Peste opt ore de marturii explozive
In curand, canalul american de televiziune ABC va difuza peste opt ore de convorbiri inedite pe care, in 1964, la doar cateva luni de la impuscarea sotului ei, presedintele John Fitzgerald Kennedy, fosta Prima Doamna a Americii, Jacqueline Bouvier Kennedy, le-a avut cu istoricul Arthur M. Schlesinger Jr., un apropiat colaborator al clanului respectiv. La inceputul lui 1964, Jackie, aflata inca sub socul tragicelor evenimente prin care trecuse, s-a intalnit in sapte randuri la resedinta ei din Washington cu Schlesinger, rezultand zeci de ore de inregistrari, din care peste opt dintre ele n-au fost date niciodata publicitatii. Mai mult decat atat, de teama unor polemici aprinse ce ar fi aparut si a unor represalii ce s-ar fi dezlantuit la adresa ei din cauza destainuirilor facute si a opiniilor incomode exprimate, Jackie a decis ca ele sa fie sigilate si depuse la Biblioteca Kennedy din Boston si sa fie facute publice doar dupa cinci decenii de la moartea ei. Totusi, la 17 ani dupa decesul sau, fiica ei, Caroline Kennedy, a hotarat ca aceste casete sa fie date publicitatii in cadrul unui amplu material dedicat implinirii a 50 de ani de la alegerea lui John F. Kennedy ca presedinte al SUA. "Continutul real al acestor casete ne ofera o marturie unica asupra trecutului nostru recent din partea celei mai fascinante Prime Doamne a Americii", spunea un oficial al ABC, postul de televiziune care se afla in posesia documentului. Interesant de retinut este si ca decizia Carolinei Kennedy, singura ramasa in viata din familia lui JFK, de autorizare a publicarii casetelor mamei sale a fost insotita de conditia ca ABC sa renunte la difuzarea miniserialului, dedicat clanului Kennedy, in care actrita Katie Holmes o intruchipeaza pe Jackie, si pe care ea il considera prea critic. In aceste imprejurari, asteptarea opiniei publice americane e atintita spre apropiata retrospectiva de la ABC, ce va fi animata de cunoscuta realizatoare Diane Sawyer, iar unii ziaristi sustin ca, in mod cert, "programul va fi exploziv".
Afirmatia lor se bazeaza pe faptul ca, asa cum s-a aflat deja, Jackie Kennedy va aborda evenimentele care au marcat-o in perioada cat a fost la Casa Alba, fiind una dintre cele mai tinere Prime Doamne din istoria SUA. De asemenea, ea isi deapana amintirile in legatura cu campania electorala a "barbatului vietii ei", in vederea obtinerii unui nou mandat la Casa Alba si sperantele ei in aceasta directie. Au fost sperante curmate brusc si in mod tragic, la Dallas, pe 22 noiembrie 1963, chiar in timpul precampaniei electorale. La acea ora, Jackie avea deja reputatia unei Prime Doamne ce schimbase din temelii aceasta imagine in ochii americanilor si ai lumii, obisnuiti pana la ea cu niste sotii de presedinti sterse, cu alura de gospodine, care nu intelegeau mai nimic din ceea ce faceau sotii lor, catalogati drept cei mai puternici si influenti oameni din lume. Or, magnifica bruneta cu ochi de jar si cu o tinuta imperiala adusese la Casa Alba un sarm aparte si modernitate. Era o minunata gazda, fiind mai implicata in politica decat orice predecesoare a ei, cultiva relatii deosebite, cu alte staruri americane din epoca. Pana la moartea sotului sau, capatase deja o glorie planetara. In marile vizite pe care tanarul presedinte le-a facut peste hotare, ea se impusese prin prestanta si bun gust. Purta creatii ale marilor case de moda pariziene - Chanel, Givenchy sau Christian Dior -, impunand prin eleganta si rafinament. In mai 1961, cand cuplul prezidential american a fost la Paris, Jackie, care vorbea la perfectie limba tarii gazda, i-a destainuit presedintelui Charles de Gaulle ca are origini franceze. "Si eu", i-a raspuns galant seful statului gazda. La randul lui, John F. Kennedy, vazand uriasul val de simpatie ce l-a starnit sotia lui in cosmopolita capitala franceza, nu s-a sfiit sa declare: "Sunt barbatul ce o acompaniaza pe Jackie Kennedy, si ador acest lucru". Din perspectiva celor de mai sus, este graitor faptul ca, in sobra si influenta revista americana TIME Magazine, articolul despre vizita respectiva se incheia astfel : "A mai fost si sotul ei (presedintele JFK -n.n.), care a mers cu ea la Paris". La fel s-a intamplat si in iunie 1961, la Viena, unde s-a desfasurat o intalnire a lui John F. Kennedy cu liderul sovietic Nichita S. Hrusciov. Jackie a avut convorbiri cordiale cu acesta din urma, ceea ce nu s-a intamplat in cazul sotului ei. Din pacate, mariajul celor doi "J", Jackie si John Kennedy, a fost umbrit de infidelitatile celui din urma, despre care sotia sa a aflat. Dar desi a stiut de legaturile amoroase ale sotului ei cu actritele Marilyn Monroe, Marlene Dietrich ori Judith Campbell, ea n-a avut nici o reactie publica, aparand imaginea sotului ei. Totusi, cand JFK implinea 45 de ani, iar la manifestarea organizata cu aceasta ocazie, Marilyn Monroe urma sa-i cante "Happy Birthday to You, Mr. President", Jackie a aflat dinainte si a boicotat-o in presa.
"Decaderea" Onassis
La asasinarea sotului ei, Jacqueline se afla in aceeasi masina cu el. Dar desi tragicul eveniment de la Dallas s-a petrecut la cativa centimetri de ea, l-a trait cu o impresionanta concentrare, cu emotie si demnitate, ceea ce a facut din ea Vaduva Americii si o figura mitica pentru intreaga planeta, care a si idilizat-o. In fotografii, in reportajele filmate si in transmisia televizata a funeraliilor, ea aparea ca o icoana a suferintei, imaginea ei, alaturi de a micutului John-John, dand salutul militar pe treptele Capitoliului, facand inconjurul lumii si incrustandu-se in Istorie. Impresionanta aura capatata in timp de Jackie s-a fisurat enorm, cand ea s-a recasatorit, in octombrie 1968, cu celebrul armator grec Aristotel Onassis, anunt ce a consternat opinia publica mondiala, socata de acest mariaj, intre o femeie ce avea un prestigiu mondial impecabil si un miliardar cunoscut si blamat in America pentru libertinaj.
E drept, ulterior s-a aflat ca, printre motivele casatoriei cu Onassis, Jackie invocase noul soc pe care i-l produsese asasinarea cumnatului ei, Robert Kennedy, petrecuta in iunie 1968, exact cand el se afla in linie dreapta pentru a obtine investitura partidului sau pentru prezidentialele din toamna, la care era creditat cu mari sanse de castig. De altfel, ea a fost foarte atasata de Robert-Bobby, si este mai mult ca sigur ca multe dintre opiniile exprimate pe casetele inregistrate cu Schlesinger la inceputul anului 1964 fusesera comentate, in prealabil, cu cumnatul ei. In ce-o priveste, presa americana, cunoscand bine trecutul de mare crai si de afacerist veros al lui Onassis, n-a acceptat niciodata acest mariaj, dovada ca atunci cand venea vorba despre ea, in diverse articole, era numita mereu "Jackie O". Dincolo de astea, ea a intrat si in atentia paparazzilor, care au urmarit-o prin Europa sau pe insula greceasca Skorpios, detinuta de Onassis. Asa se face ca, mai intai, au aparut in presa scrisorile ei de dragoste din adolescenta, apoi poze cu ea facand plaja la Capri sau pe insula Skorpios, unde fotografii au surprins-o goala, celebrul Larry Flint achizitionand imaginile si publicandu-le in 1975. Dupa moartea lui Onassis (1975), ea a revenit in America, s-a stabilit la New York si a devenit editoare. Totodata, s-a cuplat cu industriasul belgian Maurice Tempelsman, cu care si-a petrecut ultimii ani ai vietii, decedand de cancer, in mai 1994, la varsta de 64 de ani.
Dinte pentru dinte
In perioada petrecuta la Casa Alba, ca sotie a presedintelui Kennedy, viata lui Jackie a fost marcata de numeroase momente ale caror dedesubturi s-ar putea afla odata cu difuzarea casetelor la ABC. Dintr-un asemenea unghi, interesul cel mare il vor starni, in primul rand, opiniile sale privind conspiratia care a dus la asasinarea lui JFK (azi fiind aproape banala ideea privind implicarea vicepresedintelui Lyndon B. Johnson in acest "complot al sudistilor", care a fost evocata in trecere si in raportul oficial al Comisiei Warren). La fel de socante vor fi insa si confesiunile legate de aventurile extraconjugale ale sotului ei, inca de cand acesta intrase in Senat si apoi, cand ajunsese la Casa Alba. Daca, totusi, despre infidelitatile lui se stiau destule inca din epoca, nu s-a cunoscut absolut nimic despre faptul ca, desi se afisa convingator ca o sotie model, care tinea mortis la acest statut si dorea mereu sa aiba alti copii, Jackie a decis sa se razbune pentru aceste umilinte in serie, si a si facut-o. Potrivit propriilor confesiuni, care apar in premiera, ea a avut doua escapade amoroase: cu actorul William Holden si cu industriasul Gianni Agnelli. Daca ne luam dupa cronicile mondene ale timpului, constatam ca este vorba de doi Don Juani celebri in acele vremuri. In cazul lui Holden ( 1918-1981), este vorba de unul dintre marile staruri de la Hollywood, din anii '50-'60, un tip seducator, de o frumusete frapanta, cu fizic atletic, desemnat starul masculin al anului, in 1954 si 1955, primind si un Premiu Oscar in 1954. In ce-l priveste pe Gianni Agnelli (1921-2003), cel poreclit "Avvocato", are si el o buna cota mondena, in pofida faptului ca era coproprietar si conducator al uzinelor Fiat din Torino. Avea o figura de june prim italian clasic, a avut legaturi amoroase cu Pamela Harriman, aristocrata britanica, nepoata lui Churchill, poreclita "ultima mare curtezana a secolului XX" sau "marea orizontala" . In 1970, revista americana "Vanity Fair" l-a clasat printre cei mai seducatori barbati ai anului, asa ca nu e nici o mirare ca Jackie l-a ales spre a se consola in bratele lui. Iubiri si tradari... Ineditele confidente ale fostei Prime Doamne americane arata ca stralucirea poate fi uneori de fatada, simplu obiect publicitar. In ce-i priveste pe cei care credeau ca stiu totul despre clanul Kennedy, acestia au parte de noi si mari surprize, cand se asteptau mai putin.