Herpesurile sunt afectiuni virale caracterizate prin eruptii pe piele si pe mucoase grupate in vezicule, in portiunile respective ale corpului. Se caracterizeaza prin persistenta si latenta infectiei, cu multiple recaderi.
Va recomand urmatorul tratament:
* Lizina - impiedica inmultirea virusului si dezvolta un puternic efect antiviral.
* Herp Ex - functioneaza prin reducerea nivelelor virale.
* Herpeset Spray - este o solutie homeopata impotriva herpesurilor, un amestec special din 9 ingrediente.
* Citrosept - contine extract de samburi de grapefruit, impiedica aparitia si extinderea herpesului.
* Argintul coloidal - este antiviral, antibacterian, antifungic, imunostimulator.
* Uleiul Crystal - are proprietati antiseptice si antivirale, se foloseste in tratamentul ulceratiilor si herpesului.
* Lactoferina - prezinta efecte antivirale, antibacteriene, antifungice si antiparazitare, este imunomodulator.
* Goldenseal - este antiinfectios, antiviral, antibacterian, antifungic, antiparazitar, reduce patrunderea agentului infectios in tesuturi. Recomandat in infectii cu herpes simplex, infectii cu citomegalovirus, papilomatoza, protejarea mucoaselor organismului prin stimularea sintezei imunoglobulinei (IgA).
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Doresc un tratament pentru leucopenie si hemoglobina scazuta"
(Raspuns pentru SALAVASTRU GEORGETA, F. AS nr. 982)
Este stiut ca atat chimioterapia, cat si radioterapia pot avea diverse efecte adverse pentru organism, in functie de medicamentele folosite, locul unde sunt aplicate (radiatiile) si de dozele folosite.
Alaturi de efecte ca: greata, diaree, caderea parului, dificultati de deglutitie, vomismente, sangerari, oboseala accentuata etc., aceste proceduri afecteaza si celulele normale pe langa cele canceroase. Astfel, cel mai frecvent afectate par a fi celulele care se divid rapid, cum sunt cele din maduva osoasa hematogena, din mucoasa gastrica, din aparatul reproducator si din foliculii pilosi. Mai putin frecvente sunt cazurile in care pacientii supusi chimio-radioterapiei prezinta afectari la nivelul inimii, ficatului, plamanilor sau nervilor (amorteli si furnicaturi in maini sau picioare). Cu toate acestea, de cele mai multe ori, reactiile adverse dispar odata ce tratamentul s-a incheiat, la fel cum si elementele figurate ale sangelui (leucocite, eritrocite, trombocite) revin la valori normale.
Nu este greu de inteles ca, si in cazul dvs., scaderea numarului de leucocite, diminuarea nivelului de hemoglobina, ametelile si oboseala persistenta sunt urmari directe ale tratamentelor de radio-chimio-terapie, urmari care pot fi contracarate atat prin medicamente specifice, menite sa reduca sau chiar sa elimine aceste reactii adverse, cat si prin remedii naturiste, care vizeaza acelasi scop. Astfel:
* Polenul, in diferite forme de administrare, ofera bune rezultate in tratamentul anemiei consecutive radioterapiei sau administrarii anumitor medicamente citostatice.
* Pastura contine, la randul sau, factori antianemici (fier, anumite vitamine ale grupului B si vitamina C). Compusii din pastura, alaturi de secretiile salivare ale albinelor, constituie asa-numitul "factor proteic de origine animala" care faciliteaza absorbtia fierului ne-heminic (de origine vegetala) si se poate constitui intr-un adjuvant important in tratamentul anemiilor feriprive si al celor hipocrome.
* Laptisorul de matca exercita o importanta actiune eritropoietica, intensificand procesul de formare al globulelor rosii, eliminand defectele morfologice ale hematiilor si prevenind procesele anormale de distructie ale acestora. Este de preferat ca laptisorul de matca sa se administreze in forma cruda - 2-5 g pe zi, timp de o luna, cu pauza de 10-14 zile intre cure.
La randul lor, alunele, migdalele, patrunjelul, urzicile, papadia, sfecla rosie, sucul de morcovi, catina, drojdia de bere (pentru fier si acid folic), germenii de grau, fructele uscate sau cerealele integrale sunt capabile, in timp, sa normalizeze deficitul de hemoglobina.
In privinta leucopeniei (scaderea numarului de leucocite), trebuie stiut ca, prin administrarea extractelor de Ginseng Siberian, atat leucocitele, cat si limfocitele, celulele T, se multiplica spectaculos. S-a constatat clinic ca dupa 3 doze a cate 10 ml extract pe zi, in numai 4 saptamani de tratament, sistemul imunitar al bolnavilor s-a dublat, iar in unele cazuri chiar s-a triplat. In acelasi timp, prin utilizarea extractelor din aceasta planta, au fost diminuate efectele devastatoare ale chimio-radioterapiei, la care bolnavii de cancer au fost supusi si a fost blocata formarea metastazelor.
* Radacinile de Ghintura (Gentiana) contin gentianoza, gentiobioza, gentiacaulina, izogentina si C-flavonozida, ultimele, in special, fiind substante capabile sa stimuleze inmultirea leucocitelor si prin aceasta sa creasca rezistenta organismului la agresiuni externe de natura infectioasa. Din radacina plantei se prepara infuzie sau decoct (2-3 cani pe zi), ori se administreaza sub forma de pulbere (3-4 lingurite pe zi), obtinuta prin rasnirea plantei uscate.
Si uleiul esential de Lamaie se poate folosi cu succes in combaterea leucopeniei, prin stimularea "leucocitozei curative", fiind un foarte bun activator al globulelor albe in procesul de aparare al organismului. Se administreaza sub forma de esenta - 5-10 picaturi la o lingurita de miere, de trei ori pe zi, inainte de mese.
Sa auzim numai de bine!
Dr. MIHAELA A. POP - medic homeopat si terapie florala Bach, Bucuresti, tel. 0740/52/07/55, e-mail: ariana.pop@gmail.com
"De mai multi ani sufar de crize de anxietate, dar nu mai cred in acest diagnostic"
(Raspuns pentru TAMAS SIMONA, F. AS nr. 987)
Diversele simptome pe care le ai (crize de agitatie, teama, amorteli de maini si limba, presiune in tample, ameteli, lipsa de aer etc.) dovedesc o instabilitate emotionala pe care diagnostice ca: nevroza cu tulburari neurovegetative, anxietate, psihoza usoara etc. le accentueaza. Faptul ca te-ai controlat si toate analizele sunt in regula, ca si varsta ta tanara, dovedesc lipsa unei leziuni organice. Multi dintre noi traversam perioade dificile in viata, cu diverse manifestari. Pentru aceste perioade, remediile florale Bach sunt de mare ajutor in restabilirea echilibrului. Ele actioneaza cu blandete si nespectaculos, schimbarile avand loc in ritm firesc. Aceste remedii se completeaza foarte bine cu un tratament homeopat constitutional, de mai lunga durata, si cu efect mai profund.
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Exista tratament naturist pentru Zona Zoster?"
(Raspuns pentru NASTASE POPONETE, F. AS nr. 995)
Zona Zoster este o boala infectioasa, care se datoreaza unei infectii cu virusul varicella-zoster, responsabil si pentru varicela sau "varsatul de vant". Zona Zoster este considerata o manifestare a acestui virus la oamenii care au suferit deja, candva, de varicela.
Boala este autolimitata, adica netratata se vindeca de la sine in 1-2 saptamani. Ea se repeta des doar la oamenii cu sistemul imunitar slabit. Se manifesta prin aparitia de vezicule (basici foarte mici) cu o distributie de-a lungul traiectului nervos. In cazul dvs., care afirmati ca ati folosit "tot felul de tratamente", exista probabilitatea sa va confruntati cu sechele post-zosteriene, cea mai frecvent intalnita fiind neuropatia post-zosteriana, ce se manifesta cu usturimi, dureri, senzatii de junghiuri, intepaturi si amorteli. Este esential sa va adresati unui dermatolog, mai ales daca leziunile sunt in zona cefalica. Tratamente naturiste pentru faza cu leziuni si dupa pot fi urmatoarele:
* Crema din ardei iute, aplicata local, este excelenta, mai ales daca simptomele de usturimi predomina. Uleiul de menta, disponibil si sub forma de pastile, ajuta la calmarea simptomelor. Ceaiul de sunatoare este bun pentru simptome de neuropatie. Lemnul-dulce este dovedit a avea efect puternic antiviral.
* Doua fructe, Papaya si Ananasul, contin unele enzime care pot combate infectiile virale si calmeaza simptomele de neuropatie.
* Ovazul macinat, facut pasta, poate fi aplicat pe vezicule si calmeaza leziunile.
* Remediile homeopate au un rol foarte important. Pot fi folosite in stadiul de eruptie, dar si pentru dureri postzosteriene: Apis mellifica, Belladonna, Rhus toxicodendron, Arsenicum album, Aurum metallicum, Causticum, Hypericum, Ledum, Staphysagria.
* Acupunctura ajuta si ea in stadiul de dureri post-zosteriene, ca si la parezele ce pot avea loc in faza postzosteriana.
* Lotiunea cu calamine (oxid de zinc + aproximativ 0,5% oxid de fier) calmeaza pruritul (mancarimea) leziunilor veziculare si ajuta la uscarea lor.
Va urez succes!