N-au mai rămas multe zile până când zâmbetul soarelui va scoate iar la lumină ierburile înmiresmate, atât de-aşteptate de adepţii tratamentelor naturiste. Înarmaţi cu foarfeci de grădinărie şi coşuri mari, vor porni iarăşi, ca într-o cruciadă a primăverii, prin crânguri şi prin păduri. Mare bucurie să găseşti "comorile" căutate, pe care de-acum le ştii pe de rost, dar şi mai mare, atunci când îţi iese în cale o plantă nouă, despre care ai aflat că face minuni. De aceea vreau ca în materialul de astăzi să vă prezint Rotungioara, o ierbuşoară prea puţin cunoscută, deşi strămoşii o numeau "planta pentru patruzeci de suferinţe". Denumirile vechi ale plantei, "buruiana leacului" sau "buruiana de bube", ne spun clar că strămoşii îi cunoşteau bine calităţile tămăduitoare. "Hai la cules!", prin urmare. Soarele poate să iasă în orice clipă şi e bine să fim pregătiţi.
Carte de vizită
Soră cu talpa-gâştei şi cu sovârful, Rotungioara răsare primăvara, devreme, împreună cu ghioceii şi cu urzicile. Vârfurile firave cu greu îşi croiesc drumul, prin frunzişul uscat al pădurii, ca să se ridice la 15-20 de cm deasupra pământului. Grăbiţi-vă s-o culegeţi cât mai devreme, ca s-o puteţi consuma ca atare, pusă în salate, dar şi pe post de condiment, în mâncăruri gătite.
Rotungioara se culege în două serii. Frunzele - înainte de înflorire, iar mai apoi toată planta, dar numai cu foarfeca de grădinărit, ca să nu scoţi rădăcinile fine din pământ. În calitatea ei de plantă eterică, Rotungioara se culege în zilele însorite, deoarece există o legătură directă între temperatura aerului şi cantităţile de ulei din flori şi frunze. Se usucă la semiîntuneric, la temperaturi mai mici de 30 de grade, răsfirate pe coli de hârtie albă şi nu pe ziare poroase, care îi absorb esenţele. Încă un secret care ne permite să obţinem materie primă de calitate superioară constă în uscarea întregii plante, ca să nu se scurgă sucul, ce conţine uleiuri care se evaporă şi se pierd. De aceea, întindem pe hârtia albă un strat subţire de plantă, iar când trebuie s-o întoarcem, o acoperim cu altă hârtie, de aceeaşi dimensiune, ridicăm tot "sandvişul" şi îl aşezăm invers, apoi înlăturăm hârtia de deasupra. Planta uscată se păstrează în borcane cu filet, închise ermetic, sau în cutii de tablă cu capac.
Important: afecţiunile stomacului, ficatului şi splinei se vindecă mai repede şi sunt suportate mai uşor, dacă în paralel cu prescripţiile medicului specialist se administrează şi preparate ce conţin Rotungioară. Modesta plantă este un regenerator puternic pentru celulele ficatului afectate de ciroză sau cancer, un stimulator bun al metabolismului şi un energizant veritabil. În terapia populară rusească, majoritatea reţetelor pentru eliminarea pietrelor mici sau a nisipului din rinichi şi vezica biliară conţin Rotungioară, iar pentru diminuarea durerilor de cap, sucul se picură în nas.
Rotungioara este şi o plantă meliferă de top, albinele o vizitează activ din luna mai şi pot aduna de pe un hectar 14-19 kg de miere aromată, extrem de bună pentru sănătate.
Tratamente interne
Mastopatie fibrochistică
Se amestecă următoarele plante, tocate mărunt: câte 2 linguri Rotungioară, gălbenele, rostopască, urzică, scai măgăresc, câte 5 linguri flori de trifoi şi rădăcină de brusture, 3 linguri rădăcină de bujor, câte 4 linguri dentiţă şi rădăcină de şapte-degete. O lingură de amestec se opăreşte în termos cu 350 ml de apă şi se infuzează timp de 4-6 ore. Se strecoară ceaiul şi se bea cald, câte 120 ml, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă. O cură de 30 de zile se repetă după 10 zile pauză, până la obţinerea rezultatului dorit.
Menopauză, probleme ginecologice
Se opăresc, cu 750 ml de apă, un amestec compus din câte o linguriţă de Rotungioară, sovârf, flori de gălbenele şi 1/3 linguriţă de sulfină. Se infuzează o oră, într-un vas învelit în prosop flauşat. Se bea ceaiul cald, câte un pahar, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
Endometrioză
Câte o lingură de frunze de Rotungioară, urzică, salvie şi o linguriţă de seminţe de pătlagină se amestecă bine. Într-un vas cu 50 ml apă caldă, se înmoaie o lingură plină vârf de plantă, se ţine 15 minute, apoi se adaugă încă 100 ml de apă şi se pune pe foc, pentru 5 minute. După răcire, se strecoară şi se bea câte o lingură, de 4 ori pe zi, timp de două săptămâni. Plantele rămase se adună, se mai fierb o dată şi se folosesc pentru spălături vaginale.
Scăderea auzului
O lingură de flori şi frunze de Rotungioară şi două linguriţe ace de pin tocate se infuzează timp de o oră în 300 ml de apă fierbinte, apoi se strecoară. Se bea câte 100 ml ceai, de 2-3 ori pe zi, până la îmbunătăţirea auzului.
Cancer de ficat, metastaze
Câte o linguriţă de flori de Rotungioară, ghimpe şi dentiţă se infuzează două ore în termos, în 300 ml apă fierbinte, apoi se strecoară. Se bea ceaiul împărţit în 4 doze, cu 30 minute înainte de masă. În fiecare porţie se adaugă 5-15 picături de suc proaspăt (în funcţie de greutatea corporală). Pentru perioada de iarnă, sucul se congelează sau se amestecă cu miere de albine, în proporţie 1:1. În cazuri de urgenţă, până obţineţi toate ingredientele necesare, se consumă pulbere din frunze uscate, câte 1/3 linguriţă, de 3 ori pe zi.
Expectorant
Tuse
10 cepe de mărime mică se curăţă, se toacă mărunt, se amestecă cu o căpăţână de usturoi tocat. Amestecul se fierbe într-un litru de lapte, până când ceapa devine moale. După răcire (la temperatura camerei) se adaugă câte 3 linguri de miere de albine şi suc de Rotungioară. Se consumă câte o lingură la fiecare oră, de la ora 8 dimineaţa până la ora 20 seara.
Afecţiuni pulmonare cronice
Un amestec din 2 linguri frunze de Rotungioară, 2 linguri muguri de plop şi o lingură flori de soc se infuzează 8 ore, în 750 ml de apă fierbinte. Se bea în 5 reprize, între mese.
Astm bronşic, afecţiuni renale
Câte o lingură de Rotungioară cu flori, podbal şi rădăcină de lemn-dulce se macerează la întuneric, timp de 10 zile, în 300 ml de ţuică, agitându-se periodic. Se administrează câte 15 picături, cu 50 ml apă, de 3 ori pe zi, după-masă.
Hipotensiune arterială
Se amestecă următoarele plante: câte o lingură de Rotungioară, coada-şoricelului, frunze de pătlagină, de zmeură, câte 2 linguri troscot, urzică, fructe uscate de măceş şi de fragi, 3 linguri frunze de mesteacăn, 7 linguri scai măgăresc, câte o linguriţă mentă şi rădăcini de iarbă mare. Din amestec se iau 2-3 linguri (În funcţie de greutatea corporală), se infuzează în termos, în 350 ml de apă, timp de 6-8 ore. Se bea de dimineaţă, împărţit în 3 doze egale, cu 30 minute înainte de masă.
Tratamente externe
Fracturi, furunculoză, edem, dureri de dinţi, hemoroizi
1. Pentru regenerarea osului fracturat sau diminuarea durerilor şi senzaţiilor de prurit se iau 4-5 linguri de frunze, se opăresc cu un pahar de apă clocotită, se ţin pe baie de aburi 15 minute şi se strecoară. Frunzele se învelesc sub formă de plic într-o cârpă de bumbac şi se aplică pe locul afectat.
2. Dacă bolnavul refuză compresa, puteţi să amestecaţi pulbere din frunze uscate cu ulei sau cu ceai concentrat din plantă, şi să frecaţi uşor locurile bolnave.
Gută, răni cu puroi, ulceraţii, dermatoze
Se pun pe foc 3 litri de apă rece, cu 2 pahare de Rotungioră şi un pahar de pelin tocat, se lasă lichidul până ce fierbe, după care se mai ţine pe foc mic încă 15 minute acoperit cu capac. Se strecoară în cada cu apă caldă. Băile se fac înainte de culcare, de 2-3 ori pe săptămână, timp de 20-25 de minute.
Rinită
În 250 ml de apă clocotită se infuzează 5 g Rotungioară şi 10 g coada-şoricelului. După răcire, se strecoară şi se picură câte 5 picături, în fiecare nară, de 3 ori pe zi. Cu infuzia se fac şi inhalaţii, dar nu mai mult de 10 proceduri, cu durată de 5 minute fiecare.
Scabie
Două linguri pline de plantă cu flori se macerează timp de 7 zile, în 200 ml de oţet. Se freacă porţiunile afectate, dar nu mai mult de două ori pe zi.
Dureri de dinţi
Câte o lingură de frunze de Rotungioară şi de cimbru se opăresc cu 250 ml de apă clocotită, se fierb pe foc mic 5 minute şi se strecoară prin presare. Lichidul fierbinte se ţine în gură, aplecând capul în partea dintelui bolnav. În nici un caz nu se înghite preparatul.
Lăcrimare abundentă, bolile ochilor
Se infuzează în termos, pe timp de noapte (8-10 ore), 2 linguri flori de albăstrele şi 3 linguri iarbă de rotungioară, în 600 ml de apă fierbinte. Se îmbibă tampoane de vată cu lichidul obţinut şi se aplică pe ochi, pentru 8-10 minute.
Precauţii şi contraindicaţii
Nu există date oficiale, ştiinţifice, despre toxicitatea plantei. În enciclopedii, ea se clasifică ca relativ toxică, de aceea depăşirea dozelor indicate este interzisă. Supradozarea poate provoca salivarea sau transpiraţia abundentă, dereglarea ritmului cardiac, în cazuri grave, posibil un edem pulmonar. Folosirea plantei se interzice în criza hipertensivă.