In sudul orasului Cairo, intr-un loc scaldat de la facerea lumii de apele domoale ale Nilului, se afla o poarta sfintita spre ceruri, prin care se ridica la Dumnezeu rugaciunile crestinilor veniti la inchinare in acest antic si miraculos altar dedicat Fecioarei Maria: Biserica si Manastirea Al-Adra El Adawia din Maadi. Sanctuar al sperantei, al durerii mamei innebunite de gandul ca-si poate pierde pruncul preaiubit, locul este marcat de povestea vietii a trei femei remarcabile din spatiul biblic: Iochebed, Bithiah si Fecioara Maria.
Fuga in Egipt
La adapostul noptii
"Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui, fugi in Egipt si ramai acolo pana iti voi spune eu; caci Irod are sa caute Pruncul, ca sa-L omoare" (Matei 2:13).
Cu revelatia onirica a lui Iosif incepe povestea exilului Familiei Sfinte in Egipt, pe un drum anevoios, parcurs de-a lungul a trei ani si jumatate. Sosirea Familiei Sfinte in Maadi marca, astfel, momentul sfarsitului calatoriei lor terestre de-a lungul coastei mediteraneene a Peninsulei Sinai si prin Delta Nilului, si al imbarcarii lor, pentru a continua exilul, pe cursul fluviului, spre sud. In vremea aceea, Maadi se afla in antica capitala a Egiptului, Memfis, si era un important si strategic port fluvial, prin care pietre pretioase, esente rare, condimente si alte marfuri exotice si de lux, aduse tocmai din indepartata Nubia, erau transportate mai departe, de caravane, pe faimosul Drum al Matasii. De altfel, numele El Adawia si Maadi vin de la verbul "ada" sau "Y'aday" care semnifica "a trece", si de la "Maadiaa", care inseamna, in traducere din limba araba, pod.
Pentru ca regele Irod il instiintase pe guvernatorul roman al Egiptului, Gaius Turranius, despre fuga Familiei Sfinte, si patrule inarmate ii cautau pe intreg teritoriul tarii, calatoria pruncului Iisus si a parintilor sai in Egipt a fost facuta in mare taina, la adapostul intunericului noptii si nezabovind niciodata prea mult in acelasi loc. Traditia spune ca Familia Sfanta si-a gasit adapost, de-a lungul exilului sau din Egipt, in sanul comunitatilor evreiesti, si atesta existenta, pe locul in care se afla astazi Biserica Al-Adra El Adawia, a unei vechi sinagogi, in care Maria, Iosif si pruncul lor au gasit ocrotire, vreme de 10 zile. Conform parintelui Antonios Ateia, in urma cu douazeci de ani, a fost descoperit sub lacas un tunel secret, paralel cu Nilul, ce ar fi fost construit in vremea persecutiei crestinilor si despre care traditia spune ca Familia Sfanta ar fi trecut prin el, iesind la suprafata intr-un loc indepartat de agitatul port din Memfis, intesat de patrulele romane, unde s-ar fi imbarcat si ar fi trecut Nilul pe malul opus.
Biblia plutitoare
"Am chemat pe Fiul Meu din Egipt"
In ziua de 12 martie 1976, dupa slujba de dimineata, in apropierea scarilor pe care Familia Sfanta coborase cu doua milenii in urma, pentru a se imbarca, a fost gasita o biblie plutind pe apa Nilului.
Peste ani, un credincios venit sa se roage in lacasul Fecioarei Maria a fotografiat Biblia Plutitoare, si la developare a aparut pe fotografie o pata de lumina, in care se distingeau clar siluetele a patru persoane. Cea de-a patra persoana era Sfanta Salomeea, ruda Maicii Domnului, confirmandu-se, astfel, revelatia papei Theophilus, in care Fecioara Maria i-a dezvaluit acestuia ruta exacta a exilului in Egipt si faptul ca Salomeea insotise familia sfanta.
Deasupra intrarii in capela se afla o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, ce a lacrimat cu lacrimi de sange, in data de 18 ianuarie 1983.
Biserica, impodobita cu cele trei turle ce se zaresc de la distanta, are trei altare inchinate Fecioarei Maria (centru), Sfintilor Martiri Gheorghe, Damian si Mina (dreapta) si Sfintilor Parinti Antonie cel Mare, Paul si Shenuda al Sohagului (stanga). Am parasit Biserica Al-Adra El Adawia cu sufletul cuprins de o nemasurata liniste, un sentiment pe care-l incearca toti cei care vin sa se inchine si sa caute alinare, in nevoile lor pamantesti, la sfantul altar al Fecioarei Maria din Maadi. Urmele trecerii lui Iisus si ale Sfintei Sale Maici, fugari pribegi in Egiptul binecuvantat de profeti, precum Avraam, Isaac, Iacob, Moise si Ieremia, sunt porti deschise catre Dumnezeu, unde istoria, traditia si miracolele se intrepatrund si indeamna la permanenta meditatie...
MADALINA BANICA - Cairo, Egipt