Pentru prostata. Principala sarcina a prostatei consta in sustinerea capacitatii de reproducere masculina si in protectia cailor urinare inferioare fata de infectii. In general, barbatii sub 40 de ani nu au probleme cu prostata. Insa, ca o consecinta a disfunctiilor hormonale, cu trecerea anilor, la 80% din barbati apare cresterea (hiperplazia) benigna a prostatei. Simptomele specifice sunt: polakiurie (urinari dese), mai ales nicturie (urinari nocturne), mictiune imperioasa si/sau prelungita, golirea incompleta a vezicii, jet urinar slab sau intermitent, pseudoincontinenta urinara prin preaplin sau prin urgenta mictionala in cazuri mai grave, retentie de urina, constipatie. Simptomele enumerate pot fi insotite de durere si de limitarea activitatii sexuale. Uneori, afectiunea netratata se poate maligniza. Actualmente, unul din zece barbati sufera de cancer de prostata, acesta situandu-se pe locul doi ca frecventa a tumorilor la barbati.
Tratamentul naturist recomandat este sa consumati zilnic 2 litri de ceai de pufulita cu flori marunte, ghimpe, seminte de dovleac. Alimentele pe baza de soia sunt foarte indicate, deoarece contin izoflavone, substante ce pot proteja impotriva bolii de prostata.
* Pro-State Power - este un produs naturist foarte bun, care favorizeaza eliminarea urinei si amelioreaza nicturia, intrerupe mecanismul hormonal care produce cresterea prostatei.
* Extractul din frunze de urzica contine fitosteroli, cu un puternic efect antioxidant, care impiedica de asemenea cresterea prostatei.
* Semintele de in contin 27 de substante anti-cancerigene, printre care fibre, pectina, vitamina E si fitosteroli.
* Licopina este un antioxidant puternic si anticancerigen.
* Seleniul - un antioxidant deosebit de puternic, impiedica efectul nociv al radicalilor liberi si reduce procesele inflamatorii; zincul joaca un rol important in functia de reproducere a barbatilor, are efect in prevenirea dezvoltarii tumorilor benigne ale prostatei.
Pentru informatii suplimentare, ma puteti contacta telefonic.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Am cistita cronica de 47 de ani. Ce mai pot sa fac?"
(Raspuns pentru FILOFTEIA, F. AS nr. 957)
Cistita poate fi o problema acuta izolata sau un cosmar cronic recurent, intalnit frecvent la femei, si care se reactiveaza, de obicei, odata cu instalarea anotimpului friguros, la care se adauga si alti factori favorizanti, precum aportul insuficient de lichide sau constipatia cronica. Cu toate ca este aproape imposibil de depistat bacteria care declanseaza un episod de cistita, totusi, peste 90% din cazuri sunt provocate de Escherichia Coli, o specie de bacterii intalnita in mod normal la nivelul colonului si rectului. Desi cistita este considerata o boala banala, ea nu trebuie tratata cu superficialitate, intrucat poate avea repercusiuni grave asupra aparatului renal si chiar a sistemului reproducator. Am mentionat acest aspect deoarece, in cazul dvs., infectia vezicii urinare treneaza de foarte mult timp, incadrandu-se in randul cazurilor mai severe si mai greu tratabile, si in care posibila afectare renala trebuie impiedicata prin administrarea cvasi-continua de antibiotice. Sigur ca, la un moment dat, nici antibioterapia, pe langa efectele colaterale binecunoscute, nu mai poate controla inmultirea si raspandirea germenilor patogeni in tractul reno-urinar si, de aceea, solutia salvatoare pare sa vina tot din sfera medicinei naturiste, care dispune de remedii eficiente in combaterea cistitelor acute, cronice sau recurente.
* Zeama de orz cu lamaie este tratamentul traditional pentru cistita. Turnati 900 ml apa clocotita peste 50 g de orz spalat. Adaugati coaja si sucul de la o lamaie + o jumatate lingurita de zahar (sau miere). Amestecati bine si beti cate un pahar, de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Beti pana la 4 cesti pe zi de ceai preparat din cate o parte de buchiu, pir, strugurii-ursului si una de matase de porumb. In cazul in care se evidentiaza sange in urina, adaugati si 2 parti de traista-ciobanului.
* Folositi infuzie din 2 lingurite de frunze de fag uscate si maruntite la 200 ml apa clocotita. Beti doua cani neindulcite pe zi.
* Merisor - sucul de merisor modifica forma E.coli inhiband cresterea filamentelor care permit bacteriei sa se ataseze de uroteliu (mucoasa tractului urinar). Acest mecanism antiadeziune, datorat proantocianidinei, permite ca bacteria sa fie eliminata in mod natural prin mictiune. Un pahar de 300 ml suc de merisor zilnic asigura protectia dorita. Daca nu aveti la indemana suc de merisor, puteti folosi infuzia concentrata din planta - 2-3 cani pe zi.
* Propolis - efectul propolisului se explica prin actiunea sa antiinflamatorie locala si bactericida fata de germeni din genul Streptococcus, Proteus si, in mod deosebit, fata de E.coli. Se administreaza sub forma de tinctura (3x25 picaturi pe zi) sau capsule de 100 mg, de trei ori pe zi, inainte de mese, pana la disparitia simptomatologiei.
* Uleiurile volatile (esentiale) de smirna, levantica, musetel si, in special, cimbru sau Arbore de ceai, au proprietati antiinflamatoare, bacteriostatice si bactericide, recunoscute in afectiunile tractului reno-urinar. Se pot folosi oral 2-5 picaturi ulei esential la o lingurita de miere, de trei ori pe zi, inainte de mese, sau sub forma de comprese calde in zona inferioara a spatelui, precum si in bai de sezut.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Mi s-a pus diagnosticul de gaura maculara si vreau sa-mi salvez vederea"
(Raspuns pentru IOANA - Caras Severin, F. AS nr. 950)
Daca veti consuma timp de 6 luni mancaruri preparate din orez, grau, legume cu ulei sau untura, produse lactate, toate fructele, oua (doua pe saptamana - doar galbenusurile), sparanghel, spanac, laptuca, sucuri dulci de fructe, zahar si sare in cantitate mica si nu veti consuma produsele care pentru boala dumneavoastra sunt considerate otrava, adica peste, carne, bauturi alcoolice, fasole, bauturi fierbinti (ceai sau cafea), otet, usturoi, ceapa, praz, alimente uscate (porumb, orez), condimente iuti, ardei iute etc., boala dvs. se va ameliora foarte mult. Daca doriti ca vindecarea sa fie si mai spectaculoasa, va recomand sa faceti un automasaj, sa aplicati terapia cu apa distilata si sa luati zilnic o lingura de Apisan-Forte, produs medaliat cu aur la Saloanele de Inventii de la Geneva, Bruxelles si Bucuresti, la sectiunea sanatate.
Pentru sfaturi si indrumari pentru automasaj, rog sa sunati la 021.242.67.36, seara, dupa ora 20:00.
"Cum se trateaza ciocurile de pe coloana?"
(Raspuns pentru Anda Manulescu - Timisoara, F. AS nr. 950)
Pentru suferinta dumneavoastra, va recomand retetele naturiste ale lui Valeriu Popa, pentru ciocuri pe coloana si dureri ale coloanei vertebrale
Ciocuri pe coloana
* Alifie de sanziene: 20 g planta uscata, bine maruntita, se pun la macerat, timp de 12 ore, in 30 ml spirt sanitar, intr-un borcan inchis ermetic. Se adauga 200 ml ulei de masline si se tine pe bain-marie, timp de 3 ore, agitand vasul din cand in cand. Se lasa in repaos 3 zile, dupa care se filtreaza. Dupa filtrare, se pune intr-un vas pe foc si se adauga 50 g ceara de albine, amestecandu-se continuu, pana se topeste. Dupa racire, se pastreaza la rece. Se fac frictionari de-a lungul coloanei vertebrale in fiecare seara.
Dureri ale coloanei vertebrale
Se amesteca o cana de hrean ras si o cana de malai si se pun intr-o bucata de material de bumbac. Se unge pielea cu osanza de porc si apoi se aseaza compresa. Se tine 45 de minute. Se repeta cel putin 3 zile. Daca veti respecta urmatorul regim alimentar, inseamna ca alimentele pe care le veti consuma va vor fi leacuri.
Alimente recomandate: orez, grau, porumb, supa de fasole, produse lactate (exceptand iaurtul si branza telemea), dovleac, dovlecel, miere de albine (miere vie), struguri si alte fructe dulci, banane, mere Golden, pepene verde, piersici, pere dulci, prune dulci, cirese pietroase "inima de porumbel" (varietate de cirese din judetul Vrancea), apa distilata si ceai de salvie intre mese. In loc de ulei, se va folosi unt.
Alimente interzise: carne de porc, vita, berbec, bivol, pasare, alcool, sare, fructe acre, lamaie, gref, rosie, ananas, condimente picante, ardei iute, fasole soia, produse din soia, ulei, bauturi fierbinti (inclusiv ceai, cafea), cartofi, ridichi, legume verzi, ceapa verde, usturoi verde, fasole verde, salata, iaurt, branza telemea, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite.
"Exista un tratament eficient pentru restabilirea echilibrului?"
(Raspuns pentru Vasilescu George - Vaslui, F. AS nr. 950)
Restabilirea echilibrului se poate realiza, pe langa alte metode, prin automasaj. Daca va veti masa zona de reflex pentru echilibru cate 15 minute, de trei ori pe zi, in 10-15 zile, mersul dumneavoastra nu va mai fi periclitat de pierderea echilibrului. Zona de reflex a echilibrului se afla pe maini, pe dosul acestora, in prelungirea degetelor mici si inelar pe lungime de 3 pana la 4 cm si o latime de 2 cm.
Daca doriti planse cu zonele de echilibru si modul in care se face automasajul, va rog sa sunati la tel. 021.242.67.36, dupa ora 20:00.