In Romania, reclamele pentru bere de pe micul ecran desfid orice concurenta in domeniu. Drept urmare, productia acestei bauturi a crescut considerabil, iar consumul a ajuns la 80 de litri pe persoana, desi in alte tari ale lumii se manifesta semne de ingrijorare la nivel inalt. Parlamentarii din Rusia, de exemplu, au aprobat o lege cu privire la limitarea publicitatii si a productiei de bere. Dar cu o floare nu se face primavara. In Germania, berea se bea in mijloacele publice de transport, pe strada, in statiile de metrou, ea fiindu-le accesibila si minorilor. Accesul la bere reprezinta un pericol major. Statistica ofera multe date despre faptul ca oamenii devin alcoolici consumand zilnic cate un pahar de bere. Toxicologii rusi afirma chiar ca lantul dependentei de droguri este clar definit: bere-vin-bauturi alcoolice tari-droguri. La fel considera si seful Centrului National de Narcologie pentru minori de la Moscova, doctor Nadejdin: "Cultura berii a fost impusa tineretului. Probabil nu si-au dat seama ca la aceasta varsta fragila, alcoolismul se dezvolta mai rapid si mai usor. In majoritatea cazurilor minorii beau bere. Si doar dupa ce devin alcoolici trec la bauturi mai tari, apoi la droguri. De aceea este foarte important ca oamenii sa cunoasca adevarul despre bere".
Nu va luati dupa prejudecati
Raspandirea consumului de bere se datoreaza, adesea, unor convingeri gresite. Dupa o baie de aburi, multi barbati se racoresc cu o bere. Un obicei ce poate sa se termine tragic. Sauna are efect de suprasolicitare a organismului uman, mai ales pentru persoanele in varsta care deja au unele maladii. Alcoolul stimuleaza organele sa lucreze intr-un regim superactiv, organismul nu rezista supraincarcarii, drept urmare inima si vasele sangvine se deregleaza. Infarctul si hemoragia craniana pot fi letale pentru persoanele care combina sauna cu alcoolul.
O alta prejudecata - larg raspandita - spune ca berea mareste cantitatea laptelui la mamele cu copii mici. De fapt, efectul este cu totul altul: berea poate duce la otravirea cu alcool a copilului. Si mai rau, femeile care consuma bere devin dependente de alcool.
Inamicul sanatatii
Consumul de bere in cantitati mari duce la dereglari periculoase in organism. Un renumit biochimist si fiziolog rus, Oleg Danilevschi, afirma: "Alcoolismul provocat de bere este asemanator cu cel provocat de tuica, duce la dereglari profunde ale sferelor spirituale si corporale ale omului. Diferenta este ca apare mai lent".
La inceput apare obezitatea, fapt observat si in popor: "Cine bea multa bere are pantecul gros". Apoi apare obezitatea inimii. Functiile inimii scad si cel mai mic efort devine greu realizabil.
Anumite substante prezente in bere (spirtul, bioxidul de carbon) duc la procese inflamatorii in stomac si intestine, rinichi si tractul urinar. Iar zaharul din bere poate sa deregleze pancreasul.
A fost constatat faptul ca mortalitatea din cauza cancerului la consumatorii de bere este de doua ori mai mare decat cea medie. Iar ciroza si hipertensiunea sunt la fel de raspandite printre consumatorii de bere ca si printre bautorii de tarii.
La fel de nociva este actiunea berii asupra sistemului nervos, indeosebi asupra creierului. S-a dovedit ca, doar de la o halba de bere, volumul memoriei scade considerabil, se reduce viteza gandirii, alte functii ale sistemului nervos devin instabile. Efectele distrugatoare dureaza mult timp dupa consumul berii.
E necesar sa stiti ca berea este contraindicata categoric persoanelor care sufera de hipertensiune, obezitate, nefrita, ciroza si diabet.
Diagnosticarea la domiciliu
Aparitia alcoolismului depinde in mare masura de cantitatea si frecventa consumului de bauturi, de factorii individuali si de predispozitiile personale. Observand evolutia unei persoane ce bea alcool, putem sa depistam daca ea se afla in stadiul de betie obisnuita sau a devenit bolnava de alcoolism.
Iata cateva simptome vizibile: in prima etapa, subiectul in cauza se lauda pentru faptul ca organismul lui este in stare sa asimileze cantitati mari de bautura, fara sa le elimine prin voma. Din pacate, motivele de bucurie sunt false. Voma este un reflex de protectie ce ne salveaza de intoxicatii grave. In etapa a doua apare dependenta fizica de alcool. Fara dozele zilnice de bautura, organismul transmite semnale de alarma. Subiectul in cauza incepe sa bea nu pentru ca sa se simta bine, ci ca sa nu se simta rau. Daca individul care se simte rau a doua zi, dupa o betie, recurge la bere sau la alte bauturi spirtoase pentru a-si reveni, atunci avem un semn sigur al inceputului de alcoolism. Ca sa nu se prabuseasca in prapastie, el trebuie convins sa se dreaga cu orice alta metoda, precum moare de varza, bors, apa cu suc de lamaie, ceai de menta foarte fierbinte. In etapa a treia apar modificarile involutive ale personalitatii. Membrii de familie incep sa observe schimbari negative de caracter. Cel care a fost un om serios, ponderat, comunicativ se transforma intr-un personaj ursuz, dusmanos, furios, plin de ura fata de societate. Cel care a fost un om vesel ii streseaza pe toti cu glume banale, de prost gust, insotite de un ras homeric, dar acum rade numai el. Se schimba si senzatiile ce apar dupa betie. Tot mai des, la trezirea din somn, alcoolicul nu-si mai aminteste cum a ajuns intr-un anumit loc si nu intelege unde se afla. Fenomenul se numeste black-out, adica pierdere de constientizare, din memorie dispar unele momente din ziua precedenta. In timp de 5-10 ani va aparea si ultima etapa, a 4-a, degradarea alcoolica. Ficatul nu mai este in stare sa neutralizeze intoxicatia alcoolica, si pentru a se imbata, este suficient ca subiectul sa consume doar o doza mica de bere. Nu-l mai intereseaza parerile oamenilor despre comportamentul lui, ii scade memoria, dar si intelectul, se pierd atasamentele sufletesti. In schimb, se maresc la maximum agresivitatea si violenta.
Tratamente naturiste pentru alcoolism
Exista diferite pareri despre alcoolism. Unii il amplaseaza in categoria viciilor, altii la boli cronice. Dar absolut toti savantii-teoreticieni si medicii-practicanti subliniaza faptul ca scaparea de alcoolism depinde de dorinta omului de a trece la un mod de viata sanatos si decent. Spre marele nostru regret, o asemenea dorinta lipseste cu desavarsire la majoritatea oamenilor dependenti de orice fel de droguri. De aceea, din timpuri stravechi, vracii si tamaduitorii au cautat in natura remedii pentru solutionarea problemei.
Stramosii nostri ne-au lasat cateva retete simple.
* Cateva lemne uscate de mesteacan se presara cu zahar si se aprind. Bolnavul inhaleaza fumul, apoi bea un pahar de tarie.
* Strugurii ursului - ceai preparat din 2 linguri de planta la 300 ml apa clocotita. Se infuzeaza pana la racire si se bea cate o lingura, de 4-5 ori pe zi.
* Radacina de lemn-dulce si coada-calului. Se amesteca cate 50 g din fiecare planta, se pun in 3 litri de apa clocotita si se mai lasa pe foc 15 minute, apoi se infuzeaza pana la racire. Infuzia se bea de trei ori pe zi, cate 200 ml, cu 15 minute inainte de masa. O cura dureaza pana la consumarea lichidului. Dupa o pauza de 5 zile, se repeta.
* Doua foi de dafin si o radacina de leustean de marime medie se macereaza timp de 3-5 zile in 250 ml de tuica. Se bea in timpul unei zile.
* 50 de grame de coaja verde de nuci (semicoapte) se fierb in 250 ml de lapte, timp de 5 minute. Se strecoara si se bea.
* Suc de varza proaspat stors se amesteca cu suc de rodii, in cantitati egale. Se bea de trei ori pe zi cate 1/2 pahar (130 ml). Pentru marirea efectului se bea cate un pahar inainte de masa.
* 50 g radacina rasa de patrunjel, 1 g coaja de grapefruit, 1 g coaja de portocala se fierb intr-un litru de apa, pana scade la jumatate. Se indulceste cu miere si se bea cate o lingura dimineata, pe nemancate.
* 10 g de pedicuta se fierb in 250 ml apa. Se infuzeaza 30 de minute si se beau cate 50 de ml, de 1-2 ori pe zi. Se poate administra si pulbere de pedicuta, cate 1 varf de cutit, din 4 in 4 ore, de maximum patru ori pe zi, timp de minimum 6 luni. Dupa ingerare, pot sa apara greturi, dureri de cap sau vertij, dar, treptat, dispare nevoia de a bea alcool.
* Pochivnicul. Este cea mai vestita planta pentru tratarea alcoolismului. Varianta 1. Frunzele uscate se amesteca in parti egale cu cimbrisor uscat, se rasnesc impreuna. Se adauga in mancare jumatate de lingurita de pulbere. Varianta 2. O lingurita de pochivnic se taie marunt, se infuzeaza timp de o ora in 125 ml de apa (mai bine in termos). Dupa ce se raceste, se pastreaza in frigider. Se adauga 15 picaturi de infuzie in 500 ml de tuica sau se pun in mancare cate 2 picaturi, de trei ori pe zi. Daca efectul intarzie, se creste progresiv numarul de picaturi, dar nu mai mult de 10 pe zi. Varianta 3. Se fierb 5 g de pochivnic, in 200 ml de apa, timp de 5 minute. O lingura de decoct se pune in tuica, fara sa stie alcoolicul.
Retete complexe
Daca bolnavul de alcoolism si familia lui au luat o decizie ferma de a pune capat dependentei dezastruoase, se pot prepara doua retete mai complicate, dar cu efect pozitiv. Retetele se folosesc alternativ, cate 14 zile fiecare. In primele zile de administrare, la unii pacienti pot aparea dureri nesemnificative sau senzatii de jena in zona ficatului, care vor dura 2-3 zile.
Reteta 1. Se amesteca boabe de ovaz zdrobite - 50 g, albumeala - 40 g, dentita - 25 g, ghimpe - 20 g, frunze de patlagina - 15 g, paducel (flori si fructe) - 50 g, fructe de macese zdrobite - 50 g, ciuperca de mesteacan - 20 g, trifoiste - 5 g, talpa-gastei - 35 g, coada-calului - 15 g, flori de galbenele - 35 g, flori de musetel - 25 g.
Reteta 2. Se amesteca soparlita - 25 g, cimbru -10 g, frunze si fructe de coacaz negru - 50 g, frunze si seminte de marar - 10 g, radacina de pir tarator -15 g, frunze si fructe de fragi - 50 g, flori si frunze de papadie - 30 g, frunze de mesteacan -15 g, frunze si fructe de afin - 50 g, boabe de ovaz - 50 g, talpa-gastei - 25 g, flori de vetricea - 15 g, rostopasca - 15 g.
Infuziile se prepara din 600 ml de apa fierbinte si 2 linguri pline de plante, de preferat in termos, timp de 2 ore. Se strecoara si se bea caldut, cate 150 de ml, de 3-4 ori pe zi, cu 15-20 de minute inainte de masa.
Atentie! Unele plante sunt toxice! Nu mariti dozele recomandate!