Stresul de orice fel, conflictele emotionale, zgomotul, alimentatia gresita sau somnul insuficient deregleaza intregul sistem, blocand mobilitatea noastra intelectuala. Urmarea: oboseala si lipsa de concentrare. Primul impuls este sa apelam la medicamente, in speranta ca vom iesi mai repede din impas. Calmantele ori stimulentele intarzie, insa, sa-si arate efectul, lovind alaturi de tinta. Mult mai indicate sunt cateva practici ale medicinei alternative, experimentate cu mult succes in clinicile occidentale. Este vorba despre un program de gimnastica fulger, un fel de "gimnastica de invatare" provenind din kinesiologie. Efectuati exercitiile de mai jos, in ordinea in care sunt prezentate. Dureaza circa 7 minute. Daca pe parcurs simtiti cea mai mica jena, opriti-va. Unele blocaje sunt asa de profunde, incat este nevoie de ajutorul unui specialist. Dar acum, relaxati-va. Acesta este primul pas spre o concentrare mai buna.
Masaj subclavicular
Asezati-va comod pe un scaun si atingeti cu una din palme zona ombilicala. Apoi fixati degetul mare si aratatorul celeilalte maini la 2-3 cm in stanga si in dreapta sternului, sub clavicula. Masati usor, intre 30-60 de secunde, in timp ce privirea "se muta" de la stanga la dreapta si invers. Schimbati mainile. Exercitiul acesta echilibreaza cele doua jumatati ale corpului, produce relaxarea cefei si a spatelui si are un efect optim in cazul stresului vizual. Deci, ideal pentru cei ce lucreaza pe computer.
Respirati energie
Stand pe scaun, puneti ambele palme pe abdomen, sub ombilic. Expirati cu socuri intrerupte, ca si cand ati vrea sa faceti sa pluteasca in aer o scama sau un fulg. Apoi inspirati adanc si incet. Repetati exercitiul de trei ori. Organismul si mai ales creierul dvs. sunt alimentate cu oxigen si energie, iar sistemul nervos central se destinde.
Pastrati-va calmul
Conflicte in familie, necazuri la serviciu, griji legate de copii - pentru ca starea emotionala nervoasa excesiva sa nu va copleseasca, efectuati exercitiul urmator, destinat sa diminueze hipersensibilitatea: asezati-va pe un scaun si incrucisati glezna dreapta peste stanga si incheietura mainii drepte peste cea a mainii stangi. Inchideti ochii si respirati adanc, vreme de un minut. Cand inspirati, lipiti limba de cerul gurii, iar cand expirati, lasati-o in pozitie normala, destinsa.
Desenati un "opt"
Asezati pe scaun, intindeti mana dreapta in fata, cu degetul mare ridicat (la inaltimea nasului). "Desenati" acum in aer, cu bratul intins, un "opt" culcat incepand din stanga sus. Capul ramane nemiscat, doar ochii urmaresc miscarea degetului. Efectuati exercitiul de trei ori, cu fiecare brat, si pe urma de trei ori, cu ambele maini impreunate, intinse in fata.
Presiune pe frunte
Apasati usor, cu degetele ambelor maini, pe protuberantele osului frontal. Acestea se afla pe frunte, deasupra mijlocului ochilor, intre sprancene si radacina parului. Inchideti ochii si respirati linistit de 10 ori. In felul acesta, stresul emotional care blocheaza capacitatea de concentrare dispare. Semnalul: o pulsatie concomitenta, in cele doua puncte. In acest moment, creierul mare este in plina activitate, gata sa gandeasca clar si rational.
Miscari incrucisate
Stati in pozitie de drepti. Atingeti pe rand cu fiecare mana genunchiul opus, ridicand picioarele ca la mersul pe loc. Repetati miscarile circa un minut, vreme in care respirati linistit, de 8 ori. Acest exercitiu activeaza ambele emisfere cerebrale, stimuleaza capacitatea de perceptie si pune creierul in miscare. Il puteti efectua si sezand la masa de lucru. Dar atentie: miscarile incrucisate pot fi suprasolicitante pentru unele persoane. Efectuati-le doar daca va simtiti in stare.
Apa rece
Beti un pahar cu apa rece de la frigider. Sorbiti-o inghititura de inghititura. Apa este implicata in toate procesele din organismul nostru, inclusiv in randamentul psihic. Paharul cu apa rece este un antidot excelent si in durerea de cap si tulburarile de ritm cardiac.
Fireste, putem ingurgita orice, si parjoale, si limonada, si cafea, si biscuiti cu ciocolata. Pentru multi dintre noi, asta este hrana noastra cea de toate zilele. Dar nu si pentru creierul nostru. Iar cei ce nu-si alimenteaza ca lumea celulele cenusii intr-o buna zi capoteaza. Lipsa de concentrare, nervozitatea si oboseala pot fi urmarea directa a carentei substantelor nutritive, la care creierul nostru reactioneaza foarte sensibil.
Cocktail energizant
Creierul este extrem de lacom si "mancacios". Desi nu reprezinta decat 2-3% din greutatea noastra corporala, el revendica 20% din necesarul total de hrana. Mai ales hidrati de carbon si albumine. Si pentru ca pofta de mancare sa-i fie satisfacuta, ideale sunt un cocktail din substante nutritive variate si o energizare cu hidrati de carbon. Deviza: calitate in loc de cantitate si, zilnic, un numar mai mare de mese usoare.
Hidrati de carbon complecsi
Consumati, de preferinta, hidrati de carbon "complecsi", adica pe cei prezenti in cerealele integrale, in fructe si legume. Acestia sunt rezerva ideala de energie. Si pentru ca organismul ii consuma incet-incet, aveti grija ca glicemia dvs. sa ramana constant la acelasi nivel. In felul acesta, creierul, care consuma zilnic 180-200 g de glucoza (ca energie propulsoare), va fi si el satisfacut. Lucru imposibil de realizat, practic, cu hidratii de carbon "simpli", adica cei din faina alba si zahar. Dupa ce sunt consumati, glicemia creste, ce-i drept, imediat, dar scade la fel de repede, si odata cu ea si puterea de concentrare. Deci: la micul dejun, in loc de paine cu dulceata, mancati fulgi de ovaz cu iaurt si fructe proaspete. Asta, bineinteles, daca vreti sa va luati zborul spre inaltimi spirituale, altminteri greu de atins.
Albumine si proteine
Combinati hidratii de carbon cu albumina din lapte, produse lactate, oua, fasole uscata, mazare si nuci, dar din cand in cand si cu cea din pestele slab si din carnea de pasare. In felul acesta, depozitele cu proteine necesare transmitatorilor cerebrali vor fi permanent pline. Dar aveti grija ca "mintea" dvs. sa primeasca si grasimile corespunzatoare prezente in uleiuri presate la rece din masline, germeni de grau, soia, nuca si lecitina (prezenta in soia, arahide si oua).
Hrana pentru nervi
Fiti atenti ca alimentatia dvs. sa contina toate vitaminele importante si substante minerale in cantitate suficienta, adica: calciu (din produsele lactate) si magneziu (din cerealele integrale si legumele verzi), foarte importante pentru transmiterea impulsurilor nervoase, dar si ca substante anti-stres. Potasiul si zincul (din nuci) joaca, de asemenea, un rol important in procesele biochimice din celulele nervoase. Cuprul participa, pare-se, la producerea tirosinei, un aminoacid preliminar al multor neurotransmitatori.
Dar cea mai importanta hrana pentru nervi - in general - o reprezinta vitaminele din complexul B, in special B1 (din lapte, cereale integrale, drojdie, cartofi, fasole, mazare si oua). Fara aceasta "scanteie", creierul nostru n-ar putea sa "arda" glucoza.
Condimentati-va corespunzator mancarurile! Multe ierburi si arome naturale "pigmenteaza" gustul bucatelor, dar in acelasi timp impulsioneaza celulele cenusii. Mararul, ghimbirul, coriandrul - intaresc nervii, roinita (melisa) si piperul stimuleaza puterea de concentrare, cardamomul memoria, iar scortisoara armonizeaza curentii cerebrali.
Intaritoare
Beti multe lichide, de preferinta apa cu suc proaspat de lamaie sau suc de mere amestecat cu apa minerala. Dar atentie la cafea si la ceaiul negru. Cofeina pe care o contin este un stimulent pentru concentrare, dar de scurta durata. Efectul odata trecut, starea de neatentie si oboseala se reinstaleaza.
De retinut: stabiliti un program de alimentatie constienta a creierului. Micul dejun - bine alcatuit - va ajuta sa porniti ziua in forta, iar mesele usoare, repartizate in mai multe etape, va reincarca creierul cu energie. Daca aveti nevoie de cateva momente de concentrare maxima, consumati un fel de mancare cu multa albumina, dar cu putini hidrati de carbon. In schimb, daca aveti de parcurs un adevarat maraton intelectual, se recomanda hidratii de carbon in cantitate mare. Iar daca stresul va copleseste, stimulati-va energia cu sucuri de fructe preparate in casa, si creierul dvs. isi va face din nou datoria. Iata cateva retete:
Albumine multe, hidrati de carbon putini
Sandvici cu branza
Amestecati o lingura de telemea proaspata si una de branza de vaci cu patrunjel verde tocat, o lingurita de seminte (prajite) de floarea-soarelui si 50 g castravete (taiat bucatele), adaugati sare si piper si ungeti crema astfel obtinuta pe o chifla de graham taiata in doua. Contine multe vitamine, albumina din belsug, vitamina E si magneziu.
Hidrati de carbon in cantitate mare
Taietei cu sos de nuca
Fierbeti 500 g taietei si amestecati-i cu un sos preparat din: 100 g samburi de nuca, o lingura de stafide (ambele taiate marunt), 2 ardei iuti (rosii) taiati rondele subtiri si caliti in 30 g de unt, sare, piper, scortisoara, zeama si coaja rasa de la 1/2 lamaie, putin coriandru si putina menta (tocata).
Bautura anti-stres
(pentru un pahar)
Se sfarama o banana si se amesteca cu 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 lingurita de germeni de grau si 150 ml de lapte. Secretul? Vitamina B6, calciu, lecitina si vitamina E.