ALERGIILE SEZONIERE - Soluții-expres

Rodica Demian
- Un european din cinci suferă de "boala fânului". Dacă anul acesta este deja prea târziu pentru o desensibilizare, se pot preveni alte crize, pe toată perioada polenului, respectând recomandările experților -

Pe de-o parte, sunt cei cărora medicii le-au reco­mandat o desensibilizare pe doi sau trei ani con­secutivi și care încep, acum, să se sim­tă mai bine. Iar pe de altă parte, sunt cei care-și ac­ceptă starea de rău cu răbdare, an după an, în aceeași perioadă, în ciuda nasului care curge, a ochilor care înțeapă, a cerului gurii care ustu­ră, a strănuturilor, a oboselii... Pentru ce toată această sufe­rință? "Fără să știm exact de ce, sistemul imunitar al per­soanelor alergice consideră polenul ca fiind indezirabil. Și reacționează în mod excesiv, producând mai ales hista­mină, o substanță care favorizează inflamarea mucoaselor și provoacă strănuturi, mâncărimi și lă­crimări, însoțite, adeseori, de o oboseală profun­dă", explică specialiștii.

O origine multifuncțională

Pentru ca o alergie sezonieră să se manifeste este nevoie de conlucrarea mai multor factori: o "predis­po­ziție familia­lă" sau personală (teren atopic), o pri­mă sensibilizare la alergeni (polen), contacte repetate cu el, ori de câte ori apare într-un spațiu comun (uneori și într-o glastră cu flori), agresiuni precum poluarea sau stresul etc.
Este posibil ca o persoană să fie sensibilă, de pil­dă, la un aliment sau la anumite particule din aer, fără a prezenta niciun simptom. După care intră în contact cu alergenii și apar primele semnale. Interogând pa­cienții, medicii aler­gologi află, adeseori, că unii dintre ei au avut în copilărie eczeme sau bronșite astmati­for­me, pe care le uitaseră. Pro­bleme care reapar câteva zeci de ani mai târziu, sub o altă formă, în con­tact cu polenul.

Astmul, rinita, conjunctivita... sunt astăzi în creștere

Frecvența afecțiunilor alergice s-a dublat, înce­pând din 1980, inclusiv la persoanele vârstnice. Aler­gologii au avut toți, fără excepție, cel puțin un pacient care să facă o alergie la polen, la peste 70 de ani. Chiar dacă, odată cu vârsta, re­zistența imunitară se diminuează și reacțiile alergice sunt, în general, mai puțin frecvente la persoanele mai vârstnice. Cauzele acestei veritabile "explozii" sunt multiple: un me­diu înconjurător mai aseptizat, tutunul și alți poluanți care modifică terenul. Fără a uita încălzirea climei, care favo­ri­zează dezvoltarea polenului, deci sporirea numărului de alergii. Perioadele de polenizare se prelungesc, efectiv, și apar noi sensibilități, la plantele care provin din regiunile su­dice.

Primăvara nu e singura perioadă de risc

"Se observă mai cu seamă o recrudescență a aler­giilor la polen de arbori (nuci, mesteceni, chiparoși și frasini), începând din februarie și martie", constată alergologii. "În schimb, alergiile la cereale se mani­festă, mai degrabă, în­ce­pând din mai-iunie, până la sfârșitul verii. Iar erbaceele (coada-șoricelului, peli­nița etc.) preiau ștafeta până la începutul toa­mnei".
Cu cât zonele în care locuim sunt mai sudice, cu-atât mai devreme începe sezonul polenurilor. Doar un bilanț prac­tic, făcut de un medic alergolog, poate confirma diag­nosticul de alergie și poate identifica alergenii responsabili pentru simptomele res­pec­tive. Acest fapt poate duce la sta­bilirea cu preci­zie a tratamentelor. Dar și până atunci, se poate acționa eficient pentru atenuarea simptomelor.

Respirație dificilă

Când polenul pătrunde în plămâni, mu­coasa bronhiilor se irită, ceea ce în­greunează respi­rația și poate favoriza crizele de astm. "La o trei­me din pa­ci­enți, rinita alergică precede ast­mul", spun spe­cialiștii pneumo-alergologi.

Ce puteți lua...
* Remedii homeopatice. În caz de jenă respiratorie, 3 granule de Sambucus nigra 5CH, de 3-4 ori consecutiv. După care, neîntârziat, vizita la medic.
* Plante. Ungurașul este indicat în cazul tulburărilor bronhiilor, sub formă de ceai (1-2 lingurițe de flori uscate, lăsate să se infuzeze 15 minute într-un litru de apă clocotită).
* Sulf (pucioasă). O cură ajută la combaterea inflamațiilor căilor respiratorii. Se găsește în gălbenușul de ou, în carne, pește și fructe de mare, dar și în varză, usturoi, praz, nuci...

Ce puteți face pentru a preveni crizele
* Să vă îndepărtați de polen. Apropierea de câmpurile cu cereale, în timpul secerișului, poate favoriza crizele.
* Să țineți cont de buletinul meteoro­lo­gic. Este mai bine să ieșiți pe o ploaie fină și per­sistentă și să rămâneți în casă câteva ore, în caz de furtună. După aversă, în atmosferă pă­trund cantități mari de polen.
* Să adoptați o poziție adecvată, pentru a respira mai bine. În cazul unei crize de astm, stați calmi, în picioare, cu pieptul scos în față și cu mâinile sprijinite pe spătarul unui scaun. Ritmați respirația, expirând de două ori și inspirând o singură dată. Dacă nu reușiți, folosiți un bronhodilatator.

Când consultați medicul?
* Când vi se-ntâmplă pentru prima oară să nu puteți respira.
* Când criza nu trece, în ciuda bronho­di­latatorului.

Cum preveniți recidivele?
* Făcând sport. Înotul, de pildă, permite o reedu­care respiratorie. Sportul de rezistență (bicicletă) face bine, cu condiția să fie practicat în interior, la adăpost de polen.
* Consumând alimente bogate în Ome­ga 3 - Uleiul de rapiță, uleiul de nucă, peștele gras (sardine, somon...) contribuie la prevenirea astmului și a rinitei alergice, mai ales la copii.
* Cumpărând un purificator de aer cu fil­tru din cărbune activ (foarte eficient pentru par­ti­culele aeriene).
* Consultând un alergolog. O desensi­bilizare ar putea fi indicată.

Ce poate prescrie medicul?
* Un bronhodilatator pentru inhalații. Are efect rapid și durează 4-6 ore.
* Un anti-inflamator puternic, timp de 10 zile, în cazul unei crize severe.
* Un alt bronhodilatator pentru tratament de fond, asociat cu un corticoid inhalat - dimineața și seara, pe toată durata anotimpului polenurilor.

Vă curge nasul

Este simptomul principal al rinitei alergice provocate de polen. Mai cu­nos­cută ca "boala fânului", aceasta e însoțită de "salve" de strănuturi, de nas înfun­dat, de mâncărime la nivelul nărilor.

Ce puteți lua...
* Un antihistaminic. Produsele eliberate fără rețetă sunt adeseori aceleași ca medicamentele pre­scrise, diferă doar ambalajul și numele. Ele acționează rapid asupra nasului care curge și a mâncărimilor și mai puțin bine asupra nasului înfundat. În plus, creează o stare de somnolență, în 15% din cazuri. Cereți întotdeauna avizul far­ma­cistului, pentru că unele dintre medicamente sunt contraindicate dacă suferiți de glaucom, de tulburări ale ritmului cardiac, de adenom de pros­tată sau sunt incompatibile cu alte tratamente.
* Remediul homeopatic Rhinallergy - este compus din 6 substanțe active, n-are nici o con­tra­indicație și nu provoacă somnolență sau oboseală. Se suge câte 1 comprimat, la 1-2 ore, fără a depăși 6 comprimate pe zi. Durata: maximum o săptă­mână.
* Plante cu acțiune antihistaminică natu­rală. Un supliment alimentar pe bază de extracte de coacăz negru și de pătlagină (3-4 comprimate pe zi, 7-10 zile maximum).
* O inhalație cu flori de mușețel. Se infu­zează 40 g de plantă într-un litru de apă clocotită. Este foarte eficientă pentru reducerea strănutului și a iritațiilor nazale.

Ce puteți face pentru a preveni crizele
* O spălătură a foselor nazale, pentru deba­rasarea mucoaselor de polenul acumulat. Spălătu­rile se fac cu ser fiziologic sau cu apă de mare și se repetă de câteva ori pe zi. Dacă nările s-au în­roșit și sunt sensibile, alegeți un produs pe bază de gălbenele.
* Limitarea ieșirilor din casă. Dacă se poate, e preferabil să stați acasă, cu ferestrele închise. Iar dacă nu, faceți un duș la întoarcere și clătiți-vă bine părul.

Când consultați medicul?
* Dacă jena devine mai puternică. Accesele de tuse seara, respirația șuierătoare și dificultățile de respirație sunt semnele unei afecțiuni bronșice.
* Dacă nasul curge fără întrerupere. Dar și dacă mâncărimile nazale persistă sau dacă simp­tomele reapar imediat după terminarea trata­mentului. Dacă nu vă tratați serios rinita alergică, aceasta riscă să se agraveze ca intensitate sau ca durată și poate fi însoțită de astm.
* Dacă sunteți gravide. Antihistaminicele sunt posibile, dar trebuie cerut avizul unui aler­go­log.

Cum preveniți recidivele?
* Cu o cură de magneziu. Pentru limitarea producerii de histamină, responsabilă de apariția simptomelor, luați 2-3 comprimate pe zi, la dis­tanță de mesele principale.
* Stând în casă, dacă e posibil. Mai ales dacă vremea este uscată, dacă bate vântul sau între două averse de ploaie. În timpul sezonului cu polen, evitați parcurile și pădurile.

Ce poate prescrie medicul?
* Un antihistaminic (1 comprimat pe zi), vreme de 8-10 zile.
* Medicul poate adăuga pulverizări nazale cu corti­coizi, în caz de nas înfundat.
* Un tratament sublingual de desensibilizare (compri­mate), în cazul unei alergii la 5 polenuri de cereale, de­pistată prin teste pozitive.

Usturimi în gât

Este, în mod frecvent, unul din pri­me­­le semne ale "bolii fânului". Cei a­fec­tați își dreg mereu glasul, deoarece po­lenul provoacă o inflamare a mu­coa­sei sau pen­tru că nasul curge "prin spate".

Ce puteți lua...
* Antihistaminice locale, unele cu, altele fără efect sedativ.
* Granule homeopatice Allium cepa com­pus 5 CH. Trebuie să-l aveți în perma­nență la dvs. și să luați câte 3 granule de 4-5 ori consecutiv, ime­diat ce apar simp­tomele. Pen­tru calmarea nasului care curge și pentru usturimea din gât, însoțită - mai mult sau mai puțin - de tuse.

Ce puteți face pentru a preveni crizele
* Să vă hidratați gâtul. Bând câte pu­țină apă pe par­cursul zilei, pentru cal­ma­rea iritației.
* ...și să nu-l iritați. Evitați gră­di­năritul, tunsul gazo­nu­lui sau călătoriile cu geamul deschis, în caz de gât iritat.
* Să vă protejați lenjeria - uscând-o în casă, nu afară.
* Să nu încălziți prea tare a­par­ta­mentul. Nu mai mult de 20-21°C, și chiar mai puțin în dormitor.

Când consultați medicul?
* În cazul unor manifestări severe - gât inflamat și dureri la înghițit.

Cum preveniți recidivele?
* Urmărind atent apariția polenului.
* Închizând geamurile.

Ce poate prescrie medicul?
* Corticoizi - minimum 5 zile - aso­ciați cu un antihis­ta­minic - luat di­mi­­neața, pentru respecta­rea ritmu­ri­lor bio­logice. Cu acest tratament, nasul înce­tea­ză să mai curgă în 48 de ore, iar ustu­rimea din gât dis­pare.

Aveți ochi "de hamster"

Conjunctivita alergică este provocată de contactul cu polenul și se manifestă prin ochi roșii și inflamați, lăcrimări frecvente, senzație de mâncărime, mai mult sau mai puțin intensă.

Ce puteți lua...
* O infuzie. Puneți 40 g de albăstrele (decon­ges­tionante) și 2-3 lingurițe de flori de mușețel (calmant) într-un litru de apă. Lăsați să fiarbă 15 minute și aplicați decoctul rece pe ochi, cu ajutorul unei com­prese. Lăsați apoi să acționeze 15 minute.
* Un tratament homeopatic. Dacă vă curg ochii, luați câte 3 granule de Euphrasia officinalis 5 CH, dimineața și seara. Dacă sunt doar iritați, puneți în fiecare ochi 1-2 picături de Homeopatic collyre, de 2-6 ori pe zi (cu un interval de minimum 5 minute între două instilații).
* Un colir antialergic - 1 picătură de 2-6 ori pe zi.

Ce puteți face pentru a preveni crizele
* Să vă curățați ochii de mai multe ori pe zi, cu ser fiziologic...
* ...și să nu-i iritați. Purtați ochelari, nu lentile de con­tact. Și nu folosiți farduri pentru ochi.
* Evitați să ieșiți din casă între orele 15-19. Cantitatea de polen este mai ridicată în acest interval.

Când consultați medicul?
* Dacă mâncărimile persistă și dacă ochii sunt foarte umflați, este mai bine să faceți un examen.
* Dacă apar alte simptome alergice, de pildă, dacă vă curge nasul, aveți nasul înfundat și respirați cu dificultate.

Cum preveniți recidivele?
* Purtând ochelari de soare. Aceștia vă per­mit să vă protejați ochii de polen și de parti­culele iritante din aer. În plus, cu ochelari, înțe­păturile sunt mai reduse.

Ce poate prescrie medicul?
* Un colir antialergic. Sunt suficiente o pi­cătură dimi­neața și una seara, iar ameliorarea este ra­pidă (1-2 ore). Dacă nu, aplicați colirul de circa 6 ori pe zi.

Sunteți obosiți

Este dificil să vă odihniți între strănuturi, ștersul nasului, mân­cărimi sau nas înfundat. Iar nopților nedormite li se adaugă oboseala datorată alergiei însăși. Deci, nu este de mirare că vă simțiți lipsiți de vlagă.

La ce puteți apela...
* Un rendez-vous la osteopat... "Mane­vrele" lui pot ușura drenajul nasului. După un in­terval de 48-72 de ore, în care nasul s-ar putea să curgă mai tare, urmează o ameliorare, cu un somn calitativ mai bun. Cu cât organismul va trebui să se lupte mai puțin pentru combaterea crizei de alergie, cu atât mai redusă va fi senzația de oboseală.
* ...sau la acupuncturist. O ședință poate ajuta la creșterea producției de endorfine, hormoni ce aduc o senzație de bine și redau energia.

Ce puteți face pentru a preveni crizele
* Să vă umpleți farfuria cu fructe și legu­me de sezon. Sunt bogate în vitamina C și antioxidanți. Lucru important, pentru că reacția alergică provoacă o inflamație care stimu­lează producerea de radicali liberi, agresivi pentru celule.
* Să încercați eliminarea lactatelor, vreme de 5 săptămâni, pentru detoxifierea completă a orga­nis­mului. La anumite persoane, produsele lactate joa­că rolul de iritant și agravează crizele, responsabile pentru starea de oboseală.

Când consultați medicul?
* În caz că dormiți într-adevăr foarte rău, din cau­za nasului înfundat.

Cum preveniți recidivele?
* Mizând pe combinația magneziu-ginseng. A­ceastă plantă sporește rezis­tența organismului, ajutân­du-l să se adap­teze la diferite a­gre­siuni (stres, alergii, virusuri, oboseală...). Se recomandă cura de o lună.

Ce poate prescrie medicul?
* Un antiinflamator din familia corticoizilor, de pulverizat în fiecare nară, dimineața, până la ameliorare.
* Sau un alt corticoid local pentru degajarea nasului (1 pulverizare pe zi, 3-5 zile maximum).