Intr-adevar, asa cum bine intuiti, unele persoane au o predispozitie genetica pentru un nivel ridicat al colesterolului sau al trigliceridelor. Totusi, desi colesterolul este o parte importanta a sanatatii organismului (este folosit la formarea membranelor celulare, a unor hormoni si a altor tesuturi importante), un nivel crescut al acestuia reprezinta un factor de risc notabil pentru aparitia unor maladii precum insuficienta coronariana, ateroscleroza si chiar a infarctului de miocard sau al accidentului vascular cerebral. La fel de adevarat este si faptul ca boli precum hipotiroidismul, diabetul si insuficienta renala pot influenta nivelul lipidelor sanguine. De asemenea, unele medicamente pot avea efecte adverse, ceea ce conduce la cresterea nivelului de lipide sanguine, chiar daca dvs. aveti un regim de viata sanatos si practicati regulat exercitiile fizice.
In alta ordine de idei, este un pic fortat sa credeti ca sanatatea va este pusa serios in pericol, chiar daca hipercolesterolemia dvs. are la baza o predispozitie genetica de tip familial. Desi ereditatea nu poate fi schimbata, combaterea hipercolesterolemiei se poate realiza constant, prin adoptarea unei diete sanatoase, controlul greutatii, evitarea fumatului si, de ce nu, prin medicatie antihipercolesterolemianta sau naturista.
In privinta alimentatiei, cunoasterea alimentelor care contin diferite tipuri de grasimi (daunatoare sau benefice) este esentiala. Astfel, trebuie stiut ca majoritatea grasimilor saturate provin din alimente de origine animala - carne, lapte si produse din lapte. Sursele vegetale de grasimi saturate, care contribuie la formarea LDL-colesterolului, includ uleiul de nuca de cocos, uleiul de palmier si untul de cacao. Aceste ingrediente sunt frecvent utilizate in prajiturile si fursecurile din comert si alte alimente tip fast-food. Spre deosebire de grasimile saturate, grasimile mononesaturate (uleiul de masline, de alune, de nuca sau de canola) ajuta la scaderea nivelului colesterolului total din sange si rezistenta la oxidare.
La fel ca si grasimile monosaturate, cele polinesaturate intra in compozitia majoritatii uleiurilor vegetale (soia, in, porumb, dovleac etc.) si ajuta la scaderea nivelurilor sanguine ale colesterolului total si a celui LDL, desi sunt vulnerabile la oxidare.
Grasimile trans (acizii grasi trans) sunt produse atunci cand grasimile polinesaturate sufera reactia de hidrogenare (ex. margarina). Aceste grasimi trans cresc nivelurile de colesterol total si de colesterol "rau" (LDL), scazand nivelurile de colesterol "bun" (HDL). Asa cum spuneam, una dintre cele mai bune surse de grasimi trans este reprezentata de margarina, ca si produsele preparate cu aceasta, cum ar fi fursecurile, prajiturile sau biscuitii.
In acelasi timp, schimbarea regimului alimentar trebuie sa vizeze reducerea aportului de grasimi si colesterol (carnea grasa sau extrem de procesata, galbenusul de ou, produsele lactate integrale), consumul substituentelor de grasimi (legume si fructe care contin steroli vegetali), consumul alimentelor bogate in fibre solubile (tarate de ovaz, fulgi de ovaz, fasole, mazare, orez, orz, citrice, capsuni, mere, pere etc.), luarea in considerare a produselor din soia (izoflavonele din soia imita hormonii umani care regularizeaza nivelurile de colesterol), consumul constant de alimente care contin antioxidanti (majoritatea fructelor si legumelor) ce pot ajuta la prevenirea afectarii peretelui intern al arterelor, renuntarea la alcool si tutun, care cresc nivelul de colesterol HDL si trigliceride.
Daca schimbarea obiceiurilor alimentare nu este suficienta sau nivelul LDL-ului este foarte ridicat, atunci se recomanda administrarea de medicamente. In functie de stilul dvs. de viata, varsta, starea actuala de sanatate si efectele secundare ale medicamentelor, se pot administra medicamente din clasa statinelor, sechestratoare de acizi biliari, acid nicotinic sau acizi fibrici.
Evident, aceste medicamente nu pot fi administrate fara a consulta, in prealabil, medicul curant. Sigur ca si remediile naturiste pot avea un rol important in combaterea hipercolesterolemiei, dar si in cazul dislipidemiilor, la modul general, indiferent de cauza producerii lor sau a diatezei genetice. In principal, tratamentul naturist trebuie sa includa:
* Suplimentele pe baza de Omega 3, dar si Seleniu + vitamina E - recunoscute atat ca hipocolesterolemiante, cat si prin efectul protector vascular.
* Uleiurile presate la rece (uleiul de germeni de grau, de germeni de porumb, de in, de soia, de luminita-noptii) sunt foarte utile in combaterea hipercolesterolemiei, dar si in evitarea riscului de formare a placilor de aterom. Se utilizeaza ca atare (in mancare, salate) sau in doze terapeutice - 2-3 lingurite pe zi, inaintea meselor principale. Aici trebuie mentionat, in mod special, si uleiul de samburi de struguri (bogat in Resveratrol), ca cel mai eficient medicament-aliment pentru scaderea si mentinerea colesterolului la cote normale. Doza optima este de 40-50 ml ulei samburi de struguri, zilnic. De asemenea, uleiul de nuca este unul dintre cele mai puternice hipolipemiante (3 lingurite pe zi), situandu-se in acest sens inaintea uleiului de soia si uleiului de germeni de grau.
* L-Carnitina si Lecitina - au un rol important in scaderea colesterolului si mentinerea unui nivel adecvat al lipidelor in sange, metabolizarea acizilor grasi in mitocondrii, arderea grasimilor si transformarea lor in energie. Se administreaza conform prospectului.
In sfarsit, anghinarea si coenzima Q10 completeaza schema terapeutica prin inhibarea sintezei colesterolului la nivel hepatic.
Sa auzim numai de bine!
Dr. DAN NAVOLAN - medic de familie, specialist in terapii alternative - Craiova, tel. 0351/45.88.08
"Nu mai am apetit sexual"
(Raspuns pentru T.M. - Craiova, F. AS nr. 1010)
Stimate domn,
Varsta la care va referiti este perioada de varf in ceea ce priveste activitatea fizica si intelectuala a oricarui adult. Din dorinta de a avea un job bine platit, de a face cariera, de a ne construi o casa, fortam organismul dincolo de limitele lui, ajungand sa muncim 12-16 h/zi. Ce trebuie facut? Trebuie reanalizata viata si activitatea dvs. din punct de vedere fizic si psihic. In ceea ce priveste locul de munca, daca lucrati multe ore in fata calculatorului, este bine sa faceti pauze periodic, pauze in care sa va miscati, sau sa iesiti in fata unei ferestre larg deschise. De asemenea, incercati sa va protejati de radiatiile electromagnetice emise de calculator, laptop, telefon mobil (exista dispozitive speciale de protectie la magazinele naturiste)
* Daca sunteti fumator, reduceti - pana la renuntarea definitiva - numarul de tigari in fiecare zi. Acest viciu creeaza boli grave atat celor care fac uz de el, cat si victimelor colaterale, si poate grabi moartea.
* Excludeti din hrana dvs. alimentele gen fast food si mai ales bauturile alcoolice, sucurile carbogazoase si apa minerala acidulata.
Incercati sa aveti o alimentatie naturala, fara substante chimice, sa va hraniti in functie de grupa dvs. de sange si sa mancati la ore fixe, de trei ori pe zi. De asemenea, nu uitati sa va hidratati zilnic cu apa plata, minimum 2 l pe zi. Atentie! Sucurile, ciorbele, alcoolul nu pot suplini aceasta nevoie zilnica a organismului.
* La serviciu nu va lasati influentati de inconstienta unor colegi de a face tot felul de excese sau abuzuri cu: cafea, bauturi energizante, dulciuri etc. si mai ales nu raspundeti la provocari neconstructive, indiferent de natura lor.
* Includeti de 2-3 ori pe saptamana, in programul dvs., plimbari cu familia in parcuri, locuri de joaca pentru copii, sau intalniri cu prieteni de buna calitate umana. Fiti mai apropiat de cei dragi, fiti seara de seara alaturi de ei, implicati-va in problemele lor de zi cu zi. Veti fi cu totii mai fericiti.
Din punct de vedere medical, este bine sa faceti un set de analize pentru a verifica glicemia si colesterolul. Paralel cu tratamentul alopat, daca exista un astfel de tratament, va recomand un tratament naturist, cu care eu am obtinut rezultate foarte bune la pacientii pe care i-am tratat.
* Vital Man - un produs natural in a carui compozitie se regasesc extracte vegetale care induc confortul fizico-psihic, maresc performanta fizica si psihica, imbunatatesc activitatea sexuala la barbati.
* Rhodiolin - un produs care contine zinc si extract din Rhodiola Rosea. Este un echilibrator exceptional in cazul stresului si un protector al sistemului imunitar, creste nivelul serotoninei si dopaminei, creste energia sexuala.
* Protect 4 Life - se poate utiliza eficient in tratamentul bolilor renale si hepatice, impotentei, tulburarilor de auz.
Va doresc multa sanatate si va astept cu vesti bune. Pentru alte informatii sau detalii, ma puteti contacta telefonic.
BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94
"Sunt plin pe tot corpul de papiloame"
(Raspuns pentru ATANASIE DAVIDESCU - Orsova, F. AS nr. 1007)
Stimate domn, va propun un tratament pe care l-am experimentat personal si care a dat rezultate foarte bune. * Preparati un ulei medicinal concentrat din sanziene, astfel: puneti intr-un borcan 100 g sanziene, adaugati 150 ml alcool de 60-70 si lasati la macerat 24 de ore. Fierbeti pe baia de abur, timp de 3 ore, planta macerata, cu 250 ml ulei de masline. Mai lasati la macerat 48 de ore. Filtrati si obtineti circa 150 ml de ulei. * Preparati un ulei medicinal si din marul-lupului prin aceeasi metoda, dar cantitatile sa fie la jumatate (in afara de uleiul de masline, tot 250 ml). Se combina cele doua uleiuri medicinale si in plus se mai adauga 10 ml ulei de tolu. Se pastreaza la rece. Se agita inainte de folosire. Se aplica prin tamponare de 2-3 ori pe zi. Papiloamele se vor innegri, apoi vor cadea. Va doresc succes si sanatate!