Declaratia celor 77 de ONG-uri maghiare din Transilvania, care il someaza pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sa retraga descarcarea de sarcina arheologica acordata pentru varful Carnic sau sa-si prezinte demisia, a avut un larg ecou in opinia publica din tara si din Europa (in principal din Ungaria). Practic, intregul UDMR a fost bulversat, deoarece se stie ca in cadrul acestor ONG-uri lucreaza zeci de mii de voluntari. Ca si cand suflarea fierbinte in ceafa a partidelor lui Tokes Laszlo si Szasz Jeno n-ar fi fost o amenintare suficient de mare pentru UDMR, atitudinea ministrului Kelemen Hunor goldistul, ameninta o organizatie rasfatata de soarta, dedulcita la deliciile puterii eterne. Realizand fundatura in care a intepenit partidul, Kelemen a incercat, deja, sa se disculpe, afirmand la "Duna TV" (un post de televiziune din Ungaria) ca nu are de gand sa semneze actul final de descarcare arheologica a masivului Carnic, lasand cartoful fierbinte in mana guvernului. Mai mult, domnul ministru n-ar fi facut nimic rau, ci ar fi vrut sa fie "pro-activ" si sa salveze "ce se poate salva". Este exact declaratia d-lui Razvan Theodorescu-Cianura, din anul 2003, de pe cand semna descarcarile sanctionate apoi de justitie, fiind in aceeasi functie ca domnul Kelemen astazi. Cazul Kelemen Hunor n-a putut scapa neanalizat de colegii domniei sale din UDMR. Domnul Eckstein-Kovacs Peter, consilier prezidential pe probleme de minoritati, l-a sanctionat pe colegul de la Cultura, fara menajamente, in presa din ultima perioada.
"Nu stiu daca a fost o solutie fericita ca d-l Kelemen Hunor sa pastreze portofoliul Culturii, dupa ce a devenit lider de formatiune politica"
- Pentru societatea civila din Romania si Ungaria, UDMR era o mare speranta in lupta pentru salvarea Rosiei Montane. Prin venirea lui Kelemen Hunor la conducerea formatiunii, lucrurile s-au schimbat. A renuntat UDMR la pozitia traditionala privind Rosia Montana si protectia mediului in general?
- Nu sunt de acord cu afirmatiile dvs., prin care calificati UDMR drept un partid politicianist care si-a schimbat naravul dupa ce Kelemen Hunor a devenit presedintele lui. Adevarat: nu stiu daca a fost o solutie fericita ca Kelemen Hunor sa pastreze portofoliul Culturii, dupa ce a devenit lider de formatiune politica, dar sprijinul sau pentru descarcarea arheologica de la Rosia Montana l-a acordat, indubitabil, in calitate de ministru si nu de lider politic. Ministrul a considerat decizia in cauza una tehnica, ce nu necesita binecuvantarea UDMR. Opinia publica, insa, a perceput diferit lucrurile: cu ocazia demonstratiilor anti-cianura a fost blamata cu varf si indesat si UDMR, nu numai ministrul Kelemen Hunor, iar 77 de organizatii civice maghiare din Romania s-au declarat revoltate ca demararea investitiei din Apuseni ar putea fi legata de maghiari, chiar daca acestia sunt politicieni. In concluzie, cred ca Rosia-Montana este si o chestiune politica, iar UDMR trebuie sa se pronunte. Sper sa o faca, potrivit traditiei, intru apararea mediului.
- Ne amintim de proiectul de lege de interzicere a cianurilor in minerit, depus de dvs. si de d-l Gheorghe Funar. Din pacate, compania miniera a avut abilitatea sa-si angajeze un "lobby-ist", in chiar inima parlamentului, care a sabotat-o si a ingropat-o: omul din umbra al corporatiilor, pesedistul Iulian Iancu. De ce ati dorit interzicerea cianurilor?
- Am considerat ca este o chestiune de interes national, in care liniile despartitoare dintre partidele politice trebuie sa dispara. De aceea m-am asociat cu d-l Funar. Cei mai multi romani cred ca aceasta investitie nu trebuie facuta, pentru ca este defavorabila Romaniei din multiple motive: economice, de patrimoniu arheologic si cultural, de mediu etc. Nu putem accepta cianura in inima Apusenilor, mai ales ca este vorba de cantitati uriase, de 13 ori mai mari decat in Uniunea Europeana (in toata Europa se utilizeaza 1000 de tone de cianura anual, pe cand la Rosia Montana ar urma sa se foloseasca 13.000 de tone pe an! In total, in cei 15 ani de activitate miniera, s-ar utiliza peste 200.000 de tone!).
"Care dintre partidele parlamentare isi asuma titlul de "partid-cianura"?"
- Cum calificati descarcarea de sarcina arheologica a masivului Carnic, indiferent daca a fost sustinuta de ministrul Culturii Kelemen Hunor, sau de liderul UDMR Kelemen Hunor?
- Eu am deplans in mod public faptul ca domnul ministru Kelemen Hunor a sprijinit acea descarcare de sarcina. Mi se pare ca avem de a face cu un "plasture", care nu acopera rana produsa prin aceasta semnatura. Plasturele inseamna banii aceia foarte multi, 70 de milioane de euro, pentru restaurarea monumentelor istorice. Mai mult, faptul ca s-a negociat si s-a primit o suma mai mare de bani prevesteste ca, gata, am primit niste bani si o sa dam unda verde proiectului. Cel mai important este insa ca pasul facut de domnul ministru Kelemen il pune in dificultate pe domnul ministru Borbely, care a ramas, practic, ultima reduta in calea acestui proiect, pe care eu il consider pagubos, pagubos, pagubos. Proiectul este dezastruos din punct de vedere ecologic si al patrimoniului, si pagubos din punct de vedere economic si social. Cand Parlamentul European, cu majoritate covarsitoare de voturi, propune interzicerea folosirii cianurilor in minerit, cand Germania si Japonia inchid sau discuta despre iminenta inchiderii centralelor lor nucleare, a demara un proiect ca Rosia Montana, cu riscuri majore ecologice, ar fi mai mult decat o greseala, ar fi un act iresponsabil. Au gresit guvernele succesive, in principal cel care, in 1997, a concesionat in conditii dezavantajoase pentru tara zacamintele de la Rosia Montana, care nu au oferit o alternativa rezonabila locuitorilor zonei fata de oferta RMGC.
- N-ar fi trebuit ca d-l ministru Kelemen Hunor sa consulte formatiunea pe care o conduce, inainte de a-si pune semnatura pe descarcarea arheologica?
- Cred ca o decizie politica din partea UDMR este necesara, asa cum cred ca toate partidele politice parlamentare din Romania ar trebui sa se pronunte in aceasta cauza. Sa vedem: care dintre ele isi asuma titlul de partid cianura? In acest context, n-as pune intreaga responsabilitate numai pe umerii UDMR. Daca celelalte forte politice din Romania s-ar opune ferm proiectului cu cianuri, credeti ca UDMR ar forta demararea acestuia? Eu vad ca unele forte politico-economice vor sa scoata castana din focul intereselor lor cu mana unor politicieni UDMR. Eu unul, alaturi de majoritatea maghiarilor din Romania, sunt contra.
"Ar fi bine sa intrebati si partidele de opozitie ce pozitie adopta. Suntem satui de ambiguitati"
- Afirmati ca d-l Borbely, ministrul Mediului, a ramas "ultima reduta" in calea demararii proiectului. Multi cititori de pe forumuri cred ca avem de-a face cu un complot maghiar contra patrimoniului din Romania. Cum comentati?
- Cei care fac din aceasta chestiune o problema etnica gresesc. In ultima instanta, Guvernul Romaniei este mandatat sa-si asume responsabilitatea sau, mai bine zis, iresponsabilitatea demararii acestui proiect, or, in guvern, maghiarii nu sunt majoritari. Eu sper ca proiectul sa fie stopat inainte de a ajunge la guvern. Poate ar fi bine sa intrebati si partidele din opozitie ce pozitie adopta in cauza. Sotiile de presedinti de partide s-au pronuntat deja: Daciana Sarbu, sotia d-lui Ponta, este clar impotriva proiectului, dar doamna Valean, sotia d-lui Antonescu, mai voalat, este in favoarea proiectului. E de notorietate ca ambele doamne sunt implicate in politica, fiind si europarlamentari. Ar fi normal sa se pronunte si sotii domniilor lor, dar in calitate de lideri de partid, daca sunt pro sau contra. De ambiguitati suntem satui de zece ani, de cand se discuta proiectul!
"RMGC a facut din Rosia o localitate fantoma"
- Vorbiti de un plasture" de 70 de milioane de euro pentru patrimoniu, la schimb cu cedarea Carnicului. Dar Carnicul detine cele mai valoroase galerii romane! Ministrul Kelemen calculeaza aceste galerii inestimabile ca reprezentand "20%" din patrimoniul Rosiei Montane, pe care ne putem permite sa-l pierdem. Ramanem cu 80%, nu e bine?
- Am criticat si critic decizia ministrului Culturii din acest punct de vedere. Daca poate sa salveze 100% din patrimoniu, de ce sa se multumeasca cu 80%? Mai e si o demagogie extrema, prin care RMGC este felicitata ca investeste in pastrarea patrimoniului construit al Rosiei Montane. E scandalos! RMGC a facut din Rosia o localitate fantoma, cumparand casele si terenurile si lasandu-le apoi in paragina! Mai mult, localnicii care nu vor sa paraseasca locurile natale raporteaza faptul ca, prin metode frauduloase, oamenii firmei grabesc caderea caselor monument.
- Sa intelegem din pozitia dvs. exemplara, ca ea este si pozitia Presedintiei Romaniei fata de Rosia Montana?
- Punctul meu de vedere este strict personal si nu este legat de calitatea mea de consilier prezidential. E un punct de vedere pe care l-am si materializat printr-un proiect de lege, in perioada in care eram parlamentar.
- Cum le raspundeti celor ce acuza UDMR de un troc politic cu PDL, in chestiunea Rosia Montana?
- Nici unul dintre partidele parlamentare nu s-a pronuntat pana acum public fata de proiectul Rosia-Montana, ca atare nu se pune, in opinia mea, problema existentei unui troc politic. Or, daca consideram "tacerea mieilor" partidelor politice un troc politic, atunci este unul general, transpartinic. Ar fi bine de stiut daca ne aflam sau nu in aceasta situatie.
- Ce rol credeti ca joaca lacomia si coruptia in proiectul Rosia Montana?
- Cred ca cel mai mare adversar al nostru, al celor multi, este ignoranta. Daca facem efortul sa ne implicam, toata propaganda desantata a celor putini care sustin proiectul cade in derizoriu.
- Televiziunile si ziarele care difuzeaza publicitatea agresiva a companiei RMGC sunt cu gura legata, n-au voie, prin contract, sa dea nici o stire "negativa" pe tema Rosia Montana, nici macar comunicatul Academiei. De regula, asa ceva se intampla in Ghana, Zair sau Indonezia, nu in UE. ...
- Daca este asa cum spuneti, si cei care publica reclame RMGC se obliga la respingerea oricarei alte pareri in domeniu, cred ca suntem intr-o situatie paradoxala, in care insisi actorii media incalca libertatea presei si a dreptului la libera exprimare a opiniilor, valori garantate de Constitutia Romaniei.
- Ce le veti povesti nepotilor dumneavoastra, daca s-ar intampla sa fie deschisa exploatarea aurifera si daca va vor intreba cine a adus cianura in muntii Apuseni?
- Sper sa le povestesc despre feti frumosi, zane, eventual despre Haiducii lui Saptecai, si nicicum despre Haiducii Cianurii, care au distrus Padurea fermecata...
25.10.2011, 12:27Popa Dorina
Va felicit pentru toate activitatea dumneavoastra de lupta pentru adevar si dreptate! Aveti tot respectul nostru! Ar fi frumos sa mergeti sa vedeti cum protesteaza tinerii in Bucuresti: http://www.rosiamontana.net