- O veste bună: până ce soseşte primăvara cu-adevărat, puteţi scăpa de kilogramele în plus şi fără antrenor personal, consilier nutriţionist sau bucătar specializat în diete. "Formula AS" vă prezintă cele mai cunoscute regimuri ţinute de vedetele de la Hollywood. Ştiţi cum arată! Puteţi merge pe mâna lor -
Facem ce facem, şi după ce reuşim să scăpăm de câteva kilograme, o bere rece sau o singură felie de tort le aduce înapoi. Pantalonii ne strâng, bluza nu se mai închide la ultimul nasture, cântarul din baie ne devine duşman. Cursa contra grăsimii reîncepe. Dar mai există, oare, vreun regim neîncercat?
Un exemplu demn de urmat în materie de slăbit sunt vedetele. Mulţi se întreabă cum reuşesc ele să nu depăşească măsura 36 şi să-şi etaleze, pe covorul roşu de la evenimentele culturale, mereu aceeaşi siluetă perfectă. "Nu vă înşelaţi" avertizează specialiştii. "Genele bune, singure, nu ajută prea mult. Vedetele trebuie să muncească din greu şi disciplinat pentru a-şi menţine trupul de vis". Şi starurile le confirmă spusele. Britney Spears face jogging de 5 ori pe săptămână, iar celebra cântăreaţă Rihanna ţine, în mod regulat, o dietă strictă. Şi totuşi, pentru ele lucrurile sunt mult mai simple. Au o bucătăreasă care le prepară mâncăruri de regim, au un expert nutriţionist, un psiholog, un antrenor personal şi, fireşte, o bonă care se ocupă de copii. Şi-atunci, nu le rămâne decât să mănânce ce li se pune în faţă şi să alerge cu antrenorul.
Dar ce facem noi, muritorii de rând? Trebuie să renunţăm la un corp frumos doar pentru că nu trăim la Hollywood? Nici vorbă! Primul pas e chiar foarte uşor: putem merge la librărie şi putem cumpăra cele mai recente cărţi despre curele de slăbire. Autorii acestora, în general medici sau antrenori ultracunoscuţi, îşi prezintă propriile programe alimentare şi sportive pentru o siluetă de vis. Sau putem căuta pe internet. Dar celor ce nu au acces la internet sau vreme de librărie, le propunem noi o mică antologie a celor mai eficiente reţete de slăbit.
1. Regimul muscular
- Antrenamentul de forţă şi proteinele topesc kilogramele -
Cum funcţionează
Programul cuprinde câte un antrenament de forţă, scurt şi intens, cu gantere, de două ori pe săptămână. Cu ajutorul lui, corpul este modelat, şi datorită dezvoltării ţesutului muscular este stimulat metabolismul. Cu cât e mai mare masa musculară, cu-atât mai multă energie consumă organismul. Majoritatea exerciţiilor se efectuează cu gantere (sau cu sticle umplute cu apă). Conceptul alimentar: să se consume mai multe proteine (lactate şi carne) şi vitamine (legume şi fructe) şi mai puţini hidraţi de carbon (pâine, paste, produse de patiserie). Mesele regulate ajută la evitarea "atacurilor" de foame. O dată pe săptămână este permisă o zi de "excese", în care, practic, se poate mânca orice.
Ce spun experţii
Programul li se potriveşte mai ales culturiştilor şi persoanelor cărora le place să "tragă" de fiare la sala de fitness. Nu are nimic de-a face cu mişcarea, iar schimbarea regimului alimentar nu este suficientă. Se pretinde că s-ar putea da jos 2-3 kg pe săptămână, dar promisiunea a rămas neconfirmată până acum. În general, este un program adecvat mai degrabă bărbaţilor, pentru că femeile care se dau în vânt după gantere nu sunt prea numeroase.
2. Regimul Dukan
- Patru faze severe de regim, încununate de succes: fără efect yo-yo -
Se pare că ducesa Kate a ţinut acest regim, pentru a atinge forma maximă în ziua nunţii. Jennifer Lopez a slăbit, şi ea, cu ajutorul lui, după naşterea copiilor, iar top-modelul Gisele Bündchen este o adeptă statornică a regimului Dukan. Cărţile medicului francez Pierre Dukan, iniţiatorul acestei diete, au devenit bestseller-uri mondiale, după metoda lui reuşind să slăbească milioane de oameni.
Cum funcţionează
Regimul se bazează pe consumul de alimente bogate în proteine (lactate şi carne), fructele şi hidraţii de carbon, precum pâinea sau pastele făinoase, jucând un rol secundar.
Marele avantaj: nu trebuie numărate caloriile! Iar prin mişcarea regulată (plimbări şi câteva exerciţii de gimnastică) se împiedică reducerea masei musculare. Dieta este împărţită în 4 faze:
În faza 1, numită faza de atac, nu se consumă decât alimente bogate în proteine: carne slabă de pui, peşte, fructe de mare, ouă, brânză de vaci şi iaurt. Sunt permise, de asemenea, dar numai în cantităţi mici, tărâţele de grâu şi de ovăz - pentru stimularea digestiei. Fructele, legumele, pâinea sau pastele sunt tabu. Această fază ar trebui să ţină maximum 10 zile, pentru că pe durată mai lungă poate dăuna sănătăţii. După aceste zile dificile şi monotone urmează faza 2: cea de edificare, care durează până la atingerea greutăţii ţintite. În această fază, se slăbeşte - în medie - câte 1 kg pe săptămână. Zilele cu consum strict de proteine alternează cu zile în care sunt permise chiar şi 28 de legume diferite. De pildă: luni, miercuri, vineri şi duminică se mănâncă exclusiv carne, peşte şi produse lactate, iar marţi, joi şi sâmbătă se pot consuma şi legume ca: vinete, broccoli, salate, morcovi, castraveţi, roşii etc.
Cei ce au ajuns la greutatea dorită trec la faza 3, de stabilizare. Aceasta durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut (de ex. 80 de zile pentru 8 kg date jos). În felul acesta, se poate menţine greutatea atinsă şi se poate evita efectul yo-yo. În plus faţă de alimentele bogate în proteine din faza 1 şi de diferitele soiuri de legume din faza 2, acum se pot adăuga 2 felii de pâine integrală şi 40 g de brânză pe zi, o porţie de 200 g de fecule fierte (cartofi, orez, paste), o dată pe săptămână, şi o masă "festivă" pe săptămână, care să conţină un antreu, o mâncare de bază, un desert şi un pahar de vin... Dar: o zi pe săptămână se mănâncă "strict" numai proteine!
În ultima parte a regimului, se mai permit două fructe, două porţii de orez sau paste şi două mese "festive". Această fază ar trebui să dureze, în mod ideal, tot restul vieţii.
Ce spun experţii
Programul este destul de sever. Pentru a respecta fiecare fază e nevoie de o disciplină de fier. Cu toate acestea, regimul Dukan ne poate ajuta să slăbim fără a ne afecta organismul.
3. Regimul beauty-detox
- Recomandabil celor ce pot renunţa la produsele animale -
Atât actorii cât şi actriţele de la Hollywood sunt încântaţi de acest regim, care se întinde pe o perioadă mai lungă, organismul urmând să se adapteze pas cu pas la noul stil de viaţă.
Cum funcţionează
Componentele cele mai importante sunt fructele şi legumele, care-ar trebui să reprezinte 80% din programul alimentar. Celelalte 20% sunt hidraţi de carbon, proteine şi grăsimi sănătoase. Produsele animale - carne, lactate şi ouă - vor fi şterse treptat-treptat de pe lista de cumpărături. Permise sunt alternativele vegetale, precum laptele de soia, de migdale şi de orez şi, din când în când, puţină brânză de capră.
Nu este necesară numărarea caloriilor, dar trebuie respectate câteva reguli: înaintea fiecărei mese să se mănânce o salată. Să se înlocuiască hidraţii de carbon dăunători - de ex. zahărul, produsele din grâu şi orezul alb - cu hidraţi de carbon sănătoşi, conţinând multe fibre.
Regimul Detox este compus din 3 faze şi e însoţit de meniuri şi reţete adecvate.
Prima fază, "Frumuseţea înfloritoare", durează - în funcţie de reacţia organismului fiecăruia - minimum şapte zile. În această fază nu se consumă decât legume combinate cu hidraţi de carbon sănătoşi. Fructele, lactatele, zahărul, edulcoranţii sintetici, grăsimea şi mâncărurile gata preparate din magazine sunt tabu.
Următoarea fază, a "frumuseţii iradiante", ar trebui să dureze cel puţin 30 de zile. Pe zi, se pot consuma 2-3 porţii de fructe şi o lingură de ulei, iar pe săptămână, 3 porţii de produse animale. Cei ce simt nevoia de dulce pot mânca şi 30-60 g de ciocolată amăruie.
Ultima fază este cea a "frumuseţii adevărate". Din acest moment, carnea este tabu. De două ori pe săptămână se pot mânca ouă, brânză proaspătă de capră, peşte şi fructe de mare.
Ce spun experţii
Teoria că organismul nostru nu este făcut pentru consumul de carne este greşită. Cu toate acestea, aceste reguli alimentare merită să fie respectate: 80% legume şi fructe, înlocuirea proteinelor animale cu proteine vegetale, consumul de fibre şi de nuci, germeni şi seminţe - absolut minunat! Alimentaţia este sănătoasă şi nu mai trebuie numărate caloriile. Programul ne stimulează să ne gândim la noi şi la organismul nostru şi li se potriveşte tuturor celor ce se "descurcă" cu puţine produse animale.
4. Regimul pentru forma maximă
- Super-eficient pentru toţi cei ce fac sport -
Cum funcţionează
Regimul este bazat pe o alimentaţie echilibrată, cu grăsimi sănătoase, cu multe proteine (de ex. peşte, pui, produse lactate) şi cu hidraţi de carbon bogaţi în fibre (cereale integrale, legume, fructe).
Sunt interzise ciocolata, chips-urile şi alte "vicii" şi consumul de hidraţi de carbon după ora 15. Pentru cei ce vor să slăbească, acestea sunt tabu chiar după ora 12.
Factorul esenţial al regimului îl reprezintă mişcarea, dar nu urcatul scărilor sau mersul la plimbare. "Antrenamentul adevărat trebuie să doară. Trebuie atinse limitele", spun iniţiatorii programului.
Ce spun experţii
Mişcarea este cea mai importantă pentru reducerea surplusului de greutate. Dar regimul acesta nu le este destinat supraponderalilor, ci este ideal pentru cei ce sunt, oricum, activi şi vor să dea jos doar câteva kilograme. Nu sunt necesare aparate, iar exerciţiile pot fi executate acasă. Regimul alimentar echilibrat poate împiedica producerea efectului yo-yo. În 60 de zile (atât durează), se slăbeşte în mod sigur, poate chiar până la 10 kg.
5. Regimul de două zile
- 5 zile regal mediteranean, 48 de ore post -
Cum funcţionează
În două zile pe săptămână, consumul de calorii este redus drastic, la 600. Sunt permise doar porţii exact cântărite de alimente bogate în proteine - pui, peşte, ouă, lactate - legume şi fructe puţine şi maximum 50 g de hidraţi de carbon pe zi. Zilele de post le stabiliţi dvs., dar pentru ca succesul să fie sigur, ar fi bine să se succeadă (2 zile una după alta). În celelalte 5 zile se mănâncă normal, în acest caz mâncăruri mediteraneene. Alimentele trebuie să fie cât mai puţin prelucrate industrial, meniurile să conţină multe fructe şi legume, cereale integrale, fasole, linte, mazăre, dar şi peşte, pui şi lactate slabe. Pastele, pizza şi vinul roşu sunt permise, din când în când, dar cu măsură. Restricţii: alcool puţin (de ex. 1/2 l de vin, 4 pahare de şampanie sau 3 sticle de bere pe săptămână), puţine sucuri - limonadă, suc de fructe sau de legume (maximum 1 pahar pe zi) şi "economie" la ciocolată, chipsuri etc. (90 g pe săptămână).
Ce spun experţii
Pentru europenii neobişnuiţi cu meniul mediteranean, cele 5 zile reprezintă, deja, o restricţie. Iar cu cele 2 zile de post în plus, nu este uşor de rezistat.
Este important să nu se prelungească perioada de post, pentru a nu apărea fenomenele de carenţă (distrofie).
În ciuda criticilor, regimul este sănătos, iar cei ce reuşesc să-l integreze pe durată lungă în viaţă vor avea succes. În acest caz, nici nu va mai fi nevoie de zilele de post: cei ce se hrănesc mereu mediteranean vor fi şi vor rămâne supli.
6 trucuri pentru a rezista mai uşor
* Evitaţi cântarul! Cântăritul zilnic nu prea face vizibile rezultatele pozitive şi provoacă frustrarea. Cântărindu-vă doar o dată, la sfârşitul săptămânii, progresele vor deveni evidente şi vă veţi simţi motivaţi.
* Stopaţi atacurile de foame! Infuzia fierbinte de ghimbir umple stomacul şi "struneşte" pofta de mâncare. Un astfel de "atac" durează, în medie, doar circa 15 minute. Distragerea atenţiei poate fi de mare ajutor.
* Savuraţi încet! Senzaţia de saţietate se instalează după circa 20 de minute. Cei care "înfulecă" mănâncă mai mult, deşi stomacul e deja plin.
* Consumaţi multe proteine! Proteinele stimulează descompunerea grăsimilor şi împiedică reducerea masei musculare. Ideal: brânză de vaci cu fructe, la micul dejun, iar la prânz şi seara, legume cu pui sau cu peşte.
* Căutaţi "tovarăşi de luptă"! Slăbitul alături de alte persoane care au acelaşi obiectiv produce motivaţii şi succes, arată un studiu efectuat la Brown University.
* Dormiţi mult! Cel puţin 7 ore pe noapte - pentru că lipsa de somn produce foame! În cazul deficitului de somn, organismul reduce producţia de leptină (hormonul saţietăţii) şi o sporeşte pe cea de grelină, care stimulează pofta de mâncare.
Să mori ca să slăbeşti?
- Există femei care şi-ar da ani din viaţă în schimbul unei siluete de vis. Cine le obligă să slăbească? Bărbaţii? Moda? Statutul social? D-na ALINA GHEŢIE, nutriţionist, răspunde la câteva întrebări -
- De ce "flămânzesc", de fapt, atâtea femei?
- Când e vorba să-şi găsească "minusuri" la propriul trup, femeile sunt în frunte. Cunosc persoane cu un trup absolut superb, dar care se consideră prea grase şi cred permanent c-ar mai trebui să slăbească.
- Conform unui studiu american, femeile ar fi dispuse să renunţe la viaţa sexuală pentru o siluetă frumoasă.
- Categoric. Ba sunt chiar dispuse să-şi dea ani din viaţă, când e vorba de corpul lor. Dacă i s-ar spune unei femei: poţi să ai mărimea 36 până la capătul zilelor, dar va trebui, în schimb, să mori cu zece ani mai devreme, ar fi de acord. Ceea ce nu i-ar trece niciodată prin cap unui bărbat.
- Vina este exclusiv a bărbaţilor?
- Nu, vinovate sunt femeile. Majoritatea bărbaţilor consideră femeile cu talie 40 cât se poate de atrăgătoare. Iar doamnele ar trebui să înceapă să "lucreze" urgent la propriul ego şi să nu se mai compare cu modelele care li se vântură tot timpul în faţa nasului: actriţe sau manechine atât de slabe, încât ar trebui puse imediat la îngrăşat, din motive de sănătate.
- De ce nu lucrează creatorii de modă cu manechine cu măsuri peste 40?
- Peste 40? Ce vorbiţi, de-acum încolo, modelele vor fi prezentate de manechine cu talia 34. Bărbaţii creatori de modă preferă silueta băieţoasă. În fond, este mult mai uşor să îmbraci trupuri slăbănoage, care sunt aşa de asemănătoare încât se confundă. Este mult mai greu să îmbraci o femeie cu rotunjimi, care poartă mărimea 40: una are sânii mai mari, alta şoldurile, a treia are coapse puternice... Designerii n-au chef să-şi bată capul cu o asemenea varietate de forme. Aşa se face că, la multe magazine, măsurile 42 sau 44 nici nu există, deşi în majoritatea ţărilor europene, femeile nu sunt chiar scânduri de călcat.
- Corpolenţa este astăzi şi o problemă de statut social?
- Neapărat. De la un anumit nivel social în sus, nu prea mai vezi grăsime. Supleţea este delimitarea de un nivel social mai scăzut. Nu-i o situaţie prea plăcută, dar asta este.