- Repertoriul tau e plin de melodii dedicate primaverii. Te regasesti in ea, mai mult decat in celelalte anotimpuri?
- Verdele primaverii are in el o lumina biruitoare, bogata in promisiuni. Cred ca e cea mai fidela culoare a bucuriei. E suficient sa-ti porti pasii prin iarba proaspata si pe sub ciresii infloriti, ca sa simti cum sufletul incepe sa-ti zboare spre zari albastre.
- Iti mai amintesti de primaverile copilariei?
- Amintirea lor e plina de inocenta si de lumina: malinul nins din gradina bunicii, ce ma veghea la geam, intr-o regala inflorire, pardesiul de catifea si pantofii de lac, de care eram foarte mandru, drumul de lumina de la biserica spre casa, din noaptea Invierii, cu flacara lumanarilor ferita in palme. Simteam ca ma strabate o senzatie de desprindere de pamant. Un sentiment usor de inaltare. Rugaciunea pe care o spuneam cu Buna, in dreptul lumanarii aprinse, se inalta spre cer si stiam ca cineva, acolo sus, ma iubeste. Eram sub protectie magica absoluta.
- Din cate sarbatori pascale ai trait, exista una anume care sa-ti lumineze amintirile?
- Pelerin in tara lui Iisus! Din doua motive. Unul, legat de activitatea mea artistica, pentru ca era primul turneu in Israel, coplesitor si emotionant, prin intensitatea trairilor, la intalnirea cu o generatie pentru care Romania inseamna cea de-a doua casa. Sali arhipline, lacrimi, flori si aplauze frenetice, de la un public avid de a mai fredona refrenele ce i-au bucurat copilaria si tineretea. Succesul repurtat m-a determinat sa accept invitatia ca acest turneu sa devina o permanenta, si de atunci, in fiecare an, ma intorc cu drag in mijlocul miilor de romani care ma asteapta acolo cu nerabdare, daruindu-mi iubire si clipe magice.
Cel de-al doilea motiv este legat de revelatia pe care am trait-o pe parcursul pelerinajului la Locurile Sfinte, edificii impregnate de Divinitate si de istorie. Am pasit cu piosenie pe taramurile Sfintelor Scripturi: Locul Bunei-Vestiri din Nazareth, Pestera Nasterii Domnului din Bethleem, Raul Iordan, Muntele Fericirilor, Marea Galileii, Gradina Ghetsimani, Muntele Tabor, la Ierusalim pe inaltimea cea sfanta a Golgotei, la Sfantul si de Inviere Izvoratorul Mormant, la locul Inaltarii de pe Muntele Maslinilor si la celelalte Sfinte Locuri prin care a trecut Domnul Iisus Hristos, pentru mantuirea noastra.
Implinind calatoria am inteles indemnul: "Bucura-te, pelerinule, catre cer, de folosul ostenelii tale!", precum si faptul ca:
"Eu am fugit de pe o cruce/ Si-am dat de alta, repetat;/ Stiu ca oriunde m-as mai duce,/ Am o Golgota de urcat./ Sunt, poate, doar o intamplare/ Straina si lui Dumnezeu,/ Dar am aceasta grea carare/ Sapata in destinul meu".
- Iti mai spune ceva Invierea sau o traiesti, ca majoritatea romanilor, in fata televizorului?
- In curand, vom lua Lumina din Lumina, ca s-o ducem mai departe, in noi... impacat cu tine, cu ceilalti, cu Dumnezeu. Indiferent unde ma voi afla in lume, cu familia si prietenii mei, voi numara clipele pana la miezul noptii, asteptand miracolul Invierii. Voi trai, ca intotdeauna, senzatia ca minunea innoirii va cuprinde in brate pamantul, incarcandu-l din nou de puteri. Va fi nevoie doar de un bob zabava ca sa-ti asculti sufletul.
- Ce mesaj le transmiti cititorilor revistei noastre in prag de sarbatoare?
- Fie ca iubirea sa le picure in suflet pace si bucurie. Ca dar de Paste, le ofer un nou spectacol muzical, intitulat sugestiv "Ruga pentru flori", un buchet de melodii si ganduri curate, transpuse in albumul "Lacrimi".
- Stiu ca esti nu numai un mare iubitor de poezie, dar si un rostitor sensibil, care stie sa creeze emotie. Ce versuri crezi ca s-ar potrivi pentru finalul acestui interviu?
- Versuri alese, dedicate sarbatorii pe care o asteptam:
"Cand Pastile se-apropie mereu
Sunt luat de amintiri si dus agale,
Copil ma regasesc in satul meu
La casa batraneasca de pe vale;
Ca incepea asa o primeneala,
Miresmele de flori de liliac,
Si lutul proaspat, iz de varuiala,
Se vanturau prin usa din cerdac,
In miez de noapte, satu-n asteptare,
Biserica-ntr-o hora o strangea,
Lumini se aratau pe la altare,
Iisus, Cristosul nostru, invia.
As vrea sa vin din nou in satul meu,
In zi de Pasti, in zi de sarbatoare,
Poate-mi va spune bunul Dumnezeu
Cam cat mai am de ars din lumanare...
E Paste iar si Cristul a-nviat,
Lumina Lui nicicand nu se va stinge,
Departe, peste mari, de al meu sat,
O lacrima de dor mi se prelinge...".