Stimata doamna, stiu din experienta personala cat de sacaitoare si dureroasa este afectiunea umarului (bursita). Eu va propun o reteta pentru a prepara un unguent cu efecte antiinflamatorii, analgezice si stimulator al circulatiei locale. Reteta: 15 g sapte-degete, 20 g muguri de pin, 10 g tuia (fructe), 20 g sulfina, 15 g arnica si 20 g boz (frunze). Toate plantele se pun intr-un borcan cu capac si peste ele se toarna 100 ml alcool sanitar de 70gr.. Se inchide etans cu capacul si se lasa la macerat 24 de ore. Se pune la fiert cu 500 ml ulei de masline, pe baia de abur, timp de trei ore. Se mai lasa la macerat dupa fierbere 42 ore. Se filtreaza uleiul medicinal, iar separat se topesc 50 g ceara de albine. In final, se combina ceara topita cu uleiul si se amesteca pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider si se aplica de doua ori pe zi, pe zona afectata, masand usor si circular. Unguentul este eficient si-n afectiunile coloanei vertebrale si-n general in afectiunile reumatismale.
Daca nu reusiti sa preparati unguentul va rog sa ma contactati. Va doresc sanatate!
ANDREI GEORGESCU - farmacist - Bucuresti, tel. 0762/68.73.26.
"De doi ani de zile am infectie urinara cu Enterococus"
(Raspuns pentru IVAN SIMONA, F. AS nr. 949)
Din fericire pentru dvs., va pot recomanda un tratament natural gasit si oferit cu generozitate de catre gradina Mamei Natura. Acest tratament este compus din:
* Garlic Caps - tablete de usturoi asociat cu extract de patrunjel; usturoiul, planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, are o serie de efecte benefice asupra organismului uman. Pe langa rolul deosebit pe care-l are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda si un puternic efect antibiotic.
* Para Protex - extract din fructul Quisgualis indica - izoleaza si impiedica inmultirea, raspandirea diversilor paraziti.
* Pure Yuca - denumit si "arborele vietii", renumit pentru capacitatea sa de optimizare a proceselor de eliminare a toxinelor.
"Am alergie si bila grasa si lenesa"
(Raspuns pentru STELUTA SURUGIU - Botosani, F. AS nr. 949)
Stimata doamna, pentru a combate alergia dvs. si a rezolva problema legata de bila lenesa si grasa, va pot recomanda un tratament natural compus din urmatoarele produse:
* Ocean 21 - contribuie la revitalizarea organismului si la mentinerea echilibrului sau biochimic. In compozitia sa intra o serie de alge marine, impreuna cu frunze de aloe vera.
Pentru informatii suplimentare, ma puteti contacta telefonic.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Caut tratament pentru sindromul Tourette"
(Raspuns pentru PETRONELA - Piatra Neamt, F. AS nr. 933)
Trebuie subliniat, din capul locului, ca ticurile debuteaza, de obicei, in copilarie, avand cauza deocamdata neprecizata, insa pot fi asociate cu metabolismul anormal al unor neurotransmitatori cerebrali (dopamina, serotonina). In cazul sindromului Tourette, ticurile sunt mai accentuate si multiple, nu sunt chiar involuntare, dar sunt compulsive, ca niste nevoi urgente, fiind o tulburare mai mult frustranta, decat grava. In general, stresul emotional poate accentua ticurile si poate fixa atentia voluntara asupra lor, insa, de obicei, simptomatologia diminueaza cu varsta si, in final, poate disparea.
In afara tratamentului alopat prescris de medicul specialist, in cazul neuropatiilor infantile, caracterizate prin simptome fizice si psihice complexe (miscari dezordonate, ticuri, agitatie, hiperexcitabilitate etc.), sunt indicate atat remedii fitoterapeutice, cat si metodele terapeutice fizice (gimnastica, plimbari in aer liber, inot, bai caldute, masaje etc.) in asociere cu sedinte de psihoterapie. Remediile fitoterapeutice indicate in astfel de cazuri asociaza plante cu actiune neurotrofica si sedativa, de obicei sub forma de infuzii indulcite cu miere. O formula eficace in cazul sindromului Tourette presupune un amestec din flori de tei, flori de levantica, frunze de roinita, conuri de hamei si frunze de menta. Se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 2 lingurite de amestec din plante la o cana de apa. Se bea o cana in timpul zilei, iar cea de-a doua, inainte de culcare.
Valeriana, la randul ei, reprezinta un remediu important, in principal datorita proprietatilor antidepresive, calmante, ale sistemului nervos, sedative si timoleptice (psiho-stabilizante). Se administreaza sub forma de pulbere, 1/2 lingurita, de 3-4 ori pe zi, sau sub forma de comprimate (Valerinal), cate o jumatate de pastila, de 3-4 ori pe zi, inainte de mese.
In aceeasi categorie se inscrie si Captalanul, cu efecte neurosedative si reglatoare de activitati nervoase, datorate principiului activ numit petasina. Se administreaza la fel ca si valeriana. As aminti, in incheiere, si cateva dintre alimentele indicate in astfel de situatii, pentru proprietatile lor neurotrofice - arahidele, caisele, coacazele negre, migdalele, prunele, patrunjelul, soia, graul - si sedative nervoase generale - ciresele, mandarinele, merele, piersicile, mararul, vinetele, salata verde, varza.
Nu in ultimul rand, acizii polinesaturati de tip Omega 3 (acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic) si complexul vitaminic B (preferabil din drojdia de bere) sunt indispensabili pentru buna functionare a sistemului nervos, dar si in procesul de sinteza a neuromediatorilor chimici cerebrali. Sa auzim numai de bine!
"Sufar de endometrioza ovariana si pelviana"
(Raspuns pentru ANDREEA - Suceava, F. AS nr. 934)
In mod sigur, interventia chirurgicala ce vi s-a propus (histerectomie) este ultima optiune de luat in calcul pentru o femeie de varsta dvs. (26 ani), care doreste cu ardoare sa devina mama. Daca interventia chirurgicala conservatoare prin care ati trecut (indepartarea tumorilor endometriale, a tesutului cicatriceal si a aderentelor, fara scoaterea organelor reproductive) nu a fost eficienta pentru ameliorarea fertilitatii, se pot gasi si alte proceduri utile in astfel de situatii, cum ar fi tehnicile de fertilizare "in vitro".
In privinta tratamentului pe care l-ati urmat, se prea poate ca Danazolul sa nu fi fost solutia optima curativa. Desi acest medicament blocheaza producerea hormonilor stimulatori ai ovarului, impiedicand menstruatia si simptomele legate de endometrioza, totusi, in unele cazuri, poate sa nu fie prima optiune terapeutica, cu atat mai mult cu cat poate determina aparitia unor efecte adverse suparatoare, cum ar fi acneea si cresterea parului pe fata.
Trebuie sa stiti ca exista si alte tipuri de medicamente care pot fi utilizate in cazurile de endometrioza si cu care ati putea avea mai mult succes. Astfel, agonistii si antagonistii hormonului de eliberare a gonadotropinelor (Gn-RH) sunt medicamente care blocheaza producerea hormonilor ce stimuleaza ovarul, impiedica aparitia menstruatiei, ceea ce ajuta la scaderea in dimensiuni a implanturilor endometriale si pot duce chiar la remisia endometriozei pe parcursul tratamentului, uneori, chiar timp de cateva luni sau ani dupa acesta.
* Medroxiprogesteronul, medicament injectabil (Depo-Provera), este eficient in oprirea menstruatiei si cresterii implanturilor endometriale, atenuand astfel si simptomatologia caracteristica endometriozei.
Cu alte cuvinte, sunt de parere ca nu s-au epuizat toate solutiile terapeutice prin care s-ar putea evita interventia chirurgicala radicala, de natura sa stopeze brutal posibilitatea de a mai avea copii, in cazul unei femei aflate in plina perioada reproductiva.
Desi in cazul endometriozei, solutiile naturiste sunt limitate, un remediu eficient il constituie INDOLII - fitonutrienti puternici, pe care ii gasim indeosebi in legumele crucifere (varza, varza creata, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, nap, ridichi, creson, gulie). Pe langa puterea lor antioxidanta, indolii ajuta si la echilibrarea nivelurilor hormonale, mai ales in cazul excesului de estrogen, fenomen cauzal in aparitia endometriozei.
Unul dintre cei mai activi indoli este Indolul-3-Carbinol, puternic dezactivator al estrogenului, cu actiune blanda si lipsita de pericole asupra sistemului hormonal.
Practic, Indole-3-Carbinol actioneaza ca antagonist estrogenic, reducand fixarea estrogenilor pe receptorii celulari specifici tesutului endometrial (si mamar), fiind indicat in numeroase patologii cu localizari genito-mamare (endometrioza, fibrom uterin, displazie mamara, fibroadenom mamar), precum si patologii neoplazice cu aceleasi localizari.
Se administreaza cate o capsula pe zi, la masa, pe o perioada corespunzatoare gradului de afectare si severitatii bolii. Sa auzim numai de bine!