Marile oraşe şi-au îmbrăcat haina de sărbătoare, strălucind ca nişte comete magice, iar oamenii, bucuroşi, dau iama în târgurile anume amenajate, pline de turtă dulce şi cozonaci, de ceaiuri fierbinţi şi vin aromat, fiert cu miere şi scorţişoară. Ţara îşi redescoperă bucuria Crăciunului. Tarabele din pieţe, transformate în mici bazaruri, oferă daruri ce-aşteaptă doar să le alegi: decoraţiuni pentru brad, globuri din sticlă şi scăpărători minunate, icoane şi tablouri pictate pe sticlă şi lemn, bijuterii, cutiuţe muzicale, haine brodate de mână şi multe alte minunăţii. Şi pentru că din lumea magică a Crăciunului nu pot lipsi colindătorii, vestitorii naşterii Pruncului Sfânt, ei şi-au pregătit hăinuţele groase şi au pornit deja să anunţe miracolul stelei călătorind către ieslea din Viflaim. Dacă vreţi să-i întâlniţi, duceţi-vă în zilele premergătoare Crăciunului în Piaţa Mare din Sibiu, Piaţa Sfatului din Braşov, Piaţa Unirii din Cluj, Piaţa Victoriei din Timişoara, Piaţa Unirii din Iaşi sau Piaţa Universităţii din Bucureşti. Iată ce minunăţii puteţi întâlni în aceste împărăţii ale lui Moş Crăciun:
SIBIU
Târgul de Crăciun din Sibiu este la cea de-a şaptea aniversare. Anul acesta, el şi-a deschis porţile încă de pe 22 noiembrie, dar nu şi-a epuizat încă toate surprizele. Oaspeţii sunt aşteptaţi aici cu specialităţi culinare austriece şi Kinderpunsch (un fel de vin fiert pentru copii, fără alcool), dar şi cu multă muzică şi voie bună.
În weekend-ul acesta puteţi asculta aici un concert "Rock'n Roll Christmas" oferit de trupa Joy Band (pe 14 decembrie, de la ora 19), iar pe 15 decembrie, tot de la aceeaşi oră, un concert "International Christmas", în interpretarea Electric Band. Pe 20 decembrie, în Piaţa Mare, la ora 17, "Vine Moş Crăciun", într-un spectacol de teatru pentru copii; iar pe 20 şi 21, vor avea loc două concerte corale, primul susţinut de Acapella, iar cel de-al doilea, de coruri din Sibiu.
BRAŞOV
În Piaţa Sfatului din Braşov vor reînvia Tradiţiile Populare din Ţara Bârsei. De pe 12 până pe 15 decembrie, zilnic, între orele 10 şi 21, "târgoveţii" le vor prezenta vizitatorilor reţete pentru produsele tradiţionale de Crăciun şi le vor prepara pe loc. Nu vor lipsi nici grupurile de colindători, ansamblurile populare, dar nici copiii din şcolile braşovene. Între 20 şi 22 decembrie, tot în Piaţa Sfatului, veţi avea parte şi de "Tradiţii Braşovene".
Vineri, pe 20 decembrie, de la ora 18, locuitorii de sub Tâmpa sunt aşteptaţi şi la Tradiţionalul concert de Crăciun de la Biserica Neagră. Anul acesta le vor aduce bucuria Naşterii elevi de la Liceul Teoretic "Johannes Honterus", Liceul de Muzică "Tudor Ciortea", Colegiul "Emil Racoviţă" şi Colegiul "Grigore Antipa", dar şi Ansamblul Canzonetta, Corul Bach şi Corul de Tineret Bach - conduse de dirijorul Steffen Schlandt. Ei vor interpreta colinde în limba latină, germană, română, maghiară şi engleză. (Biletul de intrare costă 10 lei şi va putea fi achiziţionat de la casa de bilete a Bisericii Negre.)
CLUJ
Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii de la Cluj şi-a deschis şi el porţile pe 7 decembrie, iar petrecerea este în toi. Zilnic pot fi ascultate grupuri de colindători, concerte ale trupelor clujene, dar şi artişti precum Paula Seling sau Ducu Bertzi.
TIMIŞOARA
Moşul şi-a pregătit orăşelul şi în Banat. La Timişoara, el mai aşteaptă încă scrisorile copiilor. Pe 21 decembrie, la ora 17, Moşul va sosi pe scena din Piaţa Victoriei, în cadrul spectacolului "Îl căutăm pe Moş Crăciun", prezentat de Teatrul Merlin. Moşul va împărţi cadouri copiilor şi va premia cele mai frumoase scrisori venite pe adresa lui. Tot în aceeaşi seară, de la ora 1830, va avea loc spectacolul de colinde şi obiceiuri "Bună vremea, oameni buni", prezentat de Ansamblul folcloric "Timişul", al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.
IAŞI
Pe 8 decembrie, la Iaşi, s-au adunat 1073 elfi şi au stabilit un nou record mondial la categoria "Cea mai mare adunare de oameni îmbrăcaţi în spiriduşii lui Moş Crăciun". Ce altă dovadă ne mai trebuie ca să înţelegem că Moşul e deja prin preajmă?!
În capitala Moldovei vor avea loc o mulţime de concerte şi evenimente, printre care şi Festivalul folcloric "Datini şi obiceiuri de iarnă", aflat la cea de-a XLV-a ediţie. Sâmbătă, pe 14 decembrie, 20 de alaiuri din diferite zone ale ţării, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina, vor defila între orele 1000 şi 1045, pe traseul: Palatul Culturii - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Piaţa Unirii - Bulevardul Independenţei, în drum spre Casa de Cultură a Studenţilor. Apogeul festivalului va fi spectacolul "Datini şi obiceiuri de iarnă", care va avea loc în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor, între orele 1100-1600. În cadrul acestui festival, vor fi prezentate obiceiuri de iarnă din zonele Monor - Bistriţa-Năsăud, Budeşti - Maramureş, Piatra Şoimului - Neamţ, Văculeşti - Botoşani, Capu Codrului şi Vama - Suceava, Todireşti - Vaslui, din Chişinău - Republica Moldova şi Cernăuţi - Ucraina.
BUCUREŞTI
Şi în Piaţa Universităţii din Bucureşti se desfăşoară un târg de Crăciun. În acest weekend, pe 14 şi 15 decembrie, vă vor purta în lumea colindelor şi a tradiţiilor ansamblurile: "Mărginenii de pe Valea Frumoasei" din Căpâlna, jud. Alba; "Crişana" din Oradea, cu Leontin Ciucur şi Cornel Borza; ansamblul de datini şi obiceiuri
"Roua" din Gorj, Dinu Iancu Sălăjanu, cu grupul de colindători "Rezu", Grupul de colindători "Iza", din Maramureş, Gelu Voicu şi taraful din Teleorman şi Matilda Pascal Cojocăriţa, cu Ştefan şi Horaţiu Cigu.
Mai mult, cei mici vor avea şansa să viziteze Casa lui Moş Crăciun, iar iubitorii de animale pot adopta un căţel, de la căsuţa Dogtown.