Examene medicale preventive
1. Examen medical general
Pentru cine si cand?
Dupa 35 de ani, o data la 2 ani.
In ce consta?
Se asculta inima si plamanii, se face o analiza de sange, se palpeaza zona abdominala, se evalueaza aparatul locomotor, pielea si organele senzoriale. Se analizeaza sangele (colesterolul total, glucoza) si urina (albumina, globulele albe si rosii, nitritul). Se pun intrebari legate de bolile proprii si din familie si despre stilul de viata.
Avantaje
Numeroase persoane apreciaza faptul ca medicul si pacientul discuta serios despre starea sanatatii pacientului, indiferent de problemele actuale de sanatate ale acestuia. Si desi scopul acestui examen este aparent inutil in cazul persoanelor sanatoase, se poate constata, totusi, daca exista un risc sporit de infarct sau de atac cerebral. Daca riscul este redus, examenul se poate face doar o data la 5-10 ani.
2. Consult suplimentar la examenul medical general
Pentru cine si cand?
Dupa 35 de ani, din doi in doi ani.
In ce consta?
EKG - in stare de repaus si de efort, examinarea abdomenului cu ultrasunete, analiza sangelui (hemograma, viteza de sedimentare, probe hepatice si renale, glicemie, colesterol, albumine).
Avantaje
Este recomandat conditionat, doar in cazul persoanelor sedentare si expuse la stres.
3. Examen hormonal
Pentru cine si cand?
Pentru femeile la si dupa menopauza.
In ce consta?
O proba de sange pentru masurarea hormonilor estradiol, FSH (foliculo-stimulator), LH (luteinizant).
Avantaje
Fara a se suspecta vreo afectiune, examenul este util mai ales in cazul femeilor care vor sa stie daca mai pot ramane insarcinate sau pentru a se stabili daca femeile cu uterul extirpat au intrat, deja, la menopauza.
4. Tomografie computerizata a intregului corp
Pentru cine si cand?
La alegere, pentru a afla starea sanatatii.
In ce consta?
Se examineaza radiologic pacientul, pentru eventuala depistare de tesut modificat. Acesta devine vizibil de la dimensiunea de 5 mm.
Avantaje
Fara o suspiciune intemeiata sau in lipsa unor simptome, examenul este riscant. Nu e recomandat nici unei grupe de varsta ca metoda de depistare timpurie, din cauza radiatiilor puternice. In prezent, el este inca supus unor cercetari serioase, astfel ca medicii nu-i pot aprecia avantajele si dezavantajele. Un studiu britanic a constatat chiar ca un examen pulmonar normal cu raze rntgen a produs un numar mare de cazuri de cancer, in randul fumatorilor, in vreme ce numarul cazurilor mortale prevenite a fost mult mai redus. Iar aparatele obisnuite de rontgen emit radiatii mai slabe decat tomograful computerizat.
5. Test genetic
Pentru cine si cand?
Fara recomandare speciala.
In ce consta?
Medicul ia un frotiu de mucoasa bucala si stabileste daca exista boli ereditare sau daca anumite "defectiuni" genetice pot spori riscul de cancer.
Avantaje
Fara a suspecta o anumita afectiune, examenul este lipsit de sens, pentru ca poate avea efecte psihice importante.
Ochii
6. Depistarea timpurie a glaucomului
Pentru cine si cand?
Dupa 40 de ani, pentru pacientii cu risc de boli oculare, din doi in doi ani.
In ce consta?
Medicul masoara tensiunea intraoculara, examineaza fundul de ochi si analizeaza starea nervului ocular (papila) si a fibrei nervoase.
Avantaje
Examenul este util pentru diabeticii cu probleme oculare si pentru pacientii care iau cortizon sau cu anumite leziuni la ochi.
Glanda tiroida
7. Analiza sangelui
Pentru cine si cand?
Dupa 40 de ani, pentru persoanele suspectate de afectiuni ale tiroidei.
In ce consta?
Analiza sangelui pentru hormonii T3 si T4 si TSH (din hipofiza).
Avantaje
Recomandata conditionat, doar in cazul unor probleme cunoscute sau al unor imbolnaviri in familie.
Pielea
8. Depistarea timpurie a cancerului de piele
Pentru cine si cand?
Dupa 35 de ani, o data la doi ani, pentru toata lumea.
In ce consta?
Medicul examineaza pielea - cu ochiul liber si cu un microscop manual - din cap pana-n picioare. In cazul unor modificari presupus maligne, pielea va fi cercetata inca o data de un dermatolog, care va lua, eventual, o proba de tesut.
Avantaje
Recomandata mai ales pentru grupele de risc si pentru prevenirea malignizarii unor alunite sau pete aparute pe piele. In principiu, depistat timpuriu, cancerul de piele este vindecabil. Examenul este util, mai ales daca au existat sau exista cazuri in familie, pentru persoanele care au peste 100 de alunite, sau daca alunitele sunt deosebit de mari si isi schimba forma si culoarea.
Sanii
9. Mamografia
Pentru cine si cand?
Obligatoriu pentru toate femeile intre 50 si 69 de ani, o data la doi ani.
In ce consta?
Un examen cu rntgen permite evidentierea unor modificari ale tesutului si a unor tumori foarte mici, nepalpabile. Fiecare imagine (fotografie) trebuie sa fie apreciata - independent - de doi medici specialisti.
Avantaje
Este recomandata tuturor femeilor intre 50-69 de ani. In cazul femeilor cu tesut glandular foarte dens, al celor cu implanturi sau al celor care iau hormoni, interpretarea filmelor este mai dificila.
Conform directivelor europene, imaginile trebuie interpretate - independent - de doi specialisti cu experienta. Totusi, utilitatea mamografiei trebuie comparata cu riscul de iradiere pe care-l prezinta. La grupele de varsta intre 50-69 de ani, riscul trebuie asumat. In afara acestor grupe, mamografia nu este recomandata, din cauza riscului de "supradiagnosticare", adica se descopera o tumora care n-ar fi creat probleme niciodata, daca n-ar fi fost evidentiata prin mamografie si din cauza iradierii.
10. Depistarea timpurie a cancerului de san, prin palpare
Pentru cine si cand?
Femeile dupa 30 de ani, o data pe an, la medic, dar si autopalpare regulata.
In ce consta?
Medicul palpeaza zona situata intre clavicula, stern si axila, inclusiv sanii, cautand portiunile mai dure, inrosite, nodozitati (tumori) sau ganglioni limfatici mariti.
Avantaje
Palparea a devenit o practica pentru femeile de peste 30 de ani, dar pana acum nu s-a confirmat faptul ca acest gen de examen ar fi redus mortalitatea din cauza cancerului de san. Metoda este discutabila in cazul femeilor fara simptome. Dar daca este depistat un nodul, examenul medical este obligatoriu. Sansele identificarii tumorilor cresc, ce-i drept, dar aceasta nu prezinta intotdeauna avantaje pentru tratamentul ulterior, deoarece in acest stadiu boala este deja avansata.
11. Examen de sange pentru markeri tumorali
Pentru cine si cand?
La alegere.
In ce consta?
Cu ajutorul unei probe de sange se stabilesc markerii tumorali CA15-3 si CEA.
Avantaje
In lipsa unei banuieli intemeiate, examenul este inutil si chiar discutabil. Nu sunt depistate cam trei sferturi din tumorile descoperite cu ajutorul altor metode.
Inima
12. Sonografie (ultrasunete)
Pentru cine si cand?
In caz de simptome cardiace.
In ce consta?
Se examineaza tesutul cardiac, cu ajutorul ultrasunetelor.
Avantaje
Recomandata conditionat. Este un examen util doar in cazul unor probleme concrete. Este un examen de rutina pentru diagnosticarea afectiunilor cardiace.
13. Sonografia Doppler pentru arterele mari
Pentru cine si cand?
Dupa 30 de ani, pentru toata lumea si mai ales pentru cei cu probleme si provenind din familii de risc de boli cardiovasculare.
In ce consta?
Se evidentiaza (color) fluxul sanguin in arterele cervicale si femurale, in cord si in alte artere mari, pentru depistarea unor eventuale ingustari sau obturatii.
Recomandata conditionat, in caz de anomalii legate de circulatia sangelui, dupa atacuri cerebrale sau daca au existat atacuri cerebrale in familie.
14. Rezonanta magnetica
Pentru cine si cand?
In caz de probleme cardiace.
In ce consta?
Cu aceasta investigatie, medicul poate observa cum lucreaza inima, cum functioneaza valvulele cardiace, cum este structurat si irigat miocardul.
Avantaje
Recomandata conditionat, in cazul unor probleme cardiace, pentru a evalua activitatea cordului si pentru a exclude, de exemplu, inflamatia miocardului.
15. Tomografia computerizata a arterelor coronariene (CT)
Pentru cine si cand?
La recomandarea medicului.
In ce consta?
Prin evidentierea cu substanta de contrast, medicul poate vedea si evalua detaliat cordul si arterele coronariene, fara sa introduca un cateter.
Avantaje
Discutabila, fara o banuiala intemeiata. Inca se mai studiaza daca prin CT folosirea cateterelor devine inutila. Oricum, pacientul trebuie sa stie ca iradierea este puternica si ca exista riscul unei reactii alergice la substanta de contrast injectata de medic. In plus, nu se cunosc avantajele pe care le prezinta acest examen. Nu e deloc sigur ca o dilatare - cu balon - a arterelor coronariene, efectuata dupa tomografia computerizata, le este mai utila pacientilor cu probleme cardiace minore, decat un tratament medicamentos.
Stomacul
16. Test de aer expirat pentru infectiile cu Helicobacter pylori
Pentru cine si cand?
Pentru persoanele cu probleme stomacale si arsuri de stomac.
In ce consta?
Se ia o proba de aer expirat si se analizeaza - in laborator - dioxidul de carbon (produs al metabolismului bacterian).
Avantaje
Infectia cu Helicobacter pylori este considerata un risc de cancer stomacal. Dar nu s-a confirmat inca daca testul este util pentru depistarea timpurie a cancerului.
17. Gastroscopie pentru depistarea timpurie a cancerului
Pentru cine si cand?
Fara recomandare.
In ce consta?
Face posibila examinarea stomacului, esofagului si duodenului, cu ajutorul unui endoscop introdus pe gura.
Avantaje
Analiza este discutabila, fara un motiv intemeiat. Poate provoca dureri, iar tumorile raman, adeseori, nedepistate.
18. Gastroscopia virtuala pentru depistarea timpurie a tumorilor
Pentru cine si cand?
Fara recomandare.
In ce consta?
Spre deosebire de endoscopie, pacientul nu mai trebuie sa inghita tubul.
Avantaje
Este discutabila, fara o banuiala intemeiata. Radiatiile sunt puternice, iar daca se identifica probleme deosebite, pacientul este supus unei interventii invazive.
Intestinul
19. Testul pentru depistarea timpurie a cancerului intestinal
Pentru cine si cand?
Dupa 50 de ani, o data pe an, pentru toata lumea.
In ce consta?
Se cauta eventuale urme de sange in fecale, pentru depistarea cancerului.
Avantaje
Este un test simplu si eficient, care - dupa cum s-a dovedit - poate reduce mortalitatea, daca este urmat si de o radiografie intestinala.
20. Colonoscopia pentru depistarea timpurie a cancerului de colon
Pentru cine si cand?
Dupa 55 de ani, se recomanda de doua ori, intr-un interval de 5 ani.
In ce consta?
Se examineaza intestinul gros, dupa ce a fost bine golit, cu ajutorul unui tub de grosimea unui deget, introdus prin anus. In cazul unor modificari suspecte, medicul poate preleva tesut si poate indeparta polipii de dimensiuni mai mari (cu o ansa electrica).
Avantaje
Colonoscopia e cea mai buna metoda de depistare a modificarilor intestinale suspecte. Rareori, prin introducerea tubului, pot aparea complicatii: sangerari sau rani pe peretii intestinali.
21. Testul imunologic
Pentru cine si cand?
Pentru persoanele intre 45-75 de ani, suspecte de cancer intestinal.
In ce consta?
Prin testele de fecale se stabileste cantitatea de albumina din hemoglobina, pentru depistarea timpurie a cancerului.
Avantaje
Se pare ca este mai sigur decat testul de fecale (hemocultura), iar tumorile raman mai rar nedepistate. In schimb, duce adeseori la rezultate pozitive gresite.
Oasele
22. Masurarea densitatii osoase, pentru depistarea osteoporozei
Pentru cine si cand?
Femei trecute de 55 de ani, cu risc ridicat de fracturi.
In ce consta?
Cu ajutorul unor metode diferite, eventual combinate (DXA, CT, ultrasunete) se masoara continutul de saruri minerale din os, asa-numita densitate osoasa.
Avantaje
Analiza este utila in cazul persoanelor cu risc sporit de fracturi (osteoporoza in familie, tratamente prelungite cu cortizon). Foarte recomandate sunt ultrasunetele, desi nu sunt foarte sigure. Tomografiile computerizate au radiatii puternice. Utile cu adevarat sunt doar asa-numitele DXA, in zona lombara si a colului femural.
Valorile rezultate nu permit, insa, predictii legate de evolutia osteoporozei sau de pericolul unei fracturi. De aceea, masurarea densitatii osoase este o metoda preventiva. Utila mai ales in cazul persoanelor varstnice, al femeilor trecute de 70 de ani si al barbatilor trecuti de 80 de ani. In cadrul acestei grupe de varsta, o persoana din trei va suferi, in urmatorii 10 ani, o fractura de os provocata de osteoporoza.
Prostata
23. Palparea rectala a prostatei
Pentru cine si cand?
Barbati peste 45 de ani, o data pe an. Obligatoriu!
In ce consta?
Medicul palpeaza prostata, prin anus, cu un deget, examineaza organele genitale externe si nodulii limfatici din zona inghinala.
Avantaje
Este recomandata frecvent, desi prin aceasta metoda se depisteaza doar o treime din carcinoamele existente.
Colul uterin
24. Testul Papanicolau pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin
Pentru cine si cand?
Femei trecute de 20 de ani, o data pe an, obligatoriu.
In ce consta?
Pentru depistarea celulelor canceroase, medicul ia un frotiu de mucoasa de pe colul uterin, care este supus, apoi, unui examen de laborator. Se examineaza, de asemenea, organele interne, prin palparea zonei abdominale, si se face, eventual, o ecografie.
Avantaje
Frotiul permite depistarea timpurie a modificarilor celulare din colul uterin si luarea masurilor necesare. Testul Papanicolau este considerat o metoda eficienta.
25. Testul HPV (papilomavirusi) pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin
Pentru cine si cand?
La alegere.
In ce consta?
Se verifica existenta unei eventuale infectii cu papilomavirusi. 80-90% dintre femei se infecteaza, pe parcursul vietii, cu HPV, dar in multe cazuri, infectia ramane neidentificata.
Avantaje
Fara un motiv intemeiat, testul este inutil sau discutabil, el ducand, adeseori, la rezultate gresite. Intr-un singur caz din zece, tipurile de HPV depistate sunt cancerigene.