Recomandarea a fost trimisa ministrului Kelemen Hunor, dupa ce organizatiile Pro Patrimonio, Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor) Romania si Academia Romana au trimis o scrisoare deschisa CNMI si MCPN, in care subliniaza ca Rosia Montana se conformeaza criteriilor pentru inscrierea in Lista Indicativa a Patrimoniului Mondial.
"Sprijin national si international masiv, pe care nu-l mai puteti ignora"
In scrisoarea organizatiilor si Academiei se spune, printre altele: "Valoarea exceptionala a Rosiei Montane este recunoscuta si afirmata de un numar fara precedent de grupuri, institutii si organizatii ale specialistilor in domeniul cercetarii si protejarii patrimoniului, dintre care este suficient sa amintim aici doar ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru inscriere in Lista Patrimoniului Mondial. Ideea "parerilor extraordinar de impartite ale specialistilor", imbratisata de ministrul Culturii, este invalidata de acest sprijin national si international masiv, pe care, desigur, il cunoasteti si nu il mai puteti ignora". Organizatiile si Academia demonteaza apoi diversiunea lansata de specialistii platiti de compania RMGC, in frunte cu britanicul Dennis Rodwell, prin care au incercat sa dezinformeze publicul, afirmand ca Lista UNESCO este "plina" in Europa, institutia internationala orientandu-se exclusiv spre monumente din Asia si din alte continente. "Strategia de echilibrare a Listei Patrimoniului Mondial", precizeaza ICOMOS Romania si celelalte organizatii, "care tinde sa fie invocata ca o piedica generalizata pentru propunerile venite din partea Romaniei sau a altor tari europene, este in realitate un atu in cazul Rosia Montana, pentru ca aceasta strategie nu prevede doar echilibrarea geografica a listei (pe care o invocati), ci si echilibrarea tipologica. Tipologic, Rosia Montana se inscrie intr-o categorie slab reprezentata in Lista Patrimoniului Mondial: obiectivele miniere. Din punctul de vedere al oportunitatii inscrierii in Lista Patrimoniului Mondial, in contextul strategiei de echilibrare, nu exista nici o analogie intre Rosia Montana si Sibiu sau Peles, la care s-au facut referiri, acestea din urma apartinand, intr-adevar, unor categorii de monumente supra-reprezentate in Lista. Asadar, va rugam sa retineti pozitia privilegiata a Rosiei Montane in raport cu strategia de echilibrare a Listei Patrimoniului Mondial, premisa importanta in procesul de includere in Patrimoniul Mondial".
Pozitia ICOMOS Romania
Comentand Recomandarea CNMI, profesorul Sergiu Nistor, presedintele ICOMOS Romania, a spus: "Toti cei prezenti au votat in favoarea inscrierii Rosiei Montane in lista tentativa. Acest vot este un sprijin suficient pentru ca Ministerul Culturii, al carui consilier de specialitate este chiar CNMI, sa intreprinda demersurile administrative necesare. Nu trebuie uitat ca Legea 422/2001 da CNMI atributul de a propune obiective pentru Lista Tentativa, Lista Patrimoniului Mondial si Lista Patrimoniului Mondial in Pericol, iar Ministerului Culturii, raspunderea exercitarii obligatiilor ce revin Statului Roman din Conventia UNESCO/1972".
Ei au votat pentru salvarea Rosiei Montane!
Prin votul lor, membrii Comisiei Nationale au dat legitimitate Ministerului Culturii sa treaca la completarea formularului specific pentru Lista Tentativa. Consemnam, pentru istorie, cu pretuirea ce se impune, numele lor: Virgiliu Polizu, Andrei Pippidi, Vasile Mitrea, Constanta Carp, Doina Mandru, Teodor Octavian Gheorghiu, Alexandra Juvara Chiliman, Aurelian Botez, Kovacs Josef, Niels Auner, Marius Porumb, Sergiu Nistor, Dan Lungu, Gheorghe Sion, Szabo Balint, Anca Bratuleanu, Silviu Angelescu, Anca Derer.