul persoanelor cu un sistem imun deficitar.
Agresiunile asupra foliculilor piloşi, generate de contactul strâns cu îmbrăcămintea, de bărbierit şi nu numai sunt factorii favorizanţi, reprezentând o poartă de intrare în organism a agenţilor infecţioşi. Odată ce se produc leziunile foliculilor piloşi, riscul ca aceştia să se infecteze este foarte mare.
Recomandări terapeutice:
* Purtarea de îmbrăcăminte din fibre naturale (bumbac, lână, in), mai ales cele care vin în contact cu pielea.
* Folosirea de produse de igienă bio (ex. gama de produse Weleda sau Apimond, care nu conţin substanţe sintetice) pentru echilibrarea de la nivelul pielii a florei bacteriene.
* Evitarea zahărului, oţetului, produselor de patiserie şi cofetărie.
Ca produse naturiste, sunt eficiente: uleiul de borago sau luminiţa-nopţii, administrat intern, sub formă lichidă sau sub formă de capsule, vitamina C + Zinc, Acidophylus, extractul de muguri de nuc. Extern, se folosesc apa de argint coloidal şi unguentul din muguri de plop.
"Nu-i pot veni de hac pneumoniei virale"
(Răspuns pentru TRAIAN MATEESCU - Curtea de Argeş, F. AS nr. 1135)
În funcţie de tabloul clinic pe care l-aţi prezentat, indicată ar fi următoarea schemă de tratament:
* Astragalus (Secom): 2x2/zi, după masă.
* Vitamina C (Secom) 1000 mg: 1x2 capsule pe zi, după masă.
* Păducel+ Magneziu (Farma Class): 1x2 capsule pe zi.
* Sabalit (PlantExtract): 2 ml diluaţi în 50 ml apă, de două ori pe zi.
Prof. dr. ADRIANA VLAD - nutriţionist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Doresc un tratament naturist pentru poliartrită"
(Răspuns pentru ELENA - Braşov, F. AS nr. 1131)
Doamnă Elena, simptomele poliartritei sunt foarte sâcâitoare şi dureroase, deci vă înţeleg suferinţa. În astfel de situaţii, trebuie să aveţi o dietă echilibrată, fără sare, condimente, E-uri şi substanţe chimice.
Foarte bună este combinaţia tratamentului naturist, homeopatic cu acupunctura şi cel balnear. Încercaţi să le alternaţi. Când nu puteţi să mergeţi într-o staţiune cu apă termală, găsiţi un specialist bun în acupunctură, precum doctor Marius Theodor Caba, din Sibiu, sau încercaţi tratamente naturiste care vă ameliorează durerile:
Intern: Tonic Antirem E-lite, Salcie, M.S.M, Boswelia, Artrisalm, Streptoccocinum CH15, Arnică CH9.
Local: Unguente cu venin de albine sau cu venin de sepie.
Tonicul Antirem E-lite este foarte eficient dacă este bine dozat şi dacă se administrează în cure de 6 luni.
Tonicul Antirem se prepară în Farmacia E-lite Nutriţia din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H 1, parter. Vă doresc sănătate!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Ajutaţi-mi fiica să-şi recapete vocea"
(Răspuns pentru ELENA - Buzău, F. AS nr. 1132)
Stimată doamnă, boala fiicei dvs. se poate datora unor cauze psihice, neurologice sau unei forme de miasthenia gravis, localizată la corzile vocale.
Un tratament naturist pentru această afecţiune este foarte laborios, el cuprinzând mai multe pagini şi 7 planşe. Puteţi primi acest tratament gratuit, sunând la 0723/74.23.98, seara, între orele 20-22.
Vă recomand ca, în primă urgenţă, să faceţi următoarele reţete naturiste. Se va consuma dimineaţa, între orele 7-11, sucul obţinut din legumele menţionate mai jos, prin înghiţituri mici, pe parcursul a două ore: 7-9, 8-10 sau 9-11.
Reţeta 1
Suc de morcov - 255 ml
Suc de ţelină - 142 ml
Suc de pătrunjel - 57 ml
Reţeta 2
Suc de morcov - 283 ml
Suc de sfeclă - 85 ml
Suc de castraveţi - 85 ml.
Respectarea gramajului garantează reuşita tratamentului. Abaterile de la gramaj cu 1-2 ml compromit tratamentul, lucru care mi-a fost explicat şi mie de ing. Valeriu Popa.
Vă rog să aveţi încredere în tratamentele naturiste care, sunt convins, o vor ajuta pe fiica dv. să se vindece. Ele au reuşit să vindece boli pe care medicina clasică nu le poate vindeca.
Credeţi de azi înainte în vindecarea fiicei dv. şi încercaţi să-i insuflaţi această speranţă!