In Romania, reclamele pentru bere de pe micul ecran desfid orice concurenta in domeniu. Drept urmare, productia acestei bauturi a crescut considerabil, iar consumul a ajuns la 80 de litri pe persoana, desi in alte tari ale lumii se manifesta semne de ingrijorare la nivel inalt. Parlamentarii din Rusia, de exemplu, au aprobat o lege cu privire la limitarea publicitatii si a productiei de bere. Dar cu o floare nu se face primavara. In Germania, berea se bea in mijloacele publice de transport, pe strada, in statiile de metrou, ea fiindu-le accesibila si minorilor. Accesul la bere reprezinta un pericol major. Statistica ofera multe date despre faptul ca oamenii devin alcoolici consumand zilnic cate un pahar de bere. Toxicologii rusi afirma chiar ca lantul dependentei de droguri este clar definit: bere-vin-bauturi alcoolice tari-droguri. La fel considera si seful Centrului National de Narcologie pentru minori de la Moscova, doctor Nadejdin: "Cultura berii a fost impusa tineretului. Probabil nu si-au dat seama ca la aceasta varsta fragila, alcoolismul se dezvolta mai rapid si mai usor. In majoritatea cazurilor minorii beau bere. Si doar dupa ce devin alcoolici trec la bauturi mai tari, apoi la droguri. De aceea este foarte important ca oamenii sa cunoasca adevarul despre bere".
Nu va luati dupa prejudecati
Raspandirea consumului de bere se datoreaza, adesea, unor convingeri gresite. Dupa o baie de aburi, multi barbati se racoresc cu o bere. Un obicei ce poate sa se termine tragic. Sauna are efect de suprasolicitare a organismului uman, mai ales pentru persoanele in varsta care deja au unele maladii. Alcoolul stimuleaza organele sa lucreze intr-un regim superactiv, organismul nu rezista supraincarcarii, drept urmare inima si vasele sangvine se deregleaza. Infarctul si hemoragia craniana pot fi letale pentru persoanele care combina sauna cu alcoolul.
O alta prejudecata - larg raspandita - spune ca berea mareste cantitatea laptelui la mamele cu copii mici. De fapt, efectul este cu totul altul: berea poate duce la otravirea cu alcool a copilului. Si mai rau, femeile care consuma bere devin dependente de alcool.
Inamicul sanatatii
Consumul de bere in cantitati mari duce la dereglari periculoase in organism. Un renumit biochimist si fiziolog rus, Oleg Danilevschi, afirma: "Alcoolismul provocat de bere este asemanator cu cel provocat de tuica, duce la dereglari profunde ale sferelor spirituale si corporale ale omului. Diferenta este ca apare mai lent".
La inceput apare obezitatea, fapt observat si in popor: "Cine bea multa bere are pantecul gros". Apoi apare obezitatea inimii. Functiile inimii scad si cel mai mic efort devine greu realizabil.
Anumite substante prezente in bere (spirtul, bioxidul de carbon) duc la procese inflamatorii in stomac si intestine, rinichi si tractul urinar. Iar zaharul din bere poate sa deregleze pancreasul.
A fost constatat faptul ca mortalitatea din cauza cancerului la consumatorii de bere este de doua ori mai mare decat cea medie. Iar ciroza si hipertensiunea sunt la fel de raspandite printre consumatorii de bere ca si printre bautorii de tarii.
La fel de nociva este actiunea berii asupra sistemului nervos, indeosebi asupra creierului. S-a dovedit ca, doar de la o halba de bere, volumul memoriei scade considerabil, se reduce viteza gandirii, alte functii ale sistemului nervos devin instabile. Efectele distrugatoare dureaza mult timp dupa consumul berii.
E necesar sa stiti ca berea este contraindicata categoric persoanelor care sufera de hipertensiune, obezitate, nefrita, ciroza si diabet.
Diagnosticarea la domiciliu
Iata cateva simptome vizibile: in prima etapa, subiectul in cauza se lauda pentru faptul ca organismul lui este in stare sa asimileze cantitati mari de bautura, fara sa le elimine prin voma. Din pacate, motivele de bucurie sunt false. Voma este un reflex de protectie ce ne salveaza de intoxicatii grave. In etapa a doua apare dependenta fizica de alcool. Fara dozele zilnice de bautura, organismul transmite semnale de alarma.
Subiectul in cauza incepe sa bea nu pentru ca sa se simta bine, ci ca sa nu se simta rau. Daca individul care se simte rau a doua zi, dupa o betie, recurge la bere sau la alte bauturi spirtoase pentru a-si reveni, atunci avem un semn sigur al inceputului de alcoolism. Ca sa nu se prabuseasca in prapastie, el trebuie convins sa se dreaga cu orice alta metoda, precum moare de varza, bors, apa cu suc de lamaie, ceai de menta foarte fierbinte. In etapa a treia apar modificarile involutive ale personalitatii. Membrii de familie incep sa observe schimbari negative de caracter. Cel care a fost un om serios, ponderat, comunicativ se transforma intr-un personaj ursuz, dusmanos, furios, plin de ura fata de societate. Cel care a fost un om vesel ii streseaza pe toti cu glume banale, de prost gust, insotite de un ras homeric, dar acum rade numai el. Se schimba si senzatiile ce apar dupa betie. Tot mai des, la trezirea din somn, alcoolicul nu-si mai aminteste cum a ajuns intr-un anumit loc si nu intelege unde se afla. Fenomenul se numeste black-out, adica pierdere de constientizare, din memorie dispar unele momente din ziua precedenta. In timp de 5-10 ani va aparea si ultima etapa, a 4-a, degradarea alcoolica. Ficatul nu mai este in stare sa neutralizeze intoxicatia alcoolica, si pentru a se imbata, este suficient ca subiectul sa consume doar o doza mica de bere. Nu-l mai intereseaza parerile oamenilor despre comportamentul lui, ii scade memoria, dar si intelectul, se pierd atasamentele sufletesti. In schimb, se maresc la maximum agresivitatea si violenta.
Tratamente naturiste pentru alcoolism
Exista diferite pareri despre alcoolism. Unii il amplaseaza in categoria viciilor, altii la boli cronice. Dar absolut toti savantii-teoreticieni si medicii-practicanti subliniaza faptul ca scaparea de alcoolism depinde de dorinta omului de a trece la un mod de viata sanatos si decent. Spre marele nostru regret, o asemenea dorinta lipseste cu desavarsire la majoritatea oamenilor dependenti de orice fel de droguri. De aceea, din timpuri stravechi, vracii si tamaduitorii au cautat in natura remedii pentru solutionarea problemei.
Stramosii nostri ne-au lasat cateva retete simple.
* Cateva lemne uscate de mesteacan se presara cu zahar si se aprind. Bolnavul inhaleaza fumul, apoi bea un pahar de tarie.
* Strugurii ursului - ceai preparat din 2 linguri de planta la 300 ml apa clocotita. Se infuzeaza pana la racire si se bea cate o lingura, de 4-5 ori pe zi.
* Radacina de lemn-dulce si coada-calului. Se amesteca cate 50 g din fiecare planta, se pun in 3 litri de apa clocotita si se mai lasa pe foc 15 minute, apoi se infuzeaza pana la racire. Infuzia se bea de trei ori pe zi, cate 200 ml, cu 15 minute inainte de masa. O cura dureaza pana la consumarea lichidului. Dupa o pauza de 5 zile, se repeta.
* Doua foi de dafin si o radacina de leustean de marime medie se macereaza timp de 3-5 zile in 250 ml de tuica. Se bea in timpul unei zile.
* 50 de grame de coaja verde de nuci (semicoapte) se fierb in 250 ml de lapte, timp de 5 minute. Se strecoara si se bea.
* Suc de varza proaspat stors se amesteca cu suc de rodii, in cantitati egale. Se bea de trei ori pe zi cate 1/2 pahar (130 ml). Pentru marirea efectului se bea cate un pahar inainte de masa.
* 50 g radacina rasa de patrunjel, 1 g coaja de grapefruit, 1 g coaja de portocala se fierb intr-un litru de apa, pana scade la jumatate. Se indulceste cu miere si se bea cate o lingura dimineata, pe nemancate.
* 10 g de pedicuta se fierb in 250 ml apa. Se infuzeaza 30 de minute si se beau cate 50 de ml, de 1-2 ori pe zi. Se poate administra si pulbere de pedicuta, cate 1 varf de cutit, din 4 in 4 ore, de maximum patru ori pe zi, timp de minimum 6 luni. Dupa ingerare, pot sa apara greturi, dureri de cap sau vertij, dar, treptat, dispare nevoia de a bea alcool.
* Pochivnicul. Este cea mai vestita planta pentru tratarea alcoolismului. Varianta 1. Frunzele uscate se amesteca in parti egale cu cimbrisor uscat, se rasnesc impreuna. Se adauga in mancare jumatate de lingurita de pulbere. Varianta 2. O lingurita de pochivnic se taie marunt, se infuzeaza timp de o ora in 125 ml de apa (mai bine in termos). Dupa ce se raceste, se pastreaza in frigider. Se adauga 15 picaturi de infuzie in 500 ml de tuica sau se pun in mancare cate 2 picaturi, de trei ori pe zi. Daca efectul intarzie, se creste progresiv numarul de picaturi, dar nu mai mult de 10 pe zi. Varianta 3. Se fierb 5 g de pochivnic, in 200 ml de apa, timp de 5 minute. O lingura de decoct se pune in tuica, fara sa stie alcoolicul.
Retete complexe
Daca bolnavul de alcoolism si familia lui au luat o decizie ferma de a pune capat dependentei dezastruoase, se pot prepara doua retete mai complicate, dar cu efect pozitiv. Retetele se folosesc alternativ, cate 14 zile fiecare. In primele zile de administrare, la unii pacienti pot aparea dureri nesemnificative sau senzatii de jena in zona ficatului, care vor dura 2-3 zile.
Reteta 1. Se amesteca boabe de ovaz zdrobite - 50 g, albumeala - 40 g, dentita - 25 g, ghimpe - 20 g, frunze de patlagina - 15 g, paducel (flori si fructe) - 50 g, fructe de macese zdrobite - 50 g, ciuperca de mesteacan - 20 g, trifoiste - 5 g, talpa-gastei - 35 g, coada-calului - 15 g, flori de galbenele - 35 g, flori de musetel - 25 g.
Reteta 2. Se amesteca soparlita - 25 g, cimbru -10 g, frunze si fructe de coacaz negru - 50 g, frunze si seminte de marar - 10 g, radacina de pir tarator -15 g, frunze si fructe de fragi - 50 g, flori si frunze de papadie - 30 g, frunze de mesteacan -15 g, frunze si fructe de afin - 50 g, boabe de ovaz - 50 g, talpa-gastei - 25 g, flori de vetricea - 15 g, rostopasca - 15 g.
Infuziile se prepara din 600 ml de apa fierbinte si 2 linguri pline de plante, de preferat in termos, timp de 2 ore. Se strecoara si se bea caldut, cate 150 de ml, de 3-4 ori pe zi, cu 15-20 de minute inainte de masa.
Atentie! Unele plante sunt toxice! Nu mariti dozele recomandate!
30.01.2011, 23:01Ungureanu Elena
Va multumim pentru ca ati scris acest articol, este foarte cerut si foarte necesar societatii actuale. Consumul de alcool este unul din cei patru ucigasi majori care omoara lumea in ziua de azi, si din pacate, generatia viitoate o sa aiba de suferit de pe urma ignorantei generatiei prezente. Oamenii nu sunt informati cum trebuie, sau daca sunt informati, nu iau lucrurile in serios sau gasesc ca presiunea societatii sau a familiei este foarte mare si decit sa aiba bataie de cap, mai bine face ce face toata lumea! O mare greseala!
In ziua de azi ne ingrozim cind auzim de razboaie, de accidente sau alti factori care omoara oamenii in masa. Si este drept sa fie asa. Insa, mi se pare ciudat ca nu ne ingrozim si nu ne revoltam impotriva celor 4 ucigasi de frunte ai omenirii, care sunt: consumul de carne, de alcool, de tutun si de droguri. Acestia patru contribuie singuri la omorul a milioane si milioane de oameni de pe intregul glob. Cancerele, bolile cardiovasculare, bolile cronice de pe urma consumului de alcool si tutun si ravagiile drogurilor, acestia sunt factorii principali raspunzatori de decese in toate tarile, este evidenta medicala, alb pe negru. Si in timp de promisiunile unor tratamente minune cresc proportional cu numarul de victime, nenorocirile continua, numarul de farmacii creste si el si industria de medicamente, de alcool si de tutun incaseaza miliarde de dolari din buzunarele noastre. Saracii de noi!
Am discutat odata cu un cadru dictatic iesit la pensie, care s-a revoltat la refuzul meu de a gusta o bere, pentru ca i-am spus ca eu sunt impotriva alcoolului si din aceasta cauza, refuz sa beau alcool de tot, in orice ocazie si fac tot ce pot sa le explic oamenilor daunele aduse de alcool in lume. Si mi-a spus cu suparare: vrei sa spui ca eu sunt alcoolica pentru ca gust din cind in cind o bere? Si eu i-am spus ca nu sunt masura sa comentez statutul personal al omului, fiecare decide cum isi traieste viata, dar eu nu vreau sa contribui cu nimic la nenorocirile facute de industria de alcool. I-am spus ca putin de la mine, putin de la altul, picatura cu picatura se face oceanul, si asa traieste industria de alcool, pentru ca fiecare cumparam putin, fara sa ne dam seama ca putinul acesta adunat duce acolo unde duce. Doamna a tacut din gura, nu m-a mai invitat sa gust din bere, si a pus sticla deoparte. Mi-ar place sa stiu ca nu a mai cumparat nici una!
Noi trebuie sa fim responsabili si sa vedem lucrurile asa cum sunt. Un rau este un rau, nu exista masura ca putin sau mult. Multi oameni spun: ce rau face un pahar de vin? Nu face nici un rau, dar de acolo au inceput toti, nu-i asa? Cind stim ca ceva ne face rau, atunci incetam sa-l consumam, este simplu. Am citit odata ca in budism le este interzis acoolul, la fel si in religia musulmana, foarte bine. Si Buddha le-a spus odata discipolilor lui ca cine serveste alcool in viata asta la cineva, o sa fie nascut fara o mina 500 de vieti dupa aceea, pentru ca sa plateasca raul facut prin a vinde substante nocive celui de linga tine, teribil!
Si pentru parinti, aveti mare grija cu copiii, noi suntem exemplul cel mai bun, nu poti sa-i spui copilului ca nu are voie alcool, cind el te vede pe tine ca bei. Tot ce are in cap este ziua cind o sa poata si el sa duca sticla la gura. Eu am vazut ca sunt cel mai bun exemplu, daca ii spui copilului ca asta face rau, asta nu este bun si vede ca nici tu, ca parinte, nu-l consumi, atunci in mod sigur ca el o sa-ti urmeze exemplul. La fel si cu fumatul, cu drogruile si alte obiceiuri asemenea.
Ar trebui sa le lasam copiilor nostri o societate curata, o lume fara astfel de probleme. Nu putem sa avem pace in lume, daca sprijinim consumul de substante nocive care omoara milioane si aduce atitea tragedii, este logic. Nu ai pace in casa cu paharul pe masa! Trebuie sa fim cu mintea limpede, suntem deja ametiti de problemele lumii de azi, de crize economice si sociale imense, nu trebuie sa ne ametim mintea si mai mult! Deci, mai bine sa spunem NU pentru aceste substante care ne omara, nimeni nu se naste cu paharul si tigarea la gura! Daca chiar spunem ca ne iubim copiii, ca vrem sa fie sanatosi si asa mai departe, atunci nu trebuie sa AUDA de alcool si tutun de la noi, sa nu vada asa ceva la noi! Toti parintii care consuma alcool si fumeaza, mai ales in fata copiilor lor, este ca o palma mare data vietii lor, este un NU cit se poate de mare pentru viitorul copiilor lor.
Inca odata, multumesc pentru articol si va rog, scrieti mai multe asemenea!