Bucurestiul isi pierde istoria. Demolarile, mutilarile care afecteaza ireversibil patrimoniul cultural, distrugerile provocate, girate de specialisti si de foruri a caror misiune este protejarea patrimoniului anuleaza sansa capitalei Romaniei de a se inscrie cu propriile particularitati culturale printre orasele moderne ale Europei.
Modul in care au fost "valorificate" pana acum sapaturile arheologice din Centrul Istoric - prilejuite de un proiect de modernizare a infrastructurii - reflecta un imaginar profesional slab exersat de catre arhitecti si urbanisti si un interes rarefiat din partea autoritatilor. Se pregateste, acum, distrugerea Academiei Domnesti, scoasa la lumina de cercetarile arheologice din Piata Universitatii. Vestigiile Academiei Domnesti, impreuna cu cele ale bisericii Sf. Sava, formeaza un ansamblu - declarat oficial monument istoric - ale carui importanta si potential de valorificare urbana interzic luarea unor decizii unilaterale, lipsite de transparenta, care sa conduca la disparitia lor. Viitorul vestigiilor din Piata Universitatii trebuie sa fie decis numai in urma unei concertari interprofesionale intre specialisti ai patrimoniului (arhitecti, arheologi, urbanisti, peisagisti). Acum este momentul sa discutam despre proiectul de parcare subterana din Piata Universitatii, pentru ca numai acum se cunosc vestigiile istorice care ocupa suprafata propusa pentru realizarea acestui proiect.
Atragem atentia initiatorilor proiectului destinat transformarilor din Piata Universitatii ca demolarea, distrugerea constienta a unui monument istoric, este ilegala (cf. Legea nr. 422/ 2001).
Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie"
dr. MONICA MARGINEANU CARSTOIU - Presedinte, dr. STEFAN BALICI - Vicepresedinte, drd. VIRGIL APOSTOL - Secretar