Cel mai frecvent, HPV se fixeaza pe mucoasele din zonele gurii si ale vaginului, pe buze, faringe, limba, amigdale, uter, anus si penis. Din cele aproximativ 130 de tipuri ale acestui virus, 9 sunt cunoscute drept cauzatoare de cancer. Frecventa bolii a explodat. Un nedorit loc fruntas il ocupa cancerul cervical, numit si de col uterin, care in proportie de 90% este urmarea infectiei HPV, prin contact sexual! Date recente semnaleaza ca aceasta infectie se acutizeaza la persoanele care au fumat sau au consumat alcool. Din nefericire, in ultimii 15-20 de ani, medicina nu a reusit ameliorari decisive, bolnavii ajung la medic in faza cand boala determina metastaze, ca sa nu mai vorbim si de riscul ca neoplazia sa recidiveze, chiar si dupa 5-10 ani!
Si ca si cand nu ar fi fost destul, relativ recent s-a descoperit ca acelasi tip de virus poate cauza si cancerele orofaringiene, mai numeroase chiar decat cancerul de col uterin. Statistic, boala apare mai frecvent la fumatori, cu precadere la barbati, localizat mai ales la limba si la palatul moale faringian. In America, la persoanele de peste 45 de ani, cancerul orofaringian cauzeaza un deces pe ora.
Leziunile produse de tipurile cancerigene de HPV au aspecte diferite, ce tin de localizare si de tipul de virus. Pot fi intalnite papiloame, negi, veruci, condiloame, prezente pe tegumente si mucoase. Sunt diferite ca marime, albicioase sau rosietice, pot fi pruriginoase sau generand o senzatie de arsura si usoara secretie, obisnuit nedureroase, dar pot fi si iritante. Trebuie precizat ca prezenta unei asemenea formatiuni nu inseamna neaparat cancer, dar evolutia poate deveni cancerigena. Virusul papiloma uman are o mare atractie mai ales pentru celulele epiteliale ale tractului anorectal, uretra, piele, laringe, mucoasa traheobronsica, a gurii si genitala.
Riscul si prevenirea acestei patologii
Chiar de la inceput e cazul sa spunem ca alcoolul si fumatul promoveaza invazia HPV, pentru ca blocheaza o proteina (p53) ce stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase. Prezenta la aceeasi persoana si a altor virusi, mai ales cei ai hepatitelor infectioase, amplifica riscul instalarii bolii maligne. Alt risc pentru aparitia bolii este stilul nesanatos de viata, incluzand alimentatia cu multe proteine de origine animala si saraca in fructe si legume, ce favorizeaza infectiile virale, pe cele fungice (Candida) si altele ce pot fi implicate in procesele neoplazice. La fel de periculoase sunt alimentele contaminate cu toxine, pesticide, detergenti, coloranti ori aspartam, un edulcorant implicat in tumori cerebrale la copii, E-urile si foarte multi alti agresori alimentari. In sensul celor spuse mai sus, e bine de stiut ca orice substanta care nu este eliminata in 24 de ore sau nu este neutralizata devine toxica/ cancerigena prin acumulare.
Este vaccinarea o solutie?
Datele epidemiologice oneste privind evolutia bolilor la persoanele vaccinate mai trebuie urmarite ceva vreme. Imunizarea prin vaccin a tuturor adolescentilor, fete si baieti, ridica mari probleme, pentru ca e vorba de organisme aflate inca in dezvoltare. Faptul ca FDA-ul american a aprobat un vaccin HPV tetravalent recomandat pentru baieti nu trebuie privit fara rezerve. Acest organism a gresit, nu o data, fiind "impins" sa se grabeasca.
Cateva recomandari utile si necesare
* Efectuarea unui examen Papanicolau anual la femei.
* Consult, in caz de suferinta, in zona anorectala.
* Sau cand ganglionii limfatici au inceput sa se mareasca, cu sau fara dureri.
* Femeile cu boli cardiovasculare care au si teste HPV pozitive trebuie sa se adreseze urgent medicului specialist. La fel dupa operatie sau transplant de organe, dublate de prezenta infectiei cu HPV.
* Nu este bine sa apelam prea des la examene radiologice, stiut fiind ca deprima imunitatea.
* Excesul de raze UV si chiar cremele de protectie nu le fac bine tuturor.
* Intr-o afectiune virala, antibioticele pot face mult rau, pentru ca pe langa infectia HPV se poate dezvolta si o infectie fungica, foarte greu de vindecat. Sistemul imunitar poate neutraliza o infectie HPV, inainte de a se transforma in cancer, cu conditia sa fie tratata corect. Sa invatam sa nu producem mai mult cancer decat natura!