* Lipsit, pana mai ieri, de fotogenie turistica, "Micul Paris" isi regaseste splendoarea *
Peste doua milioane de turistiO analiza a companiei de cercetare de piata "Euromonitor", citata de "Gazeta Romaneasca", ne informeaza ca Bucurestiul este al 55-lea cel mai vizitat oras din lume de catre turistii straini, inaintea unor orase ca Milano, Venetia, Florenta (aflate pe locurile 65, 78 si 79) sau Lisabona. Capitala Romaniei a primit, in 2011, peste 2,1 milioane de turisti! Aceasta stire este cu atat mai socanta, cu cat romanii isi manifesta adesea scepticismul fata de capacitatea orasului de pe Dambovita, distrus in mare parte de Ceausescu, de a atrage strainatatea. Inegal ca imagine, comunist in exces, pe la margini, si prea balcanic prin civilitatea lui, el este vazut, mai ales de locuitorii sai, drept un poligon de experimentat kitsch-uri arhitecturale din beton si sticla, amplasate in cele mai nepotrivite zone, precum si din pricina ca, in 22 de ani, n-a avut nici un primar dedicat trup si suflet salvarii si restaurarii orasului vechi, care incepe abia acum sa-si revina. Dar se pare ca vizitatorii straini vad culoare acolo unde noi vedem cenusiu. Dintre orasele italiene, de pilda, inaintea Bucurestiului se afla doar Roma, care ocupa locul al 14-lea in topul "Euromonitor".
"Un oras de un sarm subtil"In acest context, un reportaj al revistei online "Evene.fr" din Paris, semnat de Audrey Favin, aduce argumente entuziaste in favoarea Bucurestiului, sub titlul "Cinci bune motive de a merge la Bucuresti - Masca bucuriei". Redam, in continuare, cateva fragmente, care au darul de a ne indemna sa privim cu alti ochi "padurea" capitalei noastre, si nu numai "copacii", din cauza carora riscam sa fim nedrepti.
"Desi membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, Romania ramane un misterios strain. Capitala ei, un oras de un sarm subtil, deschide ochii si se vrea o noua destinatie turistica. Cliseele despre acest oras sunt dure, dar Bucurestiul are toti asii in mana, pentru a oferi vizitatorilor o fata cu adevarat moderna, aflata in miscare. Supranumit "orasul bucuriei" de catre multi scriitori romani, Bucurestiul a fost fondat in 1459, de catre domnitorul Vlad Tepes, aflat la originea personajului Dracula. Acesta a devenit capitala Romaniei in 1862, tanarul stat fiind rodul unirii provinciilor Tara Romaneasca si Moldova. Daca orasul nu a scapat de dezvoltarea industriala a secolului al XlX-lea, nu va scapa nici de dezvoltarea urbanistica, fiind poreclit "Micul Paris al Balcanilor". Romania si Franta si-au dezvoltat stranse legaturi culturale timp de secole - o complicitate care se regaseste mai ales in arhitectura.
Cei mai multi ingineri constructori romani au studiat in Paris, in timp ce multi arhitecti francezi au intocmit planuri de cladiri administrative, precum Palatul de Justitie, construite intre cele doua razboaie mondiale. Ateneul este splendida cladire care gazduieste majoritatea concertelor de muzica clasica ale Festivalului Enescu. Constructiile care marginesc marile bulevarde sunt acoperite de verdeata, pe cand urmele arhitecturii de influenta franceza se intind pana la Arcul de Triumf, pe Soseaua Kiseleff, mai lunga chiar decat Champs-Elyses! Distrus de cutremurul din 1977, Bucurestiul a fost profund modificat. Ceausescu a dorit sa-i imprime o noua directie urbanistica, plasata intre influenta sovietica si marile volume de arhitectura. Palatul Parlamentului este simbolul acestei initiative nefericite. Astazi, orasul incearca sa-si renoveze constructiile cele mai vechi, dar, in acelasi timp, face pasi importanti in finalizarea santierelor intrerupte de moartea dictatorului. Sunt lucrari considerabile si costisitoare, precum Biblioteca Nationala, dar indispensabile pentru un oras ce se vrea atragator. Monumente stravechi si cladiri moderne, de stiluri foarte diferite, produc un efect vizual mai degraba derutant, oferind imaginea unui oras in plina dezvoltare".
Paradisul verde"In ciuda aparentelor, natura si verdeata sunt diseminate in tot orasul. Este o descoperire neasteptata, dar binevenita, langa zidurile acestor cladiri uimitoare. De indata ce zilele frumoase sosesc, aleile parcurilor se anima, terasele infloresc. Imensele parcuri se intind ici si colo, paradisuri linistite, ideale pentru o pauza reconfortanta, departe de agitatia strazilor vecine. Foarte indragit de bucuresteni este Cismigiul, cel mai vechi din oras (inaugurat in 1860), care se intinde pe 14 hectare. Aici poti vasli pe cele trei lacuri, poti admira gradinile de trandafiri sau te poti plimba pe langa busturile personalitatilor culturii romane, pe Aleea Scriitorilor.
Piata Unirii, situata in fata Palatului Parlamentului, le aduna in fiecare dimineata pe tigancile florarese, care isi instaleaza marfa intr-o abundenta de culori. Situat in nordul orasului, aproape de Arcul de Triumf, Herastraul, cel mai mare parc al Bucurestiului, gazduieste Muzeul Satului. Original, caci este in spatiu deschis, acest "sat" compus din 60 de case traditionale, ferme si mori, reconstituie viata si arhitectura satului romanesc de-a lungul timpului. Romania este leaganul povestilor si personajelor legendare, muntii si padurile sale pretandu-se in mod natural la cele mai incredibile intamplari, la istoriile cele mai populare. Bucurestiul insusi, oras modern si capitala de tara, nu scapa de aceasta traditie a legendelor. Se spune ca Bucurestiul isi datoreaza numele unui cioban pe nume Bucur, care ar fi construit un sat pe malul Dambovitei. Mai tarziu, printul Vlad Tepes, suveran crud si tiranic, a facut din mica asezare o veritabila fortareata. Astazi, in inima cartierului Lipscani, ruinele vechii Curti Domnesti zidite de Tepes se pot vizita zi si noapte. Bucurestiul este punctul de plecare pentru cele mai multe dintre circuitele turistice care traverseaza Romania. Cum ai parasit capitala, Romania ofera privirii peisaje si regiuni extraordinar de frumoase, diferite unele de altele, din Carpatii care incercuiesc Transilvania, pana la Delta Dunarii".
Cultura europeana
"Cu o viata culturala bogata, Bucurestiul organizeaza festivaluri internationale, precum Festivalul George Enescu, Festivalul Filmului Francez, Festivalul Europafest si altele, solid instalate in agenda europeana. Pe langa evenimentele punctuale, care atrag un public numeros si pasionat, Teatrul National si Opera, reputate prin frumusetea salilor de spectacole si prin calitatea reprezentatiilor, gazduiesc, de asemenea, creatii romanesti si straine. Peisajul muzical al Bucurestiului nu se reduce numai la muzica pop stereotipa a grupului disparut Ozone, ci este innobilat de Orchestra Filarmonica George Enescu, care se produce tot anul in sala magnifica a Ateneului, cu o acustica aproape de perfectiune, construita in 1888, de arhitectul francez Albert Galleron".
Micul Las Vegas"Nu-ti vine sa crezi ca vechimea Bucurestiului, ca oras al jocurilor de noroc, este de numai 20 de ani! Supranumit deja "Micul Las Vegas", orasul gazduieste mai bine de o suta de cazinouri, dar putini romani isi permit sa le frecventeze, grosul clientelei fiind din strainatate. E greu sa scapi de tentatia de a deschide usa unuia dintre cazinourile care roiesc la fiecare colt de strada! Dupa caderea regimului Ceausescu, Bucurestiul a descoperit pasiunea pentru joc, fiind pe punctul de a deveni o destinatie-far pentru marii jucatori din lumea intreaga. Orasul si-a facut din asta un argument turistic major, caci comunismul e departe! Este, de fapt, o transformare a imaginii intregii tari, caci Romania tinde sa-si abandoneze vechile clisee, pentru a se intoarce catre o societate de consum. Bucurestiul a intors deja spatele trecutului sau apropiat si intunecat. Capitala romana nu-si menajeaza eforturile de a combate prejudecatile si reticentele turistilor straini, pastrandu-si o anumita autenticitate. Un bun motiv de a pleca sa descoperi farmecul unuia dintre cele mai vechi orase din Europa.
(Audrey Favin - www.Evene.fr - "Cinci bune motive de a merge la Bucuresti - Masca bucuriei")
Prezentare si traducere de