In caz de scadere a auzului, ca urmare a unei boli, se arde rasina alba de brad, astfel incat fumul sa patrunda in urechea bolnava.
Crize de furie
Mireasma de trandafir si de salvie
In clipa cand izbucneste furia, se miroase un trandafir rosu si o floare de salvie. "Salvia calmeaza si trandafirul inveseleste".
Dureri musculare si tendinita
Cataplasma cu salvie
Se pun la fiert 2 litri de apa impreuna cu 200 grame salvie proaspata sau uscata. Se trage vasul de pe foc. Se storc frunzele de salvie si se pun sub forma de cataplasma pe locurile dureroase. Hildegard recomanda sa se puna si frunze de arnica in fiertura, dar arnica e planta protejata de la o vreme si se procura mai greu. In schimb, in farmacii se gaseste tinctura de arnica si alifii care o contin. Ideal ar fi sa se aplice pe locurile bolnave alternativ cu salvia.
Elocventa
Piatra de calcedonie
Inaintea unui discurs public, se tine in palma o piatra de calcedonie, dupa ce a fost linsa si incalzita cu aburul gurii.
Sangerari abundente din nas
Cataplasme cu ierburi proaspete
Se amesteca seminte de marar cu flori de coada-soricelului. Se sfarama usor cu o sticla, apoi se pun sub forma de cataplasme pe frunte, pe tample si pe piept.
Oboseala fizica
Ulei tonifiant
Se maseaza muschii cu urmatorul ulei: se pun la macerat, vreme de 15 zile, la soare, scuturand mereu sticla, 100 grame patrunjel verde cu 100 g marar si 50 grame flori de salvie, intr-un litru de untdelemn.
Cataplasma tonifianta
In caz de urgenta, reteta de mai sus poate fi facuta prin incalzirea plantelor, pe flacara mica, in ulei de masline. Se imbiba apoi o bucata de panza in ulei si se pune pe locurile dureroase.
Fracturi
Odata oasele puse la loc, pentru a accelera calcifierea si cicatrizarea, Hildegard recomanda doua plante:
Tataneasa
* Se prepara un terci din radacina maruntita amestecata cu apa. Se pune pe o panza si se aplica pe zonele cu probleme.
* La fel de eficienta este alifia de tataneasa, preparata dintr-o lingura cu varf de radacina rasa, amestecata cu osanza de porc. Se ung locurile bolnave.
* Cataplasme cu radacina de tataneasa, calita in untura de gasca. Se pun pe locul afectat si se acopera cu o carpa curata.
Patlagina
* Patlagina cu miere - Se scot din pamant radacini de patlagina, se spala, se sfarama usor si se amesteca cu miere. Se ia cate o lingura pe stomacul gol, dimineata.
* Cataplasme cu patlagina - Se infuzeaza vreme de 5 minute o lingura de nalba si 5 linguri de patlagina intr-un litru de apa. Cat sunt inca fierbinti, ierburile se scot din lichid si se pun ude intr-o panza. Se aseaza pe zona bolnava de doua ori pe zi.
Indigestie
Turte de pastai de fasole
Se amesteca o lingura cu varf de pulbere de ghimbir cu 300 grame pastai de fasole uscate si macinate si 50 grame petale de galbenele. Se amesteca cu apa pana se obtine o pasta mai groasa. Se formeaza din ea mici turtite, care se coc intr-un cuptor stins, dupa ce a fost folosit. Se mananca aceste placintele pe stomacul gol si dupa masa.
Intestine dureroase
* Puneti sa fiarba in apa pastai de fasole, adaugand 10 cl de untdelemn de masline. Beti fiertura. Pastaile calde pot fi puse, in cataplasme, pe stomac.
Intoxicatii alimentare, otravire
Apa cu acvamarin
Inmuiati o piatra de acvamarin in apa de izvor si beti-o imediat. Repetati procedeul vreme de cinci zile, band mereu lichidul pe stomacul gol. Hildegard precizeaza: "Otrava se va elimina printr-o voma cu spume sau pe caile inferioare".
Stafide
Puneti un pumn de stafide intr-o cana de apa rece. Lasati-le putin sa se inmoaie, apoi aplicati-le pe fruntea si tamplele persoanei in stare de betie.
Marar
Mancati marar verde sau seminte de marar.
Galbenare
Suc de creson
Beti suc de creson rece (planta se gaseste in supermarket). Un paharel de lichior, de trei ori pe zi.
Cataplasme cu iedera
Puneti in doi litri de apa un pumn de frunze tinere de iedera. Adaugati 10 cl ulei de masline. Puneti vasul la fiert, micsorati focul si lasati sa mijoteasca 5 minute. Aplicati frunzele de iedera fierbinti (dar sa nu arda) direct pe piept, acoperiti-le cu o panza groasa, imbibata in apa in care a fiert iedera. Reteta se recomanda si in cazul menstrelor dureroase.
Vin de diamant
Dimineata, puneti un diamant sa se incalzeasca la soare (inel cu diamant) intr-un pahar de cristal. La pranz, cand piatra este fierbinte, turnati peste ea putin vin, cat sa o acopere. Lasati sa macereze la soare, pana seara. Beti vinul. Apoi tineti o vreme piatra in gura.
Luxura, exces de placeri
Astazi, excesul erotic nu mai e considerat ca o boala, cum era pe vremea lui Hildegard. Dar nu se stie niciodata! S-ar putea ca o persoana prea activa sexual sa apeleze la aceasta reteta, pentru a-si regasi echilibrul.
Cocktail anafrodisiac
50 g marar, 100 g menta, 110 g plamanarica, 220 g radacina de stanjenel, 220 g usturoi. Se taie toate ingredientele in bucati cat mai mici. Se pun intr-un vas mai mare si se acopera cu 2 litri de otet de mere. Ierburile se consuma drept condimente. Lichidul se bea la fiecare masa, cate o lingura, pusa intr-un pahar de apa.
Piatra calmanta
Atasati la mijlocul distantei dintre rinichi, pe sale (daca pacientul este barbat) sau pe ombilic (daca in cauza este o femeie) o piatra de agata.
Migrena
Ulei parfumat
Amestecati 5 cl suc de aloe, 5 cl de ulei de luminita-noptii, 3 picaturi de ulei esential de lavanda. Masati tot capul, pana la gat. Lasati noaptea uleiul pe piele si acoperiti-va capul cu o basma.
Cataplasme cu salvie
Infuzati frunze de salvie. Puneti-le inca fierbinti pe cap si acoperiti-le cu o carpa.
Miros urat
Filtru verde
Daca nu puteti suporta un miros fetid, de care nu va puteti indeparta, bagati-va in nari salvie.
Piscaturi de insecte
* Frecati piscatura cu radacina proaspata de patlagina.
* Frecati zona cu sucul obtinut din 12 flori de musetel amestecate cu o cantitate egala de unt.
* Frecati piscatura cu un ametist.
Probleme respiratorii
"Cel ce sufera de plamani", spunea Hildegard, "sa evite carnea grasa si alimentele care contin mult sange, precum si branzeturile fermentate, caci toate acestea provoaca puroi la plamani. Sa se fereasca de vremea rece si innorata".
Vin de marar
Intr-un litru de vin rosu, se pun la macerat 4 varfuri de cutit de nucsoara rece, 10 g de musetel, 10 g seminte de marar, 4 rondele de ghimbir, 10 g de rozmarin si 2 lingurite de miere. Se lasa vasul la soare, amestecand in fiecare zi. Se bea un paharel de tuica, inainte de fiecare masa.
Infuzie din radacina de plamanarica
Se oparesc 10 g de planta cu o jumatate de litru de apa. Se lasa la infuzat 5 minute si se strecoara. Se bea cel putin 7 zile, dupa fiecare masa. Vindecarea este grabnica.