In ultimele zile, "sindicatul minerilor" din Rosia Montana marsaluieste prin Bucuresti, pichetand Ministerul Mediului si cerand ultimativ acordarea avizului de mediu, in ciuda faptului ca justitia a anulat definitiv si irevocabil bazele studiului de impact si planurile de urbanism general si zonal. Asistam, astfel, la o noua forma de presiune corporatista, un sindicat creat special de compania Gold Corporation, pentru a bate cu pumnul in masa autoritatilor. Locuind intr-un hotel luxos (IBIS), pe banii companiei, sarmanii "oameni lopata", cum figureaza multi dintre ei in scriptele companiei, sunt indoctrinati cu falsa idee ca guvernantii romani urasc mineritul si nu vor cu nici un chip sa le acorde libera trecere pentru proiectul aurifer. Adevarul se afla la polul opus. Nici un alt presedinte si nici un alt guvern aflat la conducerea Romaniei n-au facut un lobby asa de energic mineritului cu cianuri, cum a facut PDL-ul, sub indemnul lui Traian Basescu. De ce oare n-au reusit sus-numitii sa acorde avizele in mai bine de 1200 de zile, desi au introdus proiectul Rosia Montana chiar in programul de guvernare? E o intrebare pe care domnii sindicalisti nu si-o pun, dar care are un singur raspuns: a acorda, in acest moment, lumina verde acestui proiect inseamna a incalca legea. Nimeni n-a dorit sa-si asume o raspundere atat de fierbinte. Dimpotriva, ajuns in postul binemeritat, in care ar fi trebuit pus inca din 2009, si pe care l-a parasit mult prea repede, ministrul Korodi Attila a indraznit sa spuna adevarul, apeland la juristi. Pe ultima suta de metri ai scurtului sau mandat, el a recomandat incetarea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier, data fiind decizia Curtii de Apel Alba, de anulare a planurilor de urbanism ale comunei Rosia Montana. "Astazi mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism", a declarat ministrul Attila Korodi, citat de Mediafax. Drept raspuns, sindicatul RMGC, "Viitorul Mineritului", l-a transformat pe Korodi intr-un inamic de moarte, din cauza caruia "mii" de someri vor haladui prin Apuseni. In acest context, i-am solicitat domnului ministru un interviu, pentru a-si preciza punctul de vedere.
"Nu ne putem juca cu avizul pentru un astfel de proiect, iar procedurile nu pot fi accelerate, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu"
- Din pacate, "zborul" dumneavoastra pe la Ministerul Mediului a fost prea scurt. Care sunt directiile majore din domeniul protectiei mediului, pe care le transmiteti noului ministru, Rovana Plumb?
- Am gasit un minister diferit de cel pe care l-am lasat la sfarsitul anului 2008. Din fericire, domeniul padurilor si al silviculturii face parte din portofoliul de probleme, dar, din nefericire, in domeniile clasice pe care le coordoneaza, din cauza crizei economice, ministerul nu mai are acelasi personal bine calificat. Foarte multi experti au parasit institutia si, din cauza aceasta, capacitatea de interventie a scazut fata de anul 2008. Insa 2009 a insemnat anul de dizgratie a institutiei in cadrul guvernului. De data aceasta, am intrat in institutie cu o vointa de fier, de a impulsiona programele de investitii, indiferent daca erau din fonduri nationale sau europene; mi-am propus sa intervenim in reglementare, pentru corectii in domeniile managementului deseurilor, protectiei naturii, poluarilor istorice, silviculturii; doream sa creez o structura inter-institutionala de combatere a infractionalitatii in domeniul silviculturii, de clarificare a situatiei zonelor protejate, inclusiv a Deltei Dunarii, de a aduce prestigiul institutiei la nivelul la care trebuie sa fie intr-un guvern european. Aceste proiecte le pot recomanda si succesorului meu: sa aiba in vedere ca, la acest minister, orice decizie buna genereaza automat o imbunatatire a calitatii vietii.
"Procesul de avizare alproiectului Rosia Montana trebuie oprit! Nueste punctul meu de vedere, ci al expertilor juridici"
- Luptatorii pentru salvarea Rosiei Montane au crezut ca, in sfarsit, a revenit omul potrivit la locul potrivit, iar ilegalitatile legate de proiectul minier vor fi date in vileag. Pe de alta parte, presedintele Basescu a facut in mod public presiuni asupra dvs., pentru a da avizul proiectului. Cum ati raspuns?
- Raspunsul la orice solicitare cu privire la proiecte grele, cu impact major asupra opiniei publice, este acela de a respecta cu strictete litera legii. Si asta am facut intotdeauna in cazul Rosia Montana. Eu il inteleg pe domnul presedinte, ne cunoastem de mult timp, punctul dumnealui de vedere nu s-a schimbat. Dar din punctul meu de vedere, ca ministru pana ieri al Mediului, trebuie sa ofer clar o implementare a legislatiei de mediu, a conditiilor prin care o procedura poate sa fie dusa la bun sfarsit. Ministerul Mediului trebuie sa emita un punct de vedere, numai daca toate conditiile, din punct de vedere procedural, se intrunesc. Sunt si elemente de politica si dezvoltare, pe care trebuie sa si le asume guvernul. Dar pana atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile sa se intruneasca si sa aiba un punct de vedere final. Eu sustin sa mergem pana la acel moment, pentru ca este nevoie. Desigur, mai exista un spatiu unde poate actiona Ministerul Mediului, acela al largirii aplicarii principiului preventiei, si poluatorul plateste. Asta s-a intamplat cand am sustinut, in 2008, interzicerea cianurii in proiectele miniere (bazandu-ma pe precedentul de la Baia Mare). Dar nu a existat vointa politica pentru aceasta, de aceea, ramane doar instrumentul de aplicare riguroasa a legii. Oricum, eu cred ca trebuie sa fim foarte precauti in legatura cu acest proiect minier atat de important. Am recomandat precautie si recomand oricand e vorba de proiecte de anvergura, care ajung la autorizare. Responsabilitatea trebuie sa defineasca orice decizie. Nu ne putem juca cu avizul pentru un astfel de proiect, iar procedurile nu pot fi accelerate, asa cum a cerut presedintele Traian Basescu.
- Cine a realizat auditul juridic al proiectului?
- Auditul a fost realizat de Societatea Civila de Avocati "Leaua si Asociatii", care a reprezentat Ministerul Mediului in toate litigiile pe tema proiectului de la Rosia Montana. Concluziile acestor avocati de mare notorietate profesionala au fost preluate de Directia Juridica a ministerului. Odata cu preluarea postului de ministru, i-am recomandat doamnei Rovana Plumb sa implementeze acest audit. Domnia sa ar trebui sa inainteze aceasta analiza Comitetului de Analiza Tehnica, pentru ca acesta sa ia masurile necesare de stopare a procedurilor de avizare.
- Chiar in dimineata motiunii de cenzura asupra guvernului Ungureanu, ati dat o mare satisfactie societatii civile: l-ati destituit, pe ultima suta de metri, pe secretarul de stat Marin Anton, Calul Troian al RMGC in Ministerul Mediului. Ce motive oficiale ati avut pentru destituire?
- N-am avut timp sa-l cunosc personal pe domnul Anton, dar gestul dumnealui, de a face lobby la televiziune pentru proiectul Rosia Montana, a atras automat decizia de destituire. Societatea civila a avut, intr-adevar, o opinie marcanta asupra activitatii domnului Anton, dar cata vreme PDL l-a propus si il sustinea sa ramana in conducerea ministerului, n-am putut sa fac nimic. Coincidenta a facut ca domnul Anton sa-si dea demisia din partid.
- Premierul Victor Ponta si ministrul Rovana Plumb au spus ca proiectul Rosia Montana are sanse doar daca raspunde, printre altele, principiului dezvoltarii durabile. Vom avea in Apuseni o dezvoltare durabila?
- Dezvoltarea durabila este un principiu care inglobeaza toate aspectele sociale (nu in sensul restrans de protectie sociala), pe langa cele economice. La prima vedere, ceea ce spune compania RMGC poate sa fie adevarat, dar chiar un proiect economic lansat nu de mult, privatizarea Petrom, a demonstrat ca ceea ce pare la prima vedere un proiect util pentru tara de fapt nu este, si statul plateste mai mult decat a castigat din privatizare. Si la Rosia Montana se pune aceasta problema, daca analizam situatia locurilor de munca, a educatiei, a depozitarii deseurilor, a biodiversitatii, a patrimoniului cultural. Unde este ecuatia perfecta, in care ceea ce se utilizeaza ca resursa primara in proiect va produce mai mult societatii romanesti? Cati ani de exploatare reprezinta ecuatia ideala, cat trebuie sa castige societatea romaneasca din acest proiect, ca sa spunem ca a meritat?
- In scurtul rastimp petrecut ca ministru, s-au facut presiuni asupra dvs. din partea companiei?
- Campania unilaterala de promovare agresiva a proiectului minier reprezinta un gest neelegant fata de Ministerul Mediului, o presiune continua. Dar ministrul trebuie sa-si faca treaba, onest si responsabil.
Primele declaratii ale ministrului Rovana Plumb
"Subiectul Rosia Montana va face obiectul unor discutii transparente cu societatea civila"
Si ministrul Rovana Plumb a vorbit, inca din prima zi petrecuta la minister, de "proceduri si reguli" care trebuie respectate in cazul proiectului de la Rosia Montana. Amintind ca decizia finala va apartine guvernului, doamna Plumb a tinut sa faca trimitere la "prioritatile in domeniul mediului": "Prioritatile in domeniul mediului sunt prioritatile stabilite de catre cetateni, de nevoile Romaniei, de respectarea principiului pentru un mediu sanatos". In continuare, doamna ministru a spus: "Asa cum am precizat si in programul de guvernare, cand vorbim despre Rosia Montana, vorbim despre aurul care exista in pamantul Romaniei, nu despre o companie. Valorificarea resurselor minerale trebuie facuta pe principii europene, pe principiile dezvoltarii durabile si in interes national si in interesul cetatenilor. Subiectul Rosia Montana va face obiectul unor discutii transparente cu societatea civila. Va fi o gestionare in interesul national. Eu cred ca fiecaruia dintre noi ii pasa de ceea ce se va intampla cu copiii si cu nepotii nostri in viitor".