Numele sau este o prescurtare de la denumirea stiintifica - Aphanizomenon flos-aquae, care in traducere inseamna "floarea ascunsa sub ape". Dincolo de denumirea sa stiintifica poetica, aceasta alga are proprietati terapeutice care pot fi considerate pe buna dreptate ca inestimabile. Acestei alge ii datorez un experiment unic, in domeniul vindecarii cu plante, iar protagonistul lui a fost un prieten apropiat, care s-a confruntat cu urmatorul fenomen: dupa o cura de 4 saptamani cu aceasta alga, pe care a luat-o pentru a-si intari imunitatea, asa cum scria in prospect, s-a trezit intr-o noapte cu o durere arzatoare pe locul unei vechi lovituri la picior. Traumatismul era vechi de sase ani, iar tesutul muscular si pielea nu se refacusera complet, lasandu-i ca o scobitura adanca in picior, medicii spunandu-i ca va fi "semn pe viata". Dar in acea noapte si in urmatoarele zile, cicatricea respectiva s-a inrosit, s-a inflamat, pentru ca apoi tesuturile distruse cu ani in urma sa se regenereze complet, iar scobitura din picior sa dispara fara urma. Ei bine, acest miracol terapeutic, desprins parca dintr-un film S.F., nu este un fenomen singular. S-a dovedit intre timp ca alga AFA are proprietati de stimulare a regenerarii organismului pur si simplu incredibile.
Carte de vizita
Alga AFA este o micro-alga, o planta acvatica de nici un milimetru lungime, incadrata de cercetatori undeva la granita dintre bacterii si regnul vegetal. Face parte din categoria algelor albastre-verzi, deoarece contine o substanta care absoarbe aproape tot spectrul de radiatii luminoase, reflectand doar lumina albastra, de unde si culoarea pe care i-o percepem. Creste spontan in cateva lacuri din lume, dar numai varietatea existenta intr-un lac din America de Nord are proprietati terapeutice exceptionale, fiind in acelasi timp si complet lipsita de toxicitate. Este vorba de lacul Klamath, din Oregon, Statele Unite, un lac vulcanic, bogat in minerale care ii favorizeaza cresterea. De altfel, AFA nu a putut fi transplantata, nici chiar dupa decenii de cercetari, in alta parte.
O gaselnita de ultima ora
Daca majoritatea plantelor medicinale sunt recunoscute ca remedii de mii de ani, avand o intreaga suita de traditii si credinte legate de ele, alga AFA este o gaselnita de ultima ora. Mai exact, proprietatile sale terapeutice au fost evidentiate la sfarsitul anilor '80, descoperirea lor datorandu-se in mare masura savantului canadian Christian Drapeau, atras initial de extraordinara bogatie in nutrienti, vreo 24 la numar, din aceasta alga. AFA contine nu mai putin de 13 vitamine, din totalul de 20 de vitamine cunoscute pana in prezent, dar si 11 minerale cu rol esential in organismul uman. Si aceasta nu este tot: datorita "materialelor de constructie" folosite in alcatuirea celulei acestei alge, toate principiile active din AFA pot fi asimilate foarte usor de catre organismul uman, fiind perfect digerabila si asimilabila. In cadrul zecilor de studii realizate pe pacienti si in laborator, Drapeau a descoperit o proprietate si mai importanta a acestei alge. El a observat ca pigmentii albastri si verzi stimuleaza foarte puternic celulele stem din organismul uman - o descoperire care va revolutiona medicina, fie ea naturista sau alopata.
Un stimulator natural al celulelor stem
Dupa cum se stie, celulele stem au abilitatea de a se auto-multiplica practic la nesfarsit, putandu-se diferentia si putand crea orice tesut sau organ din corpul uman. Viata nu ar fi posibila fara aceste celule, care construiesc diferitele organe ale foetusului inainte de nastere, in aceasta etapa a vietii fiind numite: "celule stem embrionare". Dupa nastere, acestea sunt inlocuite de o alta echipa de constructori, ceva mai lenta, dar la fel de iscusita, si anume, "celulele stem adulte", care sunt produse in maduva spinarii si intervin oriunde este nevoie de ele. Multa vreme, abilitatea de a reconstrui a celulelor stem adulte a fost total necunoscuta stiintei, crezandu-se, in mod eronat, de exemplu, ca sistemul nervos nu se mai poate regenera niciodata si ca moare bucata cu bucata, odata cu trecerea timpului. Or, datorita descoperirii celulelor stem, s-a demonstrat ca sistemul nervos se poate regenera, ceea ce a deschis perspective nebanuite in vindecarea unor boli cum ar fi scleroza multipla, paraliziile sau maladia Parkinson. Marea provocare pentru medicina este sa inmulteasca aceasta echipa de celule specializate in reconstructia organismului si sa o determine sa migreze acolo unde este nevoie de ea. Or, alga AFA exact asta face: pigmentii din compozitia sa stimuleaza productia de celule stem din maduva spinarii, in timp ce o alta categorie de substante continute de alga AFA (niste polizaharide) stimuleaza migrarea celulelor stem acolo unde este nevoie de ele.
Mod de administrare
Doza de la care alga AFA, in stare pura, ajunge sa isi faca efectul a fost determinata la 1-1,5 g administrate zilnic, pentru un adult. Recent, s-a descoperit ca, in combinatiile potrivite, chiar si o cantitate de 400-500 mg din acest remediu are efectele vindecatoare asteptate, asa cum vom vedea:
Capsule cu alga AFA
Sunt forma de administrare cea mai simpla si cea mai eficienta a acestei plante. De regula, capsulele contin 300-400 mg de alga AFA deshidratata, sub forma de pulbere. Se ia cate o capsula, de trei-patru ori pe zi, in cure de 60-90 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza, dupa care cura se poate relua.
Capsulele cu complexul AFA
O combinatie considerata "de aur" in domeniul stimularii naturale a celulelor stem este compusa din trei alge albastre-verzi, amestecate in proportii egale: alga AFA, spirulina si chlorella. Gasim in magazinele naturiste aceasta combinatie de alge, din care se iau zilnic 1-3 g, efectele fiind de multe ori mai puternice decat ale algei AFA in stare pura. In plus, complexul de alge are un pret considerabil mai mic, in conditiile in care actiunea terapeutica este comparabila sau, in unele cazuri, chiar mai puternica.
Asocierea algei AFA cu extracte de plante medicinale
Studii recente facute in Ungaria arata ca aceasta alga, chiar si in cantitati mici, 250-500 mg pe zi, este extrem de eficienta in bolile cronice, cu conditia sa fie potentata ca efect de alte plante medicinale, in special de cele care contin polizaharide (ginsengul indian, ginsengul siberian, ganoderma) si flavonoide (trei-frati-patati, ginkgo biloba, fructe de paducel). Cura cu alga AFA, administrata in aceste combinatii, dureaza 60 de zile, urmata de o pauza de 15-20 de zile, dupa care se reia.
Aplicatii terapeutice
Alga AFA si imunitatea
Un studiu facut la "Royal Victoria Hospital" din Montreal, Canada, a demonstrat ca, la doar cateva ore de la administrarea acestei alge, multe tipuri de celule din armata sistemului imunitar sunt activate. O cura indelungata cu AFA determina organismul sa produca mai multe celule cu rol in imunitate. De pilda, aceasta alga creste numarul de celule natural killer care, pur si simplu, patruleaza prin organism, distrugand orice bacterie sau virus nedorit, avand un rol decisiv in prevenirea infectiilor. Alta categorie de celule produse in mari cantitati datorita administrarii acestui remediu sunt asa numitele limfocite care, odata ce o infectie s-a instalat in organism, secreta niste substante chimice care distrug orice microb nedorit. Asadar, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea infectiilor, alga AFA este un remediu redutabil. Ca atare, administrarea ei este recomandata persoanelor cu probleme mari de imunitate, cum ar fi cele care sufera de tuberculoza (pulmonara, osoasa etc.), care se confrunta cu hepatite virale, cu cistite recidivante, care fac tratamente indelungate cu antibiotice, cu antiinflamatoare ori cu alte medicamente care au ca efect secundar reducerea imunitatii.
Alga AFA si cancerul
Rezultate pozitive s-au inregistrat si in prevenirea si in tratarea bolii canceroase, prin administrarea algei AFA. Trebuie stiut ca si persoanele sanatoase au, in fiecare moment al vietii, intre 200 si 1000 de celule canceroase in organism, dar acestea sunt in permanenta tinute sub control de catre sistemul imunitar. Mai ales in asociere cu stimulatori ai imunitatii, cum ar fi ganoderma sau siliciul organic, alga AFA ajuta organismul sa necrozeze (omoare) tumorile maligne si sa le elimine din corp. In plus, algele albastre-verzi nu interfereaza negativ cu chimioterapia sau cu radioterapia folosite in cancer, ci chiar potenteaza actiunea lor benefica si, cel mai important, previn si combat cumplitele lor efecte secundare.
Alga AFA si leucemia
Ficocianina, principiul activ care da algelor culoarea albastruie specifica, este si una dintre cele mai puternice arme naturale contra leucemiei. Ea previne aparitia mutatiilor la nivelul celulelor din maduva spinarii, stimuleaza productia de hematii si de leucocite, fiind un pretios adjuvant contra leucemiei acute sau cronice. Se administreaza combinatia AFA, spirulina si chlorella sub forma unor cure de 90 de zile, timp in care se iau cate 3 g pe zi din acest amestec.
Alga AFA si radiatiile
Conditia ca alga AFA sa se dezvolte normal este sa beneficieze nu mai putin de 300 de zile cu soare puternic pe an, ea fiind astfel "antrenata" sa reziste la un adevarat bombardament cu radiatii ultraviolete. Asadar, nu este de mirare ca, administrata oamenilor, aceasta alga le creste foarte mult rezistenta la iradiere. Fie ca vorbim de iradierea voluntara, ca in cazul radiografiilor sau al cobaltoterapiei folosite in cancer, sau de iradierea accidentala, ca in cazul expunerii exagerate la soare sau in cazul accidentelor nucleare, administrarea algei AFA este de un imens ajutor. Ea previne aparitia si amelioreaza dermatitele produse de radiatii, dar actioneaza si in profunzime, prevenind aparitia mutatiilor celulare si a proceselor de malignizare. In acest context, merita subliniat faptul ca alga AFA este un exceptional ajutor pentru persoanele bolnave de cancer, care urmeaza sedinte de cobaltoterapie, ajutand la refacerea rapida a tesuturilor sanatoase afectate de radiatii, dar potentand si efectul necrozant asupra tumorilor maligne. Cura cu aceasta alga va fi de lunga durata (3 luni minimum), fiind inceputa inaintea cobaltoterapiei si incheindu-se la minimum 30 de zile dupa ce a fost facuta ultima sedinta de iradiere.
Alga AFA, ranile si interventiile chirurgicale
Un singur gram din aceasta alga contine 50% din cantitatea de vitamina K necesara organismului uman pentru o zi. Iar vitamina K este cea responsabila de procesele de coagulare si cicatrizare in corpul nostru, fiind esentiala in procesul de vindecare a ranilor. Insa, dincolo de continutul de vitamina K, alga AFA este probabil cel mai puternic remediu pentru regenerare, in caz de operatii chirurgicale, raniri sau arsuri. Armata de celule stem pe care acest remediu o activeaza are darul de a reconstrui rapid si estetic tesuturile distruse, grabind vindecarea, prevenind cicatrizarea inestetica, dar si alte complicatii, cum ar fi infectiile, cicatricele cheloide etc.
Alga AFA si creierul
Cei 22 aminoacizi esentiali existenti in AFA sunt extrem de importanti in mentinerea integritatii morfologice si functionale a creierului. Mai mult, datorita actiunii sale puternic antioxidante, aceasta alga previne aparitia proceselor degenerative la nivelul creierului si al sistemului nervos, fiind eficienta, de exemplu, pentru profilaxia maladiei Alzheimer si a maladiei Parkinson. Mai ales pentru persoanele de varsta a treia, cura de 90 de zile, timp in care se iau cate 1200 mg din aceasta alga pe zi, este excelenta pentru mentinerea sanatatii creierului. Un efect remarcabil se obtine prin alternarea curei cu AFA cu un tratament cu laptisor de matca, conservat in miere, care are de asemenea efecte puternice de stimulare a regenerarii tesutului nervos.
Alga AFA si procesul invatarii
Alga AFA se numara printre remediile de varf care ajuta la imbunatatirea performantelor intelectuale, mai ales ale copiilor si adolescentilor. Intre altele, AFA contine mari doze dintr-un neurotransmitator (feniletilalamina) care ajuta la:
* cresterea perioadei de timp pe care poate fi mentinuta concentrarea mentala
* imbunatatirea memoriei de scurta si de lunga durata
* cresterea vitezei cu care memoria de lunga durata poate fi accesata
* imbunatatirea atentiei, inclusiv la copiii si adolescentii cu agitatie psihomotorie pronuntata.
Prin administrarea acestei alge, singura sau in combinatie cu spirulina si chlorella, s-au inregistrat succese notabile si in combaterea asa-numitului sindrom de deficit al atentiei (ADHD), cu care tot mai multi copii se confrunta. Se tin cure de 60 de zile, timp in care se administreaza cate 1 g de alga AFA pura pe zi sau cate 1,5 g de complex AFA pe zi. Pe timpul curei, se recomanda renuntarea completa la dulciurile care contin zahar sau indulcitori artificiali (zaharina, aspartam, ciclamati), care vor fi inlocuiti cu miere si produse cu miere. De asemenea, tratamentul pentru imbunatatirea performantelor intelectuale cu aceasta alga va fi potentat de o oxigenare corespunzatoare a organismului, prin miscare zilnica in aer liber.