- O expoziţie din Germania prezintă în premieră, tezaurul de la Gessel, una din cele mai mari comori de aur din epoca bronzului -
Descoperit în aprilie 2011, în apropiere de oraşul Syke, din Saxonia Inferioară, în timpul unor săpături pentru instalarea unei conducte de ţiţei, comoara din Gessel cuprinde 117 obiecte de aur: spirale, coliere, brăţări şi agrafe - care au stat îngropate în pământ vreme de peste 3.000 de ani. Ceea ce îi entuziasmează pe cercetători este faptul că tezaurul s-a păstrat în întregime şi că tehnicile ultramoderne folosite în cercetările arheologice au permis o detectare precisă a tezaurului, exact în locul unde a fost găsit.
Obiectele fuseseră învelite într-o pânză de in, fixată cu şase ace de bronz, care au rămas intacte. Uimitoare este cantitatea mare de aur pe care o conţin obiectele, semn că tezaurul i-a aparţinut unui personaj de rang înalt. Bijuteriile sunt parţial îndoite şi rupte (desfăcute), fapt ce dovedeşte că atunci când au fost executate, metalul era deja "vechi". Cel care a îngropat comoara a dorit, probabil, s-o ascundă de duşmani sau să o încredinţeze pământului, ca ofrandă. Specialiştii apreciază că este vorba de o descoperire de senzaţie, una din cele mai importante comori de aur din epoca bronzului.
Inventarul tezaurului
1. Brăţara. Este o brăţară masivă, în formă de panglică cu capetele vizibil lăţite. Probabil că e vorba de un giuvaer semifinisat, neornamentat. La artefactele comparabile din epoca bronzului, capetele late sunt răsucite.
2. Spirala mare. Comoara numără două spirale mari, executate dintr-un fir de aur masiv, pentagonal. Partea superioară a uneia dintre ele este îndoită în sus, iar în locul îndoiturii sunt fixate cinci spirale mici, în formă de ochelari.
3. Fibula. Agrafa din aur masiv, lungă de 16 cm, este îndoită. Pe mijloc, este ornamentată cu motive solare şi cu cercuri concentrice, eventuale simboluri ale infinitului.
4. Inelele mici.Cele 18 inele mici au fost, probabil, cândva, părţi componente ale unui lanţ sau colier.
5. Lanţurile în spirală. Comoara cuprinde şi opt lanţuri formate, fiecare, din câte 10 spirale de aur, îmbinate între ele. Cercetătorii bănuiesc că aceste lanţuri reprezentau un fel de mijloace de plată, o formă străveche a banilor.
* Apariţia. Comoara de aur a fost descoperită în 7 aprilie 2011. Ea a fost lăsată la locul ei, împreună cu pământul din jur, şi a fost studiată acolo.
* Cercetarea. Tezaurul aflat sub pământ a fost studiat cu ajutorul razelor Röntgen şi al tomografului computerizat, cercetătorii obţinând o imagine 3D, exact ca cea a comorii ascunse odinioară.
* Dezvelirea. Un restaurator a curăţat cu multă grijă comoara de pământ. Dar aceasta, după executarea unui model de aceleaşi dimensiuni, pe baza datelor oferite de computer.