Deoarece in scrisoarea adresata de dvs. revistei "Formula AS" imi solicitati, direct, un raspuns, vin in intampinarea rugamintii dvs., cu urmatoarele precizari:
* Chisturile hepatice, ca de altfel si celelalte tumori benigne hepatice (hemangiomul, adenomul), sunt formatiuni descoperite "frecvent" in timpul unei examinari a ficatului (ultrasonografie, tomografie etc.), care nu prezinta risc de malignizare si rareori cauzeaza semne si simptome, astfel ca tratamentul nu este necesar decat in cazuri rare, cand acestea produc disconfort abdominal semnificativ. Mai mult, existenta unei formatiuni chistice hepatice nu are nici o influenta asupra fiziologiei ficatului chiar daca, uneori, pot sa apara simptome traduse prin dureri in partea superioara a abdomenului, balonare, distensie si disconfort abdominal. Cu toate acestea, uneori pot sa apara complicatii, cum sunt infectarea chistului, obstructia unui canal biliar sau chiar ruperea, urmata de sangerare, care, de obicei, se opreste singura, dar alteori trebuie oprita prin hemostaza.
Despre tratamentul chistului hepatic trebuie spus ca, in rarele situatii in care este necesara extirparea chirurgicala, mai ales la pacientii care prezinta simptome suparatoare, chist mare cu risc de rupere, chist infectat, aceasta se realizeaza prin operatie clasica sau (cel mai frecvent) laparoscopica, fara complicatii majore si fara risc de recidiva. Din pacate, punctionarea chistului hepatic (inteleg ca vi s-a propus aceasta procedura) nu rezolva problema decat temporar, deoarece chistul se umple din nou cu lichid, la doar cateva zile dupa punctia evacuatorie. Asa stand lucrurile si intelegand ca problemele dvs. cardiace nu permit abordarea chirurgicala a chistului hepatic, va propun cateva solutii terapeutice naturiste, care pot tine situatia sub control.
* Ganoderma - ciuperca utilizata in tulburarile hepatice si in cazul tumorilor (benigne, maligne) cu diverse localizari, cu proprietati hepatoprotectoare, imunomodulatoare, antioxidante si antitumorale. Se administreaza conform prospectului.
* Schisandra - planta folosita in special pentru tratarea cazurilor de hepatita virala, dar si in patologiile tumorale hepatice, pentru actiunea ei hepatoprotectoare, antihepatotoxica, antioxidanta si de normalizare a nivelului transaminazelor. Se administreaza conform prospectului.
* Napraznic - Iarba de napraznic se foloseste atat in combaterea cancerului uterin, intestinal sau pulmonar, cat si in cazul tumorilor benigne cu diferite localizari. Se administreaza cate 6 comprimate pe zi in cure de 3 luni, cu pauza 1-2 luni.
* Livo-Smilin - produs care actioneaza impotriva modificarilor patologice ale tesutului hepatic prin imbunatatirea circulatiei sanguine intrahepatice si proceselor de metabolizare. Se utilizeaza conform prospectului.
Se mai pot utiliza, in acelasi scop, suplimente obtinute din Agaricus blazei, sofran de India sau ulei de samburi de struguri (Resveratrol), folosit in patologiile tumorale benigne sau maligne pentru capacitatea de a inhiba angiogeneza (distrugerea retelei de vase sanguine neoformate, prin care masa tumorala este alimentata cu sange si nutrienti). Sa auzim numai de bine!
Dr. VEACESLAV CIUHRII - NEWTONE Laboratories, str. Toamnei nr. 100, sector 2, Bucuresti, tel. 021/211.99.12
"Obosesc dupa cativa pasi si am picioarele grele"
(Raspuns pentru DOMNICA M. - Curtea de Arges, F. AS nr. 928)
Stimata doamna, in problema cardiaca pe care o acuzati, din pacate, nu va putem ajuta. In schimb, avem solutii pentru toate celelalte probleme de sanatate cu care va confruntati. Simptomele neplacute ale spondilozei cervicale pot fi combatute daca faceti masaj cu crema SPONDI-LIZ - un remediu natural extrem de eficient. Pentru reumatismul articular va reco mand crema REOTONE - mai ales acum, la schimbarea anotimpurilor, cand infla matiile si durerile reumatice se inten sifica. Crema are efecte analgezice, antiinfla ma toare si calmante pentru articulatiile inflamate. Pentru varice si circulatia periferica deficitara, foarte buna este crema VARIOTONE, realizata special pentru usurarea picioarelor grele si tratarea vari celor in timp record. Cu ajutorul acestor preparate realizate din extracte entomo logice veti scapa garantat de dureri, de inflamatii, de "senzatia de mers pe arcuri" si de greutatea pe care o simtiti in picioare. Totul este sa perse verati. Aceste produse se pot procura de la sediul NEWTONE Laboratories, dar si din farmaciile HelpNet, Dona sau SensiBlu din toata tara. Va doresc multa sanatate si astept vesti bune de la dvs.!
Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00
"Caut remediu pentru intoleranta la lactoza si fructoza"
(Raspuns pentru V. TOADER, F. AS nr. 1001)
Cand o persoana cu intoleranta la lactoza consuma lapte sau produse care contin lapte, o parte sau toata lactoza ramane nedigerata, fermenteaza in colon, provocand crampe, dureri abdominale, balonari, diaree, gaze. Intoleranta la fructoza este o boala ereditara (in cazul in care ambii parinti sufera de intoleranta la fructoza, copilul are o probabilitate de a fi afectat de 25%). Manifestarile principale ale intolerantei la fructoza sunt varsaturi, diaree, dureri abdominale si hipoglicemie, aparute la aproximativ 30 minute dupa consumul unor alimente, bauturi sau medicamente ce contin fructoza, sucroza sau sorbitol. Scaderea glicemiei produce iritabilitate, tremuraturi, tulburari cognitive, paloare, transpiratii si, in cazuri grave, pierderea cunostintei si convulsii generalizate. Consumul indelungat de fructoza, in cazul acestor persoane, poate duce la afectarea grava a ficatului si rinichilor. O atentie speciala trebuie acordata copiilor, care in perioada alaptarii la san nu au manifestari de intoleranta, dar, pe parcursul introducerii in alimentatie a fructelor, legumelor, mierii, pot avea aceste simptome, un semn fiind refuzul alimentelor dulci. Intoleranta la lactoza/ fructoza nu este acelasi lucru cu alergia la lapte/fructe sau cu malabsorbtia fructozei! Malabsorbtia la fructoza (dificultatea de a absorbi fructoza) este o boala mai putin grava, deoarece nu afecteaza ficatul sau rinichii, dar poate provoca dureri abdominale, gaze, balonare, diaree, depresie. Desigur, o prima indicatie este aceea de a elimina din alimentatie produsele care contin lactoza, fructoza, sorbitol si zaharoza. Pe langa aceasta dieta, greu de mentinut, se impune un tratament natural special. Deoarece nu stim daca ati facut testele de intoleranta sau daca diagnosticul vi l-ati pus pe baza manifestarilor observate dupa consumul laptelui si al fructelor, consideram ca este necesar sa avem o discutie mai ampla asupra cazului dvs., pe baza careia sa va elaboram un program de tratament eficient. In gama de produse pe care le folosim, cateva au efecte exceptionale de imbunatatire a digestiei lactozei si a fructozei, precum si a absorbtiei substantelor nutritive necesare mentinerii unui organism sanatos.
Pentru a ne furniza informatiile necesare in vederea elaborarii unui tratament ne puteti contacta telefonic prin fax sau e-mail: Centrul de Consultanta Naturopata ENERGY PLUS - Bucuresti, str. Mircea Vulcanescu nr. 92, www.energy-plus.ro, tel. 021/316.43.92, fax: 0372/87.43.92, 0733/35.40.00, info@energy-plus.ro
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Dati-ne o recomandare pentru vindecarea unui ulcer varicos"
(Raspuns pentru CRISTINA ILIE, F. AS nr. 1007)
Stimata doamna,
Ulcerul varicos este un fenomen destul de frecvent intalnit. In SUA, afecteaza 3,5% din populatia de peste 60 de ani. Inainte de a va oferi beneficiul experientei proprii, va voi explica unele mecanisme ale ulcerului varicos, ca sa fim pe aceeasi lungime de unda.
Asa cum arata si numele, ulcerele varicoase sunt asociate/ cauzate de vene varicoase. Nu toti oamenii cu varice fac ulcere varicoase. Factorii care predispun la aceasta boala includ obezitatea, statul pe perioade indelungate in picioare sau asezat, sarcina, un traumatism major al piciorului, precum si tromboze venoase si operatii de scoatere a varicelor.
Recomandari:
* Tratamentul adecvat al ulcerelor varicoase este ineficient daca nu este secondat de purtarea de ciorapi medicinali contra varicelor. Acesti ciorapi au gradatii de presiune, ce impiedica acumularea sangelui in venele superficiale, ameliorand astfel cauza.
* Spre deosebire de multe recomandari, este bine ca pacientul sa mearga, nu foarte mult, dar sa se miste, pentru a impiedica o acumulare si o stagnare mai mare de sange, ceea ce poate duce la tromboze venoase, dar agraveaza si factorii ce duc la ulcere varicoase.
* Alt factor important este dieta cu legume si fructe, ce incurajeaza tranzitul intestinal, eliminand presiunea in abdomen, ce impiedica intoarcerea sangelui din vene. De asemenea, trebuie evitate fumatul si contraceptivele orale, care contin hormoni feminini care predispun la tromboze venoase.
Tratarea propriu-zisa a ulcerelor are loc prin toaleta adecvata a ulcerului, impiedicarea infectiilor si folosirea remediilor care ajuta la vindecarea lor. Toaleta se face zilnic, folosind produse care pot duce la reducerea cantitatii secretiilor - curatirea cu apa oxigenata/ ser fiziologic, apoi uscarea, apoi tamponarea cu solutie de betadina. Ea are un efect de reducere a secretiilor si de impiedicare a infectiilor. La ulcere superficiale, doar aceasta masura poate produce o vindecare. Aplicatiile se pot repeta de doua ori pe zi, daca este nevoie.
Produse care stimuleaza, efectiv, epitelizarea (inchiderea ranii): Curiosin gel, Actovegin crema, Dermazin crema, Iruxol crema, Catrix pudra, dar si un produs vechi, dar inca foarte util si ieftin - crema cu 1% nitrat de argint. Se pot folosi si produse farmaceutice ce mimeaza pielea artificiala sau chiar pielea produsa in laborator, dar sunt scumpe.
In plus, va recomand sa apelati si la homeopatie (Aesculus, Hamamelis, Lachesis, Pulsatilla pentru varice), acupunctura (folosind si tehnica de sangerare), de folosit meridianele ficatului, splina, pancreas, plamani. Crema cu castane pentru tratamentul varicelor.
Important! Tratati-va sub indrumarea unui specialist pentru siguranta dvs. Va urez succes!